beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lång vinter kyler första kvartalets resultat för Elverket 
beQuoted nyhetsbrev nr 14 2006
beQuoted nyheter 3 maj 2006
Lång vinter kyler första kvartalets resultat för Elverket

Elverkets elhandelsverksamhet har växt de senaste åren. Idag svarar den för två tredjedelar av omsättningen. Tillväxten har lyft resultatet, men för första kvartalet blev det bakslag. En lång och kall vinter drog upp förbrukning och inköpspris över nivåer som säkrats.

Marginalerna eroderade av höga inköpspriser
Elverket Vallentunas verksamhet kan delas in i två delar:

      • Elhandel – försäljning av el till kunder över hela Sverige
      • Elnät – drift och skötsel av elnätet i Vallentuna kommun

Principen för elhandelsverksamheten är enkel att förstå. Elverket knyter till sig kunder över hela Sverige som får köpa el till fast eller rörligt pris. Företaget har ingen egen elproduktion, utan köper all sin el från andra producenter via NordPool.

Grunden för verksamheten är naturligtvis att köpa in elen till ett lägre pris än vad kunden får betala. Vinterkylan har dock gjort att det har blivit lite av Ebberöds bank över verksamheten.

Många av Elverkets elkunder har fastpris, medan köp av el på NordPool sker till rörligt pris. Under den kalla vintern har elförbrukningen väsentligt överstigit prognoserna och sålunda även de volymer el som prissäkrats.

Tillköpen av el har fått göras till marknadspris, där priset varit mycket högt. Inköpen har skett till rejäl förlust och sopat undan det mesta av företagets marginaler.

Även om resultatet därmed blir svagt är det viktigt att komma ihåg att en varm vinter kan naturligtvis det omvända ske.

Höga elpriser drar ner bytestakten på marknaden
Elverket Vallentuna har under ett antal år varit framgångsrika med att knyta nya kunder till sig. Under 2005 steg antalet kunder från 37.000 till 44.500, en ökning med 20 procent.

Men den kalla vintern har även bidragit till att kyla ner lusten att byta elleverantör. När priserna är höga sitter kunderna hellre still i båten och hoppas att priserna skall gå ner innan de byter. Bytestakten har därför sjunkit avsevärt.

Q1 2006 - ökad omsättning men väsentligt sämre resultat
De ökade elpriserna har lett till en ökad omsättning under första kvartalet, men resultatet har försämrats:

      • Omsättning: 108,4 Mkr (88,5)
      • Resultat efter finansnetto: 3,2 Mkr (10,8)
      • Vinst per aktie: 0,36 kr (1,20)

Elverket Vallentuna varnar för att det även under april blir vissa efterverkningar på resultatet som en följd av de höga elpriserna.

Vd Hans Asp är dock inte alltför nedstämd och ser på första kvartalet som ett naturligt inslag i en verksamhet där priserna kan gå både upp och ned.

– Våra prognoser bygger på normalår. När elpriset svänger innebär det att vi ibland tjänar lite mindre och ibland lite mer än vi tänkt oss.

– Nu har elpriserna gått ned våldsamt, från 54 öre/kWh till 42 öre/kWh. Även om april också blev en dålig månad ser det alltså mycket bättre ut från och med maj.

beQuoted tycker Elverket trots allt visar på styrka när de klarar av att leverera vinst, fastän pris och förbrukning översteg bolagets prognoser med 20 procent. Med tanke på att elpriset nu vänt nedåt ska Elverket kunna ta igen en del av resultatbortfallet.

Elverket deltog i forskningsprogram med Elforsk
Ibland har det varnats för att Sverige kan få effektbrist under en riktigt kall vinter. Effektbrist blir det när efterfrågan på el överskrider produktionen.

En lösning på problemet är att ha reservproduktion som kan startas upp under riktigt kalla vinterdagar. Reservproduktion är dock dyrt. Kraftverk som bara används en del av året blir dyra på grund av höga avskrivningar och kapitalkostnader per producerad energienhet.

En annan lösning är att få kunderna att temporärt sänka sin energiförbrukning. Under 2005 deltog 40 av Elverket Vallentunas kunder i ett forskningsprojekt lett av Elforsk. Syftet med forskningen var att se hur ekonomiska styrmedel kan få kunderna att sänka sin elförbrukning.

Kunderna fick ett speciellt prisavtal, med lägre normalpris utom under 40 timmar under året då priset var väsentligt högre (3-10 kr per kWh). Syftet för elbolagen är naturligtvis att använda det högre priset under perioder då det är risk för effektbrist.

I forskningsprojektet fick kunden ett SMS eller e-postmeddelande dagen före det att den högre taxan trädde i bruk. Därmed fick de möjlighet att justera sin elförbrukning för att få ner förbrukningen.

Resultatet betraktas som väldigt lyckat. Under de 40 timmarna sänkte kunderna sänkte sin elförbrukning med 50 procent, i syfte att undvika de temporärt mycket höga elpriserna.

Försöket har rönt stort intresse i Sverige och framtiden får utvisa om en liknande prislista kan bli aktuell för fler kunder.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Hans Asp
VD Elverket

 
 
 
Elverket har ingen egen elproduktion och har därför inte kunnat dra nytta av de stigande elpriserna.
 
Under den kalla vintern har elförbrukningen väsentligt överstigit prognoserna.
 
Tillköpen av el har fått göras till marknadspris, där priset varit mycket högt.
 
 


NordPool är den tredje största elmarknaden i Europa efter Tyskland och Frankrike.

På NordPool omsätts el för över 500 miljarder kronor varje år.
 
 

 
 
 
 
Utdelning 1,25 kronor per aktie föreslås (oförändrad)

Direktavkastning 2,9 %
 
 
 
 
 
 
Elforsk är de svenska elföretagens forskningsinstitut.
 
 
En förutsättning var att Elverket som ett av de första energibolagen i landet utrustade alla sina nätkunder med fjärravläsning.
 
 
Resultatet blev lyckat. Kunderna sänkte sin elförbrukning med 50 procent. 
 
 
 
 

Nästa händelse
2006-05-04
Bolagsstämma 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er