beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Inga överraskningar i Impact Europe 
beQuoted nyhetsbrev nr 10 2006
beQuoted nyheter 4 april 2006
Inga överraskningar i Impact Europe

Impact Europes bokslutskommuniké för 2005 var helt fri från överraskningar. Det kanske många tycker är positivt. Den största nyheten är att bolaget ska rekrytera en ny vd och koncernchef, en post som hittills innehafts av huvudägaren Lars Staff.

Minskad försäljning men även minskad förlust 2005
Försäljningen minskade med 76 Mkr eller 18 %. För helåret uppgick den till 334,5 Mkr (410,5). Strukturella förändringar i den norska verksamheten låg bakom 2/3 av tappet.

Valutakurseffekter har dock påverkat försäljningen positivt jämfört med föregående år och skillnaden uppgår till 3,6 Mkr.

Tack vare en bättre bruttomarginal och minskade omkostnader blev förlusten, trots försäljningsminskningen, mindre än fjolårets. Resultatet efter finansnetto hamnade på -5,1 Mkr (-12,7 Mkr).

Nettovinsten blev emellertid positiv och uppgick till 3,0 Mkr (-15,3). Att nettovinsten blev positiv beror på att det förra norska dotterbolaget efter strukturändringen inte längre drar ned koncernens egna kapital.

Dessutom har sannolikheten ökat att Impact Europe ska kunna utnyttja de skattemässiga underskott som finns varför man återvunnit en del av de underskott som finns i den svenska verksamheten.

Kassaflödet från verksamheten blev positivt med 6,3 Mkr (3,3). Totalt blev kassaflödet 0,2 Mkr (-0,6). Soliditeten stärktes markant efter aktiekapitaltillskottet på 18,5 Mkr vid årsskiftet. Soliditeten uppgick till 17 % (3).

Nysatsning i Norge
Av försäljningsminskningen berodde 54 Mkr miljoner kronor på de strukturella förändringar som skett i den norska verksamheten.

I början av 2005 upphörde det förra norska dotterbolaget från att ingå i koncernräkenskaperna. Detta har påverkat resultaträkningen på två sätt. Dels har den konsoliderade försäljningen minskat, dels har nettovinsten ökat.

Ekonomichef Torbjörn Samuelsson berättar för beQuoted:

– Att minskningen blev så stor i Norge beror bland annat på att vi fick ett hack på fyra månader. Försäljningen i början av året syns inte i våra helårssiffror eftersom det förra norska dotterbolaget inte konsolideras längre.

– Det nya dotterbolaget kom igång i april. Men som alltid med nya bolag finns det en viss startsträcka. Vi fick helt enkelt inte in alla affärer som vi annars borde ha fått.

– I år 2006 börjar vi med ett rent bord och ett norskt dotterbolag som fungerar. Dessutom har vi nyligen förvärvat AVnor. Det är ett ytterligare steg för att på nytt få upp volymen i Norge.

Positivt resultat väntas för 2006
Impact Europe fokuserar nu på att koncernen ska växa med lönsamhet och positivt kassaflöde. Styrelsen bedömer att detta kommer att märkas redan i år med såväl ökad försäljning som vinst.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
beQuoted inofficiella
 
 
 
 
 
Orderstocken uppgick till 66,3 miljoner kronor vid årsskiftet.
 
Det är 2,6 miljoner kronor mer än vid förra årsskiftet.
  
Koncernens likvida medel uppgick till 2,7 Mkr vid årsskiftet (2,5).
 
Därutöver fanns 18,5 miljoner kronor i nytecknade aktier som ännu inte hade inbetalts på kontot.
 
Antalet aktier uppgår efter registrering till 353.268.579 stycken.
 
 
 

Lösningar för videokommunikation har Impact Europe levererat sedan början av 1990-talet.
 
 
 
Verksamheten i Norge bedrivs i ett nystartat och numera helägt dotterbolag.
 
AVnor beräknas tillföra en affärsvolym på cirka 15-20 miljoner kronor per år.
 
 
 
Nästa händelse
2006-04-27
Bolagsstämma 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er