beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Starbreeze på rätt köl igen 
beQuoted nyhetsbrev - analys 1 september 2005
 
Aktuellt från beQuoted

Björn Borg öppnar nya marknader med tennisskor

2005-08-23 11:47
   
Medicover stark rapport - ökar tempot i Polen
2005-08-23 11:47
   
Wilh. Sonesson säljer Naturapoteket
2005-08-23 11:47

Analys

Starbreeze på rätt köl igen

Starbreeze har hamnat på rätt köl igen. Bolaget har gått med vinst under de senaste två kvartalen. Dessutom har man fått in 12 miljoner kronor via optionslösen och ett nytt attraktivt speluppdrag.

Bokslutet klart för räkenskapsåret 2004/2005
Starbreeze har lyckats vända till ett positivt resultat på kvartalsbasis under tredje och fjärde kvartalet. Bolaget har brutet räkenskapsår som löper från juli till juni.

Det var helt i linje med Starbreeze egna finansiella mål på kort sikt. På lång sikt gäller fortfarande att rörelsemarginalen före avskrivningar skall uppgå till 15-20 procent.

För hela räkenskapsåret uppgick nettoomsättningen till 32,2 miljoner kronor (25,4 miljoner kronor), varav hela 11,3 miljoner kronor inföll under fjärde kvartalet (3,9 miljoner kronor).

Rörelseresultatet före avskrivningar var positivt, 0,5 miljoner kronor jämfört med -4,8 miljoner kronor förra året.

Resultat efter skatt uppgick till -3,3 miljoner kronor (-13,3 miljoner kronor). Under sista kvartalet var resultatet efter skatt 0,4 miljoner kronor (-2,3 miljoner kronor). Det hade kunnat bli ännu bättre. En valutasäkring mot dollarn sänkte resultatet sista kvartalet med -2,7 miljoner kronor. Utan denna valutaeffekt hade lönsamheten varit riktigt bra för kvartalet.

VD Johan Kristiansson kommenterar:
– 2004/2005 har varit ett dramatiskt verksamhetsår för Starbreeze. Vid årets inledning hade vi inget utvecklingsuppdrag alls och vi tvingades göra drastiska nedskärningar av personalstyrkan. I dagsläget har vi två riktigt bra avtal påskrivna med amerikanska förläggare, och vi lägger stor kraft på att rekrytera fler duktiga medarbetare.

Optionsinlösen tillför 12,2 miljoner kronor
Starbreeze har tillförts 12,2 miljoner kronor via inlösen av teckningsoptioner. Per den 15 augusti uppgick bolagets likvida medel till 25,1 miljoner kronor.

– Det är bra att ha en reservkassa som vi kan använda för att utveckla egna projekt om det plötsligt skulle bli ett beläggningsglapp mellan de förläggarfinansierade uppdragen, säger Johan Kristiansson. På lång sikt kommer vi även att utvärdera strategiska satsningar som kapitalet kan användas till.

Nytt stort spelutvecklingsuppdrag med VUG
Det nya räkenskapsåret kunde inte ha börjat bättre. Starbreeze har tecknat ett stort spelutvecklingsuppdrag med den Los Angeles-baserade förläggaren Vivendi Universal Games (VUG).

– Vi är mycket nöjda över att få inleda ett nytt samarbete med VUG. Vi har bra erfarenheter av dem från produktionen av ”Chronicles of Riddick” och vi är mycket nöjda med de nya avtalsvillkoren, uppger Johan Kristiansson.

Utvecklingsbudgeten lär vara attraktiv utan att några siffror har nämnts. Starbreeze kommer att erhålla en fast ersättning för spelet och royalty på försäljningen över en viss nivå.

– Avtalet säkerställer redan nu att produktionsteamet på Starbreeze har beläggning även efter Darkness-produktionen, vilket naturligtvis känns mycket bra, fortsätter Johan Kristiansson.

Det nya spelet ska komma ut på marknaden om ett par år. Viss planering och förproduktion har redan påbörjats parallellt med utvecklingen av ”The Darkness”. Den huvudsakliga utvecklingen kommer dock att ske om ett år när ”The Darkness” är klart (spelet ”The Darkness” baseras på det framgångsrika seriemagasinet med samma namn och utvecklas på uppdrag av förläggaren Majesco för nästa generations spelplattformar, beQuoteds anm).

– Det här ger oss trygghet under de närmaste åren. Det är skönt att vi nu kan koncentrera oss på utveckling istället för att jobba på olika försäljningsspår, tillägger Johan Kristiansson.

– Spelbranschen är dock en turbulent bransch där mycket kan hända, och vi kan verkligen inte unna oss att slappna av ännu, avslutar Johan Kristiansson.

THOMAS LINDGREN
[email protected]
   

I omsättningen ingår säljroyalty för PC-versionen av spelet ”Chronicles of Riddick”. Säljroyaltyn tillkom utöver den förskottsbetalning som Starbreeze fick för att täcka utvecklingskostnaderna.



  
  
  

Johan Kristiansson 
VD Starbreeze

60.909.000 nya aktierna har emitterats. Totalt finns nu 374.951.478 aktier.






Avtalet är en bindande avsiktsförklaring
(”Binding Letter of Intent”).


VUG har varit framgångsrika på senare tid med titlar som Blizzard´s ”World of Warcraft” och Starbreeze ”Chronicles of Riddick”.


Viss planering och förproduktion har redan påbörjats och faktureringen är inledd. Den fulla produktionen kommer dock komma igång först när Darkness-projektet är klart.

Uppdraget innebär att Starbreeze behöver nyrekrytera.







Nästa händelse
2005-11-24
Bolagsstämma 2005 


Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er