beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Annehem bygger nytt i Malmö 
beQuoted nyhetsbrev 3 juli 2008
Annehem bygger nytt i Malmö
- "Vi tror på sjunkande priser på färdigutvecklade fastigheter", vd Peter Strand

Annehem avyttrade en större del av sin fastighetsportfölj under det första kvartalet 2008. Fastigheterna ansågs fullt utvecklade. Nu blickar bolaget framåt. Förhandlingarna med Malmö Stad angående mark för Point Hyllie har kommit långt och i dagarna har bolaget fått bygglov för ett större bostadsprojekt intill Folkets Park i Malmö.

Storstädning i portföljen
I februari avyttrade Annehem 45 fastigheter ur sin fastighetsportfölj i form av färdigutvecklade fastigheter i Malmö, Lund, Hässleholm och Hörby (se beQuoted nyhetsbrev nr 7 2008). 

Köpare var det danska fastighetsbolaget Property Group och köpeskillingen landade på 708 miljoner kronor. Tillfället för försäljningen tycks väl valt. Sedan försäljningen har fastighetspriserna sjunkit.

Pengarna drygar ut Annehems kassa till 325 miljoner kronor. Därmed ökar soliditeten till strax över 60 procent, en hög siffra för ett fastighetsbolag.

De kvarvarande fastigheterna återfinns i Landskrona centrum. Annehem ser en fortsatt positiv utveckling i området och menar att det här finns potential för såväl hyreshöjningar som värdestegringar. Avyttring av de här fastigheterna är enligt bolaget inte aktuellt i dagsläget.

Vid sidan av avyttringen har ett bostadsrättsprojekt i Limhamn och de två vårdfastigheterna Brandvakten 3 och Körmästaren 1 färdigställts. Property Group köpte alla tre fastigheterna.

Många möjligheter öppnas upp
Med den välfyllda kassan öppnar sig många nya möjligheter.

- På kort sikt tror vi på en ökad direktavkastning med sjunkande fastighetsvärden som följd, samtidigt som marknadsläget idag är osäkert. Finansiering blir allt tuffare. Därför känns det bra med en stark kassa, berättar vd Peter Strand.

Annehem har i och med försäljningen ett eget kapital per aktie om närmare 40 kronor, varav 26 kronor återfinns i kassan.