beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyhetsbrev: Erik Penser stolt över firman som bär hans namn 
beQuoted nyhetsbrev   december 2004

Hej,

I årets sista nyhetsbrev kan vi berätta om Erik Penser och Eva Redhe som sätter ny fart på Erik Penser Fondkommission. Dessutom kan Du läsa om Impact Europe som nyligen fick en order från TeliaSonera.

God Jul och Gott Nytt År!

Thomas Lindgren - signatur

Thomas Lindgren

Erik Penser stolt över firman som bär hans namn 

Vi har träffat finansmannen Erik Penser och Eva Redhe, VD på Erik Penser Fondkommission. Deras nätverk är en tillgång för kunderna.

Impact Europe lämnar ett tufft år bakom sig
Kostnaderna sjunker även nästa år, ett positivt resultat finns inom räckhåll. Nyligen fick bolaget en order från TeliaSonera.

Artiklar

Erik Penser stolt över firman som bär hans namn

Jag hade nyligen nöjet att träffa finansmannen Erik Penser och VD Eva Redhe från firman med samma namn, vid en informell sammankomst på Handelshögskolan.

Statens agerande sammanförde Erik Penser med Eva Redhe
Som alla känner till blev Erik Penser tvingad att sälja sina bolag som tillsammans ägde 70 procent av Nobel Industrier för 4 kronor till Nordbanken 1991. Den här affären har fått ett unikt efterspel i Sverige. Det visade sig att Staten, som vid den här tiden ägde Nordbanken, i sin tur via Securum, kunde sälja sina aktier i Nobel Industrier med en vinst som med hela 3,2 miljarder kronor översteg Nordbankens ursprungliga fordran på Erik Penser. 

Överskottet från försäljningen anser Erik Penser skall tillfalla honom och inte Staten. Även om det är mycket pengar är det inte längre pengarna i sig som gör att Erik Penser vill driva frågan vidare, utan principfrågan – ”Ska man kunna ta en pant, realisera värdet och behålla överskottet”. Erik Penser har därför vänt sig till Europadomstolen. – ”Jag vet inget annat land där ett sådant här agerande är möjligt”, säger Erik Penser. Men han är samtidigt realist, av alla anmälningar till Europadomstolen är det endast 3-4 procent som tas upp till prövning.

Erik Penser har arbetat tillsammans med Eva Redhe i flera år. Hon har varit hans högra hand i förberedelserna inför Europadomstolen. Han lärde sig snabbt uppskatta henne som en alert person och en frisk fläkt.

Erik Penser stolt över firman som bär hans namn
När Erik Penser hade tröttnat på firmans dåliga lönsamhet var det naturligt att fråga Eva om hon var intresserad att ta över som VD.  
– ”Jag fick tjata femtioelva gånger”, berättar Erik Penser, nöjd över att hon till slut tackade ja. I maj kunde styrelsen formellt utse Eva Redhe till ny VD för Erik Penser Fondkommission.

Eva Redhe formulerar enkelt sitt uppdrag - ”Vänd förlust till vinst”. Mellan raderna förstår jag dock att det är mer än pengarna som räknas för Erik Penser personligen. Han är mycket stolt över firman som bär hans namn och detta är inte något som kan mätas i pengar.

- ”Jag kommer aldrig att låta firman gå ihop med någon annan mäklarfirma, så länge den bär mitt namn står jag bakom den”, säger Erik Penser.

Eva Redhe har strategin klar
Hur ska då vändningen gå till? Eva Redhe berättar:

- Vi ska stärka banden mellan affärsområdena och öka mervärdet till våra kunder. Vår målsättning är att leverera de bästa finansiella lösningarna för en kvalificerad, exklusiv kundgrupp. 

- Målet är inte att få en så hög marknadsandel av börsomsättningen som möjligt, inte heller att ha många kunder. Personligen ser jag hellre att vi har färre kunder med ett mer eller mindre komplext behov av olika typer av finansiella tjänster. Kunder som uppskattar och har nytta av vår personliga rådgivning. Vi hjälper våra kunder att placera sin privata förmögenhet utifrån varje kunds unika situation och behov. Många av kunderna är även företagsledare i bolag som behöver finansiering eller ägarspridningar. Där kan vi leverera ytterligare mervärde och fler affärer. Vi arbetar också med att se till att kunderna har glädje av både firmans och Erik Pensers nätverk. 

- Erik Penser Fondkommission har genomgått en omfattande organisatorisk och strategisk förändringsprocess under det senaste halvåret. Och jag ser redan att vi är på rätt väg.

Det finns mer att läsa om Erik Penser Fondkommission och Eva Redhe i den tidigare publicerade artikeln ”Erik Penser Fondkommission satsar på corporate finance”

» Nyhetsbrev nr 9 2004

   
   

   
   
   

Erik Penser trivs på engelska landsbygden
"Jag hade varit en engelsk bonde vare sig jag hade fått återköpa Yggdrasil eller inte"
Erik Penser

Intresset för golf är svalt
"Jag har inte tagit i en golfklubba på 15 år. Många golfare tar varje tävling på liv och död, det passar inte mig."
Erik Penser

Hästar är desto mer fascinerande
"Tack vare mitt hästintresse har jag fått resa till många nya ställen och träffat nya spännande människor"
Erik Penser

   

    
   
   

   
   
   

Eva Redhe har tidigare arbetat med aktieanalys, corporate finance och investor relations för Investor. Under de senare åren har hon varit VD för Mercurius Financial Communications, ett företag med ett tiotal anställda inom finansiell kommunikation.

Eva Redhe sitter i styrelsen på Erik Penser fondkommission, Intellecta och riskkapitabolaget Engelsberg.


   

    
   
   

   
   
       
Hemsida

Impact Europe lämnar ett tufft år bakom sig

Impact Europe har haft ett tufft år 2004. Styrelsen har tillsammans med ledningen fått genomföra ett hårt arbete inom dotterbolagen. Årets resultat blir dåligt, men man vet redan nu att kostnaderna kommer att sjunka nästa år. Huvudfokus är att hamna på rätt sida strecket 2005.

Bolaget genomför en nyemission fram till den 3 januari.
Den är garanterad till 14 miljoner kronor. Emissionsvillkoren presenteras längst ned.
 
»
Till Emissionsvillkoren

Order från TeliaSonera
Alldeles nyligen annonserade bolaget en order från TeliaSonera på mer än tre miljoner kronor. Ordern avser displaylösningar för nätövervakning av tele- och internettrafik. Med Impact Europes lösningen kommer TeliaSonera att effektivt kunna övervaka tele- och internettrafiken i sitt nät dygnet runt. Utöver ordern kommer Impact Europe anlitas för service- och support.

- ”Systemleveranserna till TeliaSonera ligger i teknikutvecklingens framkant och kommer att öppna upp för nya affärer inom affärsområdet”, uppger Jonas Angervall som är VD för den svenska verksamheten.

Ett ledande bolag i Skandinavien och i Storbritannien

Impact Europe säljer systemlösningar för ljud, bild, data och videokommunikation (så kallade audio visuella system, AV-system). Vidare erbjuds tjänster, facilities management och uthyrning av audiovisuell utrustning. Kunderna är medelstora och stora företag och organisationer vars presentations- och kommunikationsstrategi utgör en viktig del av verksamheten.

Kundernas affärsprocesser blir allt snabbare, vilket ökar kraven på effektiv kommunikation internt och externt. Trenden går mot allt fler video- och telefonkonferenser för att spara tid och pengar. I moderna AV-system integreras ljud, bild, data, video och internet. Dagens användare kräver lättanvända gränssnitt och mycket hög kvalitet på ljud, bild och dataöverföring.

