beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vita Nova bygger vidare på One-Stop-Shopkonceptet 
beQuoted nyhetsbrev 23 juli 2008
Vita Nova bygger vidare på One-Stop-Shopkonceptet
- Har förvärvat NMCT och breddar därmed verksamheten inom A+Science

Vita Nova Ventures meddelade nyligen att man har förvärvat delar av verksamhetsinnehållet i konkursboet efter NMCT AB. Förvärvet placeras i ett nybildat dotterbolag till A+Science som kommer att gå under namnet A+Science Enrolment. beQuoted har talat med Göran Wessman, Vita Novas vd, om A+Science förvärv, marknad och närmaste framtid.

Synergier och konkurrensfördelar

Göran Wessman menar att NMCT är ett strategiskt förvärv som kommer att ge synergieffekter och konkurrensfördelar för A+Science-gruppen.

- Det är en kompletterande verksamhet som ökar bredden i vårt produkterbjudande och som ger oss en spetskompetens inom det område som anses vara den mest kritiska delen av kliniska prövningar.

- NMCT har haft en världsunik position vad gäller att rekrytera människor som deltagare i kliniska prövningar direkt från gatan, människor som inte finns i vården. Företaget har byggt upp ett kunnande om hur man ska bära sig åt för att genom media, data och administration infria krav på tillförlitlig rekrytering som ställs vid kliniska prövningar.

Förvärvet är ett tydligt steg mot att etablera sig som en One-Stop-Shop inom klinisk prövningsverksamhet. Detta är inte bara något som uppskattas av kunderna, utan öppnar för framtida synergier.

Nytt verksamhetsområde
Patientrekrytering är ett nytt verksamhetsområde för A+Science och man kommer att erbjuda åtta till tio personer anställning på nya A+Science Enrolment. Detta kan ställas i relation till de drygt 20-talet som var anställda på NMCT.

Det nya dotterbolaget ska också utformas för att ta emot beställningar i mindre skala och kommer i ett första skede att fokusera på befintliga projekt. beQuoted tycker att det låter som en sund strategi då man minskar riskerna för att ta sig vatten över huvudet när man nu tar sig an ett nytt verksamhetsområde.

Blomstrande marknad
Göran Wessman refererar till nyligen publicerad rapport från Biopharma knowledge publishing som visar att den internationella tillväxten inom branschen har varit god under det senaste året, närmare bestämt 28 procent.

- De senaste åren har branschens tillväxt legat på 15-17 procent och det är väl i de trakterna den långsiktiga tillväxten ligger. Det är en het marknad och vi känner av en stark efterfrågan.

Stark tilltro till A+Science
A+Science har som mål att dubbla omsättningen inom 36 månader och uppnå en marginal för rörelseresultatet på 7 procent. Under det senaste året har lönsamheten påverkats negativt av en rad orsaker som avskrivningar och organisatoriska förändringar och man har därför inte lyckats uppnå marginalmålet. 

Göran Wessman räknar dock med att man kommer att kunna etablera en rörelsemarginal på 7 procent i slutet av året och tror att det är en trend som kommer att hålla i sig under 2009.

- Jag ser inga större problem med att hamna i marginalintervallet sju till tio procent under nästa år. Det är någonstans där vi ska ligga.

Han framför också att man inte ska se förvärvet som en trend mot ökad satsning på CRO-verksamheten på bekostnad av Ventures-verksamheten.

- Man ska snarare se på förvärvet som ett tecken på att vi tror starkt på A+Science, inte att vi försöker ta fokus från våra portföljbolag.

Det ser ljust ut för Vita Nova om man lyckas få upp lönsamheten i linje med målsättningen och fortsätter expandera i nuvarande takt. Det skulle motivera en klart högre värdering för koncernen och skapa en gynnsam situation för en eventuell särnotering av A+Science, vilket är en möjlig strategi för att lyfta fram dolda värden i Vita Nova.


MICHE KARLSTRÖM
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om Vita Nova:
» Vita Nova Venture har lagt grunden för ett bättre resultat 2008
» Lyckat förvärv stärker A+Science rejält
» Vita Nova förvärvar Sedoc
» Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt
» Vita Nova förbereder för fortsatt tillväxt
» Life Science för hela slanten i Vita Nova

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Göran Wessman
VD Vita Nova Ventures

 
 
- NMCT
har haft en världsunik position vad gäller att rekrytera deltagare i kliniska prövningar direkt från gatan, människor som inte finns i vården.
 
 

 
Förvärvet
skall ge synergieffekter och konkurrensfördelar för A+Science-gruppen.
 
 
 
En nyligen publicerad
rapport visar att branschtillväxten varit 28 procent det senaste året. 
 
 
 
A+Science mål
är att dubbla omsättningen inom 36 månader och uppnå en marginal för rörelseresultatet på 7 procent.
 
 
 

Göran Wessman räknar med att man kommer att etablera en rörelsemarginal på 7 procent i slutet av året.
 
 
- Jag ser inga större problem med att hamna i marginalintervallet sju till tio procent under nästa år. Det är någonstans där vi ska ligga.
 

Nästa händelse
2008-08-21
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig