beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Micro Holding fortsätter satsningen med samarbetspartners 
beQuoted nyhetsbrev 8 juli 2008
Micro Holding fortsätter satsningen med samarbetspartners
-
Avstår från att öppna fler butiker i år

Med ny butik i Norrköping och fler shop-in-shop lösningar tillsammans med Vianor, hoppas Micro uppnå ökad omsättning och break-even under senare delen av 2009. Men den sinande kassan är ett problem som måste lösas. Vi börjar med att syna årets första kvartal.

Ökade kostnader
I förhållande till första kvartalet 2007 minskade omsättningen marginellt, samtidigt som kostnaderna ökade under det första kvartalet 2008.

      • Omsättning: 32,8 Mkr (33,4) 
      • EBIT–resultat: -11,4 Mkr (-8) 
      • Resultat efter finansnetto: -11,6 Mkr (-8) 
      • Vinst per aktie: -0,05 kr (-0,05) 

Anledningen till att kostnaderna ökade under årets första kvartal hänförs främst till utbyggnad av centrallagret. Tidigare har bolaget haft ett mindre centrallager. För att säkerställa leveranser till butiker och förbättra kontrollen har bolaget valt att bygga ut ett större lager i takt med att behoven växer.

Det utbyggda centrallagret kommer att serva internetbutiken, när den kommer igång. Och bolaget har under kvartalet även tagit kostnader på cirka en miljon kronor som en följd av investeringar i utveckling av den.

Rörelsemarginalen för kvartalet sjönk från -23,8 procent för 2007 till -34,7 procent för 2008. Under första kvartalet 2007 upplöstes 2,5 miljoner kronor i reserver som en konsekvens av utköpet av Micro från Bilia.

Vinstmarginalen hade en liknande resa, från -24 procent 2007 till -35,3 procent för 2008. Anledningen till att resultatet per aktie såväl 2008 som 2007 uppgår till –0,05 kronor, trots ökad förlust, är den nyemission bolaget genomförde i slutet av förra året.

Under årets första tre månader minskade antalet besökare i butikerna, från 402.016 till 360.741 besökare. Men försäljningen per kund ökade, från 209 kronor till 221 kronor. Vd Kristina Jarring menar att det är ett utfall av en mer kundfokuserad försäljning.

Under kvartalet har bolaget även öppnat en ny butik i Norrköping. Butiken är den femtonde i ordningen.

Den perfekta konstellationen
Bolaget har tidigare aviserat både viljan att uppnå fördubblad omsättning fram till 2010 och målet att uppnå break-even under senare delen av 2009.

Enligt Kristina Jarring ska bolaget uppnå detta genom ytterligare utveckling och satsning på samarbetena. Satsning mot att stärka och profilera varumärket Micro ska också initieras med olika kampanjer.

Befintliga samarbetspartners är den perfekta konstellationen ur ett marknadsföringsperspektiv, uppger Kristina Jarring. Bland annat kommer gruppen starta gemensamma marknadsföringskampanjer om erbjudanden från respektive partner.

Utskicken kommer främst vända sig till kvinnor. I dag utgör kvinnor 25 procent av kundskaran, en siffra Kristina Jarring hoppas förbättra:

- Kvinnor är en målgrupp alla pratar om, men ingen tar tag i.

I dagsläget har Micro 20 stycken shop-in-shop lösningar med Vianor. Totalt har Vianor 70 verkstäder och siktar mot att nå 100 anläggningar inom 2-3 år. Micro hoppas på sikt kunna erbjuda shop-in-shop lösningar på samtliga verkstäder.

Bolaget har även fått igång två stycken internetpelare tillsammans med Preem. Kristina Jarring fortsätter:

- På sikt ska du kunna beställa material via vår hemsida på nätet och hämta varorna hos Preem. Detta underlättar för konsumenten.

Det enda negativa bolaget upplever med de olika partners är att samarbetena tar längre tid att utveckla än vad Micro räknat med.

Sinande kassa
Går vi tillbaka fem kvartal ser vi de något dystra siffrorna om negativa kassaflöden samtliga kvartal, med undantag av fjärde kvartalet 2007. Undantaget gäller den riktade nyemissionen till numera huvudägaren, Mohammed Al-Amoudi.

      • Första kvartalet 2007: -14 Mkr 
      • Andra kvartalet 2007: -6,7 Mkr 
      • Tredje kvartalet 2007: -4,5 Mkr 
      • Fjärde kvartalet 2007: 8 Mkr 
      • Första kvartalet 2008: -13,3 Mkr 

Kassaflödet från den löpande verksamheten under årets första kvartal uppgick till –12,6 miljoner kronor. Inklusive posterna kassaflöde från investerings- och finansieringsverksamhet, uppgick kassaflödet således till –13,3 miljoner kronor.

En stor anledning till det negativa kassaflödet är öppnandet av nya butiker. Varje butik kräver en kapitalinsatts på 4,5 – 5 miljoner kronor. Bolaget kommer därför avstå från att öppna nya butiker tills vidare och satsa mer på samarbetena med Vianor / Nokian Tyres, Preem samt Motormännen.

Det oroande i detta fall är att kassan efter första kvartalets utgång enbart uppgår till strax över 1 miljon kronor. Med den takt bolaget förbrukar sin kassa frågar sig beQuoted hur länge den räcker och hur bolaget ska lösa bristen på likvida medel.

För den närmaste framtiden finns en outnyttjad checkkredit om 7,5 miljoner kronor. Checkkrediten löser det initiala behovet av likvida medel.

För det längre perspektivet anser beQuoted att bolaget måste vända kassaflödets negativa trend för att undvika ytterligare belåning eller genomföra en nyemission.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Micro Holding:
» Micro Holding expanderar via Preem och Vianor
» Micro Bildelar och Motormännen startar samarbete
» Micro Bildelar startar samarbete med Preem
» Micro Bildelar i nisch mellan Biltema och Mekonomen
» Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
Den produktgrupp bolaget har bäst marginaler på är bilvård.

Bilvård utgör 10 procent av bolagets totala omsättning.
 
 

 
 
Startbatterier är en storsäljare i butik, mätt i pengar.
 
 

 
 

 
Glödlampor är tillsammans med torkarblad den bäst säljande produkten i shop-in-shop lösningen.
 
 
 
 

 
Torkarblad är tillsammans med startbatteriet den bäst säljande produkten, mätt i pengar.
 
 
 
 

 
10-pack tvättsvampar är den bäst säljande produkten i butik, mätt i antal enheter.
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-26
Delårsrapport Q2
2008 

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig