beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Hyfsad potential i Fragus 
beQuoted nyhetsbrev nr 9 2006
beQuoted nyheter 30 mars 2006
Hyfsad potential i Fragus

Fragus analyseras i Börsveckan. ”Fragus garanterar en intressant färd” var den passande rubriken med tanke på att bolaget säljer garantier och kan få en intressant utveckling framöver. beQuoted har tittat på bolaget och läst analysen.

Aggressivt men inte orealistiskt
Fragus är ett ungt företag som startade 2004, men det har börjat bra med stigande försäljning och vinst. Den snabba expansionen lär fortsätta bedömer Börsveckan. Och om marginalerna kan hållas uppe är aktien klart intressant.

Marknaden i sig är inte alls stor ännu. I fjol var den värd cirka 25 miljoner kronor. Men den växer med cirka 10 miljoner kronor om året.

Fragus räknar med att omsätta 16 miljoner kronor under 2006 med ett resultat efter finansnetto på 2 miljoner kronor. Det innebär en nettovinst på 0,38 kr per aktie efter schablonskatt.

Börsveckan anser att det är en aggressiv prognos, men att den absolut inte behöver vara orealistisk.

Säljer garantier
Fragus affärsidé är att utveckla, marknadsanpassa och sälja olika former av garantier och kreditskyddsförsäkringar.

Det rör sig om garantiprodukter för bilar, motorcyklar, husbilar och lätta lastbilar, oavsett märke.

Till exempel för nya bilar som idag säljs med två års nybilsgaranti, erbjuder Fragus ”Dealer Warranty” som utökar garantin till tre år.

Garantin erbjuds även via återförsäljare av begagnade bilar. Garantisystemet gör att både säljaren och köparen gör en tryggare affär.

Samtliga garanti- och försäkringsåtaganden är återförsäkrade, vilket innebär att det finns ett externt försäkringsbolag som täcker alla kostnader som uppstår om en garanti utfaller.

Fenomenet kan växa ikapp andra europiska länder
Den här typen av förlängda garantier har funnits i Sverige sedan 1998, och ett par av Fragus medarbetare har varit med från början.

Den skandinaviska marknaden för bilgarantier är kraftigt underutvecklad jämfört med Tyskland, Belgien och England. Bolaget bedömer att det finns länder där 25 procent av alla bilar säljs med en extern bilgaranti, medan det endast sker i 1 procent av fallen i Skandinavien.

Det är mycket som talar för att den skandinaviska marknaden kommer att växa kraftigt under de närmaste åren. Den totala marknadspotentialen för garantier på begagnade bilar kan uppgå till cirka 440 miljoner kronor per år bara i Sverige.

Aktien har en hyfsad potential
Fragus är det största bolaget i Sverige, av fyra som enbart sysslar med garantier. Risken är stor att det dyker upp fler och svårare konkurrenter i takt med att marknaden växer skriver Börsveckan. Det är relativt lätt att starta liknande verksamhet.

En större konkurrent skulle kunna göra situationen betydligt tuffare för Fragus. Och Börsveckan tycker att man alltid bör varna för de inneboende risker som finns i små unga företag, med ett stort beroende av nyckelpersoner och en kort historik.

Om återförsäkrarna ändrar sina villkor skulle även detta sätta press på marginalerna. I fjol låg marginalen på 5 procent, men i år förväntas den stiga till över 12 procent.

"Är aktien något att ha", frågar sig Börsveckan. Köper man ledningens prognoser rakt av så blir årets vinst 38 öre per aktie vilket ger p/e 14,50 till aktiekursen 5,50 kronor.

Det är inte speciellt dyrt men inte heller billigt för ett så litet och riskfyllt bolag. En mindre nettokassa gör dock att balansräkningen ser bra ut.

På längre sikt finns risk för prispress, men sammantaget finns det ändå en hyfsad potential i Fragus. Börsveckan har svårt att se varför svenska, och nu även norska, bilköpare skulle ha andra preferenser än sina europeiska grannar.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget




Börsveckans
Linus Stockelberg
har analyserat Fragus



Cirka 70 procent av omsättningen utgörs av begagnatgarantier medan resten utgörs av garantier till nya bilar.

Konsumentköplagen har blivit mer omfattande.


Både säljare och köpare kan göra en tryggare affär med Fragus garantisystem.


Alla garantier är återförsäkrade.


Verksamheten bedrivs i Sverige och Norge.





Är aktien något att ha? frågar sig Börsveckan:

Köper man ledningens prognoser rakt av så blir årets vinst 38 öre per aktie vilket ger p/e 14,50 till aktiekursen 5,50 kronor.

Det är inte speciellt dyrt men inte heller billigt.




Nästa händelse
2006-05-24
Delårsrapport Q1 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er