beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Elverket en trygg grundinvestering 
beQuoted nyhetsbrev 11 oktober 2005
Hej,

Du kan nu få mer och bättre analys från beQuoted. Vi har utökat med en ny analytiker, Christer Jönsson. Christer har Warren Buffett som förebild när han gör sina analyser. Och framför allt Warren Buffets förmåga att fokusera på några enkla grundprinciper, som har gett ett överlägset investeringsresultat.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

 

Elverket en trygg grundinvestering
» Elverket är på fortsatt rätt väg. Kunderna uppskattar den raka prismodellen. På ett och ett halvt år har antalet kunder fyrdubblats.
   
Liten utspädning när Formo köper bolag
» Hur köpet av tyska Herkules-gruppen ska finansieras är nu klart. Herkules kommer att dubbla Formo-koncernens kassaflöde och vinst uppger Formos vd Jan Ahlström.
   
Svithoid Tankers finansierar fartygsköp via nyemission
» Svithoid Tankers tar in 30 miljoner kronor för att finansiera två nybeställda fartyg. Dessutom har bolaget förvärvat MT Stavtank som förväntas generera ett positivt kassaflöde tämligen omgående.
   
För bra för att vara sant
»
Ibland får man nyheter som ser ut att vara för bra för att vara sanna skriver BörsInsikt / United Brokers i en analys av senaste nyheten från CISL.
CISL
Stekenjokk kan ge en miljon ton koppar, zink och guld årligen
» International Gold Exploration IGE har ansökt om undersökningstillstånd av koppar, zink och ädelmetaller i anslutning till fyndigheten vid Stekenjokk.
International Gold 
Exploration
Michael Östlund & Company ny aktör på Stockholmsbörsen
»
Stockholmsbörsen fått sin 70:e avistamedlem. Vi ska ha hög personlig service i motsats till trenden av nätmäklare, säger vd Johan Östlund.
Michael Östlund 
& Co
Rindi Energi förbättrar resultatet med 69 procent
» Rindi Energi har presenterat resultatet för det brutna räkenskapsåret 2004/2005. Omsättningen steg med 30 procent och vinsten efter skatt ökade med 122 procent.
Rindi Energi
ONE Media fullföljer ej förvärv av Torget.se
» En skattetvist som berör Torget.se gör att ONE avstår från att förvärva den planerade andelen på 10,3 procent.
ONE Media
Sentensa nästa generations sökmotor
» Virtual Genetics introducerar Sentensa, nästa generations sökmotor. Det är en ny produkt som söker bland alla typer av text- och databaser.
Virtual Genetics
Glycorex genomför riktad nyemission på 15 mkr
» Glycorex genomför en riktad nyemission av 1.500.000 aktier till en begränsad krets av investerare.
Glycorex
Tidigare från beQuoted

Självförtroendet tillbaka i Confidence
2005-09-27 13:23
   
Ström av order till Senea
2005-09-27 13:23
    
Febril aktivitet runtom i Sverige (IGE)
2005-09-27 13:23
   
Ökad guldproduktion genom förvärv, utbyggnad och intrimning (Central Asia Gold)
2005-09-14 11:51
   

  

Elverket en trygg grundinvestering 

Elverket i Vallentuna (Elverket) levererar elenergi och andra elnätsrelaterade tjänster till invånarna i Vallentuna kommun i Stockholms län. Vallentuna kommun har cirka 26.000 invånare och en god befolkningstillväxt. Därför finns det en tillväxt i den del av kundstocken som är ansluten till det egna nätet. 

Inom det geografiska område där Elverket ansvarar för nätet har 92 procent av nätkunderna valt att också få sina elleveranser från Elverket.

Elverket säljer energi även till externa kunder, via dotterbolaget Elverket Vallentuna El AB. Här var tillväxten under 2004 utomordentlig; antalet externa elhandelskunder ökade med över 300 procent, vilket bidrog till att lyfta omsättningen för koncernen från 127 Mkr för år 2003 till 203 Mkr. Totalt sett dubblades kundstocken.

Resultatet var oförändrat på 15,4 Mkr efter skatt (15,6 Mkr), eftersom den egna elhandeln på Nord Pools spotmarknad lämnat ett ovanligt starkt netto under 2003. Följaktligen var den underliggande resultattillväxten god under 2004. 

Halvårsresultatet för 2005 visar att Elverket är på fortsatt rätt väg; nettoomsättningen har stigit med 62 procent till 141 Mkr och resultatet efter skatt med 119 procent till 11,1 Mkr. 

Den starka resultattillväxten följer på en fortsatt god tillväxt inom segmentet externa elhandelskunder, under främst första kvartalet. 

God tillväxt inom elhandelsverksamheten
Elhandelsverksamheten har utvecklats till att bli den största delen av Elverkets verksamhet. Elverket har ingen egen elproduktion, utan köper all energi via elhandelsplatsen Nord Pool. 

I konsumentprogram på TV har det varit en följetong med kunder som svurit över obegripliga elräkningar. Elverket lägger sig dock vinn om att satsa på bekvämlighet för sina kunder, genom att ta bort fasta avgifter, så att kunderna kan betala ett helt rörligt energipris: det rena energipriset, plus energiskatt, elcertifikatsavgift och moms.

Uppenbarligen har kunderna uppskattat detta; på ett och ett halvt år har antalet externa kunder stigit från 7.000 till över 29.000 kunder.

Tillväxten har fått draghjälp av att Elverket hävdat sig väl i priskonkurrensen och flera gånger toppat olika prispressarlistor.

Elmarknaden domineras av de tre jättarna Vattenfall, Sydkraft och Fortum, som har över 90 procent av den svenska marknaden. I takt med att dessa förlorat kunder till mindre elbolag har de blivit mer aktiva i sina marknadsansträngningar. 

Hans Asp, vd i Elverket, räknar därför med att tillväxttakten kommer att gå ner, men tror fortfarande på en ökning i volymen externa kunder. Som ett led i arbetet med att upprätthålla tillväxten koncentrerar sig Elverket på att underlätta processen för kunderna att byta leverantör. 


Fjärravläsning för kunder inom egna elnätet
Riksdagen har beslutat att alla elbolag måste ha infört månadsvis avläsning senast 1 juli år 2009. Elverket är redan klara med installationerna inom sitt eget geografiska område.

Fjärravläsning innebär att elmätaren kan läsas av på distans, genom att elmätaren automatiskt skickar debiteringsinformation till ett centralt datasystem. 

Mätarna som Elverket installerat klarar av att läsa förbrukningen en gång per timme. Debitering sker månadsvis på verklig förbrukning, vilket uppskattas av Elverkets kunder.

Expansion inom bredband
Sedan slutet på 1990-talet har Elverket en egen bredbandsrörelse med ett eget fibernät, där kunderna kan få bredband via ADSL eller kabel-TV. Antalet kunder uppgår i nuläget till cirka 1.000 stycken.

Varje kund betalar ungefär 3.000 kr per år exklusive moms och prognosen är att bredbandsverksamheten under innevarande år skall börja visa plussiffror. 

Enligt Hans Asp har Elverket förhoppningar om att kunna fördubbla antalet kunder under de närmaste åren. 

Värdering av Elverket
Energibolag brukar räknas till kategorin stabila men långsamt växande företag, eftersom volymtillväxten brukar vara ringa och såväl elpris som kostnader brukar stiga med inflationen.

Därför brukar aktier i energibolag anses lämpliga för ”änkor och faderslösa”, då främst hög direktavkastning brukar medföra att likheterna med en kupongobligation kan verka större än likheterna med en traditionell aktie. 

Men de senaste årens utveckling för Elverket har brutit mönstret. Avregleringen av elmarknaden med möjlighet till att ge sig in i kampen om kunderna på nya geografiska områden, nya tjänster i form av bredband och kundtillväxt inom kommunen har skapat en kraftig tillväxt i omsättningen. 

Samtidigt har marginalerna framgångsrikt kunnat försvaras, vilket ökat vinsten per aktie. De närmaste åren ligger tillväxtpotentialen främst i ökade marknadsandelar inom elhandel till externa kunder. 

I längden kommer den starka omsättnings- och resultatutvecklingen att lugna ner sig, men inte avstanna. Hans Asp anger att Elverket vill fortsätta att växa, men vill inte göra några prognoser över vilken tillväxttakt som kan vara realistisk. 

Baserat på resultatet för 2004 handlas aktien i nuläget vid kurs 49 kr till ett p/e-tal på knappt 21, men utgår man från resultat för den senaste tolvmånadersperioden exklusive engångsposter sjunker p/e till 17,5.

En viss omsättningstillväxt kan fortsätta att lyfta resultatet. Mot bakgrund av den prognosen känns det som om Elverket vid nuvarande kursnivå kan försvara sin plats i de flestas portföljer som en trygg grundplacering. För den som även är intresserad av att byta elleverantör till Elverket erbjuder webbplatsen www.elverket.se möjlighet att teckna avtal.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]
   

Marknadsplats
AktieTorget







Den underliggande resultattillväxten
uppgår till 54 procent, eftersom övergången till redovisning enligt IFRS skapat en engångsintäkt på drygt 2 Mkr och avskrivningstiderna förlängts från och med 1 januari 2005.



Hans Asp
VD Elverket Vallentuna



Över 90 procent av kunderna
väljer att teckna avtal via internet.



  

 



Ett modernt och kundvänligt mätsystem


















Soliditeten
är 57 procent, börsvärdet dividerat med egna kapitalet uppgår till 2,3 och direktavkastningen är 2,6 procent.








Nästa händelse
2005-10-25
Delårsrapport Q3 2005


Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Liten utspädning när Formo köper bolag 

Hur köpet av tyska Herkules-gruppen ska finansieras är nu klart.

Det var den 25 augusti som Formo Services meddelade att man förvärvar Herkules Lift GmbH (”Herkules”), ett steg i renodlingen av koncernen till ett industri- och miljöföretag.

Herkules kommer att dubbla Formo-koncernens kassaflöde och vinsten per aktie uppger Formos vd Jan Ahlström.

Begränsad utspädning för aktieägarna
Finansieringsplanen medför en begränsad utspädning på 17 procent. Finansieringen delas upp i två delar, eget kapital och lån.

Eget kapital är tänkt att erhållas genom en nyemission på 20-23 miljoner kronor. Det blir en riktad nyemission av cirka 100.000.000 aktier till kursen 0,23 kronor per aktie. Emissionsbeslutet ska fattas vid en extra bolagsstämma den 26 oktober.

Resten finansieras genom lån, dels via bolagets ordinarie bankförbindelse och dels med nya långivare. Till glädje för alla aktieägare kommer inga konvertibler att ges ut, vilket begränsar utspädningen till ovan nämnda 17 procent.

Hur mycket som behöver lånas vill Formo inte avslöja, eftersom säljarna av Herkules vill hålla köpeskillingen hemlig så länge som möjligt. Vi får vänta på bokslutskommunikén för helåret 2005 för att se hur mycket lån som Formo Services har tagit upp. Bokslutskommunikén släpps den 16 mars 2006.

– Ägarna bakom Herkules har förbundit sig att teckna aktier för cirka 5 miljoner kronor i den förestående nyemissionen. I övrigt är förvärvet en ren kontant affär. Säljarna har lämnat vissa garantier för Herkules framtida resultat, men annars är inte tanken att köpeskillingen ska justeras i efterhand, berättar vd Jan Ahlström.

Ekonomisk prognos
Så här skrev vi i nyhetsbrevet den 6 september 2005:

Herkules är en betydande europeisk aktör inom lyftar och ligger inom Hedsons kund- och verksamhetsområde. Sedan tidigare är Hedson global marknadsledare inom tvätt- och torkutrustning för bil- och däckverkstäder. Tillsammans med Herkules blir Hedson även marknadsledande i Europa inom lyftar.

Förvärvet av Herkules kommer att öka Formo-koncernens omsättning med cirka 80 miljoner kronor på årsbasis. Dock kommer Herkules endast ingå under årets sista kvartal om allt går i lås.

För helåret 2005 förväntar sig beQuoted att koncernen kommer att omsätta cirka 202 miljoner kronor. Hedson bedöms stå för 135 miljoner kronor, Herkules för 20 miljoner kronor (ingår fr.o.m. fjärde kvartalet), Cliff Design för 35 miljoner kronor och HomeMaid för 12 miljoner kronor (ingår t.o.m. tredje kvartalet).

– Förvärvet av Herkules innebär etablering av en högre lönsamhetsnivå för Formo-koncernen som helhet. Jag förväntar mig sålunda att förvärvet resulterar i en kraftig och bestående ökning av Formo-koncernens vinst per aktie, uppger Jan Ahlström.

Styrelsen spår ett väsentligt bättre resultat under räkenskapsåret 2005 än under 2004. Det låter sannolikt eftersom nettoresultatet redan vid halvårsskiftet låg på 2,0 miljoner kronor, vilket var en bit över 2004-års vinstnivå på 0,3 miljoner kronor.

Hedson och Herkules beräknas tillsammans tjäna cirka 15 miljoner kronor före skatt på årsbasis. Hur mycket det blir under 2005 uppges inte. Till vinsten kommer synergivinster på såväl intäkts- och kostnadssidan. Förvärvet beräknas påverka vinsten per aktie i Formo-koncernen med cirka 1 öre per aktie på årsbasis, vilket är ungefär en fördubbling.

Styrelsen gör dessutom bedömningen att vinsten 2006 ska uppgå till drygt 2 öre per aktie. I och med att den planerade nyemissionen beräknas uppgå till cirka 100 miljoner aktier, kommer det att totalt finnas cirka 618 miljoner Formo-aktier. Styrelsens bedömning är därmed rent matematiskt att nettovinsten 2006 hamnar en bit över 13,6 miljoner kronor.


THOMAS LINDGREN
[email protected]
   

Marknadsplats
AktieTorget




Formellt är det
Formo-koncernens största bolag Hedson Technologies som köper Herkules. Tanken är att Herkules ska konsolideras i Hedson retroaktivt per den 1 oktober 2005.


Jan Ahlström
VD Formo Services

  

Formos har som målsättning att inom två år omsätta cirka 400 miljoner kronor inom Sverige och Europa.


Herkules beräknas bidra positivt till resultatet redan från första dagen.


På årsbasis medför förvärvet av Herkules en fördubbling av koncernens resultat.






Herkules lyft (K700)



Herkules hemsida

 





Nästa händelse
2005-10-26
Extra bolagsstämma


Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Svithoid Tankers finansierar fartygsköp via nyemission

Som beQuoted skrivit om tidigare har Svithoid Tankers utökat fartygsflottan. Företaget har uttnyttjat en köpoption på två produkt-/kemikalietankfartyg som skall gå på långtidskontrakt för Herning Shipping A/S i Danmark. För att uppbringa den finansiering som initialt krävs för köpet tar Svithoid Tankers in 30 miljoner kronor från kapitalmarknaden. 

Finansieringen sker genom en nyemission på 18 miljoner kronor och ett konvertibellån om 12 miljoner kronor. Nyemissionen görs med 900.000 aktier till kursen 20 kr, vilket överensstämmer med aktuell börskurs. Konvertibellånet är på fem år, löper med 7 procent ränta och ger möjlighet till konvertering till en kurs på 33 kr vid periodens slut. Jämfört med dagens aktiekurs på 20 kr krävs en årlig kurstillväxt på cirka 11 procent för att konvertering skall bli intressant.

Förvärv av produkt- och kemikalietankern MT Stavtank
Från O.H. Melling & Co AS i Norge har Svithoid Tankers förvärvat MT Stavtank. Tankern är på 8.400 dwt (dödviktston) och är byggd 1995 med dubbelskrov. MT Stavtank sysselsätts på långtidskontrakt åt Herning Shipping och kommer att bidra positivt till Svithoid Tankers resultat. Förvärvet förväntas generera ett positivt kassaflöde tämligen omgående. Fördelaktig finansiering för förvärvet har säkrats. 

Svithoid Tankers bildar Baltic Tankers för ökad rysk oljeexport
Ryssland exporterar allt mer olja. Hittills har mycket gått via sundet Bosporen, som ligger vid Istanbul i Svarta Havet. Ett ökad säkerhetsmedvetande i området har dock gjort att kapacitetstaket snart är nått. Allt mer av den ryska oljeexporten förväntas därför gå via Östersjön istället. För Svithoid Tankers skapar det intressanta möjligheter. 

Östersjön har av miljöskäl klassats som ett särskilt känsligt område och ställer speciella krav på det tonnage som skall svara för oljetransporterna. Dessutom gör isförhållandena vintertid att det finns ett begränsat antal fartyg med isklass som kan svara för transporterna. Marknadsförutsättningarna för existerande tonnage som uppfyller kraven ser därför goda ut.

Detta tonnage har en splittrad ägarbild. Svithoid Tankers bildar därför Baltic Tankers som skall bilda en plattform för kommersiell management och ägande av moderna produkttankers på 6.000 – 10.000 dwt. Ett antal medinvesterare finns med i upplägget.

Baltic Tankers kommer att forma ett enhetligt system – en befraktningsorganisation - för olika ägare, som kan låta sina företag operera under Baltic Tankers starka varumärke. Oljebolagen vinner fördelar genom att kunna samarbeta med en enskild part istället för ett antal mindre aktörer med sinsemellan olika rutiner.

Första fartyget som ingår i Baltic Tankers system är Mt Baltic Claire (f.d. Matvik), som är delägt av Svithoid Tankers. Mt Baltic Claire har nyligen fått acceptans av de stora oljebolagen att utföra frakttransporter för deras räkning, en så kallad "vetting".   

Precis som Mt Stavtank bidrar Baltic Claire redan från första kvartalet 2006 positivt till Svithoid Tankers resultat.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Marknadsplats
AktieTorget






Såväl nyemissionen som konvertibellånet görs utan företräde för bolagets aktieägare och riktas istället till en mindre krets investerare.


































Nästa händelse
2005-11-10
Delårsrapport Q3 2005


Läs mer på beQuoted

Hemsida
   
För bra för att vara sant

Ibland får man nyheter som ser ut att vara för bra för att vara sanna skriver BörsInsikt / United Brokers i en analys av senaste nyheten från CISL Gruppen. Och garderar sig med att en gammal devis, om något ser för bra ut för att vara sant så är det förmodligen inte sant.

Intressebolag får order till 100 casinon
Intressebolaget La Jolla Gaming har tecknat en order gällande mjukvara till 100 landbaserade casinon i Sydamerika.

Gamla spelautomater kommer att bytas ut mot tunna klienter kopplade till en central server. Det medför att ett stort antal spel i varje casino kan kopplas upp mot varandra. Spelarna kan exempelvis bygga upp gemensamma potter som ökar successivt.

Ordern är den största i La Jolla Gaming’s historia. Installationen kommer att påbörjas med 10 casinon under oktober 2005. Alla 100 casinon beräknas vara klara 2006.

– Förutom att vår investering i La Jolla Gaming ökar i värde, ser vi ordern som en mycket bra inkörsport för CISL:s mobila lösningar i Sydamerika, uppger Kenth Söderström, vd på CISL Gruppen.

BörsInsikt / United Brokers rekommenderar köp
La Jolla Gaming bedömer att ordern kommer att generera provisionsintäkter på cirka 200 miljoner kronor under 2006. Eftersom det handlar om en successiv utbyggnad bör takten uppgå till minst 300 miljoner kronor på årsbasis vid årsskiftet 2006-2007 bedömer BörsInsikt.

Enligt BörsInsikt omsätter La Jolla Gaming idag cirka 50 miljoner kronor på årsbasis. Kostnadsmassan ligger på cirka 40 miljoner kronor per år och väntas öka med 10-15 miljoner kronor på grund av affären. Det ser alltså ut som om intressebolaget skall kunna tjäna omkring 200 miljoner kronor nästa år och cirka 300 miljoner kronor före skatt 2007.

BörsInsikt tycker att det förefaller vara en helt osannolik affär och räknar för säkerhets skull med att man varit alltför optimistisk i bedömningen. Tidningen räknar med en vinst på cirka 50 miljoner kronor 2006 och 90 miljoner kronor 2007. CISL Gruppens andel av detta är 30 procent efter inlösen av optioner. Sannolikt är priset för denna inlösen bara en bråkdel av värdet.

Även om man räknar försiktigt förefaller ägarandelen i La Jolla Gaming vara värd mer än CISL Gruppens börsvärde i dagsläget. En konservativ värdering av CISL baserat på BörsInsikts egna prognoser är 48 öre. Stämmer ledningens bedömning skall aktien upp över en krona. CISL Gruppen är ingen lågriskaktie, men BörsInsikt har svårt att komma fram till något annat än köp av aktien.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-11-11
Delårsrapport T2 2005
    
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Stekenjokk kan ge en miljon ton koppar, zink och guld årligen

International Gold Exploration IGE har ansökt om undersökningstillstånd av koppar, zink och ädelmetaller i anslutning till fyndigheten vid Stekenjokk i Västerbottens län.

IGE har gjort en detaljerad genomgång av geologiskt undersökningsmaterial hos SGU* baserat på cirka 400 kärnborrningshål.

– Vi bedömer dessa uppgifter som synnerligen intressanta idag, säger vd Michael Nilsson.

Undersökningsstillstånden omfattar 4.224 hektar vid Stekenjokk, Levimalmen, Remdalen och Ankarvattnet. Enligt SGU:s material, återstår ett mineraliseringstonnage av åtminstone 18 miljoner ton i området.

– Vi kommer inom kort att anlita gruvteknisk expertis för att genomföra en preliminär lönsamhetsanalys baserad på modern gruvteknik vid olika metallprisscenarion, säger vd Michael Nilsson.

Michael Nilsson tror att det kan dröja tre till fem år innan en eventuell brytning kan starta uppger Västerbottens-Kuriren. Dessförinnan ska bolaget fortsätta sin prospektering och upprätta en miljökonsekvensanalys.

Gruvan beräknas ge cirka en miljon ton koppar, zink och guld årligen enligt samma källa. Det kommer att krävas investeringar i miljardklassen för att öppna gruvhålen i Stekkenjokk. Därför kommer det att behövas en brytningstid på cirka tio år för att gruvan ska löna sig.

Riktad nyemission till privatpersoner och institutioner
IGE har genomfört en riktad nyemission på 31,5 miljoner NOK. Totalt emitterades 18 miljoner aktier till kursen 1:75 NOK per aktie.

Emissionen sköttes av den Oslobaserade mäklarfirman Terra Securities ASA. Aktierna tecknades av privatxpersoner och institutioner.
-----------------------------------------------------------------
* Sveriges geologiska undersökning

    
Marknadsplats
Oslo Börs SMB lista och NGM
   
Nästa händelse 2005-10-17
Extra bolagsstämma
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Michael Östlund & Company ny aktör på Stockholmsbörsen

Michael Östlund & Company Fondkommission har antagits som ny börsmedlem. Därmed har Stockholmsbörsen fått sin 70:e avistamedlem.

Michael Östlund handlar under förkortningen MCO och är även clearingmedlem hos VPC.

- Det känns mycket spännande att vi med medlemskapet på Stockholmsbörsen kan fortsätta vår ambition att etablera en exklusiv firma med hög personlig service i motsats till trenden av nätmäklare, säger vd Johan Östlund.

Michael Östlund är en traditionell fondkommissionär som erbjuder kapitalförvaltning, institutionell aktiehandel samt corporate finance. Personlig service är ett viktigt konkurrensmedel när man vänder sig till privatpersoner, institutioner och företag. Företaget har 30 anställda med kontor i Stockholm och Malmö.

Systerföretaget Michael Östlund & Company Fonder förvaltar just nu den bästa Sverigefonden enligt Dagens Industri. Till och med tredje kvartalet hade fonden stigit med 37,3 procent, vilket är 12 procentenheter mer än index.

    
Marknadsplats
beQuoted (Michael Östlund & Co)
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Rindi Energi förbättrar resultatet med 69 procent

Rindi Energi har presenterat resultatet för det brutna räkenskapsåret 2004/2005, som avlutades 30 juni. Omsättningen steg med 30 procent till 137,7 Mkr (105,9 Mkr). Efter skatt blev vinsten 28,0 Mkr (12,6 Mkr), en ökning med 122 procent. Exklusive positiva jämförelsestörande poster har resultatet förbättrats med 69 procent under året.

Per aktie motsvarar det faktiska resultatet 12,47 kr per aktie, och 11,70 kr efter konvertering av utestående skuldebrev. Baserat på aktuell börskurs på 133 kr motsvarar det ett p/e-tal på cirka 11. Räknar man utifrån det underliggande resultatet blir vinsten per aktie ungefär 9:50 kr och p/e-talet 14.

Rindi Energi driver 12 fjärrvärmeverk runt om i Sverige, bland annat i Skåne och Värmland. De flesta är helägda och några är hälftenägda. Dessutom finns två anläggningar i Polen via dotterbolaget Rindipol, som ägs till 65 procent.

Den viktigaste händelsen under året är förvärvet av en större koleldad anläggning i Hajnowika, Polen. Avsikten är att bygga om anläggningen till en biobränsleeldad kraftvärmeanläggning. Rindi Energis bedömning är att det finns ett behov av fler anläggningar av denna sorten i landet. Den andra anläggningen i Polen, nybyggda biobränsleanläggningen i Chojnice, har också gått igång.

    
Marknadsplats
beQuoted (Mangold)
   
Nästa händelse 2005-10-24
Bolagsstämma 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
ONE Media fullföljer ej förvärv av Torget.se

ONE Media ingick i mars 2005 avtal med AMF1 KB om förvärv av aktier i Torget.se, ett ”köpcentrum på nätet”. Köpeskillingen var 1,5 miljoner kronor och skulle erläggas i form av aktier i ONE Media till emissionskursen 3:50 kr per aktie. 

Förvärvet var uppdelat i två delar om aktier för vardera 750.000 kronor. Den första delen av köpeskillingen har redan erlagts genom att Hans Molund lånat ut aktier i ONE som överförts till AMF1 KB.

Den andra delen av förvärvet var villkorat av ett positivt utslag i en skattetvist som berört Torget.se. Utslaget från skattemyndigheterna blev emellertid negativt. Torget.se bedöms därför inte uppfylla de ursprungliga förutsättningarna för affären, som därmed faller.

ONE har valt att överlåta hela avtalet med AMF1 KB på oförändrade villkor till Hans Molund, som även övertar de aktier i Torget.se som ONE redan erhållit. Någon ersättning till Hans Molund för övertagandet av affären har ej utgått.

ONE Medias nyemission garanterad
ONE genomför en nyemission på 11,1 miljoner kronor med teckningstid mellan 10 och 24 oktober. Emissionen genomförs med företrädesrätt för existerande aktieägare. Villkoren blir en ny aktie för en gammal och emissionen sker till kursen 1:10 kronor per aktie. Handel med teckningsrätterna sker på Aktietorget till och med den 19 oktober 2005.

Emissionen är garanterad till 100 procent. Ett konsortium har arrangerats av Michael Östlund & Company Fondkommission som garanterar teckning av 10,1 miljoner kronor av emissionen. Resterande belopp täcks via teckningsförbindelser från styrelsemedlemmar och huvudägare.

    
Marknadsplats
O-listan
   
Nästa händelse  
Nyemission, teckningsperiod 10 till 24 oktober
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Sentensa nästa generations sökmotor

Virtual Genetics introducerar Sentensa, nästa generations sökmotor. Det är en ny produkt som söker bland alla typer av text- och databaser.

Sentensa introduceras som så kallad Open Source, vilket innebär att den är gratis och tillgänglig för nedladdning över internet.

Produkten bygger på mer än 20 års forskning i sökteknologier. Den tillhör nästa generations sökmotor där användaren erbjuds ett nytt sätt att söka i mycket stora textmängder. Sökmotorn tar hänsyn till textens underliggande betydelse för att finna de mest relevanta sökresultaten. Därav namnet Sentensa.

Teknologin medför att sökningarna blir snabba och effektiva och kan appliceras inom så skilda marknadsområden som läkemedelsindustri, media, forskning eller generell dokumenthantering.

– Sentensa är kostnadsfri, men kunderna kan teckna avtal för support genom Virtual Genetics och dess partner Contactor Data, berättar Bo Lindström, vd för Virtual Genetics.

Sentensa har utvecklats av Virtual Genetics, Asimus och Contactor Data. Mer information finns på www.sentensa.com och www.vglab.com.

    
Marknadsplats
Onoterat
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Glycorex genomför riktad nyemission på 15 mkr

Glycorex genomför en riktad nyemission av 1.500.000 aktier till en begränsad krets av investerare. Emissionen görs till kursen 10 kronor per aktie och innebär en värdering av Glycorex på drygt 500 miljoner kronor.

Syftet med emissionen är att snabbt erhålla de finansiella resurser som krävs för att möta kundernas efterfrågan i den internationella marknadssatsning som Glycorex genomför.

För existerande aktieägare medför emissionen en utspädning på 2,9 procent av kapitalet i Glycorex och 1,9 procent av rösterna.

    
Marknadsplats
NGM
   
Nästa händelse 2005-10-28
Delårsrapport Q3 2005
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er