beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Nyhetsbrev: Svithoid Tankers - säkra fartyg och säkra affärer 

 
 

Hej,

Våren har varit mestadels kylig, men på aktiemarknaden är det desto varmare. Flera nya bolag syns på börslistorna och flera har lyckats attrahera nytt riskkapital. Några av dessa är CoolGuard, Glycorex, Senea och Svithoid Tankers.

Svithoid Tankers är ett nytt rederi inom industriell sjöfart som marknadsnoterats på beQuoteds aktielista. Bolaget har fått en smakstart, två fartyg är beställda och redan kontrakterade på lång tid för trafik runt de Brittiska öarna. I detta nummer kan Du läsa mer om bolaget.

 
 

handlas hos

MICHAEL ÖSTLUND

& COMPANY

   


Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Svithoid Tankers - säkra fartyg och säkra affärer
Framtiden ligger i säkra fartyg. En skärpt lagstiftning i kölvattnet på de senaste årens olyckor har förändrat spelreglerna i rederibranschen. Detta har skapat en öppning för nya aktörer som Svithoid Tankers. Genom att först ingå långa avtal med industriella kunder och därefter bygga, förvärva eller kontraktera säkra fartyg kan bolaget förutspå en positiv avkastning.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om CoolGuard, Ecovision, Gamers Paradise, Glycorex, Impact Europe, Magic House, Optovent, Senea, Starbreeze, Svithoid Tankers, TagMaster, TBook och Virtual Genetics.

 


   

Svithoid Tankers - säkra fartyg och säkra affärer

 
 

Svithoid Tankers är ett nytt rederi inom industriell sjöfart.

Rederiet fokuserar på moderna produkttankfartyg, det vill säga fartyg för transport av raffinerade oljeprodukter. Rederiets tonnage ligger i segmentet från 2.500 dwt upp till 10.000 dwt.

Verksamhet
Med en tydlig verksamhetsinriktning ska bolaget erhålla säkra intäkter.

Alla fartyg kommer att gå under flagg och besättning av högsta kvalitet. Målsättningen är att fartygen sysselsätts på längre kontrakt, minst tre år, till förstklassiga industriella kunder.

Fartygen skall alltid uppfylla de allra senaste miljö- och säkerhetskraven, varför rederiet inte har för avsikt att äga fartyg äldre än 15 år.

  • Svithoid Tankers handlas hos Michael Östlund & Co

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

MICHAEL ÖSTLUND

& COMPANY

 
 

Strategin är att alltid börja med att säkerställa behovet av transporttjänster, det vill säga att sysselsättning finns, och att därefter bygga, förvärva eller kontraktera fartyg som lämpar sig för respektive uppdrag. Svithoid Tankers kräver att ingångna fraktavtal ger minst 20 procents avkastning på investerat kapital och positivt kassaflöde. Ett annat kriterium är att fartygens sysselsättning bidrar till att betala av lånen på halva avskrivningstiden.

Rederiet har inte för avsikt att bygga upp en komplett rederiorganisation med egen bemanning och tekniskt management. På grund av skalfördelar kan en större extern aktör alltid vara en attraktivare arbetsgivare och kan på ett effektivare sätt sköta bemanning och tekniskt underhåll. Bolaget kommer att arbeta nära ett begränsat antal ledande ship management bolag och avtal finns idag med ASP Ship management Ltd med mer än 30 års erfarenhet av produkttankers.

Skärpta krav – en öppning för nya aktörer
Rederinäringen är en mogen bransch där strukturer och arbetssätt förändrats lite över tiden (även om den tekniska utvecklingen gått fram markant de senaste decennierna). En skärpt lagstiftning och en förändrad attityd hos framförallt oljebolag, i kölvattnet på de senaste årens olyckor, har delvis kullkastat praxis.

Detta har skapat en öppning för nya aktörer som Svithoid Tankers. Mindre rederier med äldre fartyg har nämligen fått det svårare att förnya sina flottor. Samtidigt har ett flertal aktörer migrerat till större fartyg. Behovet av de mindre fartygen som Svithoid Tankers erbjuder har dock inte minskat, snarare ökat, vilket har skapat en öppning för Svithoid Tankers på marknaden.

Pågående nybyggnadsprojekt
För närvarande är två produkttankers under byggnad om vardera 3.400 dwt, med leverans november 2005 respektive juni 2006. Fartygen kommer att sysselsättas på långa kontrakt till det Brittiska rederiet F.T. Everard & Sons Ltd. som är ledande på distribution av oljeprodukter runt de Brittiska öarna.

Fartygen är av norsk design, utrustade med dubbla skrov och uppfyller de allra senaste miljö- och säkerhetskraven. De byggs vid ett varv som ägs av OMZ, som är en av Rysslands ledande varvs- och industrigrupper.  OMZ har tillverkning i bland annat Ryssland, USA, Rumänien och Ukraina samt försäljning i mer än 30 länder. OMZ är noterat på börserna i Moskva, London och New York.

Svithoid Tankers förvärvade projektet för cirka tre miljoner kronor, vilket motsvarade dittills nedlagda kostnader. Totalt omfattar projektet en investering på totalt cirka 150 miljoner kronor. Svithoid Tankers har även möjlighet att förvärva optioner på ytterligare två systerfartyg. För att finansiera projektet kommer bolaget att genomföra en nyemission på 10 miljoner kronor, där nuvarande aktieägare får företräde. Emissionen kommer att utgöra en väsentlig del av projektets egenkapital finansiering.

Fartygsflottan och dess åldersstruktur
Enligt Clarkson Research består världens tankerflotta av cirka 5.400 fartyg, varav endast 2.400 har dubbla skrov. Inom Svithoid Tankers segment finns cirka 1.900 fartyg och endast 640 av dessa är byggda med dubbla skrov (34 procent). Vidare är 40 procent av fartygen 20 år eller äldre. Behovet av förnyelse är således stort och bristen på moderna fartyg uppenbar.

Flera oljebolag och flaggstater har infört ensidiga begränsningar och det är idag svårt att få oljebolag att acceptera fartyg över 20 års ålder. Vissa Europeiska länder har dessutom infört egna 20 års gränser.

EU:s sjöfartspolitik syftar till att i snabbare takt än den som överenskommits inom FN:s sjöfartsorgan IMO fasa ut fartyg med enkla skrov. I oktober 2003 infördes ett förbud mot transport av tung eldningsolja i fartyg med enkelt skrov, oavsett ålder och skick. EU:s ställningstagande ha stor betydelse eftersom EU är världens största ”oil trade” och har dessutom nyligen utvidgats med tio nya länder.

Varvsmarknaden har under en tid präglats av hög aktivitet och 2003 var ur många aspekter ett rekordår. Den samlade orderboken uppgick vid årsskiftet till mer än 170 miljoner dwt och förra året beställdes dubbelt så mycket tonnage som året innan. Orderböckerna är i princip fulla till och med 2007 och börjar bli intecknade även för 2008. Nybyggnadspriserna och även andrahandsvärden på moderna fartyg har också utvecklats positivt. Sedan Svithoid Tankers fartyg beställdes, hösten 2003, torde priserna för nybyggda båtar ha ökat med cirka 15 procent. Det motsvarar minst 10 miljoner kronor per båt.

Finansiell och framtida utveckling

Svithoid Tankers har två produkttankers under byggnad och dessa har garanterad sysselsättning till fasta priser från leverans. Med utgångspunkt från detta kan man förvänta ett positivt resultat och kassaflöde från och med 2006. Rederiet torde uppnå en vinst om 2 - 3 miljoner kronor under 2006, och som ökar till minst 5 miljoner kronor 2007. Med hänsyn till den aviserade nyemissionen (teckningskurs 15 kronor), innebär detta en vinst på 2 - 3 kronor respektive 5 kronor per aktie.

Bolagets tidigare riskkapitalportfölj har överlåtits till VitaNova Ventures AB som är ett nytt aktivt investmentbolag för onoterade bolag. Svithoid Tankers äger idag cirka 30 procent i VitaNova Ventures som kommer att noteras på Aktietorget under första hälften av juni.

