beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nytt amerikanskt regelverk möjlighet för TracTechnology 
beQuoted nyhetsbrev 27 augusti 2008
Nytt amerikanskt regelverk möjlighet för TracTechnology
- "Ett steg i rätt riktning för oss", vd Mats Nordström


Nyligen meddelade TracTechnology att bolaget startar verksamhet i USA. Det amerikanska regelverket för märkning av livsmedel kommer att skärpas, vilket öppnar för bolagets patentskyddade produkt MeatTrac. beQuoted kontaktade vd Mats Nordström för att höra mer.


Första steg mot en permanent närvaro
TracTechnology meddelade nyligen att man startar upp ett helägt dotterbolag, TracTechnology Inc, i USA. Bolaget har flera projekt i landet som utvecklas väl och anser det därför nu lämpligt att etablera en permanent närvaro där (se beQuoted nyhetsbrev nr 40 2007).

Ett nytt regelverk är på väg att införas i USA, vilket kan gynna bolaget. Reglerna innebär högre krav på leverantörerna i form av tydligare ursprungsmärkning:

- Lagen kommer av ett förslag som legat i faggorna sedan 2002, och successivt närmat sig en gällande lag. Lagändringen är ett steg i rätt riktning för oss och vi ser att kraven på spårbarhetslösningar kommer att öka i framtiden, inte minst med tanke på dagens ökande globala handel av färskvaror som kött.

Finansiering och notering på Stockholmsbörsen
I slutet av februari i år tog TracTechnology in 10 miljoner kronor i en riktad nyemission. Syftet var att säkra finansieringen 12 månader framåt. 

Bolaget har inte meddelat några kostnader för det amerikanska dotterbolaget. Men Mats Nordström säger att etableringen kommer att ske stegvis:

- Vi kommer inte dra på oss höga kostnader i USA initialt, utan öka på beroende på expansionstakten, när större projekt blir verklighet. Inledningsvis kommer vi att klara finansieringen utan att ta in några nya pengar.

Men beQuoted befarar att bolaget kommer ta in ytterligare pengar i en nyemission i samband med den planerade flytten från AktieTorget till Stockholmsbörsen.

- För tillfället jobbar vi med förberedelser inför listbytet, och räknar med att planenligt ansöka om notering på Stockholmsbörsens Small Cap-lista, säger Mats Nordström och fortsätter: 

- Som det nu ser ut kommer vi att vara klara för notering i slutet av 2008, alternativt början på 2009. Och det är möjligt att vi genomför en ägarspridning i samband med listbytet.

Patent och fokusering på MeatTrac
TracTechnology har metodpatent på MeatTrac i bland annat USA och Ryssland, vilket möjliggör bolagets pågående expansion. I årsredovisningen för 2007 meddelade bolaget att patent även är sökt för EU.

- Patentet är under behandling av EPO (Europeiska Patentorganisationen, beQuoted anm). Jag har regelbundna samtal med vårt patentombud, säger Mats Nordström.

De som regelbundet läst beQuoted nyhetsbrev har märkt att bevakningen av TracTechnology främst fokuserar på affärsområdet MeatTrac, trots att det är TracTech Solutions som för tillfället står för merparten av intäkterna.

- TracTechnologys huvudsakliga fokus ligger på MeatTrac. Under tiden vi arbetat med det har vi kommit in på alternativa affärsområden där RFID-teknik kan användas. Då har vi skapat produkter som vi säljer via TracTech Solutions, säger Mats Nordström.

Andra kvartalet 2008 utan överraskningar
Rapporten för andra kvartalet 2008 innehöll inga större överraskningar:

      • Omsättning: 3,2 Mkr (2,2)
      • Resultat efter finansnetto: -3,2 Mkr (-4,0)
      • Vinst per aktie: -0,14 kr (-0,19)

Omsättningen ökade med 45 procent och resultatet förbättrades något. 

Bolagets likvida medel har minskat med närmare 4 miljoner kronor under perioden, till drygt 6 miljoner kronor. Fortsätter den här trenden kommer kassan att vara tömd före årsskiftet 2008 / 2009, vilket bolaget även förmedlat.

Intressanta händelser på gång framöver
Sammantaget ser vi en hel del tid intressanta saker på gång i bolaget. Dit hör givetvis den amerikanska satsningen men också den avtalsförhandling som rullar på med det ryska EuroService Group (se beQuoted nyhetsbrev nr 11 2008).

beQuoted bedömer att det finns en stor risk för ytterligare en nyemission i samband med listbytet till Stockholmsbörsen men behåller ändå vår positiva inställning till aktien, med tanke på de stora möjligheter bolaget har.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om TracTechnology:
» TracTechnologys ryska avtal fortfarande aktuellt
» Genombrott i Ryssland för TracTechnology
» TracTechnology satsar i Ryssland och USA
» TracTechnology förbereder USA-lansering
» TracTechnologys ryska patent i linje med president Putins önskemål
» Välfylld kassa i TracTechnology
» TracTechnologys MeatTrac kan ersätta öronlappar
» Boom inom RFID triggar TracTechnologys tillväxt
» Ökad chans till licensintäkter i USA för TracTechnology



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Mats Nordström
VD TracTechnology
 
 
 
 
 
En förenklad bild över en "RFID-tagg" och dess kommunikation med en central databas:
 
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  

 
TracTechnology startar ett helägt dotterbolag i USA.
 
 
 
 
  

 
Köttförpackningar kan få en speciellt etikett som garanterar ursprunget.
 
 
 
 
 

 
En specialanpassad programvara gör det möjligt att följa djurets tillväxt.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-10-23
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig