beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Mines till finbörsen 
beQuoted nyhetsbrev 18 juli 2008
Nordic Mines till finbörsen
- Nyemissionen fulltecknad och genomförd

Nordic Mines flyttar nu över till finbörsen, OMX Small Cap. Samtidigt som bolaget blev godkänt för överflyttning så har även en företrädesemission genomförts med goda resultat. Planering och förberedelser inför gruvstarten i Laiva pågår för fullt.

Nordic Mines får ny handelsplats
Från och med idag så kommer all handel av Nordic Mines aktier ske på OMX Small Cap. Godkännandet av OMX Nordic Exchange Stockholms bolagskommitté kom den 1 juli i år och var varmt välkommet av både företaget och dess aktieägare.

Michael Nilsson, VD för Nordic Mines, ser mycket positivt på godkännandet och nynoteringen:

- Det är väldigt positivt att vi nu har visat att vi uppfyller de krav som OMX ställer på börsbolag. För aktieägarna är detta ett viktigt steg eftersom genomlysningen av bolaget blir bättre.

Den nya exponeringen som noteringen på Stockholmsbörsen innebär skapar förväntningar och förhoppningsvis ett ökat intresse för Nordic Mines och deras verksamhet.

- Vi har innan noteringen märkt av ett ökat intresse för Nordic Mines bland större institutioner. På sikt är vi övertygade om att börsnoteringen kommer leda till en högre likviditet i aktien, berättar Michael Nilsson.

I samband med nynoteringen så har även bolagets handelspost utökats till 500 aktier per post, vilket är en förändring mot tidigare 300 aktier per post. 

Företrädesemissionen fulltecknad
Den 19 maj i år klubbades beslutet att en företrädesemission skulle genomföras. Emissionen är ett led i att säkerställa finansiering av uppbyggnaden av gruvanläggningen i Laiva i Finland där bolaget planerar att påbörja gruvdrift i början av 2010.

- I samband med att bolagsstämman bemyndigade styrelsen att emittera aktier så uttalades det ett stort intresse från bolagets ägare att teckna mer aktier i bolaget. Det är något som självfallet är en styrka i arbetet med finansieringen av Laivaprojektet, berättar Michael Nilsson för beQuoted.

Emissionen utökade aktiekapitalet med 5.171.428 stycken aktier. Teckningskursen sattes till 20 kronor och blev fulltecknad vilket har tillfört nytt kapital till bolaget på 103,4 miljoner kronor. Det nya totala antalet utestående aktier efter företrädesemissionen uppgår till 23.271.428 aktier.

Michael Nilsson påpekar att emissionen är ett viktigt steg i rätt riktning men att finansieringen inte är helt färdigställd:

- Bolagets ekonomiska situation med en stark kassa utgör grunden för att finansiera Laivaprojektet men till detta kommer den kreditdel som vi för närvarande arbetar med tillsammans med en grupp välkända banker. Kreditdelen som tas upp som lån utav banker beräknas till ungefär två tredjedelar av den totala investeringen.

Gruvstarten i Laiva är siktad
Guldfyndigheten i Laiva har potential att bli en av Nordens största, och därmed en av Europas största, guldfyndighet. Just nu pågår ett omfattande arbete kring projektet:

- Fyndigheten är öppen i flera riktningar. Idag så fortsätter vi med det tidigare arbetet att borra vidare för att utöka fyndigheten. Parallellt med borrningsarbetet pågår tillståndsprocessen och där förväntar vi oss flera viktiga godkännanden under de närmsta månaderna.

Målsättningen för Nordic Mines är att starta produktionen vid Laiva i mars 2010. En målsättning som är realistisk enligt Michael Nilsson:

- Vi förväntar oss att ha samtliga centrala tillstånd på plats under året och räknar då med att kunna slutföra finansieringen med banklån. Eftersom avtalet om kvarnleveransen redan är på plats så är vi positiva om att vi fortsatt kommer att kunna hålla tidsplanen.

Slutfinansiering kvarstår
Förväntningarna för Nordic Mines stiger ju närmare gruvstart vi kommer, men det finns många triggers att hålla koll på den närmaste framtiden. En central punkt för att arbetet kring Laiva ska fortsätta enligt tidsplan, är att alla de tillstånd som krävs för gruvproduktionen blir godkända i tid.

Tillstånden är avgörande för att kunna slutföra den stora delen av finansieringen som täcks upp av lån via banker. Michael Nilsson säger att hittills så ser det inte ut som att tillstånden eller slutfinansieringen kommer bli några problem.

Inom gruvbranschen så har det däremot skapats många förseningar inom segmentet större maskiner. Detta har uppkommit som en konsekvens av de höga råvarupriserna som har ökat efterfrågan på högre produktion. 

I och med att Nordic Mines träffade avtal i ett mycket tidigt skede med en av världens ledande kvarnleverantörer så ligger leveranstiden i stort sett i linje med den uppsatta tidsplanen, enligt Michael Nilsson.

Den tilltagande riskaversionen på den finansiella marknaden har gynnat guldbranschen. I världen har guldproduktionen minskat de senaste 10 åren vilket även har lett till att guldpriset fått sig en riktig höjdarresa de senaste åren.

De tillstånd och den finansiering som fortfarande behövs skapar tillsammans med den allmänna börsoron en osäkerhet i värderingen. Det är något som gett tydligt utslag i aktiekursen som fallit från runt 30 kronor i maj till dagens kurs kring 20 kronor. Samtidigt är det just det som gör att Nordic Mines första år på Stockholmsbörsen ser ut att kunna bli riktigt spännande.


JOHAN FALK
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Nordic Mines får kvarnleverans november 2009
» Kraftigt utökad känd mineraltillgång för Nordic Mines i Laiva, Finland
» Nordic Mines hittar ännu mer guld i Laiva, Finland
» Nordic Mines gruva i Laiva undervärderad
» Nordic Mines vill öppna Nordens största guldgruva
» Mer guld i Finland för Nordic Mines

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

- Vår förhoppning är nu att fler investerare, såväl privatpersoner som institutioner, ska få upp ögonen för Nordic Mines. På sikt är vi övertygade om att börsnoteringen kommer att leda till en högre likviditet i aktien.
 
 
 

(klicka bilden för större bild)

 
Den kända och indikerade mineraltillgången har i Nordic Mines präglats av en rejäl uppvärdering de senaste två åren. Arbetet fortsätter för fullt för att se hur långt ut fyndigheten sträcker sig.
 
 

Guldprisets utveckling från januari 1987 till mars 2008. 

(klicka bilden för större bild)

 
Guldpriset gynnar som allra mest guldföretagen. Som det ser ut idag så ser guldpriset ut att ha stigit för att stanna på en hög nivå.
 
 

10 års guldproduktion i världen räknat i ton.
 

(klicka bilden för större bild)

 
Den totala mängden producerat guld i världen har stadigt minskat sett på en 10-årsperiod bakåt i tiden.

 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-19
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig