beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: FormPipe Software levererar ett starkt första halvår 
beQuoted nyhetsbrev 17 juli 2008
FormPipe Software levererar ett starkt första halvår
- Omsättning och lönsamhet ökade kraftigt

Såväl omsättning som lönsamhet steg kraftigt under det första halvåret 2008 för FormPipe Software. Sedan vi skrev om bolaget senast har även ett intressant ramavtal i Danmark slutits. beQuoted tog kontakt med VD Christian Sundin för att få en uppdatering.

Flera stora order under första halvåret
FormPipe har startat verksamhetsåret 2008 starkt med en rad nya offentliggjorda order. Sedan årsskiftet har åtta större order på sammanlagt 22 miljoner kronor offentliggjorts.

En order som får ses som extra intressant är den som offentliggjordes i maj, beställd av Vägverket. Denna order var beställd utanför Verva-avtalet via en offentlig upphandling, vilket innebar att alla bolag som var intresserade fick ge offerter.

- Vägverket valde att själva göra en offentlig upphandling, för att säkerställa den bästa produkten för just deras organisation, säger FormPipe Softwares VD Christian Sundin.

-
Vi fick bland annat åka till Borlänge och göra tvådagars övningar för att bevisa vad vår produkt klarar av. Att vi sedan efter upphandlingen fick ordern ser jag som ett kvitto på att vår produkt fortfarande är bäst, fortsätter Christian Sundin.

Viktigt ramavtal i Danmark
I början på juli meddelade bolaget att de slutit ett ramavtal med danska SKI - Statens og Kommunernes Indkøbs Service. Ramavtalet är likt avtalet med svenska Verva, vilket innebär att det offentliga Danmark kan välja FormPipes produkt W3D3 utan att behöva göra offentliga upphandlingar.

- Detta är ett mycket spännande avtal som på sikt kommer kunna bli väldigt stort för FormPipe, säger Christian Sundin och fortsätter:

- I och med detta avtal har vi alla möjligheter att komma in på den danska marknaden med W3D3, som är vår huvudprodukt. Vi kommer nu att satsa kraft och resurser på att penetrera den danska marknaden.

Starkt första halvår
I veckan släpptes rapporten för FormPipes andra kvartal samt sammanställningen för första halvåret, vilket jämförelsevis får ses som ett väldigt starkt första halvår. Det förvärvade företaget EFS Technology är dock inte inräknat i fjolårets siffror.

Andra kvartalets siffror i korthet:

      • Nettoomsättning: 24,6 Mkr (14,5)
      • Rörelsemarginal: 28,4% (14,3)
      • Resultat efter finansnetto: 6,1 Mkr (1,8)
      • Vinst per aktie: 0,45 kr (0,15)

Första halvårets siffror i korthet:

      • Nettoomsättning: 48,6 Mkr (30,0)
      • Rörelsemarginal: 30,1% (12,3)
      • Resultat efter finansnetto: 12,8 Mkr (3,1)
      • Vinst per aktie: 1,01 kr (0,26)

FormPipe har redan under första halvåret 2008 lyckats överstiga vinsten för helåret 2007. Rörelsemarginalen har också den fått sig ett rejält uppsving sedan samma period förra året.

- Huvudorsaken till att rörelsemarginalen ökat kraftigt under första halvåret beror till stor del på att personalstyrkan inte ökat nämnvärt, medan omsättningen ökat kraftigt. säger Christian Sundin och fortsätter:

- Den kraftiga omsättningsökningen är främst ett resultat av de fina orders som vi tog under de två första kvartalen tillsammans med vår kontinuerligt växande kundstock som genererar ökande repetitiva intäkter.

- Kostnadsmassan under andra kvartalet är högre än den under första kvartalet, trots att omsättningen var ungefär lika stor. Orsaken till detta är att flera kostnader tagits under andra kvartalet för att stärka försäljnings- och partnerstödsorganisationen, kommenterar Christian Sundin.

På väg mot rättvisare värdering
I början av 2007 stod handlades FormPipes aktie för runt 28 kronor, i mars samma år slutade dåvarande VD Rikard Akhtarzand och marknaden vände ryggen till bolaget. Börskursen bottnade på 7,40 kronor strax före bolagets bokslut i januari 2008.

Bokslutet för 2007 överraskade marknaden och till dagens datum har kursen dubblats och pendlar nu runt 16 kronor. Trots kursdubblingen ser beQuoted en fortsatt uppsida i aktien.

Senast vi skrev om FormPipe var i samband med bokslutet för 2007, då vi spådde att vinsten per aktie för 2008 skulle hamna kring 1,25kr. Med dagens information och det starka första halvåret 2008 reviderar vi upp prognosen.

beQuoted räknar med att FormPipe fortsätter året starkt och landar på en omsättning runt 100 miljoner kronor för helåret, samt att rörelsemarginalen ligger runt 25 procent. Efter finansnetto och skatt bör då vinsten per aktie hamna kring 1,65 kronor.

Ställer vi prognosen mot aktiekursen hamnar P/E-talet på strax under 10. I dagens börsklimat kanske det inte ses som ett fynd, men bolagets intäkter får ändå ses som relativt konjunkturokänsliga med tanke på att majoriteten av bolagets kunder är verksamma inom offentlig sektor. Lägg sedan till en kraftig tillväxt och en stabilitet i de repetitiva intäkterna, och du får ett välmående tillväxtbolag till en tilltalande värdering, beQuoted anser att aktien är klart köpvärd.


PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]
 
Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» Hävstång i FormPipe Software
» Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software
» Danskt förvärv breddar FormPipes marknad
» FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
» FormPipe en framgångssaga utan ände

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
 
 
 

 
LaserNet är en produkt för så kallat input/output management. 
 
I praktiken kan det innebära att formatera, hantera och distribuera data som skapas av bakomliggande system. Behovet av att kunna sprida anpassade dokument i olika format automatiskt driver efterfrågan.
 
 
Teknologin bakom LaserNet har utvecklats av det danska mjukvarubolaget EFS Technology, som förvärvades under 2007. 

 
 

(klicka bilden för större bild)

 
FormPipes ECM-erbjudande
med integrationen av LaserNet.

 
 
 

Repetitiva intäkter rullande 12 månader
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Omsättning och rörelsemarginal
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-10-22
Delårsrapport Q3 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig