beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Formo Services kan dubbla vinsten 
beQuoted nyhetsbrev - analys 6 september 2005
 
Aktuellt från beQuoted

Starbreeze på rätt köl igen
2005-09-01 12:23
   
Björn Borg öppnar nya marknader med tennisskor
2005-08-23 11:47
   
Medicover stark rapport - ökar tempot i Polen
2005-08-23 11:47
   
Wilh. Sonesson säljer Naturapoteket
2005-08-23 11:47

Analys

Formo Services kan dubbla vinsten

Formo tar ännu ett steg i renodlingen av koncernen till industri- och miljöföretag. Vi har tittat närmare på förvärvet av tyska Herkules-gruppen, ett förvärv som kommer att dubbla vinsten om allt faller på plats.

Köper tyska Herkules-gruppen
Det internationella förvärv som vi berättade om den 25 maj ser ut att gå i lås. Det är Hedson Technologies (”Hedson”), Formo-koncernens största bolag, som avser att köpa tyska Herkules Lift GmbH (”Herkules”). Herkules är en betydande europeisk aktör inom lyftar och ligger inom Hedsons kund- och verksamhetsområde.

Sedan tidigare är Hedson global marknadsledare inom tvätt- och torkutrustning för bil- och däckverkstäder. Tillsammans med Herkules blir Hedson även marknadsledande i Europa inom lyftar.

– Genom Hedsons exportkunnande och starka globala distributionsnät skall vi kunna utveckla Herkules marknadspenetration på fler nya marknader säger Mikael Lange som är VD för Hedson.

– Vi skall också kunna uppnå kostnadsbesparingar i produktförsörjningen och logistik tack vare Herkules geografiska placering, fortsätter Mikael Lange.

Förvärvets finansiering
Förvärvet finansieras genom dels en riktad nyemission om cirka 100.000.000 aktier i Formo Services, dels en riktad emission av konvertibla skuldebrev.

Förvärvet kräver beslut vid extra bolagsstämma i Formo Services. Emissionen skall ske under september.

– Vi skall givetvis undvika en utspädning eftersom vi tror oss kunna visa att affären har stora industriella och resultatmässiga fördelar, berättar Jan Ahlström

– Marknaden har inte värderat upp aktien efter Herkules-affärens tillkännagivande. Om aktiekursen ligger kvar på den här nivån kommer vi framförallt att sträva efter att emittera konvertibler för att slippa bli utspädda på nuvarande låga kursnivå, förtydligar Jan Ahlström.

Formos Services halvårsrapport 2005
Under årets första sex månader nådde Formo-koncernen en försäljning på 108,2 miljoner kronor (60,0 miljoner kronor). Ökningen beror till största delen på att Hedson ingår i koncernen sedan årsskiftet.

Resultatet efter finansnetto hamnade på 2,2 miljoner kronor (-0,4 miljoner kronor). Under samma period förra året ingick en engångsintäkt på 3,1 miljoner kronor från avyttringen av Tinentia-projektet. Exklusive denna engångsintäkt förra året var resultatförbättringen 5,3 miljoner kronor.

Prognos för andra halvåret 2005
Förvärvet av Herkules kommer att öka Formo-koncernens omsättning med cirka 80 miljoner kronor på årsbasis. Dock kommer Herkules endast ingå under årets sista kvartal om allt går i lås.

För helåret 2005 förväntar sig beQuoted att koncernen kommer att omsätta cirka 202 miljoner kronor. Hedson bedöms stå för 135 miljoner kronor, Herkules för 20 miljoner kronor (ingår fr.o.m. fjärde kvartalet), Cliff Design för 35 miljoner kronor och HomeMaid för 12 miljoner kronor (ingår t.o.m. tredje kvartalet).

– Förvärvet av Herkules innebär etablering av en högre lönsamhetsnivå för Formo-koncernen som helhet. Jag förväntar mig sålunda att förvärvet resulterar i en kraftig och bestående ökning av Formo-koncernens vinst per aktie, uppger Jan Ahlström.

Styrelsen spår ett väsentligt bättre resultat under räkenskapsåret 2005 än under 2004. Det låter sannolikt eftersom nettoresultatet redan vid halvårsskiftet låg på 2,0 miljoner kronor, vilket var en bit över 2004-års vinstnivå på 0,3 miljoner kronor.

Hedson och Herkules beräknas tillsammans tjäna cirka 15 miljoner kronor före skatt på årsbasis. Hur mycket det blir under 2005 uppges inte. Till vinsten kommer synergivinster på såväl intäkts- och kostnadssidan. Förvärvet beräknas påverka vinsten per aktie i Formo-koncernen med cirka 1 öre per aktie på årsbasis, vilket är ungefär en fördubbling.

Styrelsen gör dessutom bedömningen att vinsten 2006 ska uppgå till drygt 2 öre per aktie. I och med att den planerade nyemissionen beräknas uppgå till cirka 100 miljoner aktier, kommer det att totalt finnas cirka 618 miljoner Formo-aktier. Styrelsens bedömning är därmed rent matematiskt att nettovinsten 2006 hamnar en bit över 13,6 miljoner kronor.

THOMAS LINDGREN
[email protected]
   
Tidigare publicerade artiklar om Formo Services:
» Formo Services delar ut HomeMaid
» Formo Services fokuserar på industri och miljö

Marknadsplats AktieTorget


Herkules är ett privatägt tyskt företag med mer än 30 års erfarenhet av tillverkning av högkvalitativ utrustning för bil- och däckverkstäder.

Herkules tillverkar och säljer lyftar, lackpistoltvättar och torkutrustning.

Herkules har idag drygt 50 anställda och dessutom närvaro på den Nordamerikanska marknaden genom delägarskap i Herkules USA.

Jan Ahlström, VD Formo Services kommenterar förvärvet:

– Köpet av Herkules är industriellt helt rätt. Affären är strategiskt, kostnadsmässigt och marknadsmässigt riktig. Den ger oss en sund industriell struktur.

– Hedson är verkligen ett europeiskt teknikföretag. Exportandelen ligger redan på 93 procent. Med Herkules ökar den till drygt 95 procent.



Rätten att teckna aktierna och de konvertibla skuldebreven skall tillkomma ett antal institutionella placerare genom en private placement.


På årsbasis väntas Formo omsätta 250 miljoner kronor inklusive Herkules, men exklusive HomeMaid.

Formos har som målsättning att inom två år omsätta cirka 400 miljoner kronor inom Sverige och Europa.

Herkules beräknas bidra positivt till resultatet redan från första dagen.

På årsbasis medför förvärvet av Herkules en fördubbling av koncernens resultat.




Nästa händelse
2005-10-31
Notering av HomeMaid på Aktietorget


Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er