beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Digitalt tryck i Fotoquick 
beQuoted nyhetsbrev - special   juni 2005

Hej,

Fotoquick känner nästan alla till som är fotointresserade. Snart kan Ni följa bolaget på Nya Marknaden. Det är många som har hört av sig med frågor om Fotoquick. Därför ger vi ut ett specialnummer av Nyhetsbrevet.

Trevlig läsning!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

Artikel - special

Digitalt tryck i Fotoquick

Fotoquick har skapat ett butikskoncept med en modern digital infrastruktur. Idag är man en av de ledande aktörerna inom digital fotografering, framkallning och bildbehandling i butik och på internet.

beQuoted har träffat företagets VD Christian Haeger.

En marknad i förvandling
Fotobranschen befinner sig i en mycket snabb förvandling. Den gamla analoga tekniken byts ut mot den nya digitala. Självklart ändras även människors beteende, precis som tidigare bland annat skett inom musikindustrin och mobiltelefonin.

Nu kan man ta hur många bilder som helst, se dem direkt på datorn eller TVn, maila, skriva ut etcetera. Ett stort utbud av digitala kameror och tillbehör driver på, liksom att kunskapen om själva tekniken ökar samtidigt som bredband breder ut sig.

Den gamla analoga framkallningen har historiskt varit mycket lönsam, men är på kraftigt tillbakagång sedan flera år tillbaka. För fotobranschen har denna förändring varit ohyggligt smärtsam. 

Ljuset i slutet av tunneln är att många människor fortfarande vill framkalla sina semesterminnen på fotopapper. I takt med att folk tar fler bilder växer behovet av digital framkallning fram.

Branschen förutspår att det snart är fler digitala bilder än analoga som framkallas. Då kommer totalmarknaden äntligen att sluta falla för att börja växa med den digitala framkallningen.

– Jag är övertygad om att kunden även i framtiden vill ha de flesta av sina bilder på riktigt och åldersbeständigt fotopapper, säger Christian Haeger.

Kunden vill också utnyttja sina digitala bilder till andra produkter såsom exempelvis kalendrar, album, inbjudningar och tackkort.

– Det är fler och fler som upptäcker att det är enklare och billigare att framkalla sina digitala bilder i butik samtidigt som kvaliteten blir bättre jämfört med om man skriver ut bilderna hemma, fortsätter Christian.

Stöd för Christians uttalande finns också i USA där tillgänglig statistik pekar på att den digitala framkallningen i butik växer snabbare än utskrifterna i hemmen.

Att antalet digitala bilder som framkallas ökar kraftigt är ett faktum. Den digitala framkallningen i svenska centrallabb ökade från 5,9 miljoner bilder 2003 till 24 miljoner bilder 2004.

Utvecklingen drivs på av det stora antalet digitalkameror som säljs, samtidigt som kameror även integreras i nya produkter såsom mobiltelefoner. I år tror branschbedömare att det kommer att säljas omkring 630.000 digitala kameror. Lika många såldes förra året.

Fotoquick utvecklas med nya produkter
Fotoquick är en av Sveriges ledande detaljhandelskedjor inom fotografering och framkallning. Det är den i särklass största kedjan av renodlade fotobutiker i Sverige, med 42 butiker från Malmö i söder till Luleå i norr.

Fotomarknaden består av fotobutiker, som kan vara enskilda handlare eller butikskedjor, elektronikhandel, postorder och internet. Bland konkurrenterna kan nämnas Expert, Fuji FotoCenter, Siba, OnOff, Lofoto, Extrafilm, Cyberphoto och Pixmania.

Precis som man kan förvänta sig av en fotobutik kan man hos Fotoquick köpa kameror, framkallning, film, tillbehör, passfotografering samt specialprodukter som kalendrar och planscher.

Omsättningsmässigt fördelar sig försäljningen på: Analoga produkter (37%), Fotoabonnemang (23%), Passfoto (14%), Mobiltelefoner (8%), Digital framkallning (6%) och övrig produkter (12%).

Omsättningens fördelning

Fotoabonnemanget består av både digitalkameror och förbetald digital framkallning.

Christian Haeger tycker att det är viktigt att finnas nära konsumenten och därför har Fotoquick sina butiker i köpcentrum och på internet. Huvudkontoret ligger några steg från butiken i Solna Centrum. Det är naturligtvis även mycket värdefullt för Christian som kan ha koll på vad kunderna efterfrågar, nya produkter och trender.

Fotoquick deltar aktivt i branschens omvandling. Strategin är att erbjuda ett komplett utbud av digitala bildtjänster i butik och på internet.

Fotoabonnemanget har till exempel varit en mycket lyckad satsning. Idén kommer från Fotoquick själva. Kunden kan köpa en subventionerad kamera tillsammans med ett årsabonnemang på framkallning. Idag finns det cirka 10.000 abonnenter och antalet ökar stadigt. Kundnöjdheten för abonnemanget är hög, 70 procent stannar kvar efter bindningstiden.

Fotomaten är en annan satsning. Det är en självbetjäningskiosk som hjälper kunderna vid redigering av digitala bilder och beställning av pappersfoton. Det kan användas både i butik och på internet. Under två års tid har Fotoquick investerat i digitala framkallningslabb som är sammankopplade via bredband. Varje butik är anslutet till ett digitalt minilabb och har en eller flera Fotomat-fotokiosker.

– Det vi ser på Fotoquick idag är att mängden digitala bilder som framkallas stadigt ökar med cirka 10 procent per månad justerat för underliggande säsongsvariationer, berättar Christian.

– Redan i år räknar vi med att framkalla fler digitala än analoga bilder, vilket vi räknar med även ska börja visa sig i våra siffror, tillägger han.


   

" Fotoquick skall vara den ledande leverantören i Norden av produkter och tjänster för digitala bilder "
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Christian Haeger,  VD Fotoquick
Christian Haeger

VD Fotoquick


– Alla som fotograferar med digitalkameror ska kunna vända sig till Fotoquick. De ska kunna handla kameror, beställa framkallning och få hjälp med att hantera digitala bilder, berättar Christian.
   
   





   
    


   
   
   
Fotoquicks affärsidé
är att leverera produkter och tjänster för digitala bilder till konsumenter via ett heltäckande butiksnät och via internet
   
   
Mer än vart tredje hushåll
i Sverige har redan en digital kamera.

Många hushåll har fler än en kamera.

Under 2004 såldes 630.000 digitalkameror i Sverige och 430.000 året innan. Branschen bedömer att årets försäljning hamnar på samma nivå som 2004.

    

Fotoquick har uppskattningsvis en marknadsandel på 13,5 procent i detaljistledet mätt i antalet framkallade bilder.


200 anställda


 

      

  
     
   
   
   
   
       

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Fotoquicks hemsida
Här kan du läsa mer om Fotoquick

Finansiell utveckling och framtiden

Försäljningen har legat stadigt kring 200 miljoner kronor under de senaste fyra åren trots att den lönsamma analoga framkallningen halverats.

Resultatmässigt har dock Fotoquick märkt av den stora strukturomvandlingen. Under de senaste två åren har det blivit förlust på 21 respektive 11 miljoner kronor.

Den senaste rapporten som berör första kvartalet i år visade på ett positivt resultat på 5,7 miljoner kronor (- 6,9 miljoner kronor). Det egna kapitalet uppgick till 7,2 miljoner kronor och soliditeten var 12,5 procent. För att balansräkningen ska bli sund behöver det egna kapitalet stärkas med 10 miljoner kronor i form av nytt kapital. Detta kommer att ske genom en garanterad nyemission, se längre ned i artikeln.

Försäljningen under första kvartalet hamnade på 46,2 miljoner kronor. Av dessa kom 15,5 miljoner kronor från försäljning av butiker. Om butiksförsäljningarna elimineras hamnade omsättningen på 30,7 miljoner kronor. Under samma period förra året uppgick omsättningen till 38,7 miljoner kronor och då ägde inga butiksförsäljningar rum. Intäktsminskningen beror till ungefär lika delar på en sämre marknad som på att de sålda butikerna inte längre genererar några intäkter till koncernen.

Fotoquick har ett mål på en försäljning på 195 miljoner kronor för helåret. I denna siffra ingår omsättning från tänkta förvärv. Rörelsemarginalen tror man hamnar på 5 procent. Det långsiktiga målet är att rörelsemarginalen ska ligga på 7 procent.

Det kan tyckas vara en lång väg att gå från 46,2 miljoner kronor till 195 miljoner kronor under resten av året. Men företaget menar att nya butiker kommer att förvärvas som genererar intäkter samtidigt som flera butiksförsäljningar inte kan uteslutas. Den säsongsmässigt starkaste månaden har man också framför sig nämligen augusti.

– Från 2006 är målet att växa med 30 – 50 procent per år genom förvärv av nya butiker och franchising. I Sverige finns det totalt cirka 400 butiker. Vi tittar till exempel på mindre butikskedjor med en trogen kundkrets, uppger Christian Haeger.

– Vi kommer att lansera ett franchisekoncept där franchisetagare kan dra nytta av vårt varumärke, våra produkter samt internetverksamheten, fortsätter han.

– Vi ska finnas i alla svenska städer med mer än 50.000 invånare. På sikt ska vi bli störst i Norden, avslutar Christian.

Så här tycker marknaden
Börsveckan anser att aktien säljs ut till ett lockpris. Efter emissionen uppgår börsvärdet till 72 miljoner kronor och bolaget har då en nettokassa på 23 miljoner kronor. Att den digitala framkallningen kommer att slå igenom känns också troligt.

Men det finns flera osäkerhetsfaktorer. Av Fotoquicks försäljning kommer fortfarande 37 procent från analoga produkter som troligen försvinner på sikt, passfotoverksamheten förstatligas i höst och konkurrensen på digital framkallning verkar mördande.

Redeye anser att teckningskursen innehåller en rabatt, vilket gör att det finns potential till uppvärdering om förvärven går som förväntat. Beteendeförändringarna är dock svåra att förutspå och digitaliseringen medför lägre inträdesbarriärer.

Fotoquick har positionerat sig rätt för att ta del av den förväntade tillväxten. Redeye bedömer att teckningskursen är rimlig vid en jämförelse med liknade bolag. Redeyes kassaflödesmodell indikerar ett motiverat värde på 29-30 kronor per aktie.

Emission och notering på Nya Marknaden
Fotoquick genomför en nyemission under perioden 23 maj till 7 juni. Totalt uppgår emissionen till 32,4 miljoner kronor. Hela beloppet är garanterat och bolaget kommer att tillföras 27,4 miljoner kronor efter emissionskostnader.

Kapitalet kommer att användas till att:
  • Stärka Fotoquick finansiellt (10 miljoner kronor)
  • Möjliggöra förvärv av butiker (10 miljoner kronor)
  • Investera i digital infrastruktur (2,5 miljoner kronor)
  • Investera i produktutveckling och marknadsföring (4,5 miljoner kronor)
Emissionen i korthet:
  • Teckningstid 23 maj till 7 juni
  • Teckningskurs 25 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 200 aktier (5.000 kronor)
  • Vem som helst kan teckna aktier, befintliga aktieägare har ingen förtur i den här emissionen
  • Hela emissionen är garanterad
  • Emissionen uppgår till 32,4 miljoner kronor
  • Totalt 1.296.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 44,9 procent av företagets kapital
  • Ytterligare 304.000 aktier kan komma att emitteras om teckningsgraden blir hög, motsvarande 9,5 procent av företaget. Detta ger i så fall ytterligare 7,6 miljoner kronor till Fotoquick.
  • Notering på Nya Marknaden beräknas ske 16 juni
  • Mangold Fondkommission är finansiell rådgivare till Fotoquick i samband med nyemissionen.
     
    











  

    
Passfotograferingen kommer att tas över av polisen i oktober. Christian Haeger bedömer att försäljningen på detta område kommer att minska med 25 – 40 procent, kunderna kommer fortfarande att ta bilder för körkort och idkort.

Koncernens kostnader håller på att dras ned med 8 - 10 miljoner kronor i centrala kostnader och 12 - 15 miljoner kronor i butikskostnader. Dessa neddragningar kommer att vara bestående från och med slutet av året.
   

   

   

   

   

   

    

   

    

    

    

    

    

   

   

   

   

   

Marknadsvärde efter emissionen 72,1 Mkr, 
före = 39,8 Mkr

Notering på Nya Marknaden 16 juni (prel)

Halvårsrapport 26 augusti 2005

 

 

 

 


    
Fotoquicks hemsida
   
Mangolds hemsida

Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er