beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Förbättrade analys- och avbildningsmetoder ska få spinn på Accelerators dotterbolag 
beQuoted nyhetsbrev 24 juli 2008
Förbättrade analys- och avbildningsmetoder ska få spinn på Accelerators dotterbolag
- Metoden leder bland annat till kostnadsbesparingar

Med första pilot igång och avtal med Sectra, hoppas Accelerator att dess dotterbolag Synthetic MR, med programvaran SyntMR, ska få ett genombrott i år. beQuoted har tittat närmare på ett bolag inom medicinsk teknik.

Snabbare och säkrare analyser
Synthetic MR, är ett bolag inom Accelerator-koncernen som har utvecklat en ny teknik för förbättrade analys- och avbildningsmetoder av MR-bilder (Magnetic Resonance). Accelerators ägarandel uppgår till 53,33 procent.

MR används för att upptäcka, lägesbestämma och klassificera vissa sjukdomar och skador hos undersökta patienter. En metod som är att föredra vid undersökning av mjuk vävnad i kroppen.

Vid undersökningen används en magnetkamera för bildgivande diagnostik. Tekniken kan användas bland annat för att upptäcka tumörer och andra avvikelser på olika organ.

Den mjukvarubaserade teknik Synthetic MR utvecklat kan användas på redan befintlig MR-utrustning. Fördelarna med tekniken är att syntetiska bilder ger större säkerhet i diagnosen från en första scan (körning i kameran). Metoden är således tidsbesparande eftersom färre antal scan behövs göras.

Produkten har enligt bolaget även potential att ge större noggrannhet och kortare hanteringstider.

I dagsläget kostar en MR-undersökning cirka 3.500 kronor per patient och tar genomsnitt cirka 50 minuter att genomföra. SyntMR reducerar tidsåtgången med upp till en kvart, eller 30 procent. Dessutom uppnås en förbättrad diagnostisk kvalitet, det vill säga att det går att få ut mer relevant information ur bilderna. 

Samarbete med Sectra
En första version av programvaran har lanserats. För närvarande finns SyntMR installerat i Phillips MR-system. Synthetic MR har för avsikt att utveckla och anpassa produkten för fler MR-system.

I slutet av förra året tecknades ett första avtal när Sectras dotterbolag Sectra Imtec AB och Synthetic MR slöt ett samarbetsavtal om lansering av programvaran SyntMR. Avtalet omfattar utöver försäljning även underhåll och uppgraderingar.

Tanken är att SyntMR ska lanseras som en så kallad plug-in i Sectras PACS-system, en typ av bildarkiveringssystem som utgör en egen marknad vid sidan av MR-systemen.

Enligt Accelerator kommer lanseringen inom ramen för samarbetet med Sectra att ske i Norden och Europa initialt, för att i ett senare skede nå den nordamerikanska marknaden. Men bolaget meddelar att det för diskussioner med fler parter kring SyntMR.

Arkivering av bilder
PACS (Picture Archiving and Communication System) innebär lagring, åtkomst, distribution och presentation av medicinska digitala bilder via en dator, datorsystem eller nätverk.

Enklare uttryckt kan PACS liknas vid ett digitalt arkiv för medicinska bilder. Den digitala tekniken möjliggör informationsbyte mellan avdelningar på långt fysiskt avstånd från varandra.

Enligt CBR (Computer Business Review) beräknas marknaden för PACS i Europa och Nordamerika uppgå till 8,6 miljarder dollar år 2011. Länderna Frankrike och Tyskland beräknas ha en årlig tillväxt på 12 respektive 11 procent fram till 2011.

Tidseffektivitet, kostnadsbesparningar samt bättre patientvård är de faktorer som driver efterfrågan av PACS.

Sectras PACS rankas högt
Sectra-koncernen sysslar med utveckling och försäljning av medicinska system och avlyssningssäkra kommunikationssystem. Koncernens medicinska gren utvecklar och säljer IT-system och produkter för bland annat röntgen och ortopedkliniker.

I dag finns över 950 svenska och utländska sjukhus som använder Sectras system. Över 40 miljoner röntgenundersökningar diagnostiseras varje år. Med detta kvalificerar sig Sectra som ett av världens ledande företag inom system för hantering av digitala röntgenbilder. Sectra har cirka 4 procent av PACS-marknaden.

I en undersökning gjord av det amerikanska analysföretaget KLAS, hamnade Sectra högt gällande kundutvärdering av PACS. En topp-tre placering erhölls både för medelstora sjukhus och fristående röntgenkliniker. Denna undersökning är av vikt då vårdleverantörer använder rapporterna inför inköpsbeslut.

Intäkter andra halvåret
Med ett växande intresse för förbättrade analys- och avbildningsmetoder, ser Synthetic MR ut att ligga rätt i tiden. Ett antal patentansökningar är inlämnade och samarbetet med Sectra beräknas ge de första försäljningarna under andra halvåret i år.

beQuoted ser därför med tillförsikt på framtiden. Vi anser det av intresse att följa hur Accelerator och Synthetic MR fortsätter sin lansering av SyntMR och hur avtal och intäkter med framtida partners formas.



ADI KRILIC
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om Accelerator:
» Accelerator satsar på genombrott inom cancerterapi
» Positiv utveckling i Accelerators projekt
» Accelerators värde 4,90 - 6,47 kronor per aktie
» Accelerator startar projekt inom cancerterapi
» Accelerator vill ta in 27 miljoner kronor i nyemission
» Accelerator förenklar tester i sjukvården
» Cancerprojekt ger stor potential för Accelerator
» Forskningsprojekt hos Accelerator närmare försäljning

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Andreas Bunge
VD Accelerator Nordic

 
 
Synthetic MR är ett av Accelerators portföljbolag. Ägarandelen uppgår till 53,33 procent.
 
 
 
MR (Magnetic Resonance) är en metod som föredras vid undersökningar av mjuk vävnad, till exempel hjärnan. 
  

 

 
 
Mjukvaran SyntMR ökar säkerheten och reducerar tidsåtgången för MR-undersökningar.
 
 
 
 
 
 
I slutet av förra året slöts ett samarbetsavtal med Sectra imtec.
 
 
 
Avtalet gäller försäljning, underhåll och uppgraderingar.
 
 
 
 
Lansering genom samarbetet med Sectra ska ske i Norden och Europa intialt, för att sedan även nå den nordamerikanska marknaden.
 
 
 
Idag använder över 950 sjukhus Sectras system för hantering av digitala röntgenbilder.
 
 

 


 
Samarbetet med Sectra beräknas ge de första försäljningarna under andra halvåret 2008.
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-26
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig