beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Senea kontrar med nya order efter kalldusch från Vattenfall 
beQuoted nyhetsbrev 17 januari 2006
Hej,

God fortsättning. Börsåret har inletts hyggligt bra. Ett företag som svängt ordentligt under den senaste tiden är Senea som vi tar upp i dagens nyhetsbrev. Därutöver finner Du nyheter om sex andra företag.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Senea kontrar med nya order efter kalldusch från Vattenfall
» Senea fick en kalldusch när Vattenfall i sin sista stora upphandling av elmätare valde det spanska IT-bolaget Telvent. Men revanschen kom snabbt och Senea kunde i början av året meddela en stororder som fick aktien att återhämtat hela fallet.
   
Ecovision levererar fyra nyhetsbyråer till SEB
» Från och med januari kan anställda på SEB i Sverige, Danmark och Norge abonnera på fyra nyhetsbyråer genom Ecovision. Ecovisions mål är att bli Nordens ledande leverantör av finansiell information inom aktieområdet. Vi har pratat med vice VD Per Rastin.
   
Tullverket certifierar ICM
» Transportföretaget ICM Logistik har nått näst högsta nivån på Tullverkets servicetrappa. Det är i praktiken den högsta nivån som ett flyttföretag kan nå. Dessutom fick ICM toppbetyg i sin årliga kundundersökning.
   
Pilotinstallationen på Gotland håller tidplanen
» TracTechnology noterades på AktieTorget den 30 december. Bolaget håller på att installera ett MeatTrac-system på Gotland. Tidplanen ser ut att hålla. Företaget planerar att installera systemet under sista veckan av januari.
TracTechnology
ONE Media byter VD
» Den tidigare verkställande direktören Jerker Stenberg har gemensamt med styrelsen beslutat att avgå med omedelbar verkan, efter besvikelse över bolagets resultatutveckling. Som ny VD tillträder Johanna Fagrell Köhler.
ONE Media
Svithoid Tankers nyemitterade till intresserade aktieägare
» I slutet av förra året riktade Svithoid Tankers ett erbjudande till de aktieägare som i höstas anmälde intresse av att få delta i en nyemission.
Svithoid Tankers
HomeMaid infriar prognosen för 2005
» Det sista kvartalet under 2005 blev fortsatt framgångsrikt för HomeMaid. Försäljningen översteg 12 miljoner kronor, vilket är nytt omsättningsrekord för ett enskilt kvartal.
HomeMaid

  

Senea kontrar med nya order efter kalldusch från Vattenfall

Senea fick en kalldusch när Vattenfall i sin sista stora upphandling av elmätare valde det spanska IT-bolaget Telvent. Men revanschen kom snabbt och Senea kunde i början av året meddela en stororder som fick aktien att återhämtat hela fallet.

Det var i december som Vattenfall meddelade att företaget valt Telvent som leverantör, vilket fick Seneas aktiekurs att falla över 20 procent.

Förra veckan kom dock Senea med glädjebesked och meddelade en stororder från "Värmlandsgruppen". Ordern omfattar 65.000 elmätare med centralsystem och infrastruktur.

Vattenfalls upphandling av elmätare är klar
Kontraktsvärdet på Vattenfalls sista stora upphandling av elmätare uppgår till 850 miljoner kronor inklusive drift och service under fem år.

Totalt har Vattenfall genomfört tre stora upphandlingar. I vart och ett av fallen har man valt olika leverantörer. Anledningen är att tekniken har utvecklats sedan den första beställningen 2003.

Den första upphandlingen av 100.000 elmätare vanns av den franska elektronikjätten Actaris med Senea som underleverantör.

Den andra upphandlingen på 150.000 elmätare gick till det slovenska företaget Iskra.

Den tredje och sista upphandlingen på 300.000 elmätare gick som sagt till det spanska IT-bolaget Telvent.

De tre upphandlingarna, jämte optionsavtal med Telvent och Iskra, täcker nu Vattenfalls behov av elmätare.

Sammanlagt ska Vattenfall installera 850.000 fjärravläsningsbara elmätare hos sina kunder fram till och med 2008. Värdet på själva mätarna ligger på cirka 2.000 kronor per styck inklusive installation. Till detta kommer sedan serviceavtal och andra kringkostnader.

Fortum lägger en jätteorder i mars
Vinterns i särklass största order kommer att komma från Fortum uppger Dagens Industri. En upphandling av hela 850.000 mätpunkter pågår och besked lämnas i mars.

Senea vill inte kommentera hur företaget ligger till i upphandlingen eller vilka samarbetspartners man har. Dock vet vi att Fortum har erfarenhet av Seneas CustCom-system, eftersom de tog över systemet för Ljusnarsbergsområdet med 4.900 mätpunkter.

Sammantaget ska order på närmare 1,7 miljoner mätpunkter i Sverige fördelas i vinter. Det motsvarar en tredjedel av den totalmarknad på cirka 5 miljoner mätare som öppnades genom den nya lagen.

Enligt Dagens Industri värderas hela marknaden till över 10 miljarder. Underleverantörer som Senea och Metrima kan bli aktuella för ungefär halva den marknaden bedömer Metrimas VD Jeanette Sandberg. Andra leverantörer är finska Enermet, Viking Telecom, WM-data och Tieto Enator.

Senea får stororder av "Värmlandsgruppen"
Trots besvikelsen från Vattenfall kunde Senea snabbt revanschera sig i början av året.

Det var sex energibolag som tillsammans valde Senea som leverantör av fjärravläsningssystem till samtliga sina elkunder. Senea kommer att vara totalentreprenör och avtalet sträcker sig över 3 år.

Leveransen omfattar 65.000 elmätare för lika många mätpunkter tillsammans med centralsystem och infrastruktur.

Senea garanterar att "Värmlandsgruppen" kan välja vilken mätarleverantör som helst. Det ger kunden en ökad trygghet och en möjlighet till ökad konkurrens mellan olika mätarleverantörer.

De sex energiföretag som på detta sätt genomfört en gemensam upphandling är Arvika Elnät, Bengtsfors Energi Nät, Degerfors Energi, Filipstad Energinät, Karlstads Elnät och Kristinehamns Energi Elnät.

Med beställningen från ”Värmlandsgruppen” har sammanlagt 23 nätbolag valt att bygga fullt ut med Senea CustCom till samtliga kunder.

Order från Östra Kinds Elkraft
I mitten av december 2005 fick Senea också en mindre order från Östra Kinds Elkraft. Senea ska leverera ett system för mätvärdesinsamling till nätbolagets samtliga 2.800 elkunder.

Östra Kinds Elkrafts nätområde är beläget inom Ulricehamn, Tranemo och Jönköpings kommuner.

Leveranserna kommer att pågå under 2006 och 2007 och är till största del baserat på Senea CustCom i radioutförande.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
O-listan
 
 
 


Bengt Sundling
VD Senea



Seneas affärsidé är att utveckla, marknadsföra, leverera och stödja drift av kraftfulla fjärravläsnings-
system för energibranschen i samverkan med världs-
ledande mätarleverantörer.


Vattenfall har tecknat order för 550.000 av de 850.000 elmätare som företaget behöver.

Resterande elmätare kommer Vattenfall att köpa genom optioner från de befintliga leverantörerna.





Redan för två års sedan lagstiftades om att alla hushåll ska ha fjärravlästa elmätare senast år 2009.

Men det är först nu som orderinflödet börjar ta fart på allvar.

Sammantaget ska order på närmare 1,7 miljoner mätpunkter i Sverige fördelas i vinter.



Stor vikt har lagts på den tekniska utformningen, och möjligheten att fritt kunna välja bland ett flertal förekommande mätare på den svenska marknaden.

Sådana här elmätare kommer att används hos "Värmlandsgruppens" kunder för fjärravläsning över elnätet.



Sammanlagt 23 nätbolag har valt att bygga fullt ut med Senea CustCom till samtliga kunder.



Nästa händelse
2006-02-16
Bokslutskommuniké 2005

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Ecovision levererar fyra nyhetsbyråer till SEB

Från och med januari kan anställda på SEB i Sverige, Danmark och Norge abonnera på fyra nyhetsbyråer genom Ecovision. Ecovisions mål är att bli Nordens ledande leverantör av finansiell information inom aktieområdet. Vi har pratat med vice VD Per Rastin.

Tror på fler abonnenter på Nyhetsbyrån Ticker
– Nu har vi infrastrukturen på plats som gör det möjligt för SEB’s anställda att abonnera på våra nyheter, berättar Per Rastin.

Avtalet innebär att Ecovision levererar en realtidsfeed till SEB med svenska Nyhetsbyrån Ticker, danska RB-börsen, norska TDN samt Dow Jones News för internationella nyheter.

Ekonomiskt kommer Ecovision att tjäna pengar på tre sätt:

•  Teknik för leverans av finansiell information till SEB

•  Abonnemang på Nyhetsbyrån Ticker

•  Abonnemang på externa nyhetsbyråer

– Det är abonnemangen av vår egen nyhetsbyrå Ticker som har den största potentialen, berättar Per Rastin.

– Genom att personalen kan välja Ticker som nyhetskälla istället för Nyhetsbyrån Direkt (från konkurrenten SIX, beQuoteds anm), tror vi att det blir fler abonnemang, fortsätter Per Rastin.

Per Rastin kan så här tidigt på året inte ange hur många Ticker-abonnemang det kan bli frågan om, men tror att det rör sig om hundratals.

– Vi kommer att kunna leverera väletablerade nyhetsbyråer till SEB’s anställda också i Danmark och Norge. Det är viktigt att vi kan erbjuda samtliga nämnda nyhetsbyråer till våra kunder, avslutar Per Rastin.

Säljer ägarandelen i holländska ShareCompany
Ecovision har avyttrat hela sitt aktieinnehav i holländska ShareCompany till holländska Wolfbos. Innehavet motsvarade 35,6 procent av ShareCompany.

– ShareCompany har inte bidragit med intäkter till Ecovision under den tid som vi varit delägare. Tanken var att de skulle sälja ProTrader på den holländska marknaden, men det har inte blivit så, berättar Per Rastin.

I motsats till ShareCompany går samarbetet med huvudägaren Fininfo bra. Fininfo är verksam på den franska marknaden och sammantaget större än Ecovision.

– Vi samarbetar än så länge framför allt på inköpssidan. Tack vare Fininfo kan vi erbjuda fler utländska börser till den nordiska marknaden, säger Per Rastin.

– Planen är också att introducera några av Fininfos produkter på den Nordiska marknaden, fortsätter Per Rastin.

Efter försäljningen av ShareCompany koncentrerar Ecovision sin verksamhet till de nordiska länderna. Målet är att bli Nordens ledande leverantör av finansiell information inom aktieområdet.

– Vi är anpassade för Norden. Det är vår styrka jämfört med internationella konkurrenter som Reuters, avslutar Per Rastin.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Nya Marknaden



Per Rastin
vice VD Ecovision


– Nu har vi infrastrukturen på plats som gör det möjligt för SEB’s anställda att abonnera på våra nyheter.



Ecovisions affärsidé är att vara den ledande leverantören av finansiell realtidsinformation till den nordiska finansmarknaden. 



Försäljningen av ShareCompany medför en reaförlust på 198.000 kronor, som bokförs på 2005 års resultat.



Fininfo omsätter över 1 miljard kronor per år.

Fininfos viktigaste marknader är Frankrike, Spanien och Monaco.

Andra marknader är Benelux, Schweiz, Luxemburg och Nordafrika.


 
Nästa händelse
2006-02-14
Bokslutskommuniké 2005

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Tullverket certifierar ICM

Transportföretaget ICM Logistik har nått näst högsta nivån på Tullverkets servicetrappa. Det är i praktiken den högsta nivån som ett flyttföretag kan nå. Dessutom fick ICM toppbetyg i sin årliga kundundersökning.

Tullverket har certifierat samtliga tullrutiner hos ICM
Tullverket har kvalitetscertifierat ICM’s samtliga tullrutiner och placerat in företaget i den så kallade servicetrappan på nivå 4 av 5. Endast ett internationellt flyttföretag i Sverige har tidigare nått den nivån.

Servicetrappan är tullverkets klassificering av företag och agenter med tullverksamhet. Steg 1 och 2 får företag som inte har någon kvalitetssäkrad rutin. Steg 3 innebär att företaget har minst en kvalitetssäkrad tullrutin. Steg 4 innebär att företagets samliga tullrutiner är kvalitetssäkrade. Steg 5 innebär att samtliga artiklar är spårbara i bilar och lager.

För ett flyttföretag som ICM är servicetrappans steg 4 den högsta nivån man kan nå. Om företaget vill nå steg 5 ska varje enskild artikel i ett bohag, till exempel varje kniv och gaffel, behöva ha ett eget kolli med ett eget nummer. Det säger sig självt att inga kunder skulle betala extra för denna service vid flytt av bohag.

Tullklareringen sker elektroniskt
Kvalitetscertifieringen innebär att tullklareringen fortsättningsvis sker elektroniskt. Det ger en säkrare och snabbare tullhantering. ICM går i god för vad som finns i bilen och kan köra in i Sverige utan att passera genom Tullen. Tullen gör naturligtvis stickprovskontroller för att se att last och deklaration överensstämmer.

Fördelarna är flera:

•  Mindre pappersarbete
•  Kortare körsträckor, alltså mindre körtid och bränsleförbrukning
•  Färre fel i underlagen
•  Färre agenter behöver anlitas

I stort sett elimineras trafiken mellan lastbilarna och tullkontoren vilket i sin tur medför en minskad belastning på miljön. Även ICM’s lager är kvalitetssäkrat och kan ligga var som helst, till exempel på bilen eller hos kunden. Kunderna vinner på detta eftersom transporterna blir flexiblare och transportvägarna kortare.

Toppbetyg i kundundersökning
ICM genomförde sin årliga kundundersökning under hösten 2005. Genomgående fick företaget högre betyg än tidigare år.

Allra bäst ansåg kunderna var kontorspersonalens kompetens, engagemang och bemötande. Högt betyg fick också företaget för sin förmåga att hålla utlovade tider samt att välja emballagematerial med hänsyn till miljöpåverkan.

– Det är de ständiga små förbättringarna som ger resultat. Vi såg behovet under 2004, genomförde dem under 2005 och upplevde effekten i slutet av året, berättar Thomas Hanbo, VD på ICM.

Det finns ändå utrymme för förbättringar, bland annat i handläggningen av reklamationer och fakturering. Bakgrunden är att ICM har haft problem med ett nytt affärssystem som togs i bruk 2004. Och i år har man därför bytt supportleverantör av det nya systemet.

– Jag tror jag vågar påstå att vi har ett gott rykte i branschen. Vi kommer naturligtvis att jobba vidare för att kunderna ska känna sig nöjda med oss även under 2006, lägger Thomas Hanbo till.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Marknadsplats
AktieTorget



ICM's affärsidé är att utveckla, marknadsföra och utföra logistiktjänster som kräver varsamhet, punktlighet och hög kapacitet.





Utlandsverksamheten stod 2003 för cirka 20 procent av omsättningen. Sedan dess har den ökat kraftigt.


Utlandsverksamheten är ett prioriterat område eftersom den gör det svårare för mindre aktörer att konkurrera med ICM.

 
 


ICM's styrelse
Från vänster:
John Pettersson
PG Eriksson
Leif Parberg
Thomas Hanbo (VD)

 
 
Nästa händelse
2006-02-16
Bokslutskommuniké 2005

Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
Pilotinstallationen på Gotland håller tidplanen

TracTechnology noterades på AktieTorget den 30 december. Bolaget håller på att installera ett MeatTrac-system på Gotland. Tidplanen ser ut att hålla. Företaget planerar att installera systemet under sista veckan av januari.

MeatTrac installeras på Gotland
Delar av MeatTrac Breeder håller på att installeras på Sojdungs Gård Fole utanför Visby. Sojdungs Gård är en av Gotlands största köttproducenter med uppfödning av den franska köttrasen Charolais.

I första steget introduceras tekniken för att effektivisera produktionen och minska administrationen. Elektronisk ID-hantering kopplas automatiskt till vägning och varje djurs uppgifter överförs till gårdens databas. Där används sedan data för uppföljning och styrning av produktionen.

– Vi vill satsa på moderna hjälpmedel som dels effektiviserar verksamheten, dels möjliggör en tydlig ursprungsmärkning till konsumenten. MeatTrac systemet ger oss den möjligheten, säger Leif Andersson, ägare till Sojdungs Gård.

– Sveriges köttproduktion ligger internationellt sett mycket väl framme hälso- och kvalitetsmässigt. Köttproduktion måste bedrivas effektivt och affärsmässigt, därför bör svensk gårdsmärkning utvecklas, fortsätter Leif Andersson.

Samarbetet med Sojdungs gård är ett viktigt första steg i lanseringen av MeatTrac-systemet.

Målsättningen är att genomföra ett antal pilotinstallationer i Sverige under 2006 med en bredare lansering under 2007.

MeatTrac består av ett antal delsystem, för uppfödning, slakt och styckning, som ger effektiviseringar och besparingar i varje led för sig, och som sammantaget kan ge spårbarhet från "gård till gaffel".

MeatTrac är ett metodpatent. Ett metodpatent skyddar själva konceptet - i MeatTracs fall spårbarhet över hela produktionskedjan, från uppfödning till slakt och förädling.

Fick nyligen 340 nya aktieägare
Under november och december genomförde TracTechnology en nyemission riktad till allmänheten. Totalt tecknades aktier för 5,7 miljoner kronor av erbjudna 10 miljoner kronor.

Tf VD Anders Tormod är ändå inte helt besviken:

– Vi valde att inte förlänga teckningstiden även om det var möjligt och hade förbättrat resultatet. Vi får, i och med emissionen, det kapital vi behöver just nu och baserat på de diskussioner vi haft ser vi goda möjligheter till ytterligare finansiering om det blir nödvändigt.

– Några av de nya aktieägare som tecknat lite större poster kommer från livsmedelsbranschen. De kommer att bidra med sin egen kompetens och sina nätverk vilket är bra för bolagets verksamhet.

– Cirka 340 investerare tecknade aktier i nyemissionen. Tidigare hade TracTechnology 10 aktieägare.

– Teckningskursen var 4,30 kronor. Sedan introduktionen har aktien handlats i intervallet 5,30 - 8,15 kronor med senast betalt 6,15 kronor. Således en bra avkastning så här långt för de som tecknade sig i nyemissionen.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om TracTechnology:
» TracTechnology tryggar livsmedel med RFID

Marknadsplats
AktieTorget



Målet är att leverera RFID-lösningar inom köttproduktion och ursprungsmärkning.

RFID står för Radio Frequency Identification.


 

MeatTrac ger spårbarhet från djur till köttdisk.


MeatTrac är baserat på ett metodpatent som täcker spårbarhet infört över hela produktionskedjan.


Återbetalningstiden för en investering i MeatTrac är kortare än ett år.

  


Anders Tormod
Tf VD TracTechnology
 

– Vi valde att inte förlänga emissionstiden, eftersom vi fick in tillräckligt med kapital och upplevde att intresset trots allt var gott.

 
Nästa händelse
2006-03-22
Bokslutskommuniké 2005

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

ONE Media byter VD

Den tidigare verkställande direktören Jerker Stenberg har gemensamt med styrelsen beslutat att avgå med omedelbar verkan.

Som ny VD tillträder Johanna Fagrell Köhler. Johanna ingår även i styrelsen sedan mars 2005, och är tillika företagets kommunikationschef.

Bakgrunden är att ONE under hösten 2005 har gjort ett sämre resultat än förväntat. ONE har ett brutet räkenskapsår som löper från juli 2005 till juni 2006. Under första kvartalet (juli - september), blev förlusten efter finansnetto 0,3 miljoner kronor. Hur dåligt resultatet blev under andra kvartalet kan bolaget inte uppge.

– Vi hade hoppats på en starkare höst, men vi kan konstatera att utfallet blev sämre än väntat vilket innebär att vi omgående byter VD och samtidigt skjuter upp våra förvärvsplaner, säger Peter Näslund, styrelseordförande för ONE Media.

– Johanna har en lång erfarenhet av direktmarknadsföring och har den bakgrund vi behöver för en koncernchef som ska uppnå våra långsiktiga mål, fortsätter Peter Näslund.

Koncernen har samtidigt med VD-bytet inlett ett omfattande åtgärdsprogram för att minska kostnaderna och öka fokus på mer lönsamma projekt.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-02-23
Delårsrapport
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Svithoid Tankers nyemitterade till intresserade aktieägare

I slutet av förra året riktade Svithoid Tankers ett erbjudande till de aktieägare som i höstas anmälde intresse av att få delta i en nyemission.

Aktieägarna erbjöds två investeringsalternativ:

1. Konvertibelt förlagslån, eller

2. "Units" bestående av en aktie och en avskiljbar teckningsoption

Det konvertibla förlagslånet tecknades till nominellt värde om 33 kronor.  Lånet löper över fem år med en ränta om sju procent och kan när som helst konverteras till aktier.

"Units" tecknades till kursen 20 kronor. Teckningsoptionen ger innehavaren rätt att teckna en ny aktie i Svithoid Tankers senast den 31 juli 2007 till kursen 25 kronor per aktie.

Drygt 270.000 "units" tecknades och sammanlagt tillfördes bolaget drygt 6 miljoner kronor.

Antalet aktier efter emissionen uppgår till 4.619.614 stycken. Till detta kommer det konvertibla lånet motsvarande 336.030 aktier och teckningsoptioner motsvarande 500.000 aktier (varav knappt hälften fortfarande ägs av koncernen för att användas till framtida incitamentsprogram).

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-02-28
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
HomeMaid infriar prognosen för 2005

Det sista kvartalet under 2005 blev fortsatt framgångsrikt för HomeMaid. Försäljningen översteg 12 miljoner kronor, vilket är nytt omsättningsrekord för ett enskilt kvartal.

Det var framförallt verksamhetsområdet "Hushållsnära tjänster" som uppvisade en högre tillväxt.  Det är privatandelen som ökar kraftigast. Och i nuläget står den för cirka 15 procent av verksamhetsområdet.

HomeMaid bedömer att försäljningen för helåret 2005 översteg 47 miljoner kronor vilket är i linje med tidigare prognoser. Helårsförsäljningen innebär en ökning med 15 procent jämfört med året innan, då försäljningen uppgick till 41 miljoner kronor.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-03-17
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er