beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Nyhetsbrev: Spelet Riddick en fullträff för Starbreeze 

 
 

Hej,

Vi har nöjet att hälsa Handelsbanken välkommen som ny market maker i beQuoteds OTC-system. Handelsbanken är Sveriges ledande investmentbank och rådgivare inom förvärv och fusioner. De första aktierna som prissätts genom beQuoted blir Sydkraft A och Sydkraft C.

Starbreeze befinner sig mitt i en turn around. Bolaget vann alldeles nyligen priset som "årets uppstickare" efter lanseringen av dataspelet Riddick. beQuoted har träffat bolagets VD Johan Kristiansson. Läs intervjun i detta nummer.

 
     

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Spelet Riddick en fullträff för Starbreeze
Dataspelet Riddick har blivit en stor försäljningssuccé och räddningen för Starbreeze som har haft några problemfyllda år bakom sig. beQuoted har träffat bolagets VD Johan Kristiansson. Utmaningen var tuff, dra ned så mycket som möjligt, satsa hårt på Riddick och teckna minst ett stort nytt avtal. Det ser ut som att Johan är på väg att lyckas.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cintindex, Countermine, Ecovision, Gamers Paradise, Glycorex, Impact Europe, Magic House, Nexcite, Optovent, Rindi Energi, Sea Power, Senea, Svithoid Tankers, TagMaster, TBook och TMG International.

 


   

Spelet Riddick en fullträff för Starbreeze

 
  Starbreeze är på allas läppar just nu. Företaget vann alldeles nyligen priset som "årets uppstickare" på Develop Industry Excellence Awards. Dataspelet Riddick har blivit en stor försäljningssuccé och räddningen för Starbreeze som har haft några problemfyllda år bakom sig.

Riddick har fått mycket positiv publicitet, inte minst för grafiken. Bland annat har Sveriges Radio gjort reportage om bolagets grafikmotor som är bland de bästa i världen. Det har skrivits artiklar om både Starbreeze och Riddick i flera stora tidningar, till exempel i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och New York Times för att nämna några.

beQuoted har träffat Johan Kristiansson, VD på Starbreeze sedan februari i år. Utmaningen var tuff, dra ned så mycket som möjligt, satsa hårt på Riddick och teckna minst ett stort nytt avtal. Det ser ut som att Johan är på väg att lyckas.
 
  Riddick för Xbox
Riddick, som egentligen heter The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, baseras på filmen med samma namn. Ett trettiotal anställda har arbetat med produktionen sedan 2002. Ett flertal internationella specialister har också varit involverade, till exempel kampsportskoreografer och stuntmän från Hollywood.

Och självklart har spelet fått röster från filmens skådespelare. Filmen, med Vin Diesel i huvudrollen, är en storsatsning från Universal och har kostat drygt 100 miljoner USD att ta fram. Filmen hade premiär i juni i USA och i augusti i Europa. Spelet visades upp i maj 2004 vid den stora branschmässan E3 i Los Angeles. Det mottogs mycket väl och nominerades till "Game of the show". New York Times ägnade en helsida om Starbreeze teknologi. USAs ledande speltidning Game Informer spådde att spelet skulle bli ett av de allra populäraste under 2004.
 
  De goda betygen har sedan dess haglat in. Spelet var ett av de bäst säljande spelen för Xbox under augusti i Europa. Den stora spelsajten Gamespot.com anser att Riddick tillhör de allra bästa spelen för Xbox, det amerikanska Official Xbox Magazine, som granskar alla nya Xbox-spel anser att Riddick rent utseendemässigt är det allra bästa spelet någonsin.

 
 

Strategisk order leder Starbreeze in i framtiden
Efter att lyckosamt ha satsat på den egna spelmotorn och framgången med Riddick börjar Starbreeze äntligen få in nya order. "- Spelmotorn har avsevärt högre prestanda än konkurrenternas. Den använder illusoriska tricks för att skapa realistiska miljöer som bara finns i ett fåtal av dagens spel. Nu har det tekniska fokus vi länge haft i firman betalat sig", säger Johan, "- Flera av världens ledande spelförläggare har uttryckt intresse av att samarbeta med oss. Detta har gett oss ett förmånligt förhandlingsläge och vi har kunnat välja mellan ett antal olika projekt".

Vivendi har beställt en PC-baserad version av Riddick. "- Vi förväntar oss att även denna kommer att sälja bra", uppger Johan, "Royaltyersättningen för denna version är bättre än den för Xbox-versionen. Den fasta ersättningen täcker våra kostnader så en eventuell royalty ovanpå detta blir ren vinst".

En avsiktsförklaring har tecknats med en amerikansk förläggare som avser ett actionspel för nästa generations spelplattformar. Starbreeze kommer att få en fast ersättning och royalty på försäljningen efter en viss brytpunkt. "- Vi har nu för avsikt att slutföra förhandlingarna om ett komplett utvecklingsavtal under de närmaste månaderna. Faktureringen är dock redan påbörjad", berättar Johan, "- Det här blir vår största order hittills och utvecklingsbudgeten är väsentligt större än för tidigare uppdrag".

Ordern är en strategisk order i ordets rätta bemärkelse. Arbetet avser nästa generations spelplattformar. Både Microsoft och Sony planerar att ersätta nuvarande Xbox och PlayStation2 med nya kraftfullare maskiner. Teknikskiftet innebär att många tillverkare kommer att gallras bort av förläggarna. För Starbreeze del innebär dock det här uppdraget att man blir en av de första tillverkarna i världen med kunskap om de nya plattformarna. Johan bedömer att dessa kommer att hålla i fem till tio år framöver.

Finansiell och framtida utveckling
Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 1 juli 2003 till 30 juni 2004 uppgick till 26,9 miljoner kronor (38,5 miljoner kronor). Resultatet efter finansnetto hamnade på minus 13,3 miljoner kronor (minus 31,7 miljoner kronor). Resultatet belastades med nedskrivningar av engångskaraktär om 1,6 miljoner kronor.

 
  Bolaget har en stark kassa eftersom ett flertal nyemissioner har kunnat genomföras. Dessa har tillsammans inbringat 23,2 miljoner kronor. Per den 19 augusti uppgick likvida bankmedlen till 13 miljoner kronor. Johan anser att kassan är tillräcklig, även om man fortfarande har höga kostnader för hyra och IT-leasing som är anpassade för en större kostym.

I dag arbetar drygt 20 personer inom bolaget och ytterligare ett tiotal personer behövs. Bolaget har för närvarande beläggning i två år framåt. Långsiktigt finns en ambition att expandera med flera parallella produktioner. 

 
  Ett typiskt spelutvecklingsbolag har en hög fast kostnad i botten, vilket gör det svårt att nå lönsamhet med en enda produktion, medan nya parallella spelproduktioner innebär väsentligt bättre marginaler.

Många spelutvecklare är lönsamma, till och med mycket lönsamma. Spelindustrin omsätter i dagsläget mer pengar än Hollywoods filmindustri och Johan bedömer att världsmarknaden växer med 10 - 15 procent per år.
  • Starbreeze handlas på AktieTorget

  • Bolagets marknadsvärde är cirka 47 miljoner kronor

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

 
 

Under förra året arbetade Starbreeze med två stora produktioner (Riddick och Knights of the Temple). Nu kommer man att jobba med en enda stor produktion, men den är å andra sidan betydligt större än de tidigare. Kostnaderna kommer att falla ordentligt, eftersom mycket har städats ur bolaget under det gångna året. Att resultatet blir bättre i år är ingen vågad gissning.

För tålmodiga aktieägare finns även en krydda i form av uppköp, berättar Johan: "- Så länge som Starbreeze behåller sitt teknikfokus och förblir ett spjutspetsföretag finns chansen till uppköp. Priset kan då bli riktigt bra eftersom köparen får tillgång till spelmotorn och kan implementera den på flera spel".

Fakta om Starbreeze

  • Starbreeze utvecklar världsledande interaktiv underhållning genom ett nära samarbete med globala förläggare avseende finansiering, marknadsföring och försäljning.
  • Bildades 1998.
  • Handlas på AktieTorget sedan juli 2000.
  • Marknadsvärdet är ca 47 Mkr.
  • Under räkenskapsåret 2003-07-01 till 2004-06-30 uppgick försäljningen till 26,9 Mkr (38,5 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -13,3 Mkr (-31,7 Mkr).

Läs mer om Starbreeze hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cintindex redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,6 Mkr (-0,3 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 2,1 Mkr (1,9 Mkr). Försäljningsökningen förklaras till hälften av att befintliga kunder höjt andelen affärer med Cint, och till hälften av att nytillkomna kunder tillkommit. Bland de nytillkomna kunderna finns en utländsk kund som har en mycket stor potential. Cint.se växer fortfarande med cirka 30-40 nya medlemmar per dygn och hemsidan utvecklas mot att bli en omdömes- och prisjämförande sajt för en bredare målgrupp. Läs mer hos beQuoted

Countermine redovisar ett resultat efter finansnetto på -3,3 Mkr (-2,7 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 6,6 Mkr (3 Mkr). Det försämrade resultatet, trots den kraftigt ökade försäljningen, förklaras bland annat av en ökad personalstyrka samt kostnader för förberedande av nyproduktion av maskiner. Verksamheten i Kroatien som bedrivs i dotterbolaget TerraFirma visar vinst för tredje kvartalet i rad. Flera större uppdrag har identifierats och kommer att kunna genomföras så snart maskinparken utökats. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 5,7 Mkr (5,4 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 37,6 Mkr (32 Mkr). Under perioden har den nya handels- och informationstjänsten SkandiBanken Trader levererats. Börsveckan fortsätter att vara positiva till Ecovision. I en analys daterad till den 16 augusti skriver Johan Johnzon att den rådande kursen kring 60 kronor är för låg och att en rimligare kurs borde vara 80 kronor. Läs mer hos beQuoted

Gamers Paradise redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,5 Mkr (ingen jmf period) för första halvåret i år. Bolaget hade ingen omsättning under perioden. Testpilotprojektet i Malmö blev en succé och bolaget öppnade dörrarna till sitt gaming center för allmänheten den 12 augusti. Spelmaskinerna i centret är utrustade med det absolut senaste vad gäller teknik och spel. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -9,9 Mkr (-10,6 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 1,9 Mkr (0,5 Mkr). Den saudiske shejken Mohammed H. A. Al Amoudi har under perioden ökat sitt ägande i bolaget. Hans innehav motsvarar efter transaktionen cirka 8 procent av kapitalet och 5 procent av rösterna. Läs mer hos beQuoted

Impact Europe redovisar ett resultat efter finansnetto på -14,2 Mkr (-9,6 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 209,5 Mkr (233,5 Mkr). Bolaget syn på marknadsutvecklingen är svagt positiv. Med de pågående rationaliseringarna samt förändringsprogrammet som initierats, förväntas en ökad lönsamhet och ett positiv kassaflöde. Läs mer hos beQuoted

Magic House redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,6 Mkr (-0,1 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 1,7 Mkr (6,1 Mkr). Under andra kvartalet har 930.000 aktier i Nexcite AB avyttrats, vilket gett bolaget ett kapitaltillskott inför marknadslanseringen i Sverige. Magic House har upplevt vissa problem med sin burkleverantör som resulterat i att den budgeterade försäljningen på Island inte kunnat uppnås. Försäljningen i Mellanöstern följer emellertid budgeten. Läs mer hos beQuoted

Nexcite redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,1 Mkr (-0,6 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 0,2 Mkr (2,8 Mkr). Det kraftiga fallet i omsättningen förklaras av att bolaget har bytt distributörspartners på flera etablerade marknader. Bolaget har lyckats med sin lansering i Israel där försäljningsutvecklingen är bättre än väntat. För att stärka försäljningsfokus har Nexcite beslutat att ändra ledningsstrukturen. Martin Sopko har fått ansvar för lanseringen på den svenska marknaden medan Monika Rab har tagit över rollen som VD, parallellt med sin befattning som Area Sales Director på internationella marknader. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -3,9 Mkr (-5,5 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 1,0 Mkr (0,7 Mkr). Dotterbolaget OptoQ med bas i Linköping har genomfört en nyemission som tillfört bolaget drygt 2 miljoner kronor. Optovents andel i bolaget efter emissionen uppgår till 78,5 procent. OptoQ har nyligen skrivit avtal med Fresenius Medical Care avseende patent och know-how. Fresenius Medical Care AG är världens största leverantör av produkter och service inom dialysområdet och avtalet ger företaget exklusiv rätt att tillverka och marknadsföra produktkonceptet HemoQlip globalt. "- Vi är väldigt stolta att det världsledande företaget inom dialysområdet har godkänt vår teknologi och att de vill göra den till en produkt", säger Optovents VD Christer Jacobsson. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energi meddelar att arbetet med det nya nätet och produktionsanläggningen i Hörby går mycket bra. Utbyggnaden har gått snabbare än väntat och anslutningsgraden är mycket god. Driftstart för anläggningen är beräknad till början av oktober 2004. Bolaget håller även på att installera en ny biobränslepanna i Chojnice i Polen. Driftstart är beräknad till november 2004. Läs mer hos beQuoted

Sea Power redovisar ett resultat efter finansnetto på -1,4 Mkr (-1,2 Mkr) för helåret 2003. Omsättningen uppgick till 0,9 Mkr (0,1 Mkr). Intresset för att utveckla metoder för utvinning av energi i tidvattenströmmar har ökat påtagligt under 2003. Energiinnehållet i tidvatten är betydligt större än i nära-kust-vågor. För Sea Power har detta inneburit en ytterligare fokusering på att utveckla EXIM turbinen. Intresset för att investera i företaget har resulterat i diskussioner med flera intressenter. Under hösten 2004 planeras den första kommersiella anläggningen på Shetlandsöarna. Vid bolagsstämman i juni bemyndigades styrelsen att vid ett eller flera tillfällen fatta beslut om nyemissioner, med eller utan företrädesrätt för aktieägarna. Läs mer hos beQuoted

Senea redovisar ett resultat efter finansnetto på -16,4 Mkr (-9,9 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 2,9 Mkr (32,6 Mkr). Tvisten med Actaris är hävd och bolaget har därmed kommit ur det stillestånd i leveranser som har rått sedan december 2003. Bolaget kan nu fullfölja leveransen av de resterande 100.000 mätpunkterna enligt det ursprungliga avtalet. Senea har under perioden tecknat ytterligare ett avtal med fyra samverkande energibolag om totalt 55.000 mätpunkter för fjärravläsning. Läs mer hos beQuoted

Svithoid Tankers redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,1 Mkr (ingen jmf period) för första halvåret i år. Bolaget hade ingen omsättning under perioden. Bolaget har i två omgångar sålt aktier i Vita Nova Ventures, efter den senaste försäljningen har man kvar ett innehav motsvarande 9 procent av kapital och röster. Nybyggnadsprojekten har under juni månad genomgått tanktester, det vill säga modelltester i skala 1:20, hos Danish Maritime Institute. Testerna har varit positiva och man har nu påbörjat stålarbetena vid varvet. Projektet följer den fastlagda planen vilket innebär att det första fartyget kommer levereras i november 2005 och det andra i juni 2006. Läs mer hos beQuoted

TagMaster redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,5 Mkr (0,2 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 22 Mkr (17,2 Mkr). Partnersamarbetet med HID har under perioden byggts på med målet att kunna ta fram en teknologi för kombinerad fordons- och personkontroll. Läs mer hos beQuoted

TBook redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,1 Mkr (0,5 Mkr) för första halvåret i år. Omsättningen uppgick till 5,1 Mkr (3,9 Mkr). Koncernen fortsätter att öka sin försäljning mot nya och befintliga kunder, medan satsningen mot nya kunder på europeisk mark tynger resultatet. Intresset har emellertid varit stort och för närvarande pågår flera evalueringsprocesser i Europa. Till exempel så har det lettiska flygbolaget AirBaltic Corporation tecknat ett långsiktigt avtal om att använda TBook för sin biljettlösa distribution. Läs mer hos beQuoted

TMG International har vid en extra bolagsstämma den 30 juni bemyndigat styrelsen att genomföra en eller flera emissioner på marknadsmässiga villkor. Delårsrapporten för första halvåret beräknas komma den 20 september . Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss