beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Rindi Energi snabbväxare inom fjärrvärme 
beQuoted nyhetsbrev 8 november 2005
Hej,

I det här numret kan Du läsa om Rindi Energi, en snabbväxare inom fjärrvärme. Och precis som Elverket är det här ett stabilt företag med stabila kassaflöden. Därutöver kan Du läsa om nio andra företag.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Rindi Energi snabbväxare inom fjärrvärme
» beQuoted följer upp analysen av Elverket med en ny analys av ett annat energibolag: Rindi Energi.

Rindi Energis affärsidé är att leverera miljövänlig biobränsleproducerad fjärrvärme till mindre kommuner i hela landet.
   
Medicinbärare och nanoteknologi från Accelerator
» Accelerator i Linköping (tidigare Optovent) kommersialiserar forskningsbaserade innovationer. Företagets prioriterade områden är Hälsa och Teknik. Bolaget har presenterat sin delårsrapport för tredje kvartalet.
   
beQuoted lanserar ny IR-sida för börsbolag
» beQuoteds IR-sidor för professionella företag har får nytt utseende och nytt innehåll.
   
Ökad försäljning och vinst i Formo
»
Formo Service har presenterat delårsrapporten för tredje kvartalet. Det ser fortsatt bra ut.
Formo Services
Senea behöver nå större leveransvolymer
» Senea har lämnat sin rapport för tredje kvartalet. Både omsättning och resultat visar på kraftiga förbättringar, men leveransvolymerna är fortfarande för låga.
Senea
Confidence tre gånger större genom förvärv
»
Confidence ambition är att bli en ledande oberoende leverantör av integrerade säkerhetslösningar i Europa. På ritbordet finns en plan för expansion i Norden följt av Baltikum.
Confidence
Glycorex ser potential i blodplasma
» Tester med Glycorex produkter har visat att produkterna även lämpar sig för framtagning av universell blodplasma.
Glycorex
IGE ska undersöka den näst största järnmalmsfyndigheten i Bergslagen
» Prospekteringsföretaget International Gold Exploration IGE har förvärvat undersökningstillståndet för Kölenfyndigheten. Kölen är den näst största järnmalmsfyndigheten i Bergslagen som har hittats hittills.
International Gold 
Exploration IGE
Orderingången bättre än väntat i Uppsala
» Orderingången är bättre än vd Thomas Hanbo hade förväntat sig i Uppsala. Förvärvet av Östra Aros Åkeri som genomfördes den 1 oktober 2005 har mottagits väl.
ICM
Sjösätter fartyg på het tankermarknad
» Rederiet Svithiod Tankers har sjösatt Mt Vedrey Tora, det första av Svithoid sex pågående nybyggen. Tankermarknaden är mycket het just nu.
Svithoid
Fininfo köper mer aktier i Ecovision
» Fininfo SA har förvärvat ytterligare 53.831 aktier i Ecovision. Säljare är bolagets vd Paul Östling.
Ecovision

  

Rindi Energi snabbväxare inom fjärrvärme

beQuoted följer upp analysen av Elverket med en ny analys av ett annat energibolag: Rindi Energi.

Rindi Energis affärsidé är att leverera miljövänlig biobränsleproducerad fjärrvärme till mindre kommuner i hela landet.


Förnybar energi ersätter fossila bränslen
Fossila bränslen som olja, kol och gas ersätts med biologisk förnybar energi. Det ligger helt rätt i tiden med rekordhöga oljepriser.

Genom att ersätta oljan med biobränsle blir också påfrestning på klimatet lägre med mindre stoft och försurande utsläpp.

Trots att Rindi Energi bara är tio år gammalt har bolaget byggt upp en lönsam omsättning på 130 miljoner kronor per år. Under de senaste fyra åren har omsättningen ökat med 40 procent per år i genomsnitt.

Vinsten per aktie har gått från 2:50 kr till 12:50 kr under de senaste fem åren. Undantar man engångsposter för år 2004/2005 blev vinsten ändå goda 9:50 kr per aktie.

Rindi Energi kan växa i Sverige
Rindi Energi levererar fjärrvärme i elva svenska kommuner. Nyligen förvärvades Vingåker från Lantbrukskredit. Vd Kenneth Ljungkvist tror att det finns mer att göra:

– Rindi Energi kan säkert fördubbla sin storlek på den svenska marknaden över den närmaste fem till tioårsperioden.

– Det blir kanske inte så många nya anläggningar som byggs, men vi kan förvärva sådana som redan finns. Exakt när det blir kan vi dock inte bedöma.

– Främst är det kommuner som kan vilja sälja sina fjärrvärmeanläggningar. De kan också vilja bygga kraftvärmeverk där vi kan bli en partner till dem.

Rindi Energi växer i Polen
Eftersom marknaden i Sverige är begränsad har Rindi beslutat att också växa utomlands. År 2003 startade Rindi Energi dotterbolaget Rindipol i Polen. Rindipol ägs till två tredjedelar av Rindi Energi och resten av NEFCO.

Rindipol äger två anläggningar. Den ena är en nybyggd biobränsleanläggning i Chojnice i norra Polen. Den andra är ett förvärvat koleldat kraftvärmeverk i Hajnowka nära Vitryssland, som skall byggas om till att eldas med biobränsle.

Kenneth Ljungkvist tror på fortsatt tillväxt både i Polen, men också i övriga Europa:

– Det finns mycket att göra i Polen och vi tittar på förvärv av flera andra anläggningar.

– Min bedömning är att kraftvärmeverk kommer att bli ett allt intressantare område. Det gäller både i Sverige och i resten av Europa, bland annat i länder som Spanien och Portugal.

– Idag har vi inga problem att få tag på biobränsle att elda med. I framtiden kan vi dock börja odla eget bränsle.

Fortsatt expansion i snabb takt
Rindi Energi har vuxit snabbt och under god lönsamhet. Men lyssnar man på Kenneth Ljungkvist har företaget mer framför sig än bakom sig:

– För de närmaste fem åren är målet att öka omsättningen med 25 procent per år.

– Visst kan vi behöva tillskott av kapital för att klara det, men jag tror att vi har goda möjligheter att få det via kapitalmarknaden. Vi har en bra historia, till exempel har vi inte haft ett enda förlustår.

– När vi gör en nyemission vänder vi oss alltid till våra egna aktieägare i första hand, men naturligtvis utesluter vi inte riktade emissioner, om det är nödvändigt.

Rindi Energi har ett eget kapital på 46 kr per aktie. Det är en fördubbling på fyra år. Utdelningen har stigit från 90 öre per aktie 2001 till 3 kr 2005.

Kassaflödesvärdering av Rindi Energi
I en kassaflödesvärdering görs en prognos över vinsterna, investeringarna och rörelsekapitalbehovet. Syftet är att räkna ut hur mycket vinstmedel som kan delas ut till aktieägarna.

Rindi Energi passar för en kassaflödesvärdering. Marginalerna går att prognostisera hyggligt. Även tillväxttakt och investeringsbehov går det att göra rimliga prognoser över.

Vi är lite försiktiga och antar att koncernen kan växa med knappt 20 procent de närmaste åren. Sedan lär tillväxten successivt avta mot normal inflationstakt. Ju större företaget blir desto svårare är det att upprätthålla samma procentuella tillväxt.

Rindi Energi har höga rörelsemarginaler. Att de skulle ligga kvar på 35 procent som under 2005 kan vara optimistiskt. En uthållig rörelsemarginal runt 30 procent kan vara mer realistiskt.

Investeringsbehovet räknar vi kommer att följa tillväxttakten. Vi räknar med en uthållig räntesats på 5 – 6 procent för lånat kapital. Bolaget har stora långfristiga skulder och är därför mycket räntekänsligt.

I nuläget har Rindi Energi en soliditet på 19 procent. Bolagets egna mål är att soliditeten skall upp till 25 procent. Det gör att utdelningarna kan komma att släpa efter under några år framöver.

Med ett avkastningskrav på 8 procent kan vi komma nära ett rimligt värde för Rindi Energi. Beräkningarna ger ett värde på 198 kr per aktie. Aktien kan således sägas vara ganska försiktigt värderat vid dagens kurs på 137 kr.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]
   

Marknadsplats
beQuoted inofficiella

Idag värms mer än halva Sverige med fjärrvärme. Totalt beräknas att ungefär 3,5 miljoner svenskar får värme från fjärrvärme.

Fjärrvärme är mer ekonomiskt än el och olja som uppvärmningsmedel. Enligt STEM (Statens Energimyndighet) är det bara värmepumpar och eldning med pellets som prismässigt kan konkurrera med fjärrvärme.



Skogsavfall är ett exempel på biobränsle.





I Sjöbo, Sunne, Tomelilla, Flen, Vadstena, Höör, Hörby, Gnesta äger Rindi Energi 100 % av det lokala fjärrvärmebolaget. Vingåker blir en ny ort från och med december.

I Karlsborg, Filipstad, Vårgårda och Vara äger Rindi Energi 50 % av det lokala fjärrvärmebolaget.





NEFCO, Nordic Environmental Finance Corporation, är en finansiell samarbetsorganisation mellan de nordiska länderna, med säte i Helsingfors. Rindi Energi har option på att överta NEFCOs ägarandel i Polen.


Kraftvärmeverk producerar både el (kraft) och värme. Hajnowka är Rindi Energis första kraftvärmeverk.




Murgröna är Gotlands landskapsblomma. Murgröna heter rindi på gutemål.








Höga intäkter för anslutning av nya fjärrvärmekunder har gjort att Rindi Energis resultat under 2005 har varit bättre än normalt.





Börsvärdet vid en aktiekurs på 137 kr uppgår till 307 Mkr. Eget kapital är 103 Mkr.






  

Medicinbärare och nanoteknologi från Accelerator

Accelerator i Linköping (tidigare Optovent) kommersialiserar forskningsbaserade innovationer. Företagets prioriterade områden är Hälsa och Teknik. Bolaget har presenterat sin delårsrapport för tredje kvartalet.

Försäljning och resultat efter tredje kvartalet
Försäljningen för de första nio månaderna blev 4,2 miljoner kronor (3,7). Resultatet efter finansiella poster hamnade på -2,4 miljoner kronor (-6,2). Per aktie blev resultatet -0,07 kr (-0,20 kr).

För det tredje kvartalet isolerat uppgick försäljningen till 2,0 miljoner kronor och resultatet före finansiella poster blev 0,2 miljoner kronor.

Sammanslagning av Accelerator och Optovent
Efter att Optovent förvärvat samtliga aktier i Accelerator i Linköping AB har bolagen slagits samman. Det sammanslagna bolaget har tagit namnet Accelerator i Linköping AB.

Integrationen av de båda bolagen och omvandlingen av verksamheten har präglat kvartalets verksamhet.

Sammanslagningen har medfört att projektportföljen utökats väsentligt. Idag finns projekt inom både spetsteknologi och hälsovård (Life Science).

Accelerator får för närvarande cirka hälften av sina intäkter från avtalet med Fresenius Medical Care.

Nya projekt inom Life Science
Flera av Life Science projekten är nanoprojekt. Ett av dessa är "Drug Delivery", som handlar om att kunna medicinera lokalt med hjälp av nanoteknologi. Avsikten är att på olika sätt rikta medicinen direkt mot den vävnad som skall behandlas. Därmed undviks negativa bieffekter. Området väntas få ökad betydelse i framtiden.

Under det tredje kvartalet fick Accelerator ett bidrag på 700.000 kr från Vinnova, Verket för innovationssystem. Bidraget är till för en lämplighetsstudie av ett projekt inom området medicinbärare (”Drug Delivery”). Företaget ska pröva användning av ett specifikt proteinfragment som bärare av läkemedlet Cisplatin, ett cellgift som används vid behandling av cancer.

– Utveckling av bärare för läkemedel är ett intensivt forskningsområde. Nyttan består i dels att skydda kroppens friska vävnader från läkemedlet, dels att skydda läkemedlet mot kroppens nedbrytning av det innan det hinner till vävnaden där det ska göra nytta, berättar Andreas Bunge.

Projekt inom spetsteknologi
Inom spetsteknologi finns ett projekt inom halvledarteknik och ett annat inom nanoteknologi och nya material.

Nanoteknologi handlar om att förstå, utveckla och tillverka material och objekt på nanoskalan, det vill säga från 0,1 till 100 nanometer*. Genom att kunna arbeta på atom- och molekylnivå kan man i princip utveckla helt nya material och processer, med funktioner och egenskaper som inte kan skapas genom några andra metoder.

Teknikprojektet inom nanoområdet heter Autoclean och går ut på att skapa självrengörande ytor. I många miljöer är behovet av rena ytor stort och det krävs stora och återkommande insatser för att hålla rent. Exempel är laboratoriebänkar, ugnsluckor för hushållsbruk och inspektionsluckor för industrin.

Genom att använda katalytiska material kan ytorna bli helt självrengörande eller ytor där smutsen inte fastnar. Projektet är patentsökt och partnerdiskussioner har inletts.

Utsikter för framtiden
Accelerators avsikt är att fortsätta på den inslagna vägen. Bolaget vill ännu tydligare arbeta med att utveckla projektportföljen, bolagets nätverk i forskarsamhället samt kontaktytor med industriella partners.

En av hörnstenarna i den nya affärsmodellen är att kunna bedriva all utveckling till mycket låga kostnader. Accelerator väljer projekt, söker patent samt bjuder in lämpliga partners för vidareutveckling och lansering. Detta medför att arbete och kostnader kan delas med andra forskare och högskolor.

Målet är att nå ett positivt rörelseresultat genom att påskynda kommersialisering av projekt samt genom att hålla en strikt kontroll på sin kostnadsmassa. Accelerator vill dock inte lämna några prognoser.
   
CHRISTER JÖNSSON
[email protected]
   
Tidigare publicerade artiklar om Accelerator:
» Kommersialisering i fokus hos Accelerator

Marknadsplats
AktieTorget



Anders Bunge är VD för Accelerator. Andreas Bunge är 45 år och har en examen som civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi.



Accelerator arbetar med utgångspunkt i en affärsmodell som utvecklades i samband med den så kallade Fresenius-affären Kommersialisering av projekt sker via utvecklingssamarbete med en industriell partner och licensiering av teknikprojekt.

Fresenius Medical Care licensierar en teknik för Hb-mätning på global basis, exklusive marknaderna i USA och Kanada. Tillämpningen av tekniken heter HemoQlip.

Life Science kan sägas vara en gemensam beteckning för forsknings- och applikationsområden inom Bioteknik, Medicin, Livsmedel och Medicinsk Teknik. Life Science bygger på grundvetenskaperna kemi, biologi, fysik och informatik.


Syftet med Life Science kan sägas vara att tekniska lösningar skall användas för att lösa biologiska problem.



Nano kommer av det grekiska ordet nanos, som betyder dvärg. Nano refererar således till något mycket smått. Nano är tio upphöjt till minus nio. 

* En nanometer är en miljondel av en millimeter.


Katalytiska material har egenskapen att de sänker tröskeln för en kemisk reaktion. Tröskeln utgörs av den energi som behöver tillföras, till exempel i form av ljus.



Accelerators kontakter i forskarvärlden
ger upphov till ett flöde av nya projekt.







Nästa händelse
2006-02-24
Bokslutskommuniké 2005


Läs mer på beQuoted

Hemsida
 
beQuoted lanserar ny IR-sida för börsbolag

beQuoteds IR-sidor för professionella företag har får nytt utseende och nytt innehåll.

Nuförtiden spelar webben en allt viktigare roll. Det är ingen slump att den har blivit den viktigaste informationskällan för investerare, aktieägare och journalister.

Thomas Lindgren, vd för beQuoted:

– Effektiv kommunikation måste ske på mottagarens villkor. Det sker när innehållet är pedagogiskt, lättöverskådligt och uppdaterat.

– Vi är glada att kunna erbjuda en bättre produkt till såväl börsbolag som investerare. Vi har arbetat länge med den här lanseringen. Dessutom har vi fått en flexiblare plattform för att ta hand om nya önskemål.

Om beQuoteds IR-sidor för börsnoterade bolag:
    

Väsentlig information om bolaget
Nyheter, rapporter, presentationer, nyckeltal med mera.

Analyser och artiklar från externa källor
Med information från tredje part får investerarna en bättre bild av bolaget.

Aktuellt och överblickbart
Uppfyller dagens krav på innehåll, överblick och aktualitet.


    
   

Om Du vill få IR-sidan för Ditt företag kan Du skicka ett e-brev till beQuoted, klicka på [email protected].
   


Dagens investerare kräver att informationssidor ska vara innehållsrika, lättöverskådliga och uppdaterade.



Thomas Lindgren
VD beQuoted


Bild på Wilh. Sonessons
IR-sida


Klicka för att se större

Det nya utseendet kan ses på hemsidan www.beQuoted.com.

   
Ökad försäljning och vinst i Formo

Formo Service har presenterat delårsrapporten för tredje kvartalet. Det ser fortsatt bra ut.

Försäljningen ökar
Formos försäljning ökade till 153,5 Mkr till och med tredje kvartalet (103,0). Ökningen beror till största delen på att Hedson ingår i koncernen sedan årsskiftet. Men även befintliga enheter redovisar en viss omsättningstillväxt.

Resultatet efter finansnetto uppgick till 2,4 Mkr (-0,4). Resultatförbättringen är egentligen hela 5,9 Mkr om man justerar för Tinentia-projektet som gav en engångsintäkt på 3,1 miljoner kronor när det avyttrades förra året.

Resultatet efter finansnetto för tredje kvartalet isolerat blev 0,2 Mkr (0). Det låter inte så mycket, men man måste beakta att det tredje kvartalet alltid är Hedsons svagaste kvartal. Hedsons budgeten låg på ett negativt resultat för kvartalet, men det blev ett plusresultat.

Fortsatt bra utveckling i Hedson Technologies
Hedson Technologies uppnådde såväl högre försäljning som resultat jämfört med samma period förra året. Resultatet blev till och med bättre än budget.

Orderläget indikerar att även sista kvartalet kommer att bli bra, till och med starkt.

Hedson håller som bäst på med förvärvet av tyska Herkules-gruppen som vi tidigare har berättat om i nyhetsbrevet. Detaljerna slutförs de närmsta dagarna. Så vitt vi erfarit går allt enligt plan.

Genom Herkules får Hedson en ny produktlinje, lyftar för lackerings- och däckverkstäder. Dessutom stärks Hedsons befintliga produktlinjer, pistoltvättar och torkar till lackeringsverkstäder, med ytterligare produkter.

Hedsons globala distributionsnät kommer att utnyttjas och ge synergier på intäktssidan eftersom Herkules vänder sig till samma kunder. Även kostnadssynergier kommer att tillvaratas inom funktionerna inköp, logistik och produktion.

Herkules kommer att öka Hedson-gruppens omsättning med cirka 80 Mkr på årsbasis. Från cirka 135 Mkr till cirka 220 Mkr, med ett proforma årsresultat före skatt om cirka 15 Mkr, ceteris paribus (allt annat lika). Till detta kommer synergivinster på intäkts- och kostnadssidan.

Svajigt i Cliff Design
Cliff Design har haft en ojämn utveckling. Företaget hade under den inledande och längre delen av kvartalet en god beläggning, en ökad omsättning och ett förbättrat resultat jämfört med motsvarande period föregående år.

Men därefter råkade man ut för en beläggningssvacka och ett resultatbortfall under september. Det var Volvo Car som sjösatte ett kraftigt besparingsprogram i augusti, vilket drabbade bolaget. Resultatet för tredje kvartalet blev därför negativt.

Bortfallet av Volvo Car har nu kompenserats med nya större order från Electrolux, Volvo Lastvagnar och Scania. Electrolux är för övrigt en ny kund. Det sista kvartalet bedöms bli vinstgivande, men sammantaget resulterar nog helåret 2005 i en mindre förlust.

Europeisk Industri Support (EIS) bidrar till vinsten
Till och med tredje kvartalet uppgick omsättningen i EIS till 72,6 Mkr. De rörelsedrivande bolagen visar en fortsatt god lönsamhet justerat för förvärvs- och omstruktureringskostnader.

Formo äger 13 procent av aktierna i EIS och har option på att förvärva resten av företaget. Innehavet i EIS hade per det tredje kvartalet bidragit med en resultatandel om 51 Tkr. Även på helårsbasis är det sannolikt EIS bidrar postivt till Formos vinst.

Extra stämma tog beslut om nyemission
Den 2 november avhölls en extra bolagsstämma i Formo Services. Stämman beslutade att genomföra en riktad nyemission av maximalt 100.000.000 aktier för 0,23 kronor per aktie.

Vidare bemyndigades styrelsen att emittera skuldebrev förenade med teckningsoptioner för högst 30.000.000 aktier.

Förutsatt att emissionerna endast utnyttjas för förvärvet av tyska Herkules-gruppen.

Nyemissionen medför en utspädning på cirka 16 procent. Och teckningsoptionerna med ytterligare cirka 4 procent ifall de utnyttjas (styrelsen räknar med att maximalt behöva utge teckningsoptioner motsvarande 25.000.000 aktier).

Prognos för helåret 2005
För helåret 2005 förväntar sig beQuoted att koncernen kommer att omsätta cirka 202 miljoner kronor. Hedson bedöms stå för 135 miljoner kronor, Herkules för 20 miljoner kronor (ingår fr.o.m. fjärde kvartalet), Cliff Design för 35 miljoner kronor och HomeMaid för 12 miljoner kronor (ingår t.o.m. tredje kvartalet).

Styrelsen spår ett väsentligt bättre resultat under 2005 än under 2004. Det låter högst sannolikt eftersom nettovinsten till och med det tredje kvartalet låg på 2,0 miljoner kronor, vilket är en bra bit över förlusten på 0,4 miljoner kronor vid samma tid förra året.

