beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Norska Midelfart ökar i Wilh. Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev 23 februari 2006
Hej,

Wilh. Sonessons resultat blev som företaget förutskickat. Grunden är dock lagd för tillväxt. I Norge kan den nye storägaren Midelfart hjälpa till med den fortsatta expansionen tror beQuoted. Så sent som igår köpte de på sig ytterligare 1.100.000 aktier i Wilh. Sonesson.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Norska Midelfart ökar i Wilh. Sonesson
» Wilh. Sonesson redovisar ett resultat som var i linje med bolagets prognos. Det var OK med tanke på det svaga första halvåret, fastän vi hade hoppas på ännu mer. Styrelsens visar sin tilltro till bolaget genom att höja aktieutdelning med 40 procent justerat för antalet aktier.
   
Svithoid Tankers på kurs mot O-listan
» Svithoid Tankers står inför ett intressant år eftersom man övergår i en mer operativ fas. Vid årets slut räknar rederiet med att ha minst fyra fartyg i drift. Svithoid Tankers kommer därför att ansöka om notering på O-listan. Ambitionen är att bytet ska ske före midsommar.
   

  

Norska Midelfart ökar i Wilh. Sonesson
- Stabilare lönsamhet grunden för tillväxt

Wilh. Sonesson redovisar ett resultat som var i linje med bolagets prognos. Det var OK med tanke på det svaga första halvåret, fastän vi hade hoppas på ännu mer. Styrelsens visar sin tilltro till bolaget genom att höja aktieutdelning med 40 procent justerat för antalet aktier.

Försäljningen och resultatet ökade något under 2005
Wilh. Sonesson redovisar en försäljning på 1288,6 Mkr för helåret 2005 (1174,5). Det är en ökning med 9,7 %. Resultatet efter finansnetto hamnade på 59,3 Mkr (57,5), en uppgång med 3,2 %.

Engångsposter ingår med netto 26,2 Mkr (33,7). Dessa var kända sedan tidigare och består av engångskostnader 12,3 Mkr, reavinst från försäljningen av butikskedjan Naturapoteket 19,6 Mkr samt reavinst avseende förtida lösen av säljrevers 18,9 Mkr.

Nettovinsten blev på 49,5 Mkr (56,3), det är 1,52 kr per aktie (2,29). De likvida medlen uppgick vid årsskiftet till 49,4 Mkr (34,9) och soliditeten till 56,4 % (41,0).

För fjärde kvartalet specifikt blev försäljningen 345,9 Mkr (289,4), +19,5 %. Resultatet efter finansnetto hamnade på 28,5 Mkr (-2,3). Nettovinsten blev 20,8 Mkr (11,7), det är 0,60 kr per aktie (0,47).

Utvecklingen i dotterbolagen
De nordiska marknadsbolagen Friggs (dagligvaruhandel), MaxMedica (hälsofackhandel och apotek) och Naturpost (postorder och abonnemang) förbättrade var och en sin lönsamhet. De har alla stärkt sina marknadspositioner i respektive handelskanal.

Grossistbolaget HKC Egenvård tappade marknadsandelar och försäljning under våren 2005, men visade en bättre utveckling under hösten. Sett över hela året minskade försäljningen vilket också har medfört en försämrad vinst.

De internationellt inriktade bolagen Vitamex och Bioglan förbättrade sin lönsamhet under andra halvåret, och produktionsvolymen i Norrköpingsfabriken ökade under hösten.

Det ser bra ut för 2006
beQuoted tycker att det ser bra ut för 2006. Vi kan inte se några nya engångsposter runt hörnet och besparingsprogrammet på 6 miljoner kronor per år får sin fulla effekt.

Rörelseresultatet förväntas öka jämfört med förra året enligt Wilh. Sonesson. En stabilare lönsamhet har lagt grunden för att en mer tillväxtinriktad fas ska kunna inledas.

I bolagets strategi ingår att fortsätta göra kompletterande förvärv av företag och produkter. Till nyhetsbyrån Ticker uppger vd Lennart Nylander att man tänker sig företag med en årsomsättning kring 20-200 miljoner kronor. Det senaste förvärvet var norska Promed Pharma (se beQuoted nyhetsbrev nr 22 2005) som ingår från och med 2006.

Promed Pharma är produktbolag som utvecklar och marknadsför örtmedicinska produkter. Huvudprodukten heter C24 och är en 24 timmars utrensningskur för kroppen. Försäljning ligger kring 20 miljoner kronor per år med en rörelsemarginal på cirka 10 procent.

beQuoted förväntar sig mer av den varan även om inget nytt förvärv förutspås äga rum på kort sikt.

Vi hoppas också på att försäljningen inom grossistverksamheten HKC Egenvård ökar igen, eftersom motståndet mot att köpa av bolaget rimligen bör ha minskat nu när Wilh. Sonesson inte längre har några konkurrerande butiker efter det att Naturapoteket har avyttrats.

I Norge tror vi också att den nye storägaren Midelfart kan vara behjälplig med Wilh. Sonessons fortsatta expansion. Så sent som igår köpte Midelfart ytterligare 1.100.000 aktier i bolaget.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
O-listan, Attract 40




Resultatutvecklingen var i linje med Wilh. Sonessons egen prognos som löd "rörelseresultatet exklusive poster av engångskaraktär förväntades öka jämfört med 2004". Det ökade med 6,4 Mkr.


Friggs ingår i siffrorna för 2005, men inte för 2004.


Utdelning 40 öre per aktie föreslås (30 öre).


Direktavkastning 1,3 %.
   
 


Lennart Nylander
VD Wilh. Sonesson


– Beslutet att sälja butikskedjan Naturapoteket och fokusera på att vara ett starkt produktbolag inom det attraktiva hälso- och egenvårdsområdet har gett Wilh. Sonesson en tydligare roll.
  

Celina Midelfart


Norska Midelfart har blivit ny storägare i Wilh Sonesson.

Midelfart äger 24 % av kapitalet och 28,8 % av rösterna. 

 
  

Nästa händelse
2006-04-11
Årsredovisning 2005

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Svithoid Tankers på kurs mot O-listan

Svithoid Tankers står inför ett intressant år eftersom man övergår i en mer operativ fas. Vid årets slut räknar rederiet med att ha minst fyra fartyg i drift. Svithoid Tankers kommer därför att ansöka om notering på O-listan. Ambitionen är att bytet ska ske före midsommar.

Resultat oförändrat rensat för extraordinära kostnader
Bokslutskommunikén för 2005 speglar inte den långsiktiga utvecklingen i bolaget. I takt med att Svithoid Tankers fartyg levereras under 2006 och 2007, kommer intäkterna att stiga och resultatet att väsentligt förbättras.

• Försäljningen uppgick till 3,0 miljoner kronor (0,0)
• Resultatet efter skatt blev -5,2 miljoner kronor (-2,6). Resultatet har belastats med extraordinära kostnader på sammanlagt 3,0 miljoner kronor.
• Resultatet per aktie efter skatt blev -1,19 kronor (-1,27)

Två delmarknader
Svithoid Tankers arbetar på två delmarknader:

• Nordeuropeisk kusttanksjöfart

• Lokal distribution av petroleumprodukter i Östersjön

Fredrik Nygren, vd i Svithoid Tankers, förklarar:

– Kusttanksjöfart handlar egentligen om logistik. Fartygen går kanske 10-12 timmar mellan varje stopp.

– Typiska produkter för kusttanksjöfart är petroleumprodukter, till exempel bensin av ett visst oktantal, kemikalier och vegetabilisk olja.

– Lokal distribution av petroleumprodukter i Östersjön innebär utskeppning av petroleumprodukter från Ryssland som ökar sin export.

Ryssland har under de senaste tio åren ökat sin oljeexport med över 300 procent och vill fortsätta på samma bana. En allt större andel av exporten skeppas ut via hamnarna i Östersjön, eftersom alternativen, utskeppning via Svarta Havet (över Bosporen i Turkiet) eller via pipelines, har nått kapacitetstaket. Detta skapar en dubbel positiv effekt för tankerrederierna i Östersjön.

Betydande höjning av fartygsvärden
Svithoid Tankers har två fartyg i drift, sex fartyg under byggnation samt optioner på fyra fartyg. Summa summarum 12 fartyg.

Fartyg i drift är:

• Baltic Claire, 8.950 dwt, längd 103,50 meter, byggår 1991
• Baltic Theresa, 8.400 dwt, längd 115,10 meter, byggår 1995

Fartyg under byggnation är:

• Vedrey Tora, 3.400 dwt, längd 79,90 meter, byggår 2006
• Vedrey Thor, 3.400 dwt, längd 79,90 meter, byggår 2006
• Vedrey Vrenen, 4.450 dwt, längd 91,00 meter, byggår 2007
• Vedrey Vinga, 4.450 dwt, längd 91,00 meter, byggår 2007
• Vedrey Frenne, 3.400 dwt, längd 79,90 meter, byggår 2007
• Vedrey Barfodh, 3.400 dwt, längd 79,90 meter, byggår 2007

Samtliga fartyg har dubbelskrov. Fartygen är redan befraktade på långtidskontrakt som möter Svithoid Tankers avkastningskrav på 20 procent på eget kapital.

Höjda fartygsvärden
Värdet på fartygen har stigit väsentligt sedan Svithoid Tankers startade verksamheten.

Fredrik Nygren:

– Fartygens värde har stigit med ungefär 50 procent sedan vi inledde vårt arbete med Svithoid Tankers.

– Fartygen går att belåna till mellan 70-90 procent av marknadsvärdet. Höjda fartygsvärden betyder därför att vi kan klara finansieringen med en högre andel bankfinansiering.

Aktien undervärderad
Svithoid Tankers avkastningskrav är 20 procent på eget kapital. De långtidskontrakt som Svithoid Tankers ingått uppfyller dessa krav.

Med ett antaget avkastningskrav på 8 procent är det således rimligt att värdera Svithoid Tankers till två och en halv gånger eget kapital.

Eget kapital per aktie i Svithoid Tankers är 14 kronor. En riktkurs för aktien skulle därmed hamna kring 2,5 gånger detta värde, eller 35 kronor.

Eftersom Svithoid Tankers fortfarande är under uppbyggnad, kan det ta ett tag innan kursen når ända dit. beQuoteds uppfattning är ändå att Svithoid Tankers är ett fynd till dagens kurs kring 18-20 kronor.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget




Mt Baltic Claire
i december 2005






Typiska produkter för kusttanksjöfart är petroleumprodukter.


Till exempel bensin, kemikalier och vegetabilisk olja.





Ryssland har under de senaste tio åren ökat sin oljeexport med över 300 procent




För kusttanksjöfarten är fartygsstorleken 2.000-5.000 dwt.


För lokal distribution av petroleumprodukter är fartygsstorleken 5.000-10.000 dwt.


Samtliga fartyg har dubbelskrov.


Långtidskontrakt som Svithoid Tankers ingått löper ungefär på sju år.



Fredrik Nygren (VD):

– Fartygens värde har stigit med ungefär 50 procent sedan vi startade Svithoid Tankers.

  



beQuoteds uppfattning är att Svithoid Tankers är ett fynd till dagens kurs kring 18-20 kronor.


Nästa händelse
2006-05-18
Delårsrapport Q1 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
Confidence kompenserade för avyttrad verksamhet

Confidence lyckades öka försäljningen 2005 trots att produktbolaget i-ax avyttrades i början av året. Under innevarande år ska försäljningen femfaldigas och vinstmarginalen överstiga 5 procent.

Kompenserade för avyttrad verksamhet 2005
Confidence inledde 2005 med att avyttra produktbolaget i-ax, därmed försvann hälften av koncernens försäljning. I helårsbokslutet visar emellertid Confidence att man lyckats kompensera för dessa bortfallna intäkter.

Under 2005 steg försäljningen till 20,2 Mkr (19,3). Resultatet efter finansnetto är fortfarande negativt, men stärktes markant till -0,4 Mkr (-4,1). Dock blev nettovinsten positiv och hamnade precis ovanför nollstrecket (-4,1). Per aktie blev vinsten 0,00 kronor (-0,05).

De likvida medlen uppgick vid årsskiftet till 10,6 Mkr (1,0) och soliditeten till 60 % (62).

Nyckeltalen hade blivit ännu bättre om nyförvärvade ILS-gruppen hade ingått i siffrorna. Försäljningen hade i så fall uppgått till 47,4 Mkr och resultatet efter finansnetto till 1,0 Mkr.

Vinstmarginalen 5 procent 2006
Styrelsen och ledningen är mycket positiva till koncernens fortsatta utveckling. Grunden är lagd anser man och Confidence ska fortsätta fokusera på kostnader, marginaler, stabil lönsamhet och positivt kassaflöde.

beQuoted har tidigare berättat om tre förvärv som Confidence har genomfört på kort tid, först ILS-gruppen, sedan KVM-verksamheten från EET Nordic och senast Entry Systems-gruppen.

– Målet för Confidence som grupp är att 2006 under kontrollerade former nå en omsättning på väl över 100 miljoner kronor med för ett tillväxtföretag acceptabel lönsamhetsnivå, säger styrelseordförande Erik Hallberg.

Företaget tror att vinstmarginalen hamnar över 5 procent 2006. Dels tack vare de satsningar som görs, dels tack vare de resultatgarantier på 4,5 miljoner kronor som koncernen erhållit från ILS-gruppen och Entry Systems.

Den långsiktiga ambitionen är att uppnå en omsättningstakt i spannet 300-400 miljoner kronor vid utgången av 2007, genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
NGM




Thomas Wahlgren
VD Confidence


– Vår strävan att ta Confidence till en ledande position inom IP baserade säkerhetslösningar har skapat ett helt nytt intresse kring bolaget.



Efter förvärven har Confidence cirka 110 anställda med verksamhet i Sverige, Norge, England och Irland.


Confidence har rankats som den bästa leverantören med den högsta leveransprecisionen och servicegraden av London Underground och av en av världens största elektroniktillverkare.

Dessa erkännanden är nu basen för stora mängder nya anbudsförfrågningar.



Nästa händelse
2006-02-23
Extra bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er