Impact Europe är ett av de marknadsledande bolagen i Skandinavien och i Storbritannien. Man har nio kontor i Sverige, fyra i Norge och fyra i Storbritannien. Verksamheten bedrivs under varumärkena Impact Europe i Sverige och Norge, och Impact Marcom i Storbritannien. I Sverige finns även namnet ADAV för uthyrningsverksamheten. Den brittiska marknaden är störst och står för drygt 50 procent av försäljningen.

Impact Europe anser att sina främsta konkurrensfördelar är förmågan att erbjuda spetskompetens inom AV-området och en relativt stor geografiska täckningen i Europa. En annan fördel som Impact Europe lyfter fram är att man är leverantörsoberoende, så att man kan erbjuda kunderna de bästa lösningarna på ett trovärdigt sätt.

Finansiell utveckling och likviditetsbehov
De systemlösningar som Impact Europe säljer uppgår inte sällan till höga belopp. Stora projekt kräver stora likviditetsresurser för att finansiera inköp och löner innan fakturering kan ske gentemot kunden. För att finansiera leveranserna används ofta internt genererade medel och banklån. Ordervärden mellan 5 – 20 miljoner kronor förekommer. Som exempel kan nämnas McGrawHill (Storbritannien) 20 miljoner kronor, Clifford Chance (Storbritannien) 8,8 miljoner kronor, Lehman Brothers (Storbritannien) 11 miljoner kronor, Sense Technology (Norge) 20 miljoner kronor, Universitetet i Tromsö (Norge) 10 miljoner kronor.

Under årets första nio månader uppgick omsättningen till 312 miljoner kronor. Det är en försämring med 9,5 procent jämfört förra året. Styrelsen bedömer omsättningen för helåret hamnar en bit över 400 miljoner kronor jämfört med 469 miljoner förra året.

Resultatet efter finansnetto uppgick till -18,7 miljoner kronor för årets första nio månader, vilket är en kraftig försämring jämfört med året dessförinnan. Kassaflödet uppgick till –0,9 miljoner. För helåret bedömer styrelsen att resultatet hamnar kring –25 miljoner kronor före poster av engångskaraktär. För 2003 hamnade resultatet på -1,9 miljoner kronor inklusive nedskrivningar med 49,1 miljoner kronor och en låneeftergift på 25 miljoner kronor.

Som en följd av den svaga konjunkturen och prispressen i branschen räknar inte Impact Europe med någon betydande tillväxt av marknaden under 2004-2005. Bäst tillväxt hittar man inom områdena integration och tjänster, medan uthyrningsmarknaden utvecklas sämst.

De senaste åtgärderna som bolaget genomfört för att sänka kostnadsmassan kommer framför allt att få effekt under början av 2005. Koncernens huvudfokus är att fortsättningsvis arbeta för ökad lönsamhet och positiva kassaflöden. Målsättningen för 2005 är att resultatet och i synnerhet kassaflödet ska bli positivt.

Teckna aktier senast 3 januari 2005

  • Teckningskurs 10 öre per aktie
  • Emissionen uppgår till 14,1 miljoner kronor
  • Emissionen är garanterad till 14 miljoner kronor
  • Bolagets aktieägare, samt innehavare av optionsrätter, äger företrädesrätt att teckna aktier, två gamla aktier ger rätt att teckna tre nya aktier
  • För varje nytecknad aktie får man en optionsrätt att teckna ytterligare en aktie under 2005 till samma kurs
  • Anmälan inges till Mangold Fondkommission AB, Ärende Impact Europe, Box 19546, 114 29 Stockholm, Tel 08-503 01 550, Fax 08-503 01 551
Du kan läsa mer om Impact Europe i den tidigare publicerade artikeln ”Impact Europe - en ledande integratör av AV-system”

» Nyhetsbrev nr 2 2004

   
Marknadsplats
beQuoted (Michael Östlund & Co)   
    
   
   
   
   
   
   
I samband med ordern har TeliaSonera också tecknat ett centralt ramavtal beträffande AV-produkter och tjänster med Impact Europe.

  
  
  
  
   
  
   
Affärsidé:
Att erbjuda medelstora och stora företag och organisationer möjlighet till professionella presentationer och effektiv kommunikation i realtid.

Vision: Att vara ett marknadsledande audiovisuellt integrations- och tjänsteföretag på de europeiska marknader där man agerar samt att vara en drivande kraft i branschens utveckling.

Mål: Impact Europes mål för 2005 är att fortsätta arbetet för att uppnå positiva kassaflöden, lönsamhet och förbättrad skuldsättningsgrad. På längre sikt är målen att på årsbasis uppnå ett resultat före skatt på 3-5 procent av omsättningen.
   
   



Viktiga kunder:

Storbritannien 
Ministry of Defence, Standard Life samt universiteten Sheffield Hallam (norra England), Napier University (Skottland) och Ulster University (Irland)

Sverige 
Astra Zeneca, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sheraton Stockholm, TeliaSonera, Tetra Pak och Migrationsverket

Norge 
Norsk Hydro, Statoil, Forsvaret, NTNU, Rikstrygdeverket, Siemens och Statsbygg
  
   
   

 

 

  

  

   

  

   
   
   
   
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Börsnotiser
CoolGuard har börjat skörda frukten av den målmedvetna bearbetningen av den danska marknaden som bolaget företagit tillsammans med distributören PayVend.  De första systemen har redan levererats till Brøndy kommuns rådhus och nästa installation kommer att ske i en Prima dagligvarubutik som ingår i Super Best kedjan.   

De löpande serieleveranserna till enskilda ICA-butiker i Sverige samt leveranserna till Dinners, Eurest, O´Learys, IKEA med flera har fortsatt under hösten.

- "Genom att vi nu påbörjar leveranser till Danmark och Norge är CoolGuard nu väl etablerad på den nordiska marknaden vilket kommer att bära frukt redan under 2005", uppger CoolGuards VD Lars Ericsson.

Omsättningen på månadsbasis har ökat markant och uppgår i dagsläget till cirka 1,5 miljoner kronor. En fortsatt ökning väntas när förhandlingarna med flera ledande aktörer inom dagligvaruhandeln slutförts.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-02-18
Bokslutskommuniké 2004
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Morphic har erhållit en beställning av fem stycken kompletta kapenheter från det amerikanska maskinföretaget National Machinery. Ordervärdet uppgår till drygt 5 miljoner kronor och leverans kommer att ske stegvis under de kommande sex månaderna. Det var tidigare i år som National lanserade maskinsystem med Morphics integrerade kapenheter. Därefter genomfördes omfattande kundtester och specialanpassningar som rönte stort intresse. I samband med ordern har National också bett Morphic att förbereda för andra storlekar av kapenheter.

- ”Det är givetvis mycket glädjande att vår samarbetspartner nått kommersialisering av sina produkter innehållande Morphics teknologi. Vi har den senaste tiden fördjupat kontakterna med National och båda bolagen är intresserade av att samarbetet intensifieras ytterligare”, uppger Morhics VD Peter Heidlund.

I förra veckan släpptes siffrorna för första halvåret, som sträcker sig från 1 maj till den 31 oktober 2004. Omsättningen uppgick till 1,3 Mkr (4,2 Mkr) och resultatet efter finansnetto hamnade på –7,2 Mkr (-2,7 Mkr).

Bolaget har även erhållit ett lån från ALMI på 1,7 miljoner kronor. Syftet är att finansiera framtagandet av större slagenhet för bland annat tillverkning av bränslecellsplattor. 

    
Marknadsplats
Nya Marknaden (Erik Penser)
   
Nästa händelse 2005-03-30
Delårsrapport
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Nexcite har erhållit en första order från Ecuador. Ordern omfattar 40.000 flaskor och leverans kommer att ske i januari till den lokala distributören Marketmovil. Genom distributören når företaget cirka 9.000 försäljningsställen över hela Ecuador. Det finns även planer på en introduktion av Nexcite i grannlandet Colombia där Marketmovil redan är etablerad.

- "Vi är mycket nöjda med att slutligen ha fått ett avtal med Ecuador på plats. Den sydamerikanska marknaden är mycket intressant för Nexcite då produkten innehåller flera sydamerikanska örter med välkända effekter", uppger Nexcites VD Monika Rab.

Bolaget har även erhållit en orderförfrågan från Korea omfattande 160.000 flaskor. Förfrågan kommer ifrån Kumho Brewery som Nexcite tidigare har levererat större volymer till under 2003. Det finns stora förhoppningar att leverera drycken till flera asiatiska länder de närmsta åren.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-01-05
Extra bolagsstämma
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
PA Resources har genomfört en nyemission till  norska institutionella och privata investerare. Emissionen inbringade 18,75 miljoner norska kronor. Totalt emitterades 500.000 nya aktier till kursen 37,50 NOK. Det nya kapitalet syftar till att stärka bolagets finansiella position inför ytterligare exploateringar.

PA Resources har även kallat till extra bolagsstämma den 13 januari. Att utläsa av dagordningen har styrelsen lämnat en öppning för att ändra styrelsens sammansättning. Stämman skall också bemyndiga styrelsen att fatta besluta om nyemissioner. Nyemissioner skall kunna genomföras vid ett eller flera tillfällen intill nästa ordinarie bolagsstämma. Bemyndigandet kommer att möjliggöra kapitalanskaffning och/eller företagsförvärv där betalning helt eller delvis kommer att utgöras av aktier, konvertibla skuldebrev och/eller skuldebrev med optionsrätt.

   
Marknadsplats
NGM
    
Nästa händelse 2005-01-13
Extra bolagsstämma
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Starbreezes spel Riddick utsågs, som beQuoted var först ut med att berätta om i förra nyhetsbrevet, till årets bästa filmbaserade spel i den amerikanska TV kanalen Spike TV. Prisutdelningen direktsändes i amerikansk TV under ledning av rapparen Snoop Dogg. Konkurrensen var minst sagt hård, andra nominerade spel i filmklassen var Spiderman 2, Star Wars: Battlefront och GoldenEye: Rouge Agent.

- "Det är ett mycket stort erkännande för både Starbreeze och för den svenska spelbranschen. Den svenska spelbranschen har det senaste året etablerat sig som världsledande med företag som Starbreeze, Digital Illusion samt Massive Entertainment. Branschen har blivit internationellt framgångsrikt på samma sätt som den svenska musikbranschen har varit tidigare", säger en glad Johan Kristiansson som är VD på Starbreeze.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-02-25
Delårsrapport
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Svithoid Tankers stärkte sin kapitalbas ytterligare under slutet av november. Tidigare har det varit känt att Taurus Petroleum tecknat aktier i Svithoid Tankers för 6 miljoner kronor. Nu har bolaget meddelat att emissionen totalt landade på cirka 12 miljoner kronor. Förutom Taurus Petroleum har det Åländska försäkringsbolaget Alandia deltagit tillsammans med ytterligare ett antal stora investerare.

Tack vare Taurus Petroleum kommer företaget att få betydligt fler aktieägare på sikt. Det finns nämligen en överenskommelse om att Taurus Petroleum ska vidaredistribuera aktierna i Svithoid Tankers till sina cirka 2.500 aktieägare. När detta har ägt rum kommer antalet aktieägare att  öka från dagens cirka 700 stycken till över 3.000.

    
Marknadsplats
AktieTorget
   
Nästa händelse 2005-02-10
Bokslutskommuniké 2004
   
Mer info
Läs mer på beQuoted
   
Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er