beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glycorex närmare amerikanskt besked 
beQuoted nyhetsbrev 26 augusti 2008
Glycorex närmare amerikanskt besked
- Ansökan om produktlicens för Glycosorb-ABO inlämnad i Kanada

I väntan på besked från det amerikanska läkemedelsverket har Glycorex fått två order på Glycosorb-ABO i Asien och en i Italien. Dessutom har ansökan om produktlicens för försäljning av produkten lämnats in i Kanada. beQuoted har tittat närmare på rapportaktuella Glycorex.

Gör intåg i Asien och får beställning från Italien
Under våren och sommaren har bolaget kommunicerat order från transplantationscentra i Japan, Singapore och Italien.

Beställningarna gäller Glycosorb-ABO, bolagets metod som gör det enklare för närstående med olika blodgrupper att donera organ. Metoden fungerar även på andra transplantationsområden.

Med de här beställningarna används Glycosorb-ABO vid 49 sjukhus i 18 länder. Bolaget bedömer att ordern från Japan kan bli särskilt betydelsefull för fortsatt etablering på asiatiska marknader.

I Japan genomförs 900 njurtransplantationer per år, varav merparten sker från närstående levande givare. Motsvarande siffra för Singapore är närmare 100 transplantationer per år.

Enligt ordföranden Nils Siegbahn är den japanska ordern en följd av Glycorex ambitioner att slå sig in på den amerikanska marknaden.

- Allt som är intressant i USA är även gångbart i Japan.

Och även om USA, med världens mest utvecklade transplantationssjukvård, kommit att stå i fokus för Glycorex säger Nils Siegbahn att bolagets asiatiska verksamhet är under uppbyggnad: 

- Vi etablerar kontakter och bygger relationer. Vi har till exempel ett eget dotterbolag i Australien och man kan säga att den asiatiska marknaden är under stegvis uppbyggnad.

Bolaget har även fått en beställning från Italien. 1.900 njurtransplantationer genomförs per år i Italien, varav knappt en tiondel sker från närstående levande givare.

Förutom njurtransplantationer görs bedömningen att det även finns potential för Glycosorb-ABO för levertransplantationer. Över 1.000 levertransplantationer genomförs per år i Italien.

Fortsatt väntan på besked från amerikanska läkemedelsverket
Glycorex inledde processen att få Glycosorb-ABO godkänt i USA i mars 2003. Bolaget väntade besked från det amerikanska läkemedelsverket under första halvåret 2008 men myndighetens beslut har dragit ut på tiden och Nils Siegbahn kan i dagsläget inte ge någon ytterligare fingervisning om ansökans status:

- Vi kan bara gissa oss fram. Vi håller på med den sista biten, så det är inte långt bort. Det är en intressant händelse för Glycorex som bolag och vi ser fram emot ett godkännande, säger han och fortsätter:

-Då USA svarar för nästan hälften av alla transplantationer i världen, skulle det betyda en hel del för oss att få ett amerikanskt godkännande.

Enligt tidigare kommunikation från bolaget har det amerikanska läkemedelsverket inga ytterligare frågor och det har heller inte begärt några ytterligare kompletteringar. Bolaget har därefter fått i uppgift att sammanställa allt material för slutlig bedömning, vilket skett i dialog med myndigheten.

Ansökan inlämnad i Kanada
I väntan på ett amerikanskt besked har Glycorex gjort insteg i Kanada och meddelade nyligen att det erhållit certifiering av kvalitetssystem. Det innebär att bolaget kan ansöka om produktlicens för försäljning av Glycosorb-ABO på den kanadensiska marknaden. Vilket bolaget nu även gjort.

Marknaden i Kanada beräknas uppgå till 450 njurtransplantationer från närstående levande givare. Enligt Nils Siegbahn motsvarar den kanadensiska marknaden ungefär en tiondel av den amerikanska marknaden.

Svag tillväxt första kvartalet 2008
Koncernredovisning har för första gången upprättas efter att förvärvet av Glycoprobe AB gått igenom. Därför finns det inga jämförelsetal för koncernens bokslut. Siffrorna för koncernens första kvartal 2008 visade följande:

      • Omsättning: 7,6 Mkr (7,5*)
      • EBIT-resultat: -0,8 Mkr (-0,5*)
      • Resultat efter finansnetto: -0,2 Mkr (0,1*)
      • Vinst per aktie: 0 kr (-0,01*)

* Not: Jämförelsetal avser det tidigare moderbolaget.

Moderbolaget visar samma intäkter som koncernen men kostnaderna skiljer sig åt då olika kostnader upptagits i de olika boksluten.

Omsättningen för perioden ökade ytterst marginellt, vilket enligt bolaget ska bero på påskhelgens negativa inverkan på försäljningen i mars. Inga planerade transplantationer genomfördes veckan före och efter påsk.

Bolaget har en stark balansräkning. Det finns knappt några skulder i koncernbolaget vilket gör att soliditeten uppgår till 85 procent.

Glycorex har möjligheten att öka belåningsgraden markant för att satsa på marknadsaktiviteter, såsom upprättande av lokal representation, såväl som anpassad produktionsvolym i takt med att fler marknader öppnas.

Värderingen beroende av den amerikanska marknaden
Då resultatet för första kvartalet 2008 var svagt negativt och det egna kapitalet uppgår till mindre än en tiondel av börsvärdet, anser beQuoted att dagens värdering av bolaget till stor del är beroende av förhoppningar om ett positivt amerikanskt besked. 

Vad som händer om ett godkännande på den amerikanska marknaden inte går igenom är svårt att spekulera i. Men det förefaller troligt att andra marknader kommer att påverkas, oavsett beslutets utfall.

På fredag, den 29 augusti, kommer bolagets rapport för det andra kvartalet 2008. Siffrorna för årets första kvartal antydde att fjolårets starka försäljningsutveckling klingat av och vi hoppas på en vändning här. Liksom nyheter kring utvecklingen i USA. 

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Positivt resultat före avskrivningar för Glycorex
» Glycorex förbereder breddning av verksamheten
» I väntans tider för Glycorex
» Första kvartalet med plusresultat för Glycorex
» Glycorex dubblade omsättningen fjärde kvartalet 2006
» Glycorex försäljning under oktober den högsta hittills
» Glycorex på rätt väg i väntan på FDA
» Står inte och faller med USA
» Fyrdubblade försäljningen till EU
» Godkännandeprocessen i USA fortsätter



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
 
Glycosorb-ABO är namnet på Glycorex huvudprodukt.
 
 
Med Glycosorb-ABO möjliggörs transplantationer över blodgruppsgränserna.
 
 
Produkten är baserad på kolhydrater. Den fungerar genom att patientens blod före och efter transplantationen behandlas med produkten.
 
 
 

 

 
 
På så vis avlägsnas de antikroppar som är specifika för en viss blodgrupp.
 
 
Därigenom kan transplantation genomföras med lyckat resultat även då blodgrupperna inte är kompatibla.
 
 
 
 

 
 
- Då USA svarar för hälften av alla transplantationer i världen, skulle det betyda en hel del för oss att få ett amerikanskt godkännande.
 
 
 
 

 

Antal patienter i Europa.
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Antalet patienter i kö för transplantation ökar snabbare än antalet som transplanteras.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-29
Delårsrapport Q2 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig