beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Renodlat Xtranet med stark orderingång 
beQuoted nyhetsbrev 21 augusti 2008
Renodlat Xtranet med stark orderingång
- Fokus på lönsam tillväxt med befintlig organisation

Det har hänt en hel del sedan beQuoted senast skrev om Xtracom. Bolaget har delat ut konsultverksamheten och bytt namn till Xtranet. Vi kontaktade nytillträdde vd:n Hans Erik Persson och Per Meurling, vd för dotterbolaget Xtranet Project, för att ta reda på hur verksamheten har utvecklats på egna ben.

Stora strukturella ändringar
De första stegen mot renodlingen togs redan under år 2007, när moderbolaget fortfarande hette Xtracom. Verksamheten var då uppdelad i en konsultverksamhet och en operatörsverksamhet.

I början av 2007 förvärvades Cable Technology Consulting Sweden (CTCS). De ekonomiska problemen hopade sig relativt snart och CTCS inledde företagsrekonstruktion mot slutet av året.

Xtracom tyckte i samband med detta att värderingen på moderbolaget var för låg, och att det skulle vara bättre för aktieägarna om Xtracom renodlades och delade ut konsultverksamheten.

CTCS begärdes konkurs i början av 2008 och på Xtracoms bolagsstämma beslutades att Xtracom skulle byta namn till Xtranet, samt att konsultverksamheten, Xtracom Consulting Group (XCG), skulle delas ut till aktieägarna.

- Anledningen till att Xtracom (namnändrat till Xtranet, beQuoted anm) noterades var för att kunna genomföra förvärv. Men i dagsläget är förvärv inte aktuellt. Det vi nu fokuserar på är att uppvisa lönsam tillväxt med befintlig organisation, säger Hans Erik Persson och fortsätter:

- Vi jobbar kontinuerligt med besparingsprogram för att skära ner våra kostnader. Vi har bland annat sammanfört de två juridiska enheterna i en operativ organisation för att kunna dra nytta av de synergier som finns mellan bolagen.

Vad Xtranet fokuserar på idag
Dagens Xtranet består av det tidigare Xtracoms operatörsverksamhet. Bolaget erbjuder tjänster inom projektering och installation av kommunikationsnät samt rådgivning och konsulttjänster i anslutning till upphandlingar.

- I dagsläget jobbar vi inte så mycket mot eftermarknaden, det vill säga underhåll och drift av till exempel bredbandsnät. Vi ser en stor uppsida i eftermarknadsarbeten i framtiden, något som vi kommer jobba mer med framöver, säger Per Meurling.

Ny vd i Xtranet
I samband med utdelningen av konsultverksamheten och namnbytet till Xtranet tillträdde Hans Erik Persson som ny vd. Han var sedan mars 2008 vd för dotterbolaget Xtranet Installation.

Hans Erik Persson har tidigare arbetat som operativt ansvarig inom ComHem och Bredbandsbolaget och har en lång erfarenhet av olika chefsbefattningar inom investmentbolaget Kinnevik.

- Jag har varit anställd i moderbolaget sedan årsskiftet 2007 / 2008 för att formulera en ny affärsplan och lägga grunden för en lönsam verksamhet, berättar Hans Erik Persson. När dåvarande vd för Xtranet Installation valde att sluta tog jag över som vd. Efter utdelningen av XCG föll det naturligt att jag tog över vd-posten för moderbolaget.

Bra orderstock framöver
Nyligen meddelade bolaget att det fått förlängt uppdrag av Familjebostäder. Det är en tilläggsbeställning till en tidigare order från december 2007. Ordervärdet uppgår till minst 35 miljoner kronor och det är den största order som bolaget fått.

- Den här ordern, tillsammans med den stororder som beställdes av Allmännyttan i fjol, kommer att fortlöpa ungefär ett år framåt, till halvårsskiftet 2009, säger Per Meurling.

- Vi har under våren även utfört ett lyckat projekt i Egypten där vi levererade en bra produkt och kunderna blev nöjda. Ordern utgör en mycket bra referens då vi kommer att fokusera på fler projekt utomlands, fortsätter Per Meurling.

Förlusttyngt första halvår 2008
Rapportsiffrorna för det första halvåret 2008 pekade på stora och ökande förluster. Bekymrande är också de likvida medlen som uppgår till 16.000 kronor.

Siffrorna för det första halvåret 2008 blev följande:

      • Omsättning: 23,0 Mkr (30,9*)
      • EBITDA-resultat: -2,5 Mkr (-1,3*)
      • Resultat efter finansnetto: -3,8 Mkr (-1,3*)
      • Vinst per aktie: -0,29 kr (-0,014*)

* Not: Jämförelsesiffran för det första halvåret 2007 är inte rättvis eftersom den även innehåller den numera utdelade konsultverksamheten. Redovisade siffror för det första halvåret är rensade från konsultverksamheten.

Första halvåret 2008 har belastats med betydande engångskostnader
som hänförs till särnoteringen av konsultverksamheten, avgångsvederlag för avgående vd samt avveckling av en förhyrd lokal.

Avvakta med aktien
Mot bakgrund av den senaste orden på 35 miljoner kronor och halvårsrapporten ser det ut som att Xtranet kan nå en omsättning för helåret på runt 45 miljoner kronor.

Bolagets börsvärde på knappt 12 miljoner kronor är lågt ställt mot den förväntade omsättningen. Orderingången är stark minst ett år framåt och besparingsåtgärder är på gång. Det talar för att vinsten kommer. Men tills vi ser rejäla resultatförbättringar rekommenderar beQuoted att avvakta med köp av aktien.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Xtracom:
» Xtracom delar ut lönsam konsultverksamhet
» Xtracom kan bli två bolag
» Tillfällig svacka för Xtracom
» Xtracom visar på fortsatt hög tillväxt
» Xtracom går från noll till triple-play
» Xtracom breddar verksamheten

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Hans Erik Persson
VD Xtranet





 
 Per Meurling
VD Xtranet Project
 
 
 
 

På Xtracoms bolagsstämma i april 2008 beslutades att konsultverksamheten skulle delas ut till aktieägarna.
 
 
 

 
Det nya konsultbolaget har noterats som Xtracom Consulting Group och handlas på AktieTorget. 
 
 
 
Xtranet är det nya namnet på det tidigare moderbolaget.
 
 
 

 
Moderbolaget
består härefter av Xtranet Projektering och Xtranet Installation. Koncernen kommer enbart syssla med fiberteknik.
 
 
 
Ny vd i Xtranet är Hans Erik Persson. Han har närmast arbetat med förändringsarbetet inom Xtracoms installationsverksamhet.
 
 
 
 
 

 
Familjebostäder har valt att ge Xtranet fortsatt förtroende och beställer ytterligare uppdrag för 35 miljoner kronor.

 
 
 
Nästa händelse
2008-11-17
Delårsrapport Q3 2008


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig