beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov 
beQuoted nyhetsbrev 9 juli 2008
ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
- Upphandling om avtal väntas ske i höst

De senaste månaderna har präglats av att integrera förvärvet Kungsholms och genomföra namnbytet från ICM Logistik till ICM Kungsholms. Samtidigt som företaget växer tävlar de om den svenska statens flyttbehov i de upphandlingar som väntas ske till hösten.

Fortsatt tillväxt inom kärnverksamheten
Kärnverksamheten inom flyttjänster har ökat med över 50 procent inom Sverige och med knappt 40 procent internationellt sett.

Ökningen har varit kraftig, i viss mån tack vare den nya kundstocken från Kungsholms, men även från den medvetna minskningen på vanliga transporttjänster. Minskningen har frigjort resurser som nu styrts om till den växande flyttverksamheten.

Upphandling av statens flyttbehov sker i höst
I den upphandling som skedde under 2007 gällande statens behov av flyttar var ICM Kungsholms en av vinnarna. Upphandlingsbeslutet överklagades av den förlorande parten och kammarrätten beslutade att upphandlingen skulle göras om.

- Nu i höst förväntas det ske två upphandlingar gällande statliga flyttar. Det ena gäller bohagsflyttar och den andra gäller flyttar av statliga kontor. Båda dessa avtal har vardera en omsättning kring 25 - 30 miljoner kronor, gissar Thomas Hanbo.

Under den nu avtalslösa perioden har ICM Kungsholms träffat en överenskommelse med Arbetsförmedlingen som administrerar en stor del av statens behov av bohagsflyttar. 

Överenskommelsen täcker statens behov fram till oktober månad eller tills den nya upphandlingen är klar. Genom det nya tillfälliga avtalet så sker de statliga bohagsflyttningarna även fortsatt till reglerade priser. 

Utökning av lager vid förvärv av fastighet i Spånga
ICM Kungsholms har låtit uppföra en ny lagerbyggnad i Spånga, tvärs över gatan och mitt emot deras befintliga lokaler.

- Vi säljer många magasineringstjänster, varav bohagslagring är speciell och en stor del. Problemet har varit att utrymmet senaste tiden varit för litet och för att kunna fortsätta växa har vi behov av större utrymmen både för bohags- och konventionell pallmagasinering.

Enligt Thomas Hanbo kommer den nya fastigheten ge mer plats för pallagring, vilket koncentreras dit i nya ställage. En ny spårbunden smalspårstruck ökar kapaciteten med 20 procent jämfört med tidigare ställage och truckar.

Det nya lagret kommer att rymma upp till 1200 pallplatser medan det befintliga lagret nu enbart kommer användas för bohagsmagasinering, vilket det en gång byggdes för.

Första kvartalet 2008
Det första kvartalet 2008 visar på stärkt tillväxt jämfört med föregående kvartal under 2007. Men bolaget visar ett negativt kassaflöde, vilket förklaras av den investering som gjorts i den nya magasinbyggnaden i Spånga.

      • Omsättning 56,9 Mkr (46,4)
      • Resultat efter finansnetto 3,0 Mkr (2,1)
      • Vinst per aktie: 1,07 kr (0,78)

Antalet utestående aktier är just nu 2.574.715 stycken. Vid dagens börskurs på 23,10 kronor ger det ett börsvärde på drygt 59 miljoner kronor.

Det första kvartalets omsättning motsvarar för helåret en tillväxttakt på cirka 19 procent. Med andra ord har 2008 börjat bra och målet på en årlig tillväxt på 20 procent borde inte vara några problem att nå, anser beQuoted.

Framtiden ser ljus ut för 2008, men oljepriset oroar
Thomas Hanbo ser positivt på närmsta framtiden med ett bra första kvartal i ryggen.

- Vi har ett bra orderläge nu under sommaren och fram till hösten. Vi har många avtalskunder, vilka utgör basen av omsättningen. Vid sidan om avtalskunder så behövs också stora engångsuppdrag, men också på detta område ser det bra ut just nu för vår del.

Någon avmattning är inte att vänta för ICM Kungsholms, berättar Thomas Hanbo vidare. Vid tveksamhet i konjunkturen ska företagen flytta till mindre lokaler medan förväntningar om högkonjunktur styr företagen till större lokaler. Det vill säga konjunktursvängningar gynnar flyttbranschen.

Men samtidigt oroas Thomas Hanbo av de höga priserna på drivmedel.

- Drivmedelspriserna är en stor utgift för oss, de höga drivmedelspriserna är helt klart ett orosmoln. Det skulle kunna påverka vårt mål om 7 procents rörelsemarginal i slutändan. Men i och med att vi medvetet har minskat vår transportsverksamhet så minskar även våra drivmedelskostnader totalt sett.

Transportbranschen kräver fler fordon än flyttbranschen och de totala drivmedelskostnaderna är därmed väsentligt högre i transportsegmentet. Samtidigt som transportbranschen är dyrare i drift och mer konkurrensutsatt så är även vinstmarginalerna högre i flyttbranschen. 

Minskningen av de rena transporttjänsterna ser beQuoted som ett klokt beslut för att gå mot en mer renodlad verksamhet inom flyttbranschen där vinstmarginalerna är högre.

ICM Kungsholms fortsätter att handlas på sparlåga
Förutsatt att ICM Kungsholms når upp till sitt nya mål om en rörelsemarginal på 7 procent motsvarar det en vinst per aktie om lite drygt 4 kronor. Vid en börskurs på 23,10 kronor ger det ett p/e-tal på 5,3.

Med fortsatt tillväxt samt en utdelning för 2007 års vinst på 1 krona, motsvarande en direktavkastning på drygt 4 procent vid dagens kurs, ser beQuoted positivt på helåret 2008.

Med god möjlighet att dryga ut orderböckerna vid de statliga upphandlingar som väntas till hösten anser vi att aktien är attraktiv på dagens nivå.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland
» ICM rullar mot ännu högre vinst, p/e 6,3 för 2007
» ICM Logistik börjar nya året strålande
» ICM överträffar egen prognos med råge
» ICM flyttar upp tillväxttakten till 30 procent
» ICMs flytt tillbaka mot flyttjänster kan bli fynd



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 
 
 

- Vi ser ett fortsatt starkt orderläge under sommaren och fram till hösten.
 
 
 
 

 
ICM Kungsholms utvecklar, marknadsför och levererar högkvalitativa flyttjänster. 
 
  
 
 

 
Bolaget levererar
även värdehöjande kringtjänster som exempelvis packning, montering och installation.
 
 
 
 

 
Oljepriset ett orosmoln
 
- Drivmedelspriserna är en stor utgift för oss. Men i och med att vi medvetet har minskat vår transportsverksamhet har våra drivmedelskostnader minskat totalt sett.
 
 
 
 

 
ICM Kungsholms finansiella mål är att över en konjunkturcykel växa med 20 procent per år och nå en rörelsemarginal på 7 procent.
 
 
För 2008 bedöms omsättningen kunna nå 220 - 230 miljoner kronor. En tillväxt på 15 - 20 procent. 
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-19
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig