beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nu blir det Hedson för hela slanten för Formo Services 
beQuoted nyhetsbrev nr 15 2006
beQuoted nyheter 11 maj 2006
Nu blir det Hedson för hela slanten

Formo Services byter namn till Hedson Technologies. Sedan årsskiftet består koncernen endast av företag inom industri och miljö. Fokuseringen förstärks ytterligare genom att Hedson förvärvar den engelska konkurrenten Edwin Trisk.

Hedsons vd tar över
Som väntat godkände bolagsstämman namnbytet till Hedson, eller rättare sagt till Hedson Technologies International AB. Detta markerar Formos övergång till en internationell koncern inom industri och miljö.

Efter avyttringarna av HomeMaid, Cliff Design och Improve IT utgör Hedson Technologies ensamt den operativa rörelsen inom koncernen.

Det är därför naturligt att Hedsons vd Mikael Lange tar över som koncernchef och vd för moderbolaget. Den tidigare koncernchefen Jan Ahlström kommer att fortsätta ansvara för affärsutveckling, ägarfrågor och investor relations.

Förvärvar Edwin Trisk i England
Dotterbolaget Hedson Technologies köper den engelske konkurrenten Edwin Trisk Ltd. Företaget utvecklar och säljer torkutrustning för lackeringsverkstäder och bilindustrin över hela världen.

Vd Mikael Lange förklarar hur Trisk tillsammans med förvärvet av Herkules-gruppen i höstas stärker koncernen:

– Både Herkules och Trisk representerar globala och starka varumärken. Tillsammans får vi en mycket stark ställning på världsmarknaden.

– Förvärven ger oss också kostnadsfördelar som våra konkurrenter har svårt att uppnå.

Edwin Trisk har en årsomsättning om cirka 35 miljoner kronor. Företaget har lönsamhetsproblem och därför uppgår köpeskillingen endast till 5 miljoner kronor, plus förvärvskostnader om 1,5 miljoner kronor.

Hedson kommer att bekosta en strukturell förändring av Edwin Trisk. Den beräknas kosta cirka 3,5 miljoner kronor, men kompenseras av att negativ goodwill skrivs upp. Åtgärderna beräknas därför inte få någon resultatpåverkan.

Strukturarbetet kommer att vara genomfört före halvårsskiftet, varefter Edwin Trisk ska kunna ge ett positivt resultat. Köpeskillingen och strukturkostnaderna finansieras till lika delar med egna medel och banklån.

Herkules bakom kraftigt ökning under första kvartalet
Koncernens försäljning steg med 52 procent under första kvartalet. Av tillväxten kom 45 procentenheter från Herkules-gruppen, medan den organiska tillväxten låg på 7 procentenheter.

Siffrorna för första kvartalet 2006:

      • Omsättning: 50,6 Mkr (33,3), +52 %
      • Resultat efter finansnetto: 1,6 Mkr (0,8)
      • Vinst per aktie: 0,10 öre (0,23)

Jämförelsesiffrorna har justerats för avvecklad verksamhet.

Resultatet efter finansnetto drogs ned av räntekostnader för Herkules-förvärvet med 1,8 Mkr. Rörelseresultatet uppgick till 3,2 Mkr (1,0).

Såväl Hedson som Herkules har haft positiva resultat och kassaflöden. De har utvecklats i nivå med budget. Intressebolaget EIS bidrog med en resultatandel om 0,2 Mkr (0,0).

Försäljningen 230 miljoner kronor 2006
Under 2006 förväntar sig koncernen omsätta cirka 230 Mkr. Rörelsemarginalen ska bli ”god” och medföra ett väsentligt förbättrat rörelseresultat. Som jämförelse kan nämnas att rörelseresultatet uppgick till 4,7 miljoner kronor förra året.

På årsbasis beräknas Hedson, inklusive nyförvärvade Herkules och Edwin Trisk, omsätta drygt 250 miljoner kronor. Det är högst sannolikt med tanke på att summan av bolagen omsatte 244 miljoner kronor förra året. Hedson omsatte 129 miljoner kronor 2005, Herkules 80 miljoner kronor och Trisk 35 miljoner kronor.

EIS bedöms dessutom fortsätta bidra till Formo-koncernens resultat under resten av året.

Minskade kostnaderna ska skapa resultatet
Kostnadsmassan ska gå ned genom att kostnads- och intäktssynergier tillvaratas. Dels genom renodlingen av verksamheten i sig samt att Herkules och Trisk integreras i Hedson. Dels att styrelse- och ledningsfunktionerna samordnas mellan Hedson och moderbolaget.

Tidigare har styrelsen gjort bedömningen att vinsten ska uppgå till drygt 2 öre per aktie. Rent matematiskt skulle det innebära att nettovinsten hamnar en bit över 12,4 miljoner kronor för 2006.

Om koncernen kommer att ha samma finansnettot och skattekostnad under de kommande kvartalen, räknar beQuoted med att rörelseresultatet behöver nå upp till 24 miljoner kronor för att den bedömningen ska infrias.

Med tanke på att omsättningen förväntas ligga kvar på en i princip oförändrad nivå måste koncernen få ned kostnaderna för att det nämnda resultatet ska kunna uppnås. En rörelsemarginal på 10 procent ska i och för sig inte vara omöjlig att nå, men det kommer att krävas ett mycket hårt arbete.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget



Mikael Lange
Ny VD i Formo Services

 
 
Hedson Technologies International AB blir det nya namnet på Formo Services.
 
 

Hedson köper den engelske konkurrenten Edwin Trisk.
 
 
Förvärvet av Edwin Trisk
sker per den 27 april 2006.

Edwin Trisk konsolideras från och med andra kvartalet 2006.
 
Trisks hemsida
 
 

Mobil enhet med infrarött ljus är en av topprodukterna från Trisk.

Produkten koncentrerar hetta till ett begränsat område som ska lagas eller förbättras på en bil.
 
 
 
 
 


Herkules lyft (K700)

 
 
 
 
Hedsons förväntar sig att marknadsandelarna ska öka genom ett bredare sortiment med fyra starka varumärken, Drester, Irt, Herkules och Trisk.
 
 
 
Planerna på en notering på O-listan ligger fast, men tidplanen har förskjutits på grund av integrationen av Herkules och Trisk.
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-25
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er