Fakta om Svithoid Tankers

  • Rederi som bedriver industriell sjöfart med fokus på moderna produkttankers.
  • Bildades 1999, ursprungligen som Delphi Private Placement Group.
  • Handlas hos Michael Östlund & Company och beQuoted's inofficiella lista sedan den 22 december 2003.
  • Marknadsvärdet är ca 15 Mkr.
  • Positivt resultat och kassaflöde uppnås redan 2006 på basis av nu ingångna avtal.

Läs mer om Svithoid Tankers hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

CoolGuard har tecknat avtal om ett tiotal installationer avseende hotell, restauranger och dagligvaruhandeln under mässan Food and Hotel Asia 2004. Responsen på mässan var enligt Lars Ericsson, tf VD, mycket positiv och en bekräftelse på att CoolGuards koncept även är gångbart på den asiatiska marknaden. Bolaget har också genomfört en nyemission för att kunna möta den ökande efterfrågan utanför Sverige. Bolaget tillfördes i en riktad emission om 250.000 aktier cirka 2,1 miljoner kronor. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 2,9 Mkr (2,3 Mkr) för första kvartalet 2004. Omsättningen uppgick till 18,6 Mkr (16,3 Mkr). Omsättningsökningen är hänförlig till förvärvet av Newmedia i början av tredje kvartalet 2003 samt förvärvet av Delphi Finansanalys i slutet av december 2003. I en analys i Börsveckan har aktien fått bedömningen "bästa börsoptionen". Bolaget bedöms uppvisa en vinst på 7 kronor per aktie i år vilket innebär ett p/e-tal på 9. SkandiaBanken har lanserat en ny handels- och informationstjänst, SkandiaBanken Trader, tillsammans med Ecovision. Den kommer att bli tillgänglig för bankens 52.000 depåkunder. Läs mer hos beQuoted

Gamers Paradise redovisar ett resultat efter finansnetto på -1,2 Mkr för första kvartalet 2004. Ingen omsättning redovisades. Soliditeten uppgick till 97,5 procent. Bolagets första gaming center i Malmö beräknas öppna före sommaren. Bolaget har även påbörjat diskussioner med tänkbara franchisetagare och fortsatt identifieringen av tänkbara lokaler för gaming centers. På den extra bolagsstämman den 24 maj 2004 beslutade man att genomföra en riktad emission av skuldebrev med avskiljbara optionsrätter till Gamers Paradise HQ AB. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -5,4 Mkr (-5,5 Mkr) för första kvartalet 2004. Omsättningen uppgick till 0,55 Mkr (0,25 Mkr). Bekräftade order under kvartalet var 1,25 Mkr vilket alltså överstiger hela förra årets på 1,16 Mkr. Företaget räknar med att omsättningen ökar, men att den löpande verksamheten inte ger någon vinst i år. En europeisk aktör har testat Glycorex produkter för produktion av vissa blodrelaterade produkter. Aktören har nu beslutat sig för att gå vidare och genomföra ytterligare tester i större skala. Glycorex anser att detta möjliggör nya intressanta applikationer med företagets teknologi. Läs mer hos beQuoted

Impact Europe har haft ordinarie bolagsstämma. Stämman beviljade styrelsens samtliga förslag, vilket i korthet innebär: Att ordinarie styrelseledamöterna Tommy Ekholm, Ole J Fredriksen och Lars Staff omvaldes. Att den av styrelsen tidigare föreslagna emissionen av skuldebrev beviljades. Att styrelsen bemyndigades att fram till nästa ordinarie bolagsstämma, vid ett eller flera tillfällen, fatta beslut om nyemission om högst 3.000.000 aktier vilket motsvarar en höjning av aktiekapitalet med högst 300.000 kronor. Läs mer hos beQuoted

Magic House noteras på Aktietorgets lista för kontinuerlig handel. Handeln i aktien kommer att påbörjas den 27 maj 2004. Samtidigt avnoteras aktien från Spectralistan. Handelsposten är 1.000 aktier och kortnamnet är MAGI B. Läs mer hos beQuoted

Optovent har haft ordinarie bolagsstämma. Där omvaldes Staffan Persson och Tommy Jacobsson och två nya ledamöter valdes, John Eriksson samt Christer Jacobsson (Koncernchef för Optovent). På stämman valde styrelsen att dra tillbaka sitt förlag om justering av villkoren för utelöpande teckningsoptioner. Läs mer hos beQuoted

Seneas nyemission har fulltecknats. Teckningsgraden för aktier tecknade med stöd av företrädesrätter uppgick till 96 procent. Resterande aktier övertecknades av befintliga aktieägare. Totalt inbringade emissionen drygt 41 miljoner kronor. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze spel Riddick har mottagits väl på E3-mässan i Los Angeles. E3 är världens största spelmässa. Spelets huvudperson Vin Diesel var på plats. Enligt Spelinfo har Riddick fått mycket bra publicitet av de tidningar som spelat förhandsversionen av spelet, eller vad sägs om utlåtandet "det snyggaste Xbox-spelet någonsin". Läs mer hos beQuoted

Svithoid Tankers har genomfört en kvittningsemission och nyteckning för att finansiera förvärvet av två tankers samt en option på ytterligare två systerfartyg. Emissionen tillförde bolaget cirka 1,2 miljoner kronor. Nyteckningserbjudandet som Amphion Shippings aktieägare erhöll för att ha möjlighet att komplettera sina innehav till jämna börsposter tillförde ytterligare 0,3 miljoner kronor. En företrädesemission kommer även att genomföras för att säkra det resterande kapitalbehovet. Aktieägare kan för varje gammal aktie teckna en ny till kursen 15 kronor. Huvudägaren Catfish Shipping har förbundit sig att teckna sin del av emission, alltså minst 30 procent. Emissionen beräknas inbringa cirka 10 miljoner kronor före emissionskostnader. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har som vanligt haft mycket att stå i, med nya samarbeten, nya installationer och tester. TagMasters RFID-system har bland annat installerats i Kinas högsta byggnad, JinMao i Shanghai. Där systemet används för att styra åtkomsten till byggnadens garage. TagMaster har även ingått en rad partnersamarbeten. En av dessa är det tyska företaget BaTaLog som är specialiserade på applikationer som bygger på RFID-handenheter. Ett annat partnerföretag är CompuWeigh Corp. som tillsammans med TagMaster har tagit fram effektivare lösningar för spannmålsinsamling med hjälp av RFID teknologin. TagMasters ordförande, Jan Westlund, har köpt 500.000 aktier och han äger idag 965.000 aktier i bolaget. Läs mer hos beQuoted

TBook redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,2 Mkr (-0,1 Mkr) för första kvartalet 2004. Omsättningen uppgick till 2,3 Mkr (1,8 Mkr). TBooks leverans av nya produkter till TUI koncernen och Skyways har väckt ett intresse för företagets produkter hos andra kunder. Ett nytt långsiktigt samarbetsavtal har tecknats med Skyways Express vilket har stärkt relationen till bolagets viktigaste kund ytterligare. TBook arbetar med att öka försäljningstakten och har bland annat inlett ett samarbete med MAJC Airline Competence som ska hjälpa till att sälja och marknadsföra bolagets produkter på den europeiska marknaden. TBook har även upprättat kontakt med andra intressanta partners för att kunna möta efterfrågan. Läs mer hos beQuoted

Virtual Genetics kallar till ordinarie bolagsstämma den 29 juni. Styrelsen föreslår att aktiens nominella belopp sänks från 10 öre till 1,8 öre och innebär att aktiekapitalet sätts ned från 2.825.000 kronor till 508.500 kronor. Minskningen av aktiekapitalet, 2.316.500 kronor, skall överföras till reservfonden. Vidare föreslås att stämman bemyndigar styrelsen att till och med nästa ordinarie bolagsstämma genomföra emissioner av aktier och/eller utge konvertibla skuldebrev och skuldebrev förenade med teckningsoptioner. Bemyndigandet får medföra att antalet aktier ökas med maximalt 82.861.000 nya aktier och att aktiekapitalet ökas med maximalt 1.491.498 kronor. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss