beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Männen som ska bidra med nytt blod till Wilh. Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev 28 april 2006
Hej,

Wilh. Sonesson laddar styrelsen med några riktiga tungviktare. Erfarenheter från tillväxt och läkemedel kommer att bli en viktig tillgång. Apropå tillväxt, ett par andra bolag som just nu upplever hög tillväxt är Strand Interconnect och TITE. Du kan läsa mer om dem nedan.


Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Männen som ska bidra med nytt blod till Wilh. Sonesson
» Styrelsen förnyades i samband med tisdagens bolagsstämma. För det första klev Per Båtelson upp som ny ordförande. För det andra klev två nya tungviktare in på arenan, Harald Norvik och Anders Lönner. Det innebär en rejäl vitamininjektion i hälsobolaget Wilh. Sonesson.
   
Stark organisk tillväxt för Strand Interconnect
» IT-konsultmarknaden växer, och Strand Interconnect växer ännu snabbare. Året har inletts med en uppgång på 25 procent, långt över den generella tillväxten på mellan fem och tio procent. Det är företagets portallösningar som driver tillväxten.
   

  

Männen som ska bidra med nytt blod till Wilh. Sonesson

Styrelsen förnyades i samband med tisdagens bolagsstämma. För det första klev Per Båtelson upp som ny ordförande. För det andra klev två nya tungviktare in på arenan, Harald Norvik och Anders Lönner.  Det innebär en rejäl vitamininjektion i hälsobolaget Wilh. Sonesson.

Per Båtelson ny ordförande efter framgång med Capio
Per Båtelson har suttit i Wilh. Sonessons styrelse sedan 2004. Han tar över ordförandeskapet efter Bo Håkansson som lämnar styrelsen.

Per Båtelson har en mycket framgångsrik tid bakom sig som grundare av vårdföretaget Capio. Han lämnade den operativa ledningen för Capio för en tid sedan och nyligen även dess styrelse. Det gör det möjligt för honom att ta över ordförandeklubban i Wilh. Sonesson.

När Per Båtelson lämnade Capio hade företaget nått en omsättning på 11,4 miljarder kronor och tjänade 546 miljoner kronor efter skatt. Erfarenheter som han kommer att ha nytta av från Capio-tiden är till exempel vårdsektorn, samarbete med myndigheter, förvärv av företag och självklart även koncernchefsrollen, berättar Per Båtelson för beQuoted:

– Med Capio bröt vi ny mark i Europa på en marknad som inte fanns tidigare. Det var många som inte trodde på oss. Men vi lyckades och skapade nytta för patienter, samhälle och aktieägare.

– Sjukhus är en politisk miljö, men den går att hantera. Med Capio förblev vården offentligt, medan vi kompletterade produktionen. Och gjorde det 10-15 procent billigare än offentliga sjukhus. Idag är frågan avdramatiserad.

beQuoted undrar hur styrelsearbetet kommer att förändras när Per Båtelson tar över som ordförande. Per Båtelson svarar:

– Jag har suttit i styrelsen i två år och ser inte att styrelsearbetet kommer att förändras på grund av mig som person. Däremot tar bolagskoder och börsregler upp allt mer tid, vilket påverkar arbetet.

– Harald Norvik och Anders Lönner blir två nya ansikten. De kommer att bidra till nytt tänk och ge nytt blod till styrelsen.

Harald Norvik tungviktare från det norska näringslivet
Harald Norvik har en bred erfarenhet från det norska näringslivet. Han har bland annat suttit som ordförande för Oslobörsen sedan år 2000 (avgår vid årets bolagsstämma) och varit koncernchef för Statoil mellan 1988 till 1999.

Harald Norvik har också varit ledare för ”representantskapet” i Norges största bank DnB NOR. ”Representantskapet” är det högsta organet i en norsk bank med företrädare för sparare och kunder och den som tillsätter styrelsen.

Andra uppdrag är som ordförande i Aschehoug, styrelseledamot i PGS ASA och ConocoPhillips Inc. Harald Norvik har också varit med att grunda Econ Management där han idag är ordförande och partner. Econ Management driver Eco Analys som är det största privatägda strategiska rådgivningsföretaget i Norden, med fokus på energi.

Valberedningens ordförande Göran Danielsson framhåller även Harald Norviks erfarenheter från sjukvårdssektorn:

– Harald Norvik kan sjukvårdssektorn i Norge. Han har varit ordförande för Helse Öst sedan år 2000.

Helse Öst är ett av fem regionala statliga hälsoföretag som har det fulla ansvaret för sjukvården i sin region. Helse Öst är det största eftersom Oslo-regionen ingår. Hälsoföretagen har även avtal med privata leverantörer och sjukhus i regionen.

– Min tid inom Helse Öst har varit mycket lärorik. Och vi har fått ordning på ekonomin och kunnat visa ett gott resultat, berättar Harlad Norvik.

– Det var Midelfart som frågade om jag var villig att gå in i styrelsen för Wilh. Sonesson, fortsätter Harlad Norvik, men jag har annars ingen relation till Midelfart och jag blir därmed en oberoende ledamot.

Anders Lönner en expert och generalist
Anders Lönner behöver ingen närmare presentation. Han är välkänd i börskretsar och vd för läkemedelsbolaget Meda sedan 1999.

Valberedningens ordförande Göran Danielsson arbetar inom Stena-sfären och känner Anders Lönner väl, eftersom Stena Sessan Rederi AB är störste ägare i Meda (24 procent, beQuoteds anm):

– Vi känner naturligtvis till Anders Lönner indirekt. Han har varit med och byggt upp Meda, som Stena-sfären är störste ägare i.

– Anders Lönner är en branschkunnig entreprenör. Han är van att göra förvärv och kommer att vara en stor tillgång för Wilh. Sonesson.

Även Per Båtelson framhäver Anders kunskaper som en tillgång:

– Anders Lönner har intressant kunskap om pharma och OTC (receptfria läkemedel). Det är en person som styrelsen kommer att ha glädje av.

– Han kommer att ha dels en expertroll, dels en generalistroll. I expertrollen ligger Anders kunskap om produkter. Gränsytan mot egenvård och OTC. Wilh. Sonesson befinner sig nära Medas marknad.

– I generalistrollen ligger Anders erfarenheter av att bygga företag och skapa värde för aktieägarna.

Ökad försäljning under första kvartalet justerat för avyttring
Före bolagsstämman lämnade Wilh. Sonesson delårsrapport för årets första kvartal. Den var ren och fri från överraskningar. Men jämförelsen med samma period förra året haltar och förklaras därför längre ned.

För första kvartalet rapporterar Wilh. Sonesson följande siffror:

      • Försäljning: 300,7 Mkr (326,1)
      • Resultat efter finansnetto: 9,1 Mkr (20,1)
      • Nettovinst 8,9 Mkr (20,1 Mkr)
      • Vinst per aktie: 0,26 kr (0,70)

Vi börjar med att titta på försäljningen, som i rapporten är lägre än förra året. Men då ska man komma ihåg att Naturapoteket fortfarande ingick i koncernen vid den här tiden förra året.

Om Naturapotekets försäljning på 45,6 miljoner kronor räknas bort, blir fjolårets försäljning 280,5 miljoner kronor. Och därmed ligger årets försäljning över förra årets med drygt 7 procent.

I resultatet efter finansnetto ingick förra året en reavinst avseende förtida lösen av en säljarrevers med 18,5 miljoner kronor.

Justerat för detta var resultatet efter finansnetto vid den här tiden förra året 1,6 miljoner kronor. Årets resultatet efter finansnetto 9,1 miljoner kronor innebär således en ökning med 7,5 miljoner kronor.

Balansräkningen är i bättre skick. Soliditeten har stigit till 53,9 procent (46,7), likvida medel har ökat till 47,4 Mkr (34,6) och nettoskulden har minskat till 224,2 Mkr (320,3).

Wilh. Sonesson upprepar prognosen från bokslutskommunikén om att rörelseresultatet, exklusive poster av engångskaraktär, förväntas öka jämfört med 2005.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
O-listan, Attract 40
  

 

Per Båtelson
Ny ordförande
Wilh. Sonesson


– Harald Norvik och Anders Lönner blir två nya ansikten i styrelsen. De kommer att bidra till nytt tänk och ge nytt blod till styrelsen.

Sedan bolagsstämman 2004 har Per Båtelson varit ledamot i Wilh. Sonessons styrelse.

Per Båtelson sitter även i styrelsen för Vitrolife och Permobil (elrullstolar).
 
 
 
 


Harald Norvik
Ny ledamot
Wilh. Sonesson




Förslaget till den nya styrelsen har tagits fram av valberedningen med Göran Danielsson i spetsen.

Valberedningen har bestått av Göran Danielsson (representerar Stena Adactum), Andreas Enger (representerar Midelfart) och Thomas Olausson (representerar M2C).

 
 
 


Anders Lönner
Ny ledamot
Wilh. Sonesson



 
De nya styrelsen består av sex ledamöter:

 • Per Båtelson (ordf.)
 • Harald Norvik (nyval)
 • Anders Lönner (nyval)
 • Sven Sandberg (omval)
 • Martin Svalstedt (omval)
 • Eva Vingård (omval)

Tidigare ledamöter som avböjt omval är Bo Håkansson, Conny Karlsson och Ewa Ställdal.



Andra highlights från delårsrapporten:

Ett kommersiellt samarbete mellan dotterbolaget Vitamex och Midelfart har påbörjats.

Samarbetet avser utveckling och tillverkning av kosttillskottsprodukter till 500 norska apotek.

Lanseringen sker under Midelfarts varumärke Prevent.

Dotterbolaget Naturpost kommer att testlansera i Polen och Holland.

Nya produkter lanseras i vår:
 • Friggs Body Check
 • MaxMedica Femicur
 • Ny hudvårdsserie 
 
 
 

Nästa händelse
2006-08-15
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Stark organisk tillväxt för Strand Interconnect

IT-konsultmarknaden växer, och Strand Interconnect växer ännu snabbare. Året har inletts med en uppgång på 25 procent, långt över den generella tillväxten på mellan fem och tio procent. Det är företagets portallösningar som driver tillväxten.

Strand PARC effektiviserar informationsanvändandet
IT-systemen blir allt större och mer komplicerade. Till syvende och sist är det dock ändå människor som skall använda informationen för att den skall komma till någon nytta.

Strands portallösning PARC samlar informationen från flera olika IT-system till ett gemensamt användargränssnitt, en portal. Användaren kan därmed lättare överblicka och basera beslut på information från olika system. Det höjer effektiviteten i informationsanvändandet, vilket också ökar värdet av redan gjorda IT-investeringar.

Strand Interconnect förväntar sig att marknaden för portallösningar kommer att växa snabbare än den övriga IT-marknaden. Motsvarande gäller även för de angränsande områdena förändringsledning, verksamhetsmodellering och affärsintegration.

Strand ESS ny modul för integration av olika IT-system
Inom affärsintegration är Strand ESS (Enterprise Service Solution) en nyutvecklad lösning för att förenkla den tekniska integrationen mellan olika affärssystem.

Strand ESS är en modul. Den kan liknas vid en förvaringsplats för den affärslogik som krävs för att tekniskt integrera olika system. Strand ESS övervakar och styr informationsflödet.

Strand Interconnect har tagit sin första order på Strand ESS under första kvartalet och har höga förväntningar om att kunna vinna fler goda referenser under året.

Förvärvet av Inoment stärker tillväxten ytterligare
Förvärvet av göteborgsföretaget Inoment, som beQuoted berättade om i nyhetsbrevet nr 11 2006, ökar på Strand Interconnects kapacitet med 50 procent. Tillträdde skedde den 22 mars och förvärvet har därmed endast marginellt påverkat första kvartalets omsättning och resultat.

För första kvartalet rapporterar Strand Interconnect följande siffror:

      • Försäljning: 12,0 Mkr (9,1)
      • Resultat efter finansnetto: 0,9 Mkr (0,7)
      • Vinst per aktie: 0,02 kr (0,01)

Resultatet innebär en omsättningsökning på 31 procent och en resultatökning på 38 procent. Av omsättningsökningen utgör den organiska tillväxten ungefär 25 procent och resten kommer från förvärvet av Inoment.

Proforma, om förvärvet av Inoment räknas från den 1 januari, blir en sammanfattning av kvartalssiffrorna enligt följande:

      • Försäljning: 16,0 Mkr
      • Resultat efter skatt: 1,0 Mkr

Stora skattemässiga underskott
Strand Interconnects skattemässiga underskott på 139 miljoner kronor härrör från den verksamhet som tidigare bedrevs i Strand.

Det skattemässiga underskottet gör att företaget inte kommer att behöva betala någon bolagsskatt under överskådlig framtid. I värderingen av bolaget bör det naturligtvis synas.

Strand Interconnect prognostiserar att omsättningen för år 2006 kommer att uppgå till mellan 70 och 80 miljoner kronor. År 2007 förväntas omsättningen överstiga 100 miljoner kronor.

Kan företaget behålla förra årets vinstmarginal på drygt 6 procent lär vinsten minst hamna mellan 12 och 13 öre per aktie år 2007. Vid dagens kurs kring 1,15 kr per aktie handlas Strand Interconnect därmed till p/e 9 på en möjlig vinst för år 2007.

Mycket kan naturligtvis hända på vägen, men uppfyller Strand Interconnect sina prognoser och bolaget fortsätter att utvecklas väl lär det finnas en uppsida i aktien på något års sikt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Strand Interconnect:
» Strand Interconnect växer i Västsverige

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Rolf Hallencreutz
VD Strand Interconnect

 

 
Portallösningen PARC ger användaren det informationsstöd som behövs i kontakten med kunden.
 
 
God kundservice har blivit en konkurrensfaktor. Därför hjälper Strand Interconnect sina uppdragsgivare att möta sina kunder med rätt information.
 
 
  

Kundens upplevelse av leverantören spelar en allt högre roll när kunden väljer vilken produkt som ska köpas.
 
 
 
Förvärvet av Inoment ökar antalet anställda med 50 procent.
 
Försäljningen ökade med 31 % under det första kvartalet.
 
Den organiska tillväxten uppgick till ungefär 25 procent och resten kommer från Inoment.

Försäljningen 2006 förväntas uppgå till 70-80 miljoner kronor.
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-10
Delårsrapport Q2 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
TITE överträffar fjolårets rekordkvartal

Nu är det bestämt, TITE vill byta namn till Enaco. Vid bolagsstämman den 16 maj ska en ny bolagsordning fastställas, firmanamnet föreslås bli Enaco AB. Cirkeln är sluten. Det var för 30 år sedan som personerna bakom Tite grundade Enaco.

Enaco "branschens starkaste varumärke"
Det var under hösten 2005 som TITE köpte svenska Enaco. Man kommer även att förvärva den danska verksamheten. Enaco har sedan starten 1977 genomfört fler än tusen nyckelfärdiga dator / serverhalls-entreprenader.

– Enaco är utan tvekan branschens starkaste varumärke och har mer eller mindre skapat begreppet fysisk miljö för datorer. Många av oss på TITE var med om att bygga upp Enaco till Sveriges ledande företag på området, berättar TITEs vd Bo-Gösta Rönnberg.

Skruvar upp prognosen
Orderingången under det fjärde kvartalet 2005 blev den bästa någonsin för TITE, under ett och samma kvartal. Och orderingången blev ännu högre under det här årets första kvartal.

TITE har därför skruvat upp helårsprognosen, och tror nu att årets försäljning hamnar kring 140 miljoner kronor. Det innebär en organisk uppgång med 20-25 procent jämfört med förra året och justerat för förvärvade enheter.

– 2006 har börjat lysande då det gäller serverhallar, berättar marknadschefen Sebastian Wrethagen för beQuoted.

– Det är en helt annan marknad nu och vi har ”jäkligt massa grejer” på gång. Det verkar finnas ett uppdämt investeringsbehov. Kunderna kommer och visar oss gamla planer från 2002 och vill ha dem genomförda nu, fortsätter Sebastian Wrethagen.

Rekordstor orderstock
Kundernas benägenhet att investera har resulterat i en rekordstor orderstock inom affärsområdet entreprenader. För närvarande överstiger orderstocken 40 miljoner kronor. Vid samma tid förra året låg orderstocken kring 10 miljoner kronor.

– Av orderstocken kommer cirka 15 miljoner kronor från det fjärde kvartalet, resten har tecknats i år, berättar Sebastian Wrethagen.

Till exempel har bolaget fått en order på 12,5 miljoner kronor från Svenska Spel (se beQuoted nyhetsbrev nr 8 2006). Order avser två nya serverhallar på Gotland. Den ena för Svenska Spel och den andra för BRS-Intron / Gotlandica Webbhotell.

I orderboken finns även en genombrottsorder på TITE Office som bolaget erhöll från Skanska i Uppsala i slutet av förra året, värd cirka 14 miljoner kronor.

TITE har även fått ett antal mindre order. Bland annat en reservkraftanläggning och UPS till Grönsakshallen i Stockholm, ett ställverk med fördelning och kylmaskin till EDB, ett övervakningssystem till Skatteverket, en datorhall till BS-Media i Södertälje, ett kyltorn till Ericsson Midsommarkransen, byte av kylaggregat för HP samt byte av datakyla hos DICE.

Sebastian Wrethagen betonar vikten av att löpande få in sådana här mindre order:

– Det är dessa återkommande mindre entreprenaderna som skapar goda vinster och långsiktiga servicekontrakt.

Utleveranserna pågår, därmed kommer de rapporterade orderna att ingå i första halvårets omsättning och resultat.

Servicekontrakt med WM-data Infra Solutions
Förutom entreprenader är service ett viktigt affärsområde. Service står för 35-40 procent av intäkterna. TITE har tecknat ett servicekontrakt med WM-data Infra Solutions.

Avtalet gäller underhåll och funktionsansvar för två av WM-data Infra Solutions anläggningar, en i Stockholm och en i Skåne. Det innebär att TITE tar ansvar för den fysiska miljön. I den fysiska miljön ingår elförsörjning, klimat, övervakning och brandskydd.

Den fasta kontraktssumman uppgår till nästan 0,9 miljoner per år vilket gör serviceavtalet till ett av de mest omfattande som TITE har ingått hittills. Avtalet löper på två år.

Utöver den fasta ersättningen får TITE betalt för utryckningar och förbrukningsartiklar.

beQuoted uppskattar mellan tummen och pekfingret att leverantörer vanligtvis säljer för lika mycket till som serviceavtalet är värt. Ett serviceavtal leder således till meraffärer, och marginalen på dessa brukar vara mycket god.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om TITE:
» Mer Enaco i TITE och order från Svenska Spel

 
 
Marknadsplats
NGM



TITE köpte svenska Enaco Teknik i oktober 2005.

TITE kommer även att köpa Enaco A/S i Danmark.




Om det danska bolagets försäljning adderas till helårsprognosen ökar den med 7-8 miljoner kronor, räknat från andra kvartalet bedömer beQuoted.





Ordern från Svenska Spel är en av de största entreprenaderna som TITE har genomfört.


Ordern från Skanska är en genombrottsorder på TITE Office.


Utleveranserna pågår, därmed kommer de rapporterade orderna att ingå i första halvårets omsättning och resultat.



Klimataggregaten reglerar temperatur och fuktighet inom snäva gränser.



Servicekontraktet med WM-data Infra Solutions är ett av de mest omfattande som TITE har ingått hittills.

I den fysiska miljön ingår elförsörjning, klimat, övervakning och brandskydd.

Affärsområdet service har tecknat ett 80-tal nya serviceavtal under 2005.

Enaco Teknik har tillfört ytterligare ett 100-tal.
 
 
Nästa händelse
2006-05-16
Delårsrapport Q1 2006
Bolagsstämma 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

MetroMark Hotels gör ägarspridning genom Nordic Holding

Nordic Holding deltar en ägarspridning i MetroMarks Hotels. Per 1.000 aktier i Nordic Holding utdelas vederlagsfritt 15 aktier i MetroMarks Hotels, ägare till hotellkonceptet Moment Hotels. Konceptet går ut på att skapa en ny typ av hotellupplevelse anpassad för storstadsmiljö.

Fokus på Skokloster under första kvartalet
Under första kvartalet har fokus legat på att komma igång med byggprocessen i Skokloster, som beQuoted tidigare berättat om.

Styrelsen har lagt mycket arbete på projektet Skokloster. Men står ändå fast vid den prognos som tidigare lämnats och styrelsen räknar med att samtliga hus skall färdigställas under året.

Nordic Holding-aktien avnoterades i mars från Nordic OTC. Arbetet med att åternotera bolaget fortgår; tidplanen är dock ej fastslagen.

Proforma 2 öre i vinst per aktie
Resultaträkningen proforma för första kvartalet ser ut enligt följande:

      • Rörelsens intäkter: 3,9 Mkr (uppskrivning av projekt 3,6 Mkr)
      • Resultat efter finansnetto: 3,4 Mkr
      • Vinst per aktie: 0,02 kr

Bolaget är skuldfritt och soliditeten ligger nära 100 procent. All egendom i form av fastigheter / aktier eller annat, ägs helt och hållet av Nordic Holding utan några lån eller andra avtal.

Avstämningsdag för utdelningen av aktierna i MetroMarks Hotels är den 19 maj. MetroMarks Hotels planerar därefter att göra en private placement. Tanken att bolaget ska marknadsnoteras under året.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 
 
Aktier MetroMark Hotels delas ut till aktieägarna.
 

 
Moment Hotels
är ett koncept från MetroMark.
 




Nästa händelse
2006-05-26
Bolagsstämma 2006

Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er