beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Lyckade förvärv stärker Rejlers tillväxt 
beQuoted nyhetsbrev 21 april 2006
Hej,

Rejlers är ett riktigt tillväxtföretag. Företaget har gått från 385 anställda till 635 på ett år. Om vd Peter Rejler får som han vill kommer konsultföretaget att ha 1.000 anställda om inom några år.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Lyckade förvärv stärker Rejlers tillväxt
» Tekniska konsulten Rejlers växer så det knakar. År 2005 blev omsättningen 418 miljoner kronor, en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Proforma inklusive gjorda förvärv blev omsättningen 465 miljoner kronor och bättre skall det bli. Målet är att omsätta en miljard kronor år 2010 och ha 1.000 anställda.
   

  

Lyckade förvärv stärker Rejlers tillväxt

Tekniska konsulten Rejlers växer så det knakar. År 2005 blev omsättningen 418 miljoner kronor, en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Proforma inklusive gjorda förvärv blev omsättningen 465 miljoner kronor och bättre skall det bli. Målet är att omsätta en miljard kronor år 2010 och ha 1.000 anställda.

Lyckade förvärv viktig förklaring till tillväxten
Rejlers har det senaste dryga året gjort flera lyckade förvärv. År 2004 förvärvades Svenska Energihuset. Bolaget med sina 20 anställda arbetar med projektering och installation av elkraftanläggningar och fick en flygande start efter stormen Gudrun.

Under 2005 har Rejlers förvärvat delar av Inac Automation. Förvärvet spädde på omsättningen med 30 miljoner kronor och personalstyrkan med 35 anställda.

Därefter har förvärv gjorts av energimätningsföretaget ista Sverige med tio anställda och en omsättning på tio miljoner kronor samt järnvägskonsultföretaget BC Teknikkonsult, med en omsättning på drygt tre miljoner kronor.

Viktigast är ändå förvärvet av resterande 70 procent av Rejlers OY. Rejlers ägde tidigare 30 procent av det finländska konsultföretaget. Rejlers OY har med sina drygt 170 anställda en stark position på den finländska marknaden, främst inom konstruktion och design.

Vi berättar mer om förvärvet av Rejlers OY längre ner i artikeln, men först lite om Rejlers som företag.

Teknisk konsultverksamhet på hög nivå
Rejlers säljer konsulttjänster inom huvudsakligen fyra områden:

 • Bygg och fastighet – typiska tjänster här berör kraft, belysning och tele.

 • Energi – tjänster främst riktade mot energiproduktion, både inom kärnkraft och förnybar energi.

 • Industri – breda konsulttjänster inom konstruktion, utformning av tillverkningsprocesser, produktionsprocesser och logistik samt underhåll av tekniska försörjningssystem.

 • Infrastruktur – konstruktion av el-, signal- och telesystem för broar, vägar, järnvägar och spårbunden kollektivtrafik. Även utbyggnader av bredbandsnät och annan telekom ger uppdrag.

Rejlers fakturering mot kunderna sker i tre former: Projekt, Tjänster och System.

 • Projekt täcker allt från förstudie till projektering och detaljkonstruktion samt slutförande och slutdokumentation i tekniska projekt. Projekt står för den största delen av omsättningen, 60 procent.

 • Tjänster innebär att kunderna har möjlighet att överföra hela eller delar av sin verksamhets utveckling, drift och underhåll till Rejlers. Kunderna får därmed bättre möjligheter att fokusera på sin egen kärnverksamhet. Tjänster står för 30 procent av omsättningen och växer snabbt.

 • System innebär datorsystem. I verksamheterna Projekt och Tjänster uppstår behov av stödjande datorsystem, vilket bolaget utvecklar. Ibland kan systemet användas även av andra företag, och Rejlers har då möjlighet att sälja det till fler kunder.

Upplägget innebär således att Rejlers själv slipper stå för utvecklingskostnaderna. System står för 10 procent av omsättningen.

Rejlers siktar på ökad internationalisering
Svenskt näringsliv internationaliseras allt mer. För tekniska konsulter som traditionellt arbetat på en nationell marknad finns risken att utvecklingen springer ifrån dem. Rejlers arbetar därför för att få en större andel av faktureringen utomlands.

Rejlers har egen verksamhet i Finland, Estland, Danmark, även om den är blygsam i Estland och Danmark. För Danmark görs dock mycket arbete från den svenska sidan. Norge återstår att etablera egen verksamhet i, och Norge är en erkänt svår marknad.

Förvärv är ett effektivt sätt att växa internationellt. Men för förvärv gäller att det är lättare att göra förvärven än att lyckas med dem. Inte minst i konsultbranschen, där olika företagskulturer måste kunna integreras på ett effektivt sätt och värdet är hårt knutet till personalen, som alltid har möjlighet att rösta med fötterna.

Samtidigt kan företag som verkligen lyckas med en förvärvsstrategi växa snabbt och nå stordriftsfördelar.

I ett aktieperspektiv är det därför intressant att studera hur Rejlers arbetar för att integrera gjorda förvärv. Lauri Valkonen är vd och koncernchef för Rejlers Invest OY och har efter förvärvet bytt sina aktier i Rejlers OY mot aktier i Rejlers.

– Rejlers OY var dotterbolag till Rejlers i Sverige under 1980-talet och vårt samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, berättar Lauri Valkonen för beQuoted.

– Övergången till att bli ett helägt dotterbolag har fungerat smärtfritt. Vi har inte behövt ändra några rapporteringsrutiner eller liknande och vi kan fortsätta arbeta väldigt självständigt. Samtidigt finns det synergieffekter genom att vi kunnat få en del uppslag till nya affärsmöjligheter.

– Så som förvärvet av oss har fungerat så tror jag att det finns goda möjligheter för Rejlers att förvärva fler företag på samma sätt, avslutar Lauri Valkonen.

Rejlers platsar i en bred portfölj
Tillväxten hos Rejlers gäller även resultatet, som gått från en vinst efter finansnetto på 8,4 miljoner kronor 2001 (då omsättningen var 202 miljoner kronor) till en vinst på 34,1 miljoner kronor proforma för 2005.

Vinsten per aktie för 2005 blev 11,09 kronor proforma och aktien handlas för närvarande till p/e 15. Att allt fler investerare har fått upp ögonen för bolaget syns i aktiekursen. Aktien har sprungit iväg till 165 kr efter att ha kostat 40 kr vid introduktionen på NGM i maj 2003.

VD Peter Rejler, född 1966, har hittills styrt Rejlers på ett föredömligt sätt. Målsättningen för den närmaste tre åren är som sagt att nå en omsättning på 1.000 miljoner kronor, med bibehållna eller stärkta marginaler. Kan Rejlers lyckas med detta innebär dagens aktiekurs ingen övervärdering, trots att mycket på börsen börjar bli dyrt.

Mot bakgrund av den underliggande tillväxten och Rejlers förvärvskapacitet bör den som placerar i aktien ha goda möjligheter att få en bra avkastning under de närmaste tre åren.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 


Peter Rejler
VD Rejlerkoncernen

 
 
 
Rejlers grundades 1942 och är ett väletablerat och renommerat familjeföretag.
 
Bolaget är idag en av de större teknikkonsulterna i Norden med huvudsakligen fyra kundgrupper, Bygg- och fastighet, Energi, Industri samt Infrastruktur.
 
Rejlers har god spridning på sina kunder. De fem största kunderna svarar för 15 procent av omsättningen.
 
 

Torsviksverket är ett avfallseldat kraftvärmeverk.

Rejlers uppdrag har inneburit nätutredning, projektering och upphandling av entreprenaderna för ställverk, bygg, mark, kontrollutrustning och montage.

I uppdraget ingår även konstruktion, provning, driftsättning, samordning av generatorskydd och signalutbyte mellan produktion och eldistribution.
 
 
 
Rejlers arbetar i fler länder via kundprojekt. Bland annat har man deltagit i prospektering och uppbyggnad av anläggningar för diamantutvinning i Angola och Ryssland.

Rejlers International AB har bildats för att samordna utlandsprojekten.
 
 
 

Talgo Oy är en av Europas ledande tillverkare av tågset och järnvägsvagnar.
 
Rejlers har utrett den totala livslängden för en ny sovvagn i två våningar.

Utredningen har täckt såväl enskilda komponenter som för kedjan av logistik, produktion tillverkning samt för användning och underhåll i operativ drift.
  
 
 
I år delar Rejlers ut 5 kr per aktie, vilket ger en direktavkastning på 3 procent.
 
 
Nästa händelse
2006-04-27
Delårsrapport Q1 2006
Bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
Självtester så in i Norden för Wilh. Sonesson
- Förvärvar rättigheter från Gamp Medical

Wilh. Sonesson har förvärvat säljrättigheterna till Gamps produkter. Sortimentet består av hälsotester till konsument, som kan utföras på egen hand i hemmet. beQuoted har intervjuat Ann-Marie von Sivers, vd för Gamp Medical.

Förvärvar säljrättigheterna till Gamps självtester
Förvärvet avser försäljningsrättigheterna till hela produktsortimentet som Gamp Medical tillhandahåller. Sortimentet består framförallt av olika slag av diagnostiska självtester.

Diagnostiska självtester är en växande marknad för att exempelvis mäta kolesterol, mag- och tarmbesvär, graviditet, ägglossning, klimakterium eller förändringar i brösten.

Genom licensavtalet har Wilh. Sonesson även skaffat sig en option på att förvärva hela Gamp Medical efter fem år. Detta är också ambitionen om allt går som det är tänkt.

Varken Ann-Marie von Sivers eller Wilh. Sonessons vd Lennart Nylander vill kommentera köpeskillingen för rättigheterna. Priset för bolaget kommer att bero på hur försäljningen utvecklats, men inte heller hur den ekvationen ser ut vill bolagens företrädare avslöja.

Marknaden värd 100 miljoner kronor
Diagnostiska självtester utgör 80 procent av Gamps sortiment berättar Ann-Marie von Sivers. Försäljningen har ännu inte brutit 10 miljoner kronors vallen, men det beräknas ske inom kort.

Totalt säljs diagnostiska självtester för cirka 100 miljoner kronor på apoteken i Sverige. Dessutom tillkommer betydande försäljning via internet, postorder och andra kanaler. Hur mycket totalmarknaden är värd är lite osäkert enligt Ann-Marie von Sivers:

– Det finns ingen statistik på övrig försäljning, men min bedömning är att internetförsäljningen är stor, speciellt för graviditetstester. Jag uppskattar att det totalt säljs tester för cirka 300 miljoner kronor i konsumentledet inklusive moms.

Gamp och Wilh. Sonesson kompletterar varandra väl
Gamp och Wilh. Sonesson kompletterar varandra väl. Ann-Marie von Sivers berättar för beQuoted:

– Vi tar fram nya produkter baserade på komponenter från olika tillverkare, så kallad ”Assembling Production” för att använda ett engelskt uttryck.

– Därmed äger vi alla rättigheter och dokumenterar själva hur produkterna ska användas.

– Men vi saknar en effektiv organisation för marknadsföring och distribution. Det har däremot Wilh Sonesson.

– Till exempel finns vi idag bara i begränsad omfattning i hälsofackhandeln och dagligvaruhandeln eftersom vi primärt har fokuserat på Apoteket som initial kanal.

Introducerar självtester på övriga nordiska marknader under 2006
Det är Wilh. Sonessons dotterbolag MaxMedica som har köpt rättigheterna. MaxMedica är koncernens specialhandelsdivision som säljer till hälsofackhandeln och apoteken.

Företaget ser diagnostik med självtester som ett intressant och växande segment. MaxMedica planerar att introducera produkterna på övriga nordiska marknader under år 2006. Gamps självtester finns idag i Sverige och Norge. Med MaxMedica ska de även introduceras i Finland och Danmark.

Tanken är att MaxMedica med sin starka nordiska position snabbare kan skapa en större försäljningsvolym på apoteken och bredda distributionen till hälsofackhandel och dagligvaruhandeln.

Tror du att det nu blir fart på försäljningen frågar vi Ann-Marie von Sivers avslutningsvis:

– Det tror jag definitivt. Vi får ju tillgång till infrastrukturen såväl i Sverige som i övriga Norden, och dessutom de finansiella resurserna som behövs.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
O-listan, Attract 40
  
 

Ann-Marie von Sivers
VD Gamp Medical

 
 

  
 
Marknaden för diagnostiska självtester växer med 10-15 procent per år.

Målsättningen för Gamp är att bli ledande på den skandinaviska marknaden.
 
 

Kolesteroltesten kan förebygga hjärt-kärlsjukdom, halten minskar vid motion och hälsosam mat, testen utförs på 3 minuter.
 
 

Ägglossningstesten optimerar chansen att bli gravid, utförs under 5 dagar med hjälp av teststickor.


Gamp Medical finns i Sverige, Norge och är på väg in i Finland och Danmark.
 
 
Gamp Medicals hemsida
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2006-04-25
Delårsrapport Q1 2006
Bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Nyemissionen i Confidence övertecknades

Nyemissionen som vi har berättat om tidigare övertecknades som väntat. Exekvering av tillväxtplanen kan nu fortsätta. Dotterbolagen uppvisar god orderingång inom samtliga områden.

Nyemissionen tillför 19,8 miljoner kronor
Nyemissionen blev framgångsrik och tillför 19,8 miljoner kronor till Confidence.

För att täcka kostnader för prospekt, emissionsgaranti och andra emissionskostnader genomförs även en kvittningsemission på 4,2 miljoner kronor.

Kvittningsemissionen riktas till Erik Penser Fondkommission och består av 3 miljoner units à 1,40 kronor styck, det vill säga samma kurs som i kontantemissionen.

Thomas Wahlgren, vd för Confidence, är nöjd med kapitaltillskottet:

– Emissionen gör det möjligt att öka tempot i exekveringen av de delar av tillväxtplanen som kräver finansiering utanför bolagets ordinarie verksamhetsbudget.

– Det tillförda kapitalet kommer i huvudsak att användas till de satsningar inom prioriterade expansions- och investeringsområden som redogjorts för i prospektet.

Se beQuoted nyhetsbrev nr 10 2006 för mer detaljer kring företagets prioriterade expansions- och investeringsområden.

Nya avtal i början av månaden
I början av månaden fick Confidence ett antal nya avtal utöver den normala orderingången. De nya avtalen är värda minst 3,1 miljoner kronor. Därutöver tillkommer service- och underhållsavtal.

Entry Systems har erhållit en order på TimeLox låsenheter baserade på smarta kort, från Scandic Hotel S:t Jörgen i Malmö. Ordern är en följd av att det tidigare tecknade ramavtalet med Scandic i Sverige (se beQuoted nyhetsbrev nr 3 2006) och fler hotell väntas lägga order inom den närmaste tiden.

Confidence Ireland har fått den första ordern på en större utbyggnad av ett befintligt system på University of Dublin, Trinity College (se beQuoted nyhetsbrev nr 14 2005). Ordern avser utbyggnad av det befintliga passersystemet samt nyinstallation av CCTV övervakningssystem i två nybyggda fastigheter.

Confidence Sweden har fått en order på systemlösning för övervakning och styrning av servrar, analogt och via IP, från en av Sveriges större myndigheter.

Alarm & Teletjänst har tecknat order med Stadsholmen Kulturfastigheter om konvertering av kabeltv-nät för anpassning till digital överföring.

Dotterbolagen uppvisar god orderingång inom samtliga områden, berättar Thomas Wahlgren:

– Förutom de mer prestigefulla orderna är flödet av de så viktiga påbyggnads- och utbyggnadsorderna mycket god. Vi lägger mer energi på nykundsbearbetning och sälj- och teknikavdelningarna inom våra dotterbolag har fått bättre kontakt med varandra.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Thomas Wahlgren
VD Confidence


– Vi tackar aktieägarna för fortsatt förtroende.


17.199.587 nya B-aktier har emitteras.

Nu finns det 159.195.461 aktier i Confidence, fördelade på 479.350 A- och 158.716.111 B-aktier.

Maximalt inbringar optionerna ytterligare 22,7 miljoner kronor.




Affären med Scandic befäster Entry Systems position som integratör av låssystem i hotellmiljö.


University of Dublin, Trinity College, grundades år 1592 och har cirka 2.800 anställda och 15.000 elever.


Confidence Sweden är en av nordens ledande leverantörer av Server Management, KVM, systemlösningar för kontroll och styrning av större serverparker.



Dotterbolagen uppvisar god orderingång inom samtliga områden.



 

Nästa händelse
2006-05-08
Delårsrapport Q1 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er