beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Ska Björn Borg hinna gå in på en ny marknad före årsskiftet 
beQuoted nyhetsbrev 22 november 2005
Hej,

Ska Björn Borg hinna gå in på ny marknad före årsskiftet? Vi har ställt frågan till vd Nils Vinberg. Därutöver kan Du läsa om två nyemissioner och fyra andra företag.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Ska Björn Borg hinna gå in på en ny marknad före årsskiftet?
» WBM, bolaget som har rätten till varumärket Björn Borg, rapporterar om en stark tillväxt under tredje kvartalet. Är det inte dags att gå in på en ny marknad nu? beQuoted har ställt frågan till vd Nils Vinberg.
   
Nyemission inom förnybar energi
» Borevind har under fem år projekterat anläggningar för vindkraft. Nu ska företaget dra nytta av sina erfarenheter och driva på omställningen till förnyelsebar energiproduktion.
   
Nyemission inom nytt fartygskoncept
» Hög bränsleförbrukning och höga svall är två problem inom den moderna sjöfarten. Utvecklingsbolaget Stormfågeln har en intressant lösning för fartyg som trafikerar våra kuster.
   
Wilh. Sonesson kommer igen efter ett bra kvartal - VD är optimistisk
» Wilh. Sonesson kommer igen. Efter en svag halvårsrapport visar rapporten för tredje kvartalet att försäljningen och resultatet är på väg upp igen.
   
Vilken affär Formo - priset på Herkules avslöjat
» Formo Services har avslöjat köpeskillingen för Herkules. Det ser ut att bli en god affär för Formo. Köpeskillingen ligger kring 8 miljoner euro. För det får man ett bolag som redovisar en vinst på 1,3 miljoner euro.
Formo Services
Glycorex ökar stadigt, gör bästa månaden hittills
» För Glycorex var oktober 2005 den bästa månaden hittills. Försäljningen ökar stadigt och täcker snart företagets löpande kostnader. Dessutom har företaget erhållit sin första order i Australien.
Glycorex
Michael Östlund & Company förutspår ökad aktivitet inom samtliga verksamhetsområden
» Fondkommissionärsfirman Michael Östlund & Company anser sig ha lagt grunden för en framgångsrik affärsmodell. En affärsmodell som innefattar en strukturerad marknadsbearbetning och en kostnadseffektiv administration.
Michael Östlund & Co

  

Ska Björn Borg hinna gå in på ny marknad före årsskiftet?

WBM, bolaget som har rätten till varumärket Björn Borg, rapporterar om en stark tillväxt under tredje kvartalet.

Är det inte dags att gå in på en ny marknad nu? beQuoted har ställt frågan till Nils Vinberg.

Förvärv kan komma före ny marknad
De länder som varumärket Björn Borg säljs i är små, men ändå lönsamma. WBM har sedan i somras känt sig redo att gå in på nya marknader.

Målet är att etablera Björn Borg i ytterligare 3-5 länder (eller delar av länder) under den kommande treårsperioden. Bolaget har bedömt att åtminstone en av dessa marknader skulle kunna vara klar före årsskiftet.

– Ambitionen är fortfarande att gå in på en ny marknad före årsskiftet. Men det säger sig självt att sannolikheten har minskat. Det här är inget som vi forcerar fram.

– Vi träffar folk hela tiden. Det viktigaste är att det blir rätt, inte att det sker snabbt. Och även om vi skulle ha ett avtal klart innan årsskiftet tar det ändå tid att komma igång med försäljningen.

– Vi är villiga att investera, men det ska vara bra investeringar. Vi har en stark balansräkning och dessutom ett starkt kassaflöde. Det ger oss mer kraft när vi väl bestämmer oss.

– Nästa avtal behöver faktiskt inte bli en ny marknad, det kan lika väl bli ett nytt förvärv. Mest tid lägger vi förstås på nya marknader, men det beror på att området är så stort. På förvärvsfronten har vi mer en kontinuerlig dialog eftersom vi redan känner alla som vi vill arbeta med.

Kraftig försäljningsökning under tredje kvartalet
Nettoomsättningen uppgick till 132,4 Mkr (86,6) under årets första nio månader, en ökning med 53 %. Resultatet efter finansnetto förbättrades till 18,1 Mkr (9,2). 

För tredje kvartalet specifikt uppgick nettoomsättningen till 56,1 Mkr (31,3), en ökning med 79 %. Resultatet efter finansnetto förbättrades till 9,3 Mkr (4,3).

Den ökade försäljningen beror främst på förvärvet av Scandinavian Footwear (med licensrättigheterna för Björn Borg-skor), som genomfördes i december förra året. Men ökningen beror också på produktområdet kläder har ökat genom en stark utveckling av underkläder.

Bruttovinstmarginalen ligger kvar på en oförändrad nivå på 50 procent (50). Den lägre marginalen i den förvärvade skoverksamheten har kompenserats av förbättrade marginaler i koncernens egna butiker. WBM räknar med att den 50-procentiga bruttomarginalen är långsiktigt hållbar.

Organisk tillväxt i Björn Borg-nätverket
WBM bedriver verksamhet i alla led från produktutveckling till konsumentförsäljning. Dock ägs inte samtliga produkt- och distributionsbolag av WBM, utan företaget samarbetar med fristående bolag med underlicenser avseende produktområde och geografisk marknad. Tillsammans utgör alla dessa bolag det så kallade Björn Borg-nätverket.

Försäljningsökningen i Björn Borg-nätverket var stark under tredje kvartalet. Den organiska tillväxten uppgick till 20 procent. Sett från årets början ligger den på 11 procent. Som jämförelse kan nämnas att klädhandeln i Sverige ökade med 2,5 procent till och med oktober, enligt Sko- och Textilhandlarnas (Stil) Blixindex.

Den totala försäljningen av Björn Borg-produkter från egna och fristående distributörer i nätverket till återförsäljare ökade till 215,3 Mkr (193,9) under årets första nio månader. Motsvarande siffra för tredje kvartalet isolerat var 87,1 Mkr (72,5).

Nils Vinberg är nöjd med utvecklingen under tredje kvartalet:

– En organisk tillväxt på 20 procent för Björn Borg-nätverket för kvartalet är jäkligt bra.

Största produktområdet kläder ökar
Det är framförallt försäljningen av kläder och väskor som har ökat under årets inledande nio månader. Även parfym och skor har ökat, medan produktområdet glasögon minskade sin försäljning.

Sammantaget bedömer styrelsen att utvecklingen för koncernens produktområden är i nivå med eller bättre än marknaden.

Bildtext: Den totala försäljningen indelat på Produkt och Land. 
(Klicka på bilden för större bild)

Koll på marginalerna
WBM’s långsiktiga mål är att växa med 15 procent per år. Hittills i år har koncernen ökat med 53 procent och med 37 procent sett över de senaste 12 månaderna. Björn Borg-nätverket har ökat med 11 procent.

Det är ofrånkomligt att WBM på sikt kommer att växa i takt med Björn Borg-nätverket, åtminstone så länge som vi pratar om organisk tillväxt.

Rörelsemarginalen låg på 16 procent under tredje kvartalet. Mätt från årsskiftet låg den på 13 procent.

Bidragande till den höga rörelsemarginalen är de egna butikerna, samt det faktum att WBM inte har gått in på någon ny marknad i år. Så fort som företaget går in på en ny marknad kommer rörelsemarginalen att gå ned.

– Vi ska växa med lönsamhet. På helåret ska rörelsemarginalen inte understiga målet på 10 procent för koncernen som helhet, säger Nils Vinberg.

– Inom Björn Borg-nätverket är vi effektiva i ett branschperspektiv. Vi håller i våra kostnader, avslutar Nils Vinberg.

Värdering
WBM har en stark finansiell ställning med en soliditet på 67,5 procent och en nettokassa på 37,2 miljoner kronor, eller 26,0 kronor per aktie.

Proforma uppgick WBM’s rullande 12 månaders vinst per aktie till 11,29 kronor (7,36 för helåret 2004), efter full konvertering skulle siffran vara 11,12 kronor (7,24).

WBM har som policy att inte lämna resultatprognoser. Bolaget har dock som mål att mot slutet av den kommande tvåårsperioden ligga på en 15 procent årlig tillväxt med en rörelsemarginal på minst 10 procent.

Sedan rapporten före tredje kvartalet släpptes har kursen stigit med drygt 10 procent. För närvarande handlas aktien till p/e 16. Vi bedömer att den har mer att ge. Ett p/e kring 20 ger en ökning med 25 procent och en riktkurs på 220 kr.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Marknadsplats
Nya Marknaden
 
 
WBM's affärsidé är att
utveckla, driva och exploatera varumärket Björn Borg på den internationella modemarknaden.
  

Nils Vinberg
VD WBM

 







 

 

 

 

 

 

 


Björn Borg-nätverket
WBM finns med i varje led i värdekedjan vilket är en styrka.
(Klicka på bilden för större bild)




Medan det för aktieägarna är mest intressant hur det går för WBM
, är det för varumärket Björn Borg mest intressant hur det går för nätverket. Och det går bra.









Varumärket Björn Borg
är positionerat i det övre mellanprissegmentet.











Nästa händelse
2006-03-17
Bokslutskommuniké 2005


Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Nyemission inom förnybar energi

Borevind har under sex år projekterat vindkraft. Nu ska företaget dra nytta av sina erfarenheter och driva på omställningen till förnyelsebar energiproduktion.

Under november genomförs en nyemission inför notering på AktieTorget.
  • Borevind ska investera i privata företag inom förnybar energi, det vill säga sol-, vind-, bio-, vatten-, våg- och geotermisk energi.
       
  • Borevind kommer att bli Sveriges första noterade investmentbolag inom förnybar energi.
       
  • Förvärven skall i huvudsak ske genom aktiebyten, varvid säljarna ges möjlighet att byta sina icke likvida aktier mot Borevinds likvida aktier.

Sista dag för teckning är onsdagen den 30 november     

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 7 – 30 november
  • Teckningskurs 5 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (5.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 10.725.000 kronor
  • Totalt 2.145.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 63 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 6,25 Mkr före emissionen och 16,975 Mkr efter emissionen vid full teckning
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas bli den 13 januari 2006, betalda tecknade aktier (BTA) kommer att noteras från och med den 27 december 2005
RES Skandinavien blir första portföljbolaget
Till att börja med ska Borevind förvärva tjugo procent av aktierna i RES Skandinavien AB. RES Skandinavien, ett dotterbolag till det engelska RES Ltd som ingår i Sir Robert McAlpine-gruppen, har bedrivit ett nära samarbete med Borevind under fem år.

RES Skandinavien arbetar aktivt med ett antal vindkraftsprojekt varav fem med en sammanlagd effekt på cirka 430 MW, beräknas vara realiserbara fram till år 2008.

RES Skandinavien förväntas visa vinst varje år framöver, även i ett negativt scenario.


   

   
   


Owe Linton
VD Borevind

 
  


Ladda hem prospektet


Teckningsanmälan
   
Borevinds hemsida
   

Styrelse
Nils-Gunnar Aronsson (ordf.)
Mats Rydehell
Mats Swensson
Owe Linton (vd)
Bo Andersson (adjungerad)

  

Nyemission inom nytt fartygskoncept

Hög bränsleförbrukning och höga svall är två problem inom den moderna sjöfarten. Utvecklingsbolaget Stormfågeln har en intressant lösning för fartyg som trafikerar våra kuster.

Stormfågeln har tagit fram ett helt nytt fartygsskrov, som ger en bättre prestanda. Särskilt när det framdrivs med företagets ställbara ytskärande propellrar.

Under november genomförs en nyemission inför notering på AktieTorget. Totalt vill man få in 12,5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att:
  • Färdigställa prototypfartyget för fältprov till sjöss under 2006.
       
  • Upprätthålla patentskyddet för uppfinningen samt för ytterligare uppfinningar.
       
  • Marknadsföra fartygsprojektet och stormfågelpatentet.

Skrovkonstruktionen är sådan att den gör ett extremt litet vattenmotstånd i praktiskt taget alla fartområden.

Fartyg konstruerade enligt denna kombination av skrov och propellrar kommer inte att göra något nämnvärt svall oavsett hastigheten.

Bränsleförbrukningen beräknas vara väsentligt lägre än för motsvarande konventionella fartyg.

Just nu håller företaget på att ta fram en egen fartygskonstruktion i förening med en egen propellerkonstruktion. Den ska användas av kommersiella fartyg på 15-25 meter.

Sista dag för teckning är onsdagen den 30 november     

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 9 – 30 november
  • Teckningskurs 1,85 kr per B-aktie
  • Minsta teckningspost är 2.500 aktier (4.625 kronor)
  • Emissionen uppgår till 12.487.500 kronor
  • Totalt 6.750.000 nya B-aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 33,3 procent av kapitalet och 20 procent av rösterna i företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 24.975.000 kronor före emissionen och 37.462.500 kronor efter emissionen vid full teckning
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas bli den 21 december

Om Stormfågeln
Stormfågeln uppfinner, projekterar, utvecklar och konstruerar fartygsskrov och propellrar.

Uppfinningar och patent är ovanliga på sjöfartsområdet.

I dagsläget pågår tillverkningen av en 15 meter lång prototyp. Stormfågeln sponsras bland annat av Scania Marin AB, Svenskt Stål AB och SAAB Aerotec AB.


   

   
    


Framtidens fartygskoncept
 
 

   Prototyp

 
   


Ladda hem prospektet


Teckningsanmälan
   
Stormfågelns hemsida
   

Styrelse
Magnus Ullman (ordf.)
Torbjörn Eriksson (utv.)
Åke Mellbrink (vd)
Per-Eric Olofsson

  

Wilh. Sonesson kommer igen efter ett bra kvartal
- VD är optimistisk 

Wilh. Sonesson kommer igen. Efter en svag halvårsrapport visar rapporten för tredje kvartalet att försäljningen och resultatet är på väg upp igen.

Positivt momentum i Wilh. Sonesson
Wilh. Sonessons vd Lennart Nylander kommenterar koncernens utveckling under tredje kvartalet.

– Det förändringsarbete som bedrivits under året börjar nu ge resultat. Rörelsemarginalen före avskrivningar har ökat från 5,2 procent till 9,2 procent.

– Direktförsäljningsdivisionen Naturpost har haft en positiv resultatutveckling. Vi bytt ledning och moderniserat våra erbjudanden och vår marknadsföring.

– Fackhandelsdivisionen MaxMedica har också haft en positiv resultatutveckling. Vi har fusionerat två marknadsorganisationer, vilket gett stora kostnadsbesparingar.

– Friggs-förvärvet i början av året har blivit mycket positivt. Med Friggs har vi fått en ledande position och ett starkt varumärke i dagligvaruhandeln.

– Nu gäller det att utnyttja det positiva momentum som finns inom hela Wilh. Sonesson. Vårt fokus är att bli ett starkt produktbolag.

Tredje kvartalet – en kraftig vändning uppåt
Wilh. Sonessons försäljning under det tredje kvartalet steg med 8,2 % till 311,5 Mkr (287,9). Medan resultatet efter finansnetto steg med 250 % till 18,9 Mkr (5,4).

Försäljningsökningen beror framför allt på förvärvet av Friggs som ingår sedan årsskiftet. Friggs hade även en positiv påverkan på resultatet.

Det tredje kvartalet innehöll inga engångsposter vilket innebär att en jämförelse med samma period förra året i övrigt ger en rättvisande bild av resultatutvecklingen.

Resultatförbättringen beror främst på en mycket starkt utveckling i MaxMedica, samt att postorderdivisionen Naturpost kommit igen efter en period av svag lönsamhet under första halvåret.
    
Bildtext: Försäljningsandelen per division. 
(Klicka på bilden för större bild)

Redan i halvårsrapporten talade vd Lennart Nylander om ett trendbrott. En förklaring till att Naturpost har lyft sin försäljning är de stora marknadsinvesteringar som bolaget genomförde under andra kvartalet.

Naturapoteket hade en stabil utveckling med ett bra tredje kvartal. Friggs, som ingår i Wilh. Sonesson-koncernen från och med 2005, har också haft en stabil lönsamhet.

Inom den producerande verksamheten minskade både försäljningen och resultatet beroende på en svag utveckling i Australian Bodycare. Men Vitamex hade också problem med omställning i sin kontraktsproduktion. Bioglan hade dock en stabil utveckling.

Helåret 2005
Wilh. Sonessons försäljning under årets nio första månader steg till 942,7 Mkr (885,0), en ökning med 6,5 %. Resultatet efter finansnetto hamnade på 30,8 Mkr (59,7), en försämring med 48,4 %. Vinsten per aktie blev 0,90 kr (1,81).

Bolagets prognos från halvårsrapporten kvarstår. Det vill säga att rörelseresultatet exklusive poster av engångskaraktär förväntas öka jämfört med 2004.

THOMAS LINDGREN
[email protected] 

Marknadsplats
O-listan
 


   

Lennart Nylander
VD Wilh. Sonesson

 




Wilh. Sonesson är ett produktbolag
inom hälsa med affärsidén att erbjuda väldokumenterade produkter som förbättrar människors hälsa och välbefinnande.
 
 


Nästa händelse
2006-02-20
Bokslutskommuniké 2005


Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
Vilken affär Formo - priset på Herkules avslöjat

Formo Services har avslöjat köpeskillingen för Herkules. Det ser ut att bli en god affär för Formo. Köpeskillingen ligger kring 8 miljoner euro. För det får man ett bolag som redovisar en vinst på 1,3 miljoner euro.

Formo passar även på att höja prognosen för Herkules försäljning. Från att tidigare ha pratat om ett försäljningstillskott på cirka 85 miljoner kronor till 220 miljoner kronor anges nu tillskottet bli cirka 90 miljoner kronor till 225 miljoner kronor.

Formellt är det Formo-koncernens största bolag Hedson Technologies som är köpare. Herkules konsolideras i Hedson retroaktivt per den 1 oktober 2005. Och bidrar till ökad omsättning och vinst för koncernen redan i år.

– Genom förvärvet av Herkules förstärker vi nu ytterligare våra globala positioner inom eftermarknad bil. Herkules huvudprodukter säljs till samma kundgrupper som Hedson har. Detta ger möjligheter till förbättrade marginaler inom båda bolagen, och vi kan fortsätta vår starka expansion, säger Mikael Lange, vd för Hedson Technologies.

Finansieringen av Herkules klar
Köpeskillingen på cirka 8 miljoner euro finansieras genom en kombination av nyemission i Formo och lån upptagna i Hedson.

Nyemissionen uppgår till 23 miljoner kronor genom att 100.000.000 nya aktier ges ut till kursen 23 öre per aktie. Dessutom har Formo möjligheten att ge ut ytterligare 30.000.000 aktier via skuldebrev med tillhörande optionsrätter. Den senare emissionen skall ses som en extra reserv.

Säljarna bakom Herkules har förbundit sig att teckna cirka 5 miljoner kronor av nyemissionen. Ledningen för Herkules kommer att arbeta kvar i bolaget.

Finansieringen är helt klar och köpeavtalet undertecknat. Förvärvet av Herkules innebär en maximal utspädning om 20 procent för Formos aktieägare.

Om Hedson Technologies AB 
Hedson Technologies är en världsledande leverantör av tvätt- och torkutrustning till biltillverkare, lackeringsverkstäder och däckverkstäder. Bolaget omsätter 135 miljoner kronor varav 95 procent går på export.

Det globala distributionsnätet är väl utvecklat genom egna dotterbolag och lokala distributörer. Produkterna säljs under varumärkena Drester och IRT.

Om Herkules Lift GmbH
Herkules har en stark position i framför allt Tyskland och kringliggande länder. Bolaget omsätter cirka 90 miljoner kronor.

Herkules tillverkar billyftar speciellt anpassade för vissa verkstadsmiljöer, tvätt- och torkutrustning för lackerings- och däckverkstäder samt handikapphissar.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-03-16
Bokslutskommuniké 2005
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Glycorex ökar stadigt, gör bästa månaden hittills

För Glycorex var oktober 2005 den bästa månaden hittills. Försäljningen ökar stadigt och täcker snart företagets löpande kostnader. Dessutom har företaget erhållit sin första order i Australien.

Oktober 2005 bästa månaden hittills
Glycorex försäljning under oktober var större än under någon annan tidigare månad. Månadens försäljning uppgick till ungefär 1,5 miljoner kronor.

Försäljningen har stadigt ökat under året. Från första kvartalet 1,5 miljoner kronor, andra kvartalet 2 miljoner kronor och tredje kvartalet 2,4 miljoner kronor.

Bolagets intäkter per månad närmar sig nu bolagets löpande kostnader exklusive avskrivningar. Till och med tredje kvartalet uppgick de löpande kostnaderna till 1,6 miljoner kronor per månad, och avskrivningarna till 0,5 miljoner kronor.

Glycorex räknar med försäljningen ska fortsätta att öka. Men under december förväntas färre produkter att levereras på grund av helgledigheter som drar ned antalet transplantationer. Break-even väntas inträffa tidigast nästa år.

Första ordern i Australien
I april kunde vi berätta om att Glycorex hade etablerat ett dotterbolag i Australien. Dotterbolaget skulle ansvara för registreringen och marknadsintroduktionen av Glycosorb®-ABO i landet.

Nu har arbetet burit frukt. Företaget har erhållit sin första order från Australien. Den australiska marknaden är ungefär en fjärdedel av den tyska, som är den överlägset största marknaden i Europa.

Glycorex avser att använda samma strategi på andra större nyckelmarknader utanför Europa.

    
Marknadsplats
NGM
   
Nästa händelse
2006-01-31
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Michael Östlund & Company förutspår ökad aktivitet inom samtliga verksamhetsområden

Fondkommissionärsfirman Michael Östlund & Company anser sig ha lagt grunden för en framgångsrik affärsmodell. En affärsmodell som innefattar en strukturerad marknadsbearbetning och en kostnadseffektiv administration.

Affärsmodellen tillsammans med det nyligen erhållna medlemskapet på Stockholmsbörsen gör att företaget förutspår en väsentligt ökad aktivitet och intäktsökning inom samtliga verksamhetsområden.

Intäkter och resultat efter tredje kvartalet
Michael Östlund & Company redovisar intäkter om 14,5 Mkr för årets första nio månader. Resultatet efter finansnetto blev -2,0 Mkr. Några jämförelsesiffror anges ej. De likvida medlen uppgick till 1,0 Mkr, medan det egna kapitalet uppgick till 23,2 Mkr eller 12,08 kr per aktie.

Avvecklingen av riskkapitalverksamheten har fortsatt under perioden, och är nu avslutad.

Fondverksamheten har varit framgångsrik. De tre fonder som finns har samtliga haft en bättre utveckling än sina respektive referensindex. Den förvaltade volymen uppgick till 37 miljoner kronor per den 30 september 2005.

    
Marknadsplats
beQuoted inofficiella
   
   
   
   
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er