beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Medicover passerar milstolpe - marginalerna på rätt väg 
beQuoted nyhetsbrev 6 december 2005
Hej,

Medicovers VD Fredrik Rågmark kommenterade koncernens utveckling vid ett möte med investerare. I dagens nyhetsbrev kan Du läsa vad Fredrik berättade om Medicover. Därutöver finner Du nyheter om fem andra företag.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Medicover passerar milstolpe
- marginalerna på rätt väg
» Medicover uppvisar en fortsatt stark försäljningsökning och bättre resultat. Vi var med när vd Fredrik Rågmark kommenterade koncernens utveckling vid ett möte med investerare.
   
TracTechnology tryggar livsmedel
med RFID
» Allt fler branscher använder lösningar för identifikation baserade på RFID. Om RFID är stort idag, kommer det att bli gigantiskt imorgon.

Ett av företagen som arbetar med RFID-lösningar är TracTechnology. Företaget genomför just nu en nyemission inför en notering.
   
Central Asia Gold är snart en producent att räkna med
» Central Asia Golds niomånadersrapport innehöll inga stora överraskningar jämfört med den uppdatering som vi kommenterade för en månad sedan. Det är kanske just frånvaron av negativa överraskningar som är den stora nyheten så långt.
   

  

Medicover passerar milstolpe
- marginalerna på rätt väg


Medicover uppvisar en fortsatt stark försäljningsökning och bättre resultat. Vi var med när vd Fredrik Rågmark kommenterade koncernens utveckling vid ett möte med investerare.

Fredrik Rågmark, VD Medicover:

– Vi är nöjda med försäljningen så här långt. Till och med tredje kvartalet har vi sålt för nästan lika mycket som under hela förra året.

– Det är tredje kvartalet i rad som vi redovisar vinst, och det ser ut att fortsätta.

– EBITDA-marginalen passerade milstolpen 10 % genom att nå 10,7 % under det tredje kvartalet. Vår målsättning är att uppnå en EBITDA-marginal på 20 %.

– Kassaflödet är bra. Det operativa kassaflödet efter skatt var 0,6 MEUR för kvartalet och 2,3 MEUR för niomånadersperioden.

Både klinik- och laboratorieverksamheten känner av en stark efterfrågan på den polska huvudmarknaden och på den snabbt växande rumänska marknaden.

Medicover ser den positiva utvecklingen som en bekräftelse på företagets affärsmodell, servicekvalitet och varumärke.

Tillväxttrenden ser ut att fortsätta
Den starka tillväxttrenden ser ut att fortsätta. Detta gäller den positiva ekonomiska utvecklingen i de regioner i Central- och Östeuropa som Medicover verkar i. Men också företagets egen förmåga att utvecklas på dessa marknader.

Fredrik Rågmark:

– Tittar vi på utvecklingen av försäljning och marginaler ser man att Medicover har nått högre volymer och med högre marginaler stadigt över tiden. Jag förväntar mig att dessa trender fortsätter.

– Tillväxten under fjärde kvartalet 2005 kommer att emellertid falla i relativa tal eftersom det var under fjärde kvartalet i fjol som försäljningen tog fart. Men det blir naturligtvis tillväxt i absoluta tal.

– De medicinska kostnaderna ökar säsongsmässigt under sista kvartalet då fler blir sjuka. Vårt mål är att ligga på 60 procent av omsättningen. Hittills i år ligger vi på 60,9 procent jämfört med 62,3 procent förra året.

– EBITDA-marginalen för helåret 2005 blir strax under eller strax över 10 procent. Vårt mål är 20 % på sikt, men redan 10 % är en milstolpe.

Under första halvåret 2006 planerar Medicover att starta upp i Slovakien där man fått signaler från potentiella kunder. Ett bolag har redan startats och man håller på att rekrytera folk. Bedömningen är att det kommer att finnas cirka 3.000 medlemmar när verksamheten startar.

Privatsjukhus i Polen
Planeringen av ett privat sjukhus i Polen, som vi har skrivit om tidigare i nyhetsbrevet (nr 10 2005), fortsätter. Just nu försöker Medicover säkerställa platsen där sjukhuset ska byggas.

Fredrik Rågmark:

– En sådan här stor investering är alltid omgärdad av ett visst mått av hemlighetsmakeri. Det är viktigt att vara först på plan med ett nytt privat sjukhus. Så fort som ett nytt sjukhus är ett faktum får konkurrenter svårare att ordna finansiering till ytterligare sjukhus.

– Ett avtal om finansiering är på gång. Sjukhuset kommer totalt att kosta 25 miljoner euro fullt utrustat. Vi räknar med att finansiera det helt utanför Medicovers balansräkning.

– Vi hoppas kunna påbörja byggandet under 2006. Själva uppförandet tar sedan 1½-2 år och överlämnandefasen cirka 6 månader.

– Det nya sjukhuset kommer att få sitt patientunderlag från egna medlemmar, kontantkunder och försäkringsbolag, till ungefär lika stora delar.

– Vi bedömer att sjukhuset kommer att uppvisa lönsamhet inom två år från öppnandet.

Försäljning och resultat efter tredje kvartalet 2005
Försäljningen för årets första nio månader uppgick till 42,4 MEUR (30,7). Det motsvarar en tillväxt på 38 % jämfört med förra året. Räknat i konstant valuta uppgick tillväxten till 26 %.

Resultatet efter finansnetto hamnade på 1,5 MEUR (0,4) och vinsten per aktie blev 0,040 euro (förlust på 0,067 euro).

För tredje kvartalet isolerat uppgick försäljningen till 15,0 MEUR (10,9). Det motsvarar en tillväxt på 38 % jämfört med motsvarande period förra året. Resultatet efter finansnetto för tredje kvartalet hamnade på 0,8 MEUR (0,1).

Den totala medlemsbasen var vid utgången av tredje kvartalet 173.800 stycken, vilket är en ökning med 31 % jämfört med förra året.

I absoluta tal uppgick medlemsökningen till 33.900 stycken, mer än dubbelt så mycket som motsvarande siffra förra året (15.400). Av nämnda siffra tillkom 8.500 medlemmar under tredje kvartalet.

Laboratorieverksamheten
Laboratorieverksamheten motsvarar 21 % av den totala omsättningen (exklusive internförsäljning) efter årets tre första kvartal. Vid samma period förra året låg siffran på 19 %.

Laboratorieverksamheten nådde en försäljning på 8,7 MEUR för årets första nio månader (exklusive internförsäljning). Det är en ökning med 47 % jämfört med förra året, varav 25 %-enheter är organisk tillväxt.

Internförsäljningen uppgick till 1,2 MEUR, vilket innebär att försäljningen inom laboratorieverksamheten totalt uppgick till 9,9 MEUR. Det är 54 % mer än för samma period förra året. Den organiska tillväxten var 34 %.

Av försäljningen genererades 6,0 MEUR i Rumänien och 3,9 MEUR i Polen.

Förvärvet av Euro-Lab, som vi skrev om i nyhetsbrevet nr 10 2005, är inräknat i de polska siffrorna från och med augusti. Detta har bidragit med 0,5 MEUR till den polska omsättningen för tredje kvartalet.

Fredrik Rågmark:

– Laboratorietjänster är en typisk verksamhet som lämpar sig väl för outsourcing. Det är politiskt accepterat, eftersom det är lättare än allmänna neddragningar och avskedanden.

– Vi räknar med att ännu ett sjukhus väljer oss för outsourcing av sina laboratorietjänster under 2006.

– Vi har också ambitionen att förvärva ytterligare ett laboratorium under 2006.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Marknadsplats
O-listan


Fredrik Rågmark
VD Medicover

 





Medicover erbjuder sjukvårdstjänster
i Central- och Östeuropa, och har verksamhet i Polen, Ungern, Tjeckien, Estland och Rumänien.


Sjukvården tillhandahålls
till företag och individer via ett nätverk av kliniker och kontrakterade specialist- och sjukhus.






I Polen väntar Medicover
på positiva uttalanden om framtida hälso- och sjukvårdsreformer från den nya regeringen (konservativa PiS, Lag och Rättvisa).


I Rumänien planerar regeringen att informera om ny lagstiftning för upphandling vid offentliga sjukhus, något som kan gynna Medicovers laboratorieverksamhet.






Apollo medverkar som konsult i sjukhusets utvärderings- och planeringsskede, och senare under byggskedet och driften.


Apollo Hospitals Group är Asiens största leverantör av integrerad sjukvårdsservice och den största leverantören av konsulttjänster åt sjukhussektorn utanför USA.

För närvarande driver Apollo mer än 6.500 sängplatser på 40 sjukhus och sysselsätter mer än 15.000 personer.







Den organiska tillväxten uppgick till 34 % och räknat i konstant valuta uppgick den till 23 %.

De medicinska kostnaderna för niomånadersperioden utgjorde 60,9 % av omsättningen (62,3). För det tredje kvartalet låg de på 61,3 % av omsättningen (62,8).

Rörelsens investeringar uppgick till 2,8 MEUR. Dessa investeringar skedde huvudsakligen i den växande polska verksamheten och de nya klinikerna som öppnats i Tallinn och Prag.





Medicovers laboratorieverksamhet drivs i Polen och Rumänien under varumärket Synevo.

Synevo är etablerat i Gdansk, Warszawa, Lublin och Wroclaw och kommer nu att utökas med Lodz som ytterligare ett verksamhetscentrum.







Nästa händelse
2006-02-18
Bokslutskommuniké 2005

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

TracTechnology tryggar livsmedel
med RFID

Allt fler branscher använder lösningar för identifikation baserade på RFID* i någon form. RFID är stort idag och kommer att bli gigantiskt imorgon.

TracTechnology har sedan ett antal år arbetat med olika RFID-lösningar och kommer att lansera ett system, MeatTrac, som kan garantera spårbarhet och ursprung inom köttbranschen.

Under december genomförs en nyemission inför notering på AktieTorget.

MeatTrac - en lösning för effektivisering och spårbarhet inom köttbranschen
Livsmedelssäkerhet är ett hett område. Är det inte galna kosjukan som är aktuell så är det fågelinfluensan eller salmonella. Det tycks aldrig ta slut. Många konsumenter är oroade för kvaliteten på livsmedlen och kraven på köttuppfödarna blir allt mer omfattande.

Här kommer TracTechnology in i bilden. Företaget kommer att lansera konceptet MeatTrac under andra halvan av 2006, som fullt genomfört garanterar spårbarhet genom hela produktionsprocessen.

Kött som visar sig vara defekt kan spåras bakåt, från butik till processen med slakt, styckning och förädling samt till den uppfödare som producerat köttet. Genom att felkällan snabbt kan spåras kan smittspridningar begränsas.

MeatTrac är ett metodpatent. Ett metodpatent skyddar själva konceptet - i MeatTracs fall spårbarhet över hela produktionskedjan, från uppfödning till slakt och förädling.

Ett metodpatent ger på många sätt ett starkare skydd än ett renodlat teknologipatent. Det ger också möjlighet att låta andra företag utveckla lösningar kring konceptet, eventuellt baserade på annan teknologi.

VD Anders Tormod, tidigare vd för O-listenoterade Anoto Group, tror på konceptet:

– Det finns ett intresse både hos konsumenter och producenter att kunna garantera ursprung på livsmedelsprodukter, både för att hantera eventuella problem men också som ett sätt att differentiera sig.

– Myndighetskraven på uppfödare skärps hela tiden. Det kan inte uteslutas att spårbarhet över hela produktionskedjan, med möjlighet att snabbt kunna verifiera ursprunget, till slut blir ett krav.

– Potentiellt adresserar MeatTrac en mycket stor och global marknad. Den exakta marknadspotentialen är svår att uppskatta, men affärsmöjligheterna är goda.

– Licensaffärer där vi licensierar ut rätten till vårt koncept har en klar potential.

Stegvis implementering i produktionskedjan
MeatTrac är utvecklat för att kunna säljas och ge vinster även när det används i delar av kedjan. Därmed blir det lättare att komma ut på marknaden.

För producenterna finns det flera fördelar med att använda MeatTrac. Djurhantering är personalintensivt. MeatTrac ger betydande kostnadsbesparingar i form av förenklad hantering för uppfödarna. Slakterier och styckningsanläggningar vinner också på förenklad logistik. Hantering och dokumentation vid upphängning, omhängning och styckning förenklas.

Referensinstallation nästa steg
Målet för TracTechnology är att under 2006 få till stånd ett antal referensinstallationer, där konceptet kan testas fullt ut och mejslas klart. Anders Tormod tror att den svenska marknaden är lämplig för ett fulltest av konceptet:

– Vårt mål är att så snart som möjligt göra en test- och referensinstallation i Sverige. Det finns flera lämpliga kunder.

– Om en producent tror på idén kan de naturligtvis påverka exempelvis sina uppfödare till att också införa systemet. Därmed kan konceptet nå en betydligt snabbare marknadsacceptans.

– För producenterna kan det vara särskilt intressant att bli en del av en kedja med heltäckande spårbarhet. Då kan de differentiera sig som "garanterat säkra uppfödare" gentemot konsumenterna.

Färdiga koncept inom ett flertal områden
TracTechnology är verksamma inom fler områden. Företaget har tagit fram och levererar lösningar inom betalningssystem, passagekontroll och tidrapportering.

PayTrac är ett kontantlöst betalningssystem. CampTrac säljs till campingplatser som betalnings- och passagesystem. CellTrac är ett ronderingssystem för häkten och arrester. GateTrac är ett passagesystem för fordon och TimeTrac används för tidsredovisning.

Gemensamt för dessa områden är dock att TracTechnology's lösningar är utsatta för en betydande konkurrens.

Den stora potentialen i TracTechnology ligger i att företaget framgångsrikt lyckas att brett etablera sitt koncept MeatTrac inom spårbarhet och effektivisering inom köttbranschen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]


Nyemission     

Sista dag för teckning är måndagen den 12 december     

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 21 november - 12 december
  • Teckningskurs 4,30 kr per B-aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (4.300 kronor)
  • Emissionen uppgår till 10.000.037 kronor
  • Totalt 2.325.590 nya B-aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 22,6 procent av kapitalet och 3,4 procent av rösterna i företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 34,1 Mkr före emissionen och 44,1 Mkr efter emissionen vid full teckning
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas bli den 29 december


*
RFID står för Radio Frequency Identification.

RIFD används för att på kort håll överföra den lilla mängd digital information som behövs för att identifiera ett föremål.


En bolustransponder eller örontagg gör att djuret kan identifieras med en sådan här läsare.

I MeatTracs fall följer transpondern med djuret under hela dess levnad.


TracTechnology äger patentet, men betalar royalty på 0,75 % av försäljningen för MeatTrac.



Anders Tormod
VD TracTechnology

 

Återbetalningstiden för en investering i MeatTrac är kortare än ett år


Styrelseordförande
är Lars Wedén, som tidigare var koncernchef för Swedish Meats.

Styrelse
Lars Wedén (ordf.)
Gerhard Huber
Christian Kaiser
Lars Hjorth
Anders Tormod (vd)
Haakan B Anderson










Med TimeTrac sammanställs tidrapporter automatiskt och exakt.

Ett ronderingssystem
visar att vakterna "gått sin rond", det vill säga att de besökt vissa platser och när de besökt dem.


Ladda hem prospektet


Teckningsanmälan

   
TracTechnology's hemsida

  

Central Asia Gold är snart en producent att räkna med

Central Asia Golds niomånadersrapport innehöll inga stora överraskningar jämfört med den uppdatering som vi kommenterade för en månad sedan. Det är kanske just frånvaron av negativa överraskningar som är den stora nyheten så långt.

Håller på att bli ett producerade guldbolag
I emissionsprospektet från februari skrev bolaget att de planerade att producera 70 kg guld på månadsbasis någon gång under andra halvåret 2007. Och så visar det sig att de lyckas producera drygt 300 kg redan under sitt första verksamhetsår.

Det är tydligt att Central Asia Gold mer och mer håller på att bli ett producerande guldbolag till skillnad från de många "förhoppningsbolagen" som annars är sedvanliga i branschen.

Atelj Tyva har bidragit till den ökade produktionen
Förklaringen till ökningen är förvärvet av den alluviala* guldproducenten Artelj Tyva, om vilket vi tidigare har skrivit (se nr 13 och nr 16 2005). Förvärvet var i och för sig inte stort, men gör Central Asia Gold till en guldproducent redan i år.

Vidare visar förvärvet på att förvärvsdriven expansion i Ryssland är fullt möjlig. Kan man göra det en gång kan man nog göra det fler gånger eftersom rysk guldindustri till skillnad från den ryska oljeindustrin är mycket fragmenterad. Det innebär att det finns många potentiella förvärvskandidater att sätta tänderna i.

Artelj Tyvas omsättning kommer att hamna omkring 4,5 miljoner USD under 2005. Någon konsolidering kommer emellertid inte att ske i år, utan sker först 2006. Dock kommer vinsten att tillfalla Central Asia Gold. Vinsten bedöms bli cirka 0,5 - 0,6 miljoner USD före skatt, vilket i så fall motsvarar drygt 3 miljoner kronor efter skatt. Tilläggas skall att det operativa kassaflödet är ännu högre eftersom en hel del avskrivningar belastar nettoresultatet utan att vara kassaflödespåverkande. Inte så illa för ett bolag som Central Asia Gold betalt drygt 15 miljoner kronor för.

Man skall även tänka på den säsongsmässiga aspekten i alluviala guldbolag. Då de endast producerar guld under den varma delen av året (maj – oktober) blir omsättningen lite ryckig. I princip händer inget under första halvåret. Sedan kommer en explosiv produktion under ett par sommar- och tidiga höstmånader. Sedan, till slut, kommer huvuddelen av omsättningen under årets sista kvartal när produktionssäsongen är avslutad.

Tardan utvecklas fortare än vanligt
Utvecklingen av bolagets riktigt stora projekt – Tardan – har lite kommit i skymundan. Det är så klart svårt att rättvist bedöma ett pågående utbyggnadsprogram. Normalt tar tiden från upptäckt av en malmfyndighet till dess att den går i produktion flera år.

I det här fallet fick Central Asia Gold med sig en redan relativt väl utvärderad fyndighet, och därför går det nu fortare att komma i produktion.

Den gravimetriska** processanläggningen beräknas stå klar mot slutet av 2006. Det är ju faktiskt snabbare än vad man tidigare hade räknat med. En turn-key leverantör kommer att sätta upp anrikningsverket, vilket innebär en relativ trygghet att tidplanen kommer att hålla. En turn-key leverantörer får ju aldrig fullt betalt förrän allt är färdigställt.

Vi kan också konstatera att teknologin som skall användas på Tardan fungerar redan. Koncernens lilla Kopto-gruva är ju ett Tardan i miniatyr.

Guldhalten är snarlik kring 11 g/ton och Kopto producerar i år guld i dagbrott via gravimetrisk anrikning. Under det tredje kvartalet gav den lilla Kopto-fabriken cirka 22 kg råguld  som sedan smälts ner till tackformat. Råguld är ett höghaltigt koncentrat av guld.

Kopto har under nio månader processat 6.000 ton malm, vilket skall jämföras med det nya anrikningsverket på Tardan som kommer att göra 100.000 ton malm per år i första skedet. Kopto är alltså mer av en testplattform än en penningmaskin.

En lakningsanläggning kommer att ge mera guld
Egentligen skall man  multiplicera upp guldproduktionen som bedrivs på Kopto, eftersom att det går att få ut mer guld genom lakning.

I det gravimetriska steget fälls det grova guldet ut ur malmen genom krossning och malning. Det är den jobbiga och dyra fasen. Utvinningskoefficienten i det här steget ligger kring 50 procent, så nästan lika mycket guld blir kvar i restprodukten.

Genom den här processen byggs ett litet varulager upp av halvfabrikat under tiden fram tills lakningsanläggningen kommer igång.

I nästa steg då lakningsanläggningen har tagits i bruk kan Central Asia Gold i princip bara sätta in detta halvfabrikat, och utan vidare arbete få ut färdigt guld.

Nyemission möjlig nästa år
I rapporten bekräftade Central Asia Gold den bedömda investeringskostnaden för den gravimetriska anläggningen. Den har nu budgeteras till drygt 6 miljoner USD, vilket är i linje med vad som skrevs i emissionsprospektet. En del har redan betalats.

Ledningen undersöker kreditfinansieringsmöjligheter för större delen av anläggningskostnaden. Om det lyckas blir det sannolikt ingen större nyemission nästa år för detta ändamål.

Även om en nyemission blir aktuell, blir den relativt liten i förhållande till bolagets börsvärde som nu står kring 250 miljoner kronor. Det är intressant att se att guldbolagskollegan Lappland Goldminers som har långt kvar till produktionsstart redan värderas till nästan 600 miljoner kronor.

Kan bli det största renodlade guldproduktionsbolaget
Boliden är den i särklass största svenska producenten av guld. Boliden är emellertid ingen renodlad guldprocent eftersom företaget framförallt producerar zink och koppar, och guldet endast står för omkring 5 procent av produktionen.

Den största renodlade guldprocenten är Scanmining med cirka 1.000 kg guldproduktion per år. Central Asia Gold är fortfarande ett ungt bolag. Men om allt går enligt planerna 2006 finns möjligheten att bolaget går om Scanmining inom några år och blir det största svenska renodlade guldproduktionsbolaget.

Central Asia Gold har så långt gjort mycket rätt. Låt oss hoppas att de fortsätter med det.

THOMAS LINDGREN
[email protected] 

Marknadsplats
NGM


Torbjörn Ranta
VD Central Asia Gold

 


* Alluvialt guld = guld i flodsandbäddar



Central Asia Gold producerar drygt 300 kg guld
redan under sitt första verksamhetsår. 


Ökningen beror på
förvärvet av Artelj Tyva.


Artelj Tyva kommer juridiskt att ombildas till ett aktiebolag före utgången av 2005. Därefter kommer Central Asia Golds dotterbolag OOO Tardan Gold ta över ägandet.

Det blivande dotterbolaget är inte konsoliderad i rapporten för tredje kvartalet.



Tardan är en medelstor guldfyndighet.

De fastställda ryska
guldreserverna och guldmineraltillgångarna av kategorierna C1/C2 och P1, senast uppdaterade i början av 1990-talet, uppgår till 413.000 oz.

Därutöver bedöms Tardan innehålla 4.354.000 oz av guldmineraltillgångar av kategori P2 enligt ryska klassificeringsstandards.

1 troy ounce, oz = 31,1 gram

** Gravimetrisk anrikning = anrikning genom krossning och malning


Kopto innehåller idag baserat på sovjettiden knappt 200 kg guldreserver i kategori C2 och drygt 1.000 kg guldmineraltillgångar av kategori P1.

Ett mindre anrikningsverk finns som nu rustas upp av Central Asia Gold.

En kombination av gravimetrisk anrikning och konventionell cyanidlakning i tankar ger utvinningsgrader på 93 – 95 procent.

Guldresterna hamnar tills vidare i dammen för avfallssand, och kommer att utvinnas så snart en lakningsanläggning är uppförd.


Guldpriset (USD/oz)
jan 2004 till dec 2005



(Klicka på bilden för större)





Nästa händelse
2006-02-24
Bokslutskommuniké 2005
   

Läs mer på beQuoted

Hemsida

Detta har hänt i Central Asia Gold sedan i somras

Påbörjad guldförsäljning under tredje och fjärde kvartalet
Ett första parti om 8 kg tackguld såldes i mitten av juli 2005. Köpare var Sberbank i Novosibirsk. Guldet hade innan försäljningen raffinerats till salukvalitet.

Det raffinerade tackguldet resulterade i 6,8 kg kemiskt rent guld (salukvalitet) och 1,3 kg silver. Partiet såldes för 2,68 miljoner rubel brutto vilket till rådande växelkurs motsvarade cirka 95.000 USD.

Nästa guldparti förväntas säljas under det fjärde kvartalet. Under kvartalet räknar Central Asia Gold med att producera cirka 20 kg råguld, vilket motsvarar omkring 10 kg tackguld.

Höghaltiga malmkroppar i Tardan
I somras rapporterade det ryska forskningsinstitutet Irgiredmet huvuddelen av sina slutsatser avseende det stora malmprovet från Tardan som inlämnades tidigare i år.

Resultaten visar att en kombination av gravimetrisk anrikning och konventionell cyanidlakning ger höga utvinningsgrader om 93 – 95 procent.

Att enbart använda gravimetrisk anrikning ger 50 – 60 procent utvinning, medan lakningen adderar den resterande utvinningsgraden.

Projekteringen av själva processanläggningen är redan igång. Utbyggnadsprogrammet har inletts med bland annat markröjning, vattenbrunnar, högspänningsuppkoppling och bostadsbaracker.

Målet är alltså att ta det gravimetriska processverket i drift mot slutet av 2006 med en initial kapacitet om 100.000 ton per år.

Lakningsanläggningen beräknas emellertid inte att bli klar förrän under första halvåret 2007. Därefter kvarstår ett par månader för inkörning.

Målet är att producera 70 kg guld per månad, med start under andra halvåret 2007. Dessförinnan kommer det gravimetriska processverket att producera guld när det väl tas i drift mot slutet av 2006.

Lovande resultat från provborrning på Kopto
Med bolagets mobila borrigg har Central Asia Gold genomfört en begränsad extra utvärdering av Koptofyndigheten. Vi skrev om detta i nyhetsbrev nr 16 2005. Syftet med borrningarna var att testa Kopto på djupet för att fastställa om det kan finnas mer guldreserver än de för närvarande fastställda cirka 200 kg i kategori C2.

Borresultaten var uppmuntrande och man hittade mer guld. Det visar att produktionslängden kanske kan bli längre än tidigare beräknat. Men borresultaten kommer inte att ändra produktionsstrategin på kort sikt.

Under februari - juni 2005 producerade Central Asia Gold cirka 4 kg råguld i Kopto, med en utvinningsgrad på låga 20 procent. Under tredje kvartalet ökade produktionen till cirka 22 kg råguld och utvinningsgraden ökade markant. Den hamnade strax under 50 procent vilket är förväntat vid gravimetrisk anrikning.

I nästa steg har råguldet smälts ned till tackformat i Kopto-fabriken. Mängden tackguld under tredje kvartalet blev 13,5 kg. Detta i sin tur transporterades till externt raffinaderi för omvandling till kemiskt rent guld inför försäljningen.

Artelj Tyva har producerat 300 kg guld
Produktionen vid Central Asia Golds nya dotterbolag Artelj Tyva (förvärvet är under slutförande) har avslutats för säsongen. Som en alluvial guldproducent produceras guldet under den varma delen av året, det vill säga under maj till oktober.

I år producerades totalt 300 kg guld vid Artelj Tyva. Året innan producerades 267 kg guld.

Intäkterna bedöms bli cirka 4,5 MUSD för 2005 med hänsyn till den genomsnittliga växelkursen under året. Vinsten före skatt bedöms hamna på cirka 0,5 – 0,6 MUSD med hänsyn till den genomsnittliga växelkursen under året.

Artelj Tyva kommer inte formellt att konsolideras i Central Asia Gold förrän ombildningen är genomförd. Guldet som har producerats under 2005 kommer dock i sin helhet att tillfalla Central Asia Gold.

Försäljning och resultat efter tredje kvartalet
Omsättningen uppgick till 1,06 Mkr för årets första nio månader. Resultatet efter finansnetto hamnade på -3,66 Mkr. Per aktie blev vinsten –1,2 öre. Ingen jämförelse med förra året är meningsfull då koncernen bildades först i slutet av september 2004.

En första guldförsäljning om 0,70 miljoner konor ägde rum under tredje kvartalet. I intäkterna ingår även en post på 0,36 miljoner kronor för transportservice till externa kunder.

Kostnader om 10,26 miljoner kronor har aktiverats. Emissionskostnader om 4,34 miljoner kronor avseende nyemissionerna i februari, juni och september 2005 har bokats direkt mot eget kapital.

Kassan uppgick till 23,64 miljoner kronor vid periodens slut.






Central Asia Gold formulerar sin affärsidé så här:

- Genom att utnyttja kunskaper och kontakter i de centrala delarna av Asien ska bolaget bli ett internationellt sett medelstort och lönsamt guldproduktionsbolag.

- Verksamheten kan även komma att omfattas av andra mineraler än guld.

























Grovt taget motsvarar de ryska reservkategorierna A, B, C1 och C2 de västliga kategorierna ”proven and probable” (bevisade och sannolika). Likaledes motsvarar grovt de ryska mineraltillgångskategorierna P1, P2 och P3 de västliga mineraltillgångskategorierna ”measured, indicated and inferred” (kända, indikerade och antagna).


Ryska guldreserver klassificeras liksom ryska oljereserver i ett statligt register, den så kallade GKZ-kommissionen vid Naturresursministeriet (Minprirody).


 
 

   
Styrelseledamot ökar i IGE

Styrelseledamoten Claes Levin har köpt 200.000 aktier i IGE efter bolagets rapport för tredje kvartalet. Efter köpet äger Claes Levin 1 miljoner aktier i IGE.

International Gold Exploration IGE's resultat efter finansnetto hamnade på -18,4 Mkr efter årets inledande tre kvartal (-2,6). Tittar vi enbart på det tredje kvartalet ser vi att det var där som resultatet blev väsentligt sämre. Kvartalets resultat uppgick till -14,8 Mkr (-1,3 Mkr).

Förklaringen till resultatfallet är att innehavet i Minmet plc (noterad på Irland) har skrivits ned med 11,9 miljoner kronor.

Efter rapportperiodens utgång har 98.658.807 aktier i Minmet plc sålts till aktieägarna i IGE för 7,5 öre styck, liksom 327.181 aktier i Lappland Goldminers AB för 7,50 kronor styck. Totalt har dessa försäljningar inbringat 9,6 miljoner kronor till bolaget.

I slutet av rapportperioden genomfördes även nyemission på drygt 37 miljoner kronor. Totalt emitterades 18.000.000 aktier till teckningskursen 1,75 NOK per aktie.

Tillsammans med aktieförsäljningen ovan har nyemissionen medfört en kraftig förstärkning av likviditeten. Per den 22 november 2005 uppgick likviditeten till 60,4 miljoner kronor.

För en genomgång av genomförda arbeten och projekt under tredje kvartalet hänvisas till företagets kvartalsrapport samt till tidigare utgåvor av nyhetsbrevet.

    
Marknadsplats
Oslo Börs SMB lista och NGM
   
Nästa händelse
2006-02-22
Bokslutskommuniké 2005
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Dags för ONE Media att gå vidare

ONE Media kan lägga nyemissionen bakom sig. Bolaget vill expandera inom såväl befintliga verksamheter som genom nyförvärv. Till sin hjälp har man en noterad aktie och en förstärkt kassa.

Nyemissionen genomförd
Nyemissionen blev övertecknad och tillförde 8,8 miljoner kronor när emissionskostnaderna dragits av. Brutto uppgick emissionen till 11,1 miljoner kronor, varav emissionskostnaderna stod för 2,3 miljoner kronor.

Antalet aktier fördubblades från 10.109.100 aktier till 20.218.200 aktier.

Något bättre första kvartal jämfört med förra året
ONE har ett brutet räkenskapsår som löper från juli 2005 till juni 2006. Bolaget har lämnat rapport för utvecklingen under första kvartalet juli - september 2005.

Perioden visade på tillväxt och ett bättre resultat jämfört med förra året. Tillväxten förklaras av de förvärv som genomförts under förra räkenskapsåret (ONE Direct och Talkingheads).

Resultatförbättringen beror främst en bättre lönsamhet i ONE Response. Dotterbolaget har genomfört en större omorganisation för att effektivisera produktionen och dragit ned antalet fast anställda med cirka 8 tjänster. Effektivitetsförbättringen kommer att få fullt genomslag under andra kvartalet (oktober - december).

För koncernen totalt sett uppgick försäljningen till 6,9 Mkr (5,4). Resultatet efter finansnetto hamnade på -0,3 Mkr (-0,5). Vinsten per aktie blev -0,04 kr (-0,05). Soliditeten var -3,4 % (-9,5).

Säsongmässigt är sommarperioden juli – september den svagaste under året eftersom direktmarknadsföring avtar under semestrarna.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-02-23
Delårsrapport
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
TBook säljer verksamheten till Softronic

TBook säljer det rörelsedrivande dotterbolaget TBook Software till Softronic (O-listan) och blir istället aktieägare i Softronic. Därmed försvinner all verksamhet ur TBook på ett bräde.

Säljer rörelsen och blir aktieägare i Softronic
Bakgrunden till försäljningen är att kraven från kunderna har ökat. Samma sak gäller komplexiteten i leveranserna och att TBook Software måste öka sin leveranskapacitet.

Dotterbolaget får bättre möjligheter att utvecklas i en större affärsstruktur anser styrelsen. Därför är en försäljning till ett större teknikföretag det bästa alternativet.

För Softronic innebär förvärvet en ytterligare satsning inom transportsektorn där man redan har ett samarbete med bland annat Jetpak.

Köpeskillingen uppgår till 2 miljoner nyemitterade B-aktier i Softronic (värda cirka 8 miljoner kronor), samt en möjlig kontant tilläggsköpeskilling för år 2006.

Affären är villkorad av att aktieägarna i TBook säger ja till försäljningen. En extra bolagsstämma kommer att hållas den 22 december. Även köparen har ställt vissa villkor som styrelsen i TBook bedömer kommer att uppfyllas.

Försäljning och resultat för årets tre första kvartal
Utvecklingen var positivt under årets tre första kvartal. Försäljningen steg med 16 % till 7,6 Mkr (6,5). Resultatet efter finansnetto hamnade på 785 Tkr (-195). Vinsten per aktie uppgick till 0,10 kr (-0,02).

För tredje kvartalet isolerat uppgick försäljningen till 2,2 Mkr (1,5) och resultatet efter finansnetto till 329 Tkr (-304).

Bolagets bedömer att ett positivt resultat och kassaflöde kommer att uppnås för 2005.

    
Marknadsplats
beQuoted inofficiella
   
Nästa händelse
2005-12-22
Extra bolagsstämma
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er