Formo Services håller på att förberedas inför en kommande notering på O-listan, alternativt AIM i London. Som ett led i detta föreslår styrelsen en omvänd split 1:100.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-11-14
Notering av HomeMaid på AktieTorget
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Senea behöver nå större leveransvolymer

Senea, som utvecklar elmätningssystemet CustCom® för fjärravläsning av elförbrukning hos elkunder, har lämnat sin rapport för de första tre kvartalen.

Försäljning och resultat efter tredje kvartalet
Försäljningen uppgick till 48,1 miljoner kronor (7,8) för årets första tre kvartal. Bruttomarginalen var 41 procent. Resultatet efter finansiella poster blev -6,0 miljoner kronor (-22,3). Per aktie blev resultatet -0,95 kr (-4,02).

Försäljningen för det tredje kvartalet isolerat blev 18,4 miljoner kronor (4,8). Resultatet efter finansiella poster hamnade på -0,7 miljoner kronor (-6,0). Resultatet har belastats med avskrivningar på aktiverade kostnader för produktutveckling på 2,2 miljoner kronor.

Leveranserna till de första delområdena i Elmät 2009 står för en stor del av periodens nettoomsättning. Totalt skall 57.000 mätpunkter levereras.

Elmät 2009 är en gemensam upphandling som gjorts av Bjäre Kraft Ekonomisk Förening, Ljungby Energinät AB, Södra Halland Kraftförening samt Ängelholm Energi.

Seneas vd Bengt Sundling kommenterar rapporten:

– Både nettoomsättningen och resultatet visar på kraftiga förbättringar jämfört med motsvarande perioder föregående år.

– Leveransvolymerna är dock fortfarande för låga för att nå ett positivt resultat.

Utsikter för framtiden
Sedan halvårsskiftet har Senea slutit flera nya avtal.

Nässjö Affärsnät Elverk skall genomföra en totalutbyggnad så att det omfattar samtliga slutkunder. Detsamma gäller Röros Elektrisitetsverk AS i Norge.

Företaget har även tecknat avtal med Mälarenergi Elnät och därtill NVSH (Öresundskraft).

Senea har som strategi att erbjuda flera leverantörers mätare i samma system med garanterad funktion och utbytbarhet. Detta är idag ett vanligt krav från kunderna vid nya förfrågningar.

Generellt präglas marknaden av ökat antal förfrågningar. Endast en mindre del av potentialen har hittills realiserats. Riksdagen har beslutat att alla elbolag måste ha infört månadsvis avläsning senast den 1 juli 2009.

Framgångarna med systemet CustCom® i kombination med EU's direktiv om avreglerade elmarknader har väckt ett intresse även från energibolag i övriga Europa.

    
Marknadsplats
O-listan
   
Nästa händelse 2006-02-16
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Confidence tre gånger större genom förvärv

Confidence ambition är att bli en ledande oberoende leverantör av integrerade säkerhetslösningar i Europa. På ritbordet finns en plan för expansion i Norden följt av Baltikum.

Som ett första steg avser Confidence att förvärva ILS Partner. En affär som kommer att tredubbla företagets försäljning.

Confidence förvärvar ILS Partner
Som bas för expansionen i Sverige och Norden har Confidence tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva ILS Partner AB med dotterbolag (”ILS Gruppen”).

ILS Gruppen bedriver försäljning, installation, systemintegration och konsulttjänster inom områdena säkerhets- och brandsäkerhetsteknik. Huvudsakligen i Stockholm och Mälardalen.

Företaget har sitt ursprung i en avknoppning från dåvarande LM Ericsson 1968. Idag arbetar cirka 45 personer i gruppen som omsätter 35 - 40 miljoner kronor per år med lönsamhet.

Verksamheten drivs i två dotterbolag, Alarm & Teletjänst Installation AB (”ATI”) och Antella AB.

ATI erbjuder projektleveranser inom passersystem, accesskontroll, brand- och inbrottslarm samt nätverk. Kunderna är främst förvaltare och fastighetsbolag där kraven på säkerhet och tillgänglighet är höga, till exempel de statliga museerna i Stockholm, Sveriges Radio, Teracom/Kaknästornet och Bankgirocentralen.

Antella arbetar som rådgivare och konsulter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA), systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM), el- och telesystem, samt säkerhetsteknik och projektledning. Confidence agentur för riskanalys och verktyget RiskWatch kompletterar denna verksamhet.

Thomas Wahlgren, vd i Confidence:

- Genom förvärvet av ILS Gruppen inleder vi vår expansiva satsning i Sverige och Norden inom IP baserad säkerhetsteknik. Confidence kunskap inom området IP teknik och ILS Gruppens mångåriga erfarenhet inom installation, underhåll och service är en mycket bra kombination.

- Våra marknader överlappar inte varandras utan ILS Gruppens kunder är ett värdefullt komplement till Confidence strävan att arbeta fokuserat med större företag och organisationer.

Rapport för tredje kvartalet
Confidence försäljning nådde 15,3 Mkr för årets första 9 månader. Det är i princip oförändrat jämfört med förra årets 15,4 Mkr. Irland stod för 49 procent, England 29 procent och Sverige 22 procent.

Resultatet efter finansnetto hamnade på 0,1 Mkr (-0,8), varav 1,1 Mkr avser orealiserade valutakursvinster då kursutvecklingen av kronan försvagats i förhållande till brittiska pundet.

Tredje kvartalet är en period med utdragna och överlappande semesterperioder som innebär lägre aktivitetsnivå hos kunder och marknad.

    
Marknadsplats
NGM
   
Nästa händelse 2006-02-14
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Glycorex ser potential i blodplasma

Glycorex har kommit med delårsrapporten för de första nio månaderna. Försäljningen ökade till 6,0 miljoner kronor (2,6). Resultatet efter finansiella poster blev -13,0 miljoner kronor (-15,0). Per aktie motsvarar detta -0,26 kronor.

I resultatet ingår en planenlig nedskrivning på 4,2 miljoner kronor av tidigare aktiverade utvecklingskostnader. Under perioden har nya utvecklingskostnader på 3,7 miljoner kronor bokförts direkt mot resultatet.

Stor marknadspotential inom universell blodplasma
Tester med Glycorex produkter har visat att produkterna även lämpar sig för framtagning av universell blodplasma.

Blodplasma används i samband med operationer och vid olycksfall. Enbart i Europa används flera miljoner enheter blodplasma varje år.

Kostnaderna för att hantera blodplasma är omfattande. Logistiken är besvärlig då olika blodgrupper inte får blandas. Ibland sker detta ändå, med negativa följder. Ibland uppstår brist på blodplasma från någon blodgrupp.

Universell blodplasma kan ge avsevärda kostnadsbesparingar, då hanteringen förenklas och risken för sammanblandning försvinner.

Glycorex bedömer att den kommersiella potentialen för universell blodplasma kan vara mycket stor.

Utsikterna för framtiden
Glycorex fokuserar nu på den europeiska marknaden. Den bedöms vara mer än tillräckligt stor för lönsamhet. Enbart i Tyskland är behovet av transplantationer tjugo gånger fler än i Sverige.

Bolaget räknar med en ökande försäljning i takt med att GlycoSorb®-AB0 kommer in på fler sjukhus i Europa.

På sikt är dock USA en större marknad än Europa. USA bedriver ett aktivt program för att öka antalet transplantationer. Under perioden har omfattande kompletteringar lämnats in till FDA i USA för att få GlycoSorb®-AB0 godkänd.

    
Marknadsplats
NGM
   
Nästa händelse 2006-01-31
Bokslutskommuniké 2005
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
IGE ska undersöka den näst största järnmalmsfyndigheten i Bergslagen

Prospekteringsföretaget International Gold Exploration IGE har förvärvat undersökningstillståndet för Kölenfyndigheten. Kölen ligger 7 km väster om den tidigare brutna järnmalmsgruvan Vintjärn, i Dalarna.

Kölenfyndigheten består av en 2,2 km lång mineralisering som innehåller cirka 40 procent järn och 1 procent mangan.

Efter kärnborrning av 15 hål under sent 1960-tal, av Stora Kopparberg AB (nuvarande Stora Enso), uppskattades tillgångarna preliminärt till minst 70 miljoner ton.

Kölen är den näst största järnmalmsfyndigheten i Bergslagen som har hittats hittills. Största fyndigheten är den så kallade exportmalmen i Grängesbergsfältet.

IGE ska analysera och sammanställa alla tillgängliga data och med utgångspunkt av detta göra nya malmberäkningar och en lönsamhetsanalys.

– Med hänsyn till dagens höga priser på järnmalm och pellets, cirka 500 kr/kg, bör Kölenfyndigheten kunna bli föremål för lönsam gruvdrift, uppger IGE's vd Michael Nilsson.

Någon gång nästa år kan det bli klart om malmkroppen är brytvärd, tror tror Michael Nilsson i en intervju i Nya Ludvika Tidning.

– Uppskattningsvis kan man bryta mellan 2,5-5 miljoner ton malm om året. Om vi inkluderar verk för anrikning och pellets så blir det investeringar på 1,5 miljarder, och jobb för minst 200 personer, säger Michael Nilsson. 

    
Marknadsplats
Oslo Börs SMB lista och NGM
   
Nästa händelse 2005-11-23
Delårsrapport Q3 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Orderingången bättre än väntat i Uppsala

Orderingången är bättre än vd Thomas Hanbo hade förväntat sig i Uppsala. Förvärvet av Östra Aros Åkeri som genomfördes den 1 oktober 2005 har mottagits väl.

Det var den 19 september som transportföretaget ICM Logistik meddelade att man åter kommer att bli representerade i Uppsala efter sju månaders frånvaro. Detta genom att förvärva Östra Aros Åkeri genom en inkråmsaffär.

Östra Aros Åkeri är ett lokalt transportföretag med sju anställda, sex fordon och 2.500 kvadratmeter magasinsyta. Företaget omsatte 6,5 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret.

– Bakgrunden till affären är att våra befintliga kunder i Uppsala har haft god tillväxt och efterfrågat mer och mer resurser från Stockholm, berättar ICM's vd Thomas Hanbo.

– Tack vare Östra Aros Åkeri kommer vi åt resurser på plats. Med lokala resurser blir vi billigare, effektivare och miljövänligare, fortsätter Thomas Hanbo.

Förvärvet skedde genom dels kontant betalning och dels genom betalning med nyemitterade aktier i ICM, till säljaren Östra Aros Åkeri AB. Hur mycket som betalades kontant är hemligt. Antal nyemitterade aktier uppgår till 74.715 stycken. Det medför en utspädning på knappt 3 procent.

– Ägaren till Östra Aros Åkeri AB är nu anställd hos ICM och driver verksamheten i Uppsala. Den lokala marknaden i Uppsala är ganska stor för oss, avslutar Thomas Hanbo.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse
2006-02-16
Bokslutskommuniké 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Sjösätter fartyg på het tankermarknad

Rederiet Svithiod Tankers har sjösatt Mt Vedrey Tora, det första av Svithoid sex pågående nybyggen.

Mt Vedrey Tora är på 3.400 dwt* och sjösattes vid MNPs varv i Astrakhan, vid floden Volga i Ryssland.

Tankermarknaden är mycket het. Orkanerna i USA har skapad ökad efterfrågan på olja från Mellanöstern och därmed brist på tonnage. Fraktpriserna för stora tankers har gått upp kraftigt.

Svithoid Tankers sysslar med lite mindre båtar. Medan den vanligaste stora oljetankern, VLCC, är på över 200.000 dwt, är produkttankfartyg klart mindre. Men även här torde efterfrågan på transportkapacitet märkas.

Mt Vedrey Tora kommer att bogseras till Turku i Finland för installation av teknisk utrustning, bland annat huvudmaskin och generatorer.

Fartyget kommer därefter att sysselsättas på långtidskontrakt till det brittiska rederiet F.T. Everard & Sons Ltd.

Övriga nybyggen består av tre stycken fartyg om 3.400 dwt och två fartyg om 4.450 dwt. Även dessa kommer att sysselsättas på långtidskontrakt från och med leverans.
-----------------------------------------------------------------
* Förkortningen dwt står för dödviktston (deadweight tons). Det är den maximala lasten, inklusive bränsle, som ett fartyg klarar av att bära då det nedlastas till största tillåtna djupgående.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-11-10
Delårsrapport Q3 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Fininfo köper mer aktier i Ecovision

Fininfo SA har förvärvat ytterligare 53.831 aktier i Ecovision. Säljare är bolagets vd Paul Östling. Aktiepostens värde uppgick till drygt 2,4 miljoner kronor om den skedde till rådande börskurs.

Efter förvärvet uppgår Fininfos aktieinnehav i Ecovision till 79.547 A-aktier och 689.786 B-aktier, motsvarande 59,4 procent av rösterna och 54,8 procent av kapitalet.

Paul Östlings innehav uppgår nu till 42.133 A-aktier och 150.074 B-aktier, motsvarande 22,9 procent av rösterna och 13,7 procent av kapitalet.

Aktieaffären har genomförts inom ramen för det optionsavtal som föreligger mellan Fininfo och Paul Östling. Optionsavtalet ger Fininfo rätten att förvärva Paul Östlings andel i bolaget före den 30 september 2007, samt Paul Östling rätten att sälja sitt innehav till Fininfo före samma datum.

    
Marknadsplats
Nya Marknaden
   
Nästa händelse
2005-11-09
Delårsrapport Q3 2005
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er