beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fokus på ny verksamhet orsaken till Formos namnbyte till Hedson 
beQuoted nyhetsbrev 23 mars 2006
Fokus på ny verksamhet orsaken till namnbyte till Hedson

För att markera övergången till en internationell koncern inom industri och miljö kommer Formo att byta namn till Hedson. Omvandlingen genomsyrar bokslutet för 2005.

Namnbyte och ny ledning
Formo Services har övergått till att vara en internationell rörelsedrivande koncern inom industri och miljö. För att markera övergången kommer koncernen att byta namn till Hedson Technologies, det vill säga samma namn som det största och viktigaste dotterbolaget.

Mikael Lange, nuvarande vd i Hedson, tillträder i anslutning till bolagsstämman den 4 maj som ny vd för moderbolaget och blir tillika koncernchef.

Nuvarande vd och koncernchef Jan Ahlström kvarstår som ledamot i styrelsen med ansvar för affärsutveckling, ägarfrågor och investor relations.

Rickard Blomqvist har nyligen tillträtt som formell CFO och koncerncontroller. Rickard Blomqvist har tidigare skött den rollen på konsultbasis genom det egna företaget Ekonomerna.

Bokslutet präglas av Formos omvandling
Utvecklingen var minst sagt delad för Formo under 2005. Den nya kärnverksamheten visade på vinst, medan verksamheten som avvecklats stod för en betydande förlust.

Jämförelsen med tidigare perioder försvåras av strukturomvandlingen under sista kvartalet, med förvärvade och avyttrade verksamheter.

Herkules-gruppen har konsoliderats från och med den 16 november 2005, omsättning och resultat ingår alltså med en och en halv månad.

Den nya koncernen omsatte 138,5 Mkr under 2005 jämfört med 85,9 året innan. Det är cirka 1 Mkr bättre än vår tidigare prognos (se beQuoted nyhetsbrev nr 17 2005).

Ökningen med 61 % beror framförallt på förvärvade bolag. Hedson köptes 2004, men ingick endast med 8 månader 2004, vilket innebär att vi i år jämför 12 Hedson-månader med 8 förra året. Dessutom ingår Herkules med 1,5 månad och inte alls förra året.

Resultatet efter finansiella poster för den nya verksamheten uppgick till 1,6 Mkr (1,4). Nettovinsten blev 2,3 Mkr (0,8).

De avyttrade verksamheterna medförde dock en kraftig belastning av nettovinsten med -13,2 Mkr (3,3). Sammantaget blev nettovinsten för koncernen en förlust på -10,9 Mkr (4,1).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 4,6 Mkr. Totalt blev kassaflödet 2,1 Mkr. Varav den nya verksamheten stod för 2,9 Mkr medan de avvecklade verksamheterna stod för -0,8 Mkr.

Poster som påverkat kassaflödet påtagligt är:

   • Nyemission: +26,6 Mkr
   • Upptagna lån netto efter amorteringar: +51,8 Mkr
   • Försäljning av en fastighet: +6,1 Mkr
   • Förvärvet av Herkules: -79,8 Mkr.

Soliditeten uppgick vid årsskiftet till 43,7 % (51,9).

Hedson Technologies i nivå med budget
Hedson Technologies har resultatmässigt utvecklats i nivå med budgeten för 2005. Det innebär ett positiv bidrag till Formos resultat och kassaflöde. Försäljningen uppgick till 129 miljoner kronor vilket motsvarade nivån från föregående år.

Efterfrågan på Drester pistoltvättar och reservdelar var god under året, framförallt på de franska och amerikanska marknaderna. Torkutrustning inom IRT sortimentet uppvisade emellertid en något svagare utveckling.

Herkules nu en del av Hedson
Herkules omsatte cirka 80 miljoner kronor under 2005 och ingick med 1,5 månad i den konsoliderade omsättningen. Företaget har en stark position i framför allt Tyskland och kringliggande länder.

Genom Herkules har Hedson fått en ny produktlinje, lyftar för lackerings- och däckverkstäder. Dessutom har Hedsons befintliga produktlinjer, pistoltvättar och torkar till lackeringsverkstäder, stärkts med ytterligare produkter.

Europeisk Industri Support
Formos resultat har belastats med en resultatandel om -0,2 Mkr för 2005 hänförligt till Europeisk Industri Support (EIS).

Formo Services äger 13 procent av aktierna i EIS, som från och med det andra kvartalet 2005 redovisas som ett intressebolag.

EIS-koncernen omsatte totalt 104,0 Mkr under 2005. De rörelsedrivande bolagen är i grunden lönsamma, men förvärvs- och omstruktureringskostnader drog ned resultatet efter finansnetto till -1,6 Mkr.

Formo bedömer att EIS kommer att bidra positivt till Formos resultat under 2006.

Utsikter för 2006
Försäljningen och lönsamheten för Formo-koncernen som helhet kommer att öka under 2006. Styrelsen förväntar sig att försäljningen blir cirka 220 miljoner kronor, vilket är högst sannolikt med tanke på att Hedson omsatte 129 miljoner kronor 2005 och Herkules 80 miljoner kronor.

Förvärvet av Herkules medför att den nya Hedson-koncernen får en förstärkt marknadsposition globalt. Ett bredare sortiment erbjuds nu till bolagets kundgrupper och Hedsons världsomspännande distributionsnät kommer att ge synergier på intäktssidan.

Även synergier på kostnadssidan kan tillvaratas inom funktionerna inköp, logistik och produktion.

Dessutom ska en samordnad styrelse- och ledningsfunktion mellan moderbolaget Formo Services och dotterbolaget Hedson Technologies kunna leda till sparade kostnader.

Sammantaget förväntar sig styrelsen att rörelsevinsten blir god för 2006 utan att ange några siffror. Tidigare har styrelsen gjort bedömningen att vinsten ska uppgå till drygt 2 öre per aktie. Rent matematiskt skulle det innebära att nettovinsten hamnar en bit över 12,4 miljoner kronor för 2006.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget




Jan Ahlström
VD Formo Services




Formo har slutfört fokusering på affärsområdet Industri & Miljö.


Det här strukturgreppen har genomförts:

• Förvärv av Herkules Lift GmbH i Kassel, Tyskland.

• Notering av HomeMaid på AktieTorget

• Försäljning av Cliff Design till Design Continum i Göteborg

• Avsiktsförklaring om försäljning av ImproveIT till bolagets grundare (Formo äger 49 %).

• Nedskrivning av kvarstående fordringar rörande Tinentia-projektet.
 

Omsättningen under Q4 uppgick till 46,0 Mkr för den nya koncernen (36,8).

Resultatet efter finansnetto för Q4 hamnade på -0,6 Mkr för den nya koncernen (1,8). Försämringen beror på räntekostnader för köpet av Herkules.


Hedson levererar tvätt- och torkutrustning till biltillverkare, lackeringsverkstäder och däckverkstäder. 

95 procent går på export


Herkules tillverkar:
• billyftar speciellt anpassade för vissa verkstadsmiljöer
• tvätt- och torkutrustning för lackerings- och däckverkstäder
• handikapphissar
 


Herkules lyft (K700)

 

Formo har betalat 8,3 Mkr (inklusive förvärvskostnader) för 13 % av aktierna i EIS.

En option ger rätt att förvärva resten av EIS.



Samtliga kostnader för omstruktureringen har tagits under 2005.

Avvecklingen är helt slutförd.


Försäljningen blir cirka 220 miljoner kronor 2006.

Rörelsevinsten blir god för 2006 förväntar sig styrelsen.

Nettovinsten kan hamna en bit över 12,4 miljoner kronor.


 
Nästa händelse
2006-05-04
Delårsrapport Q1 2006
Bolagsstämma 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er