beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik 
beQuoted nyhetsbrev 13 augusti 2008
Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik
- Företaget har också fått stöd från Vinnova för vaccinutveckling

Eurocine Vaccines har i samarbete med två andra vaccinbolag startat tre projekt för nasala vacciner. Partnern står för själva vaccinkomponenten, medan Eurocine bidrar med sina adjuvans, vilka behövs i nasala vacciner. Eurocine har också erhållit ett bidrag från Vinnova.

Flera vaccinbolag intresserade av Eurocines adjuvans
Företaget utvecklar sedan tidigare ett nasalt terapeutiskt HIV-vaccin tillsammans med Bionor Immuno. I juni meddelade Eurocine att man startat ytterligare tre samarbetsprojekt där bolagets adjuvans används i kombination med respektive partners vaccinkomponent.

Dessa avtal är en indikation på att Eurocines teknik är värdefull och kan nå stora framgångar. De visar att det är svårt att utveckla motsvarande teknik, samtidigt som andra utvecklare (experter på området) har stor tilltro till just Eurocines adjuvans.

beQuoted ser detta som det i nuläget bästa tänkbara kvittot på Eurocine Vaccines kvaliteter. Bolaget tillförs också tre nya projekt till en låg kostnad, samtidigt som risken i företaget minskar.

Det indikerar också att vaccinutvecklarna delar Eurocines åsikt att nasala vacciner har ett stort värde. De andra bolagen skulle annars inte behöva Eurocines teknik, utan i stället utveckla sitt vaccin för konventionell administration via injektioner.

Projekten kommer att generera intäkter för Eurocine om de blir framgångsrika. De bolag man nu samarbetar med tillhör inte jättarna i branschen, så beQuoted tror att det i slutändan kan bli en utlicensiering av vaccinet, där partnern och Eurocine Vaccines delar på intäkterna.

Ovanstående projekt omfattar ett proteinbaserat vaccin mot en globalt förekommande bakterieinfektion som saknar godkänt vaccin samt två DNA-vacciner mot stora virussjukdomar. DNA-vaccin innebär att kroppen själv producerar vaccinkomponenten, en teknik många experter tror på.

Tester på djur har påbörjats
Projekten, där det första testet sker i form av djurförsök, har startats upp. Eurocine ansvarar för det ena projektet, de övriga tas om hand av partnern. Man testar nasala vaccin bestående av respektive partners vaccinkomponent och Eurocines adjuvans, den katjoniska för DNA-vaccinerna och båda för det proteinbaserade.

- I två av projekten används möss, i det tredje kan det även tänkas bli något annat djur, berättar Hans Arwidsson, vd i Eurocine Vaccines.

När djurförsöken avslutats och en utvärdering gjorts kan det bli tal om ett kommersiellt avtal. Någon tidpunkt när ett sådant kan komma till stånd vill Hans Arwidsson inte ge:

- Tiden det tar beror på två faktorer. Den första, djurstudien, kan vi ha en uppfattning om längden på. Däremot kan jag inte säga något om hur lång tid det sedan tar att träffa ett eventuellt avtal.

Missförstått pressmeddelande
I pressmeddelandet om ovanstående samarbeten poängteras att projekten är i ett tidigt skede och att utfallet är ovisst. Att döma av kursutvecklingen direkt efter offentliggörandet kan detta ha misstolkats.

- Den kommentaren gäller bara de nya projekten. Utvecklingen av influensavaccinet löper helt enligt plan, förtydligar Hans Arwidsson.

Eurocine tror på fler samarbetsprojekt
Bolaget räknar med att gå in i liknande samarbeten i framtiden. Det är dock inte säkert att man kommunicerar sådana avtal till aktiemarknaden förrän en eventuell affärsrelation har etablerats.

Bidrag från Vinnova ytterligare en fjäder i hatten
Eurocine Vaccines har erhållit 2,58 miljoner kronor i stöd från Vinnova. Det är avsett för 18 månaders prekliniska studier på bland annat fågelinfluensavaccin, där korsskydd kommer att utvärderas.

- I projektet vill vi utveckla mer innovativa influensavacciner, som inte bara bygger på avdödat helvirus, förklarar Hans Arwidsson utan att vilja precisera sig närmare.

Resultatet för första tre kvartalen 2007 / 2008 som väntat
Inte heller bolagets senaste kvartalsrapport innehöll mycket annat nytt än hur mycket pengar som gått åt. Kostnaderna varierar från kvartal till kvartal och var inte anmärkningsvärda.

Siffrorna från de  första nio månaderna (1 juli - 31 mars) under det brutna räkenskapsåret 2007 / 2008 blev:

      • Omsättning: 0,0 Mkr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -7,3 Mkr (-2,8)
      • Vinst per aktie: -0,87 kr (-0,47)

Forskningschefen misstänkt för insiderbrott
Forskningschefen Ulf Schröder deltar tills vidare ej i styrelsens arbete, då han är åtalad för grovt insiderbrott. Han misstänks ha delgivit en utomstående person kurspåverkande information, som denne misstänks ha utnyttjat. Bägge hävdar att de är oskyldiga.

Ulf Schröder fortsätter som forskningschef, och Eurocine Vaccines bedömer att det inträffade inte ska påverka bolagets verksamhet.

Även om börsens förtroende för bolaget fått sig en törn, har företagets samarbetspartners gjort en annan bedömning.

- Jag har berättat om åtalet för våra partners, och de uttryckte inga betänkligheter mot ett fortsatt samarbete, säger Hans Arwidsson.

beQuoted vill inte förutspå resultatet av den rättsliga prövningen, men konstaterar att tidigare insideråtal visar att beviskraven för en fällande dom är höga.

I ett av dessa fall, som har vissa likheter med Eurocines, misstänktes en Carnegie-anställd ha tipsat en vän om det kommande budet på Biacore. Vännen köpte aktier och tjänade uppemot 700.000 kronor, något över det belopp som nämns i Eurocine-fallet.

Båda männen fick 6 månaders fängelse i tingsrätten, men friades sedan i januari i år av hovrätten.

Om Ulf Schröder fälls för grovt insiderbrott blir påföljden fängelse i lägst 6 månader. Domstolen kan också bedöma den påstådda förseelsen som obehörigt röjande av insiderinformation. Då blir straffet böter eller fängelse i högst 6 månader.

Misstanken om insiderbrott i fokus
Trots de positiva affärsmässiga händelserna i början av sommaren verkar börsen fokusera på insideråtalet. beQuoted har förståelse för detta, men menar att den kursnedgång som åtalet givit upphov till är överdrivet stor.

I Biacoremålet tog det cirka 19 månader från det att aktieköpen genomfördes tills domen från hovrätten kom. Det innebär att om Ulf Schröder fälls, skulle det med samma procedur och tidsschema dröja till mitten av 2009.

Eurocines klart mest betydelsefulla projekt är influensastudien, som väntas gå in i klinik kring årsskiftet. Ulf Schröder är en nyckelperson i bolaget, men även om han i värsta fall döms till fängelse, tror beQuoted att det inte påverkar den viktiga influensastudien.

En godkänd influensastudie innebär att projektet sedan väntas bli utlicensierat till ett annat bolag, som på egen hand står för den fortsatta utvecklingen. Enligt beQuoteds beräkningar ger det, Eurocines övriga projekt oräknade, ett aktievärde högt över nuvarande kurs.

Skulle däremot influensastudien misslyckas, innebär det förutom en betydande minskning av bolagets värde också att betydelsen av Ulf Schröders fortsatta medverkan i Eurocine Vaccines, som andel av bolagets totala värdering, skulle öka markant.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Utökad vaccination i USA gynnsam för Eurocine Vaccines
» Eurocine Vaccines utökar den kliniska studien av influensavaccinet
» Eurocine Vaccines har förutsättningar för en kraftig uppvärdering
» Eurocine Vaccines vill vara med och förändra vaccinindustrin

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
Huvudverksamheten är att utveckla nasala vacciner genom att kombinera godkända vacciner med företagets eget adjuvans.
 
Två kliniska studier förbereds, båda är kombinerade fas I / II-studier. 
 
Den första gäller ett nasalt influensavaccin och väntas komma igång runt årsskiftet.
 
Den andra är ett nasalt vaccin mot lunginflammation. Den studien avses starta under under 2009.
 
Det finns också ett projekt tillsammans med norska Bionor Immuno med ett nasalt terapeutiskt HIV-vaccin, som ska genomgå en fas I / II-studie.
  
Dessutom finns tre nystartade projekt (se artikeltexten). 
 
Det finns slutligen flera projekt som tills vidare är vilande. Eurocine söker aktivt finansiering till sådana projekt.
 
 
 
  

 
Nasal vaccinering är inget nytt påfund. Bilden ovan visar nasal smittkoppsvaccination i Kina för 1000 år sedan.
 
 
 
Vårt immunförsvar finns till cirka 90 procent i slemhinnorna.
 
De flesta virus- och bakteriesjukdomarna smittar också via slemhinnorna.
 
 
Nasal vacciering
ger bra skydd i såväl slemhinnorna som i blodet.
 
 
Det har också
visats att nasal vaccinering ger skydd mot flera olika virusstammar, så kallat korsskydd.
 
 
  
Vaccinering via
injektioner ger dåligt skydd i slemhinnorna och inget korsskydd.
 
 
 
  

 
I Vinnovas Forska&Väx fick 60 småföretag sammanlagt 50 miljoner kronor i finansiering till sina FoU-satsningar. 
 
Eurocine fick bidrag i konkurrens med drygt 400 företag som hade sökt över 600 miljoner kronor.
 
 
 
 
 
Ännu en vetenskaplig artikel från Eurocine kommer att publiceras.
 
Det är Vaccine, en i branschen ansedd tidskrift, som efter noggrann granskning tar in Eurocines artikel.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-27
Bokslutskommuniké
2007 / 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig