beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Enaco förbättrar marginalerna 
beQuoted nyhetsbrev 1 augusti 2008

Enaco förbättrar marginalerna
- Fördubblar rörelsemarginalen under andra kvartalet


Det talas mycket om den vikande konjunkturen, men Enaco har fortfarande inte drabbats av någon vikande marknad. Under det första halvåret 2008 har de gjort större vinst än vad bolaget gjorde under hela 2007. beQuoted har kontaktat vd Lena Boman för att tala om förvärv, likviditetsgaranter och rörelsemarginal.

Omvänd aktiesplit samt likviditetsgarant
I beQuoted nyhetsbrev nr 18 2008 skrev vi om den kommande aktiespliten där 100 aktier skulle omvandlas till 1. Denna aktiesplit genomfördes den 25 juni och kursen är nu runt 9 kronor. 

Bolaget har även utsett Remium till likviditetsgarant, vilket innebär att Remium kommer lägga ut köp- och säljordrar i syfte att minska skillnaden mellan köp och säljkurs samt öka likviditeten i aktien.

- Vi var inte missnöjda med likviditeten i aktien, men vill försäkra oss om att den alltid är god och stabil, säger Lena Boman och fortsätter:

- Vi anlitade Remium som likviditetsgarant eftersom vi månar om våra aktieägare och ser tjänsten som en kvalitetsstämpel.

Förvärv av golvteknikspecialist
I början på juli förvärvade Enaco rörelsen i Atlas Environment AB, vilket är ett bolag specialiserat på installationsgolvsteknik. Förvärvet passar bra in i Enacos affärsområde Intech, som inreder och försörjer lokaler med teknik som ger låg energiförbrukning, hög kylkapacitet och ett bra inomhusklimat.

- Detta är ett litet förvärv för Enaco, huvudanledningen till förvärvet är att få tillgång till specialkunskap och kompetens inom golvteknik samt knyta materialleverantörer närmare Enaco, kommenterar Lena Boman.

Fortsatt starka siffror för andra kvartal
Enaco har under månaden släppt sin rapport för andra kvartalet, och orderingången ser fortsatt bra ut.

Andra kvartalets siffror i korthet:

      • Omsättning: 55,7 Mkr (41,4)
      • Resultat efter finansnetto: 4,2 Mkr (1,4)
      • Vinst per aktie: 0,73 kr (0,18)

Enaco har hittills under första halvåret 2008 tjänat ihop 1,23 kronor per aktie, vilket är att jämföra med att de tjänade 0,87 kronor per aktie under helåret 2007.

Resultatet har ökat betydligt mer än omsättningen, en förklaring är att bolaget fortsätter att använda sina skattemässiga underskottsavdrag vilket innebär att ingen skatt betalats hittills i år.

Det är dock den förstärkta rörelsemarginalen som står för den största lönsamhetsökningen, rörelsemarginalen under andra kvartalet mer än dubblades från 3,6 procent till 7,8 procent.

- Ett av målen vi hade när jag gick in som vd i september 2007 var att förbättra marginalerna och öka stabiliteten i rörelsen. Vi börjar nu se resultatet av detta arbete, säger Lena Boman.

Stark orderingång framöver
I beQuoted nyhetsbrev nr 18 2008 skrev vi om att Enaco inte känt av någon avmattning i marknaden, och det stämmer fortfarande med viss reservation.

- På ordersidan ser det fortsatt bra ut. Vi märker dock att besluten inför en beställning i regel tar längre tid nu. Dock har vi ingen kund som avstått från köp, utan det tar längre tid från att vi gör offerten till att beställningen trillar in, kommenterar Lena Boman.

Reviderar upp prognosen
Senast beQuoted skrev om Enaco prognostiserade vi att bolaget skulle omsätta 220 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4 procent.

Med tanke på den stora ökningen av rörelsemarginalen under första halvåret och att utsikterna för helåret ser fortsatt goda ut, reviderar vi upp prognosen något lönsamhetsmässigt.

Vi räknar fortfarande på att Enaco omsätter minst 220 miljoner kronor, men höjer prognosen för rörelsemarginalen till 5 procent för verksamhetsåret 2008. Vi tror fortsatt att ingen skatt kommer betalas under helåret och vinsten per aktie bör hamna på runt 1,85 kronor.

Ställer vi detta mot börskursen som ligger runt 9,50 kronor blir p/e talet cirka 5. Om vi räknar med schablonskatt på årets vinstprognos hamnar p/e-talet runt 7.

Enaco-aktien ger en kombination av en stark tillväxt, bra helårsutsikter och en låg vinstmultipel, beQuoted anser därför att aktien är köpvärd.


PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Enaco:
» Enaco ser ingen avmattning i marknaden
» Stororder från Qbranch innebär delvis ny affärsmodell
» Enaco kan se fram emot ett starkt 2008
» Lena Boman ny VD för Enaco
» Enaco till p/e 9 på 2007-års vinst
» Lönsam service ny prioritet för Enaco
» Bättre marginaler i Enaco
» Stororder på Office System visar vilken marknadspotential som finns i Enaco
» ENACO förvärvar höglönsamt Sonika
» Fortsätter att växa och byter namn till ENACO

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Lena Boman
VD Enaco
 

 
Bolagets mål för verksamhetsåret 2008 är en omsättning på minst 200 miljoner kronor.


Enaco har hittills under de första sex månaderna gjort en större vinst än vad de lyckades med under helåret 2007.

 

 

 
Golvspecialisten Atlas Environment AB förvärvades av Enaco i början av juli, och ska förstärka affärsområdet Enaco Intech.



Rörelsemarginalen har ökat markant under årets första sex månader.

 


(klicka bilden för större bild)




Enaco
har fyra affärssområden:


 
 
 





Enaco har anlitat Remium som likviditetsgarant.




Nästa händelse
2008-10-17
Delårsrapport Q3 2008


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig