beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Railcare Group på rätt spår 
beQuoted nyhetsbrev 4 juli 2008
Railcare Group på rätt spår
- Fortsätter växa genom förvärv och nya order

Avregleringen av järnvägen gör det möjligt för privata bolag att ge sig in i kampen om kontrakten att bygga ut och renovera den. Genom att rikta in sig på underhåll och utveckling av metoder och tjänster, vill Railcare vara med i matchen. beQuoted har tittat närmare på bolaget.

Förvärvar Three T
I mitten av april meddelade bolaget att det nått en avsiktsförklaring om förvärv av Three T AB. I början av maj var köpet slutfört.

Three T hyr ut lok, godsvagnar och personal till operatörer inom järnvägssektorn. Förvärvet kommer att ingå som en fristående del av affärsområdet Transporter och bli ett systerbolag till Bantåg AB. Det kommer därför inte medföra några större samgåendebesparingar, förutom kostnadsbesparingar av administrativ karaktär och IT.

Genom förvärvet av Three T blir Transporter, tillsammans med Enterprenader, de största affärsområdena inom Railcare. Dan Magnusson, vd för Railcare, säger:

- Three T blir ett bra komplement till vårt dotterbolag Bantåg. Sammantaget kommer affären att innebära att vår affärsenhet Transporter i stort sett fördubblas.

Köpesumman på 12 miljoner kronor finansieras genom kontanta medel och aktier till lika delar. Totalt handlar det om 46.153.846 aktier till ett pris om 13 öre per styck. Inräknat aktierna från förvärvet av Three T uppgår Railcare-koncernens börsvärde till 87 miljoner kronor vid dagens börskurs.

Ytterligare tre vakuumsugar sålda
För några dagar sedan meddelade bolaget att det, tillsammans med sin samarbetspartner Disab Vacuum Technology AB, erhållit en order från amerikanska Loram om försäljning av tre vakuumsugar. Ordervärdet uppgår till 7,2 miljoner kronor.

Tekniken, som går ut på att suga upp bland annat jord, grus och ballast, utförs traditionellt sett av grävmaskiner. Vakuumsugarna ersätter därför grävmaskinernas uppgift.

Bolaget uppgav i april att de erhållit en betydelsefull order från VolkerWeiss Nordic AB. Uppdraget avser ett omfattande arbete på sträckan Kiruna - Riksgränsen.

Ordervärdet uppgår till 10 miljoner kronor och gäller till en början 1 år med option om förlängning i ytterligare 1 år. Optionsvillkoren är inte mer komplicerade än att en förlängning av avtalet kommer i hamn om Volkerweiss upplever att Railcare klarar av att uppfylla villkoren och leverera enligt initialt ingångna avtal.

Hur stor del optionsavtalet uppgår till kan Dan Magnusson inte gå in på idag då det beror på vilka behov som finns från VolkerWeiss sida. Inte heller vilka vinstmarginaler Railcare har i avtalet.


Avreglering av järnvägen
Den del av järnvägsmarknaden som ligger under Banverkets förvaltning ska avregleras enligt beslut från regeringen. SIKA (Statens institut för kommunikationsanalys) la på uppdrag av näringsdepartementet fram en rapport där de ansåg att avregleringen av persontrafik på järnväg skulle innebära effektivare transporter på längre sikt.

Enligt Railcares bedömningar har Banverket Produktions marknadsandel minskat från 90 - 95 procent till 60 - 70 procent på fem år, vad gäller ny- och reinvesteringar. 70 - 80 procent av samtliga underhållskontrakt innehades av Banverket Produktion under föregående räkenskapsår (2007 / 2008).

Regeringen har avsatt 108 miljarder kronor för nyinvesteringar i järnvägsnätet för perioden 2004 - 2015. Dessutom avsattes 38 miljarder kronor till förvaltning och underhåll av befintligt järnvägsnät under samma tidsperiod.

Ekonomiska utsikter
Om vi tar en titt på den bokslutskommuniké bolaget släppte i dagarna för perioden maj 2007 till april 2008, ser vi att:

      • Omsättning: 134,4 Mkr
      • EBIT-resultat: 5,9 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: 5 Mkr
      • Vinst per aktie: 0,47 öre

Som en följd av att det nya Railcare bildades i maj 2007, finns inga siffror att jämföra med tidigare räkenskapsår. Bolaget har i sin bokslutskommuniké använt sig av den proforma som utgavs i samband med listningen på AktieTorget.

Med utgångspunkt från proformasiffrorna var tillväxten 65 procent i förhållande till 2006 - 2007 års räkenskapsår. Vi väljer dock att inte dra några ytterligare jämförelser.

Trots god tillväxt under fjärde kvartalet blev rörelseresultatet 0. Bolaget uppger att rörelseresultatet påverkades av projektkostnader, vilka Railcare valt att ta under perioden.

      • Omsättning: 33,2 Mkr
      • EBIT-resultat: 0 kr

Soliditeten uppgår till 47 procent. Utrymme för fler förvärv finns, om bolaget väljer att växa även i den riktningen.

200 miljoner kronor, räkenskapsåret 2009-2010
Då det inte finns några konkreta jämförelsetal för tidigare år, är det svårt att lägga upp några handfasta prognoser för bolagets framtida utveckling.

Bolaget har kommunicerat målet om att uppnå en omsättning om 200 miljoner kronor till räkenskapsåret 2009 - 2010, med en vinstmarginal om 8 procent över en konjunkturcykel.

Med tanke på det förvärv Railcare gjort samt de order som den senaste tiden trillat in, är omsättningsmålet inom räckhåll. beQuoted vill nu även se att marginalerna (EBIT- och vinstmarginalen) följer den linje bolaget tidigare kommunicerat.

ADI KRILIC
[email protected]

/WorldClient.dll?Session=MCFWPES&View=Attachment&CID=image001.jpg@01C8D538.6AD555B0

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Dan Magnusson
VD Railcare Group

 
 
 
 
 
Railcare Group består av fem affärsenheter: Entreprenader, Trumrenovering, Export, Transporter samt Konsulter.
 
 
 
Railcares största affärsområde är Transporter, där Bantåg AB och det nu förvärvade Three T AB kommer att ingå.
 
 
 
Three T kommer i år (räkenskapsåret 2007 - 2008) öka sin omsättning från 15 miljoner kronor till 25 miljoner kronor och går enligt Magnusson med vinst.
 
 
 

 
VolkerWeiss ägs av ett holländsk och ett tysk bolag. Bolaget levererar tjänster och produkter till infrastukturägare över hela Sverige.
 
 
 
 
Affärsenheten Trumrenovering (Railcare Lining) fick i maj en order på 3,2 miljoner kronor på renovering av bantrummor utefter malmbanan i Norrbotten.
 
 
 
Railcare menar
att avregleringen av järnvägen och den ökade investeringstakten kommer att öka efterfrågan på bolagets tjänster inom samtliga affärsenheter.
 
 
 
Bolaget ser över möjligheterna att etablera sin verksamhet även i Norge.
 
 
 
Det finns 1.300 aktieägare i bolaget.
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-07-21
Årsredovisning 2007 / 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
 
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig