beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Första privatsjukhuset på 25 år när Medicover investerar i Polen 
beQuoted nyhetsbrev 31 mars 2006
Hej,

Medicover har gjort slag i saken och köpt marken till det nya sjukhuset, som kommer att bli det första av sitt lag i Warszawa. Vidare kan Du läsa en intervju med Carl-Magnus Kindal, huvudägare till fondkommissionären Thenberg & Kinde. Om Du funderar på att köpa en ny bil rekommenderar jag också analysen av Fragus.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Första privatsjukhuset på 25 år när Medicover investerar i Polen
» Som vi tidigare har berättat kommer Medicover att uppföra ett eget sjukhus i Warszawa. Nu har bolaget köpt tomtmarken där det ska stå. Sjukhuset blir det första av sitt slag och den största investeringen som någonsin gjorts inom den privata sjukvården i Polen.
   
Thenberg & Kinde ska hjälpa företag till Nya Marknaden och AIM
» Carl-Magnus Kindal, huvudägare och vd för Thenberg & Kinde, har all anledning att vara nöjd. Fjolåret blev ett av de bästa någonsin i företagets historia. Och nu har fondkommissionären från Göteborg antagits som medlem vid Stockholmsbörsen.
   

  

Första privatsjukhuset på 25 år när Medicover investerar i Polen
- Nära 30 miljoner euro ska satsas

Som vi tidigare har berättat kommer Medicover att uppföra ett eget sjukhus i Warszawa. Nu har bolaget köpt tomtmarken där det ska stå. Sjukhuset blir det första av sitt slag och den största investeringen som någonsin gjorts inom den privata sjukvården i Polen.

En del av Medicovers långsiktiga strategi
Medicover köper idag sjukhusplatser från den offentliga vården i Polen. Men en stor del av dessa vill man istället tillhandahålla i egen regi, eftersom det ökar företagets leveransvärde och kundservice.

Det nya sjukhuset ingår i Medicovers långsiktiga strategi för den Polska marknaden. Företaget ska erbjuda en komplett medicinsk specialistvård till alla kunder berättar vd Fredrik Rågmark:

– Vi ser utvecklingen av högkvalitativ sjukhusvård som ett viktigt steg i den fortsatta förstärkningen av vårt affärskoncept. Sjukhuset är nästa länk i den medicinska vård som vi tillhandahåller våra kunder i Polen.

– Med vår nuvarande medlemsbas och långsiktiga kundrelationer är vi säkra på att investeringen kommer att bli framgångsrik, säger Joe Ryan, ekonomidirektör på Medicover.

Största investeringen någonsin inom polsk privat sjukvård
Sjukhuset blir den största investeringen som någonsin gjorts inom den privata sjukvården i Polen. Detta är möjligt tack vare Medicovers storlek och ledande position. Företaget är marknadsledare inom privat medicinsk vård i såväl Polen som hela Central- och Östeuropa.

Maximalt kommer sjukhuset att kosta 30 miljoner euro fullt utrustat. Och ska då klara upp till 270 bäddar. Men från början blir det ungefär 180 sängplatser.

Modernt fullservicesjukhus
Sjukhuset kommer att bli det första nyuppförda sjukhuset i Warszawa på 25 år. Tomten på 26.000 kvadratmeter är belägen i Miasteczko Wilanów i södra delen av huvudstaden, en stadsdel som är under stark utveckling.

Sjukhuset utrustas med de senaste diagnostikmöjligheterna och kommer att ha laboratorium, rehabiliteringscenter och diagnostiskt center med datortomografi- och magnetresonansavdelningar. Det kommer även att finnas avdelningar för kardiologi, pediatrik och operation.

Medicinsk hjälp kommer att erbjudas dygnet runt. Dessutom kommer man att tillhandahålla vård av familjer och barn. Sammantaget blir sjukhuset det första av sitt slag i Warszawa.

Öppet för flera kunder
Tack vare sin breda serviceprofil kommer sjukhuset att kunna tillhandahålla omfattande medicinsk vård för hela familjen. Sjukhuset kommer att vara öppet för flera kundgrupper berättar Fredrik Rågmark:

– Det nya sjukhuset kommer att få sitt patientunderlag från egna medlemmar, kontantkunder och försäkringsbolag, till ungefär lika stora delar.

– Vi hoppas även att få sluta avtal med den polska nationella sjukkassan (NFZ) för att kunna ge tillgång till sjukhuset till en större allmänhet, eftersom denna del av Warszawa saknar offentliga sjukhusanläggningar.

Slår upp portarna första kvartalet 2009
Medicover utökade sitt aktiekapital med 11,7 miljoner euro via en nyemission i juni 2005 (se beQuoted nyhetsbrev nr 9 2005). Syftet var bland annat att skapa resurser för den här typen av investeringar i Polen.

Sjukhuset kommer att finansieras genom en kombination av eget kapital och lån genom en lokal bank.

Byggarbetena ska påbörjas under första kvartalet 2007 och sjukhuset kommer att ta emot sina första patienter under första kvartalet 2009. Själva byggandet förväntas pågå i cirka 18 månader. Därefter ska sjukhuset godkännas och överlämnas, vilket kan ta upp till 6 månader.

– Vi bedömer att sjukhuset kommer att uppvisa lönsamhet inom två år från öppnandet, avslutar Fredrik Rågmark.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
O-listan

 
 


Fredrik Rågmark
VD Medicover

 
– Högkvalitativ sjukhusvård är en viktigt förstärkningen av vårt affärskoncept.

 
 
Sjukhuset ska bli nästa länken i vården som erbjuds i Polen.
  
  
  

 
 
 
Första kvartalet 2009 kommer sjukhuset att kunna ta emot sina första patienter.
 
 
Två år efter start bedöms det nya sjukhuset uppvisa lönsamhet.
 
 
 

 
 
 
126.000 medlemmar hade Medicover vid årsskiftet i Polen.
 
Det är en ökning med 36 procent på ett år.
 
 
 
Medicover är den största arbetsgivaren för kvalificerad medicinsk personal inom den privata sektorn i hela Central- och Östereuropa.
 
Mer än 60 % av personalen har en akademisk examen.
 
 
 
Nästa händelse
2006-05-17
Delårsrapport Q1 2006
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  

Thenberg & Kinde ska hjälpa företag till Nya Marknaden och AIM
- Intervju med vd Carl-Magnus Kindal

Carl-Magnus Kindal, huvudägare och vd för Thenberg & Kinde, har all anledning att vara nöjd. Fjolåret blev ett av de bästa någonsin i företagets historia. Och nu har fondkommissionären från Göteborg antagits som medlem vid Stockholmsbörsen.

Bästa året på länge
Carl-Magnus Kindal är nöjd, 2005 var ett mycket lönsamt år. Nettovinsten hamnade på 6,4 miljoner kronor, dubbelt så mycket som året innan (3,1). Omsättningen steg med 8 miljoner kronor till 25 miljoner kronor (17).

För första gången på ett par år får aktieägarna utdelning. I år får de dela på 2,5 miljoner kronor. Utdelningen ger också ett personligt tillskott till familjen Kindal, som privat och via bolag äger cirka 75 procent av firman.

Carl-Magnus Kindal berättar för beQuoted att de aldrig haft så mycket att göra på corp-avdelningen:

– Under februari var vi med och fick nyemissionen i Fly Me fulltecknad. Fly Me handlas på Nya Marknaden och hade bett om 272 miljoner kronor. Thenberg & Kinde fick in anmälningar på 530 miljoner kronor.

– Under 2005 tror jag att vi genomförde flest publika nyemissioner av alla svenska aktörer.

Det blev totalt åtta publika nyemissioner som genomfördes under 2005. Dessa var:

      • Central Asia Gold
      • Ginger Oil
      • Morphic Technologies (2 emissioner)
      • NFO Drives
      • Rasta Group
      • RayClinic
      • Yield

Börsmedlemskapet en offensiv satsning
Thenberg & Kinde antogs nyligen som medlem vid Stockholmsbörsen. Från och med den 28 mars handlar firman under beteckningen THK.

Börsmedlemskapet är en offensiv satsning berättar Carl-Magnus Kindal. Motiven är flera, men det huvudsakliga skälet är att man vill kunna vara rådgivare till företag på Nya Marknaden:

– Personligen hade jag trott att det naturliga steget efter Göteborgs OTC-lista var att bolagen gick vidare till NGM Equity, eftersom vi har så bra kontakt med NGM.

– Men nu har jag fått se två bolag från Göteborgslistan gå vidare till Nya Marknaden (Morphic Technologies och 2Entertain, beQuoteds anm) och vi vill ju fortsätta ge service till företagen även när de byter lista.

– Dessutom medför medlemskapet på Stockholmsbörsen att vi kan bli likviditetsgaranter för bolag på O-listan där även flera av våra kundföretag är noterade.

Avtal om depåservice
Thenberg & Kinde har avtalat om en depåservicetjänst med OMX Broker Services. Även detta är en del av den offensiva satsningen berättar Carl-Magnus Kindal:

– Med OMX Broker Services kan vi erbjuda depåer till våra kunder. Det har flera fördelar. Bland annat får kunderna avräkningsnotor i vårt eget namn. Vi har ju traditionellt jobbat som under-broker med depåer hos andra fondkommissionärer som har skött den administrativa tjänsten.

– En annan fördel är att vi slipper moms-problematiken. När vi jobbar som under-broker måste vi betala in moms på den del av courtaget som vi får. Det slipper vi nu.

– Dessutom kan vi sätta courtage-satsen själva eftersom vi inte längre behöver dela courtaget med andra.

Förutspår fler noteringar på AIM
Vid sidan om börsmedlemskapet och Nya Marknaden kan det även bli frågan om fler noteringar på AIM-listan. Thenberg & Kinde är nämligen nominerade rådgivare (Nominated Advisor) på AIM-listan sedan 2002.

AIM står för Alternative Investment Market och är en inofficiell aktielista som drivs av Londonbörsen (London Stock Exchange), på ungefär samma sätt som Nya Marknaden drivs av Stockholmsbörsen. Listan har över 1300 bolag och närmar sig 1400. Varje bolag måste ha en nominerad rådgivare, ungefär som en sponsor på Nya Marknaden.

När beQuoted frågar om AIM avslöjar Carl-Magnus Kindal att det kan bli fler noteringar i framtiden:

– Vi är den enda rådgivaren i Skandinavien som faktiskt har ett sponsoruppdrag på AIM. Sedan 2005 är vi nominerade rådgivare åt danska ESV och agerar sponsor åt företaget.

– Vi diskuterar för närvarande med ytterligare ett par tre företag om notering. Vi får se hur det blir, men det är helt klart att det kan bli fler noteringar även på AIM i framtiden.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
 
 
 


Carl-Magnus Kindal
VD Thenberg & Kinde

 
 
Thenberg & Kinde har kontor i Göteborg och Stockholm.
 
Firman har alla fem punkttillstånd som Finansinspektionen kan ge enligt lagen om värdepappersrörelse.
 
År 1913 bestämde sig Nils Thenberg och Johan Kinde för att starta Bankirfirman Thenberg & Kinde.
 
 
 
 

 
På Nya Marknaden
sker handeln i Stockholmsbörsens handelssystem SAXESS.
 
Varje bolag på Nya Marknaden måste ha en sponsor som är medlem på Stockholmsbörsen.
 
Sponsorn ansvarar för att bolaget uppfyller kraven för att handlas.
 
 
 
 
Att överföra kunderna till de nya depåerna kommer att ta tid. Och det kommer att vara upp till kunderna själva att bestämma hur de vill göra.
 
Sex personer arbetar med mäkleri och kapitalförvaltning.
 
 
 

 
Tele5 har beslutat att anlita Thenberg & Kinde som rådgivare vid kapitalanskaffning och bolagsförvärv.
 
– Det som fick oss att välja Thenberg & Kinde var deras erfarenhet av att jobba med mindre men snabbväxande bolag, uppger Tele5s vd Ari Liukko.
 
Thenberg & Kinde är nominerade rådgivare på AIM-listan, vilket var en annan fördel som Tele5 fastnade för.

 
Thenberg & Kindes hemsida
   
Hyfsad potential i Fragus

Fragus analyseras i Börsveckan. ”Fragus garanterar en intressant färd” var den passande rubriken med tanke på att bolaget säljer garantier och kan få en intressant utveckling framöver. beQuoted har tittat på bolaget och läst analysen.

Aggressivt men inte orealistiskt
Fragus är ett ungt företag som startade 2004, men det har börjat bra med stigande försäljning och vinst. Den snabba expansionen lär fortsätta bedömer Börsveckan. Och om marginalerna kan hållas uppe är aktien klart intressant.

Marknaden i sig är inte alls stor ännu. I fjol var den värd cirka 25 miljoner kronor. Men den växer med cirka 10 miljoner kronor om året.

Fragus räknar med att omsätta 16 miljoner kronor under 2006 med ett resultat efter finansnetto på 2 miljoner kronor. Det innebär en nettovinst på 0,38 kr per aktie efter schablonskatt.

Börsveckan anser att det är en aggressiv prognos, men att den absolut inte behöver vara orealistisk.

Säljer garantier
Fragus affärsidé är att utveckla, marknadsanpassa och sälja olika former av garantier och kreditskyddsförsäkringar.

Det rör sig om garantiprodukter för bilar, motorcyklar, husbilar och lätta lastbilar, oavsett märke.

Till exempel för nya bilar som idag säljs med två års nybilsgaranti, erbjuder Fragus ”Dealer Warranty” som utökar garantin till tre år.

Garantin erbjuds även via återförsäljare av begagnade bilar. Garantisystemet gör att både säljaren och köparen gör en tryggare affär.

Samtliga garanti- och försäkringsåtaganden är återförsäkrade, vilket innebär att det finns ett externt försäkringsbolag som täcker alla kostnader som uppstår om en garanti utfaller.

Fenomenet kan växa ikapp andra europiska länder
Den här typen av förlängda garantier har funnits i Sverige sedan 1998, och ett par av Fragus medarbetare har varit med från början.

Den skandinaviska marknaden för bilgarantier är kraftigt underutvecklad jämfört med Tyskland, Belgien och England. Bolaget bedömer att det finns länder där 25 procent av alla bilar säljs med en extern bilgaranti, medan det endast sker i 1 procent av fallen i Skandinavien.

Det är mycket som talar för att den skandinaviska marknaden kommer att växa kraftigt under de närmaste åren. Den totala marknadspotentialen för garantier på begagnade bilar kan uppgå till cirka 440 miljoner kronor per år bara i Sverige.

Aktien har en hyfsad potential
Fragus är det största bolaget i Sverige, av fyra som enbart sysslar med garantier. Risken är stor att det dyker upp fler och svårare konkurrenter i takt med att marknaden växer skriver Börsveckan. Det är relativt lätt att starta liknande verksamhet.

En större konkurrent skulle kunna göra situationen betydligt tuffare för Fragus. Och Börsveckan tycker att man alltid bör varna för de inneboende risker som finns i små unga företag, med ett stort beroende av nyckelpersoner och en kort historik.

Om återförsäkrarna ändrar sina villkor skulle även detta sätta press på marginalerna. I fjol låg marginalen på 5 procent, men i år förväntas den stiga till över 12 procent.

"Är aktien något att ha", frågar sig Börsveckan. Köper man ledningens prognoser rakt av så blir årets vinst 38 öre per aktie vilket ger p/e 14,50 till aktiekursen 5,50 kronor.

Det är inte speciellt dyrt men inte heller billigt för ett så litet och riskfyllt bolag. En mindre nettokassa gör dock att balansräkningen ser bra ut.

På längre sikt finns risk för prispress, men sammantaget finns det ändå en hyfsad potential i Fragus. Börsveckan har svårt att se varför svenska, och nu även norska, bilköpare skulle ha andra preferenser än sina europeiska grannar.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Börsveckans
Linus Stockelberg
har analyserat Fragus

 
 
 
Cirka 70 procent av omsättningen utgörs av begagnatgarantier medan resten utgörs av garantier till nya bilar.
 
 
Konsumentköplagen har blivit mer omfattande.
 
 
Både säljare och köpare kan göra en tryggare affär med Fragus garantisystem.
 
 
Alla garantier är återförsäkrade.
 
 
Verksamheten bedrivs i Sverige och Norge.
 
  

 
 
Är aktien något att ha? frågar sig Börsveckan:
 

Köper man ledningens prognoser rakt av så blir årets vinst 38 öre per aktie vilket ger p/e 14,50 till aktiekursen 5,50 kronor.
 
Det är inte speciellt dyrt men inte heller billigt.

 
 
  
Nästa händelse
2006-05-24
Delårsrapport Q1 2006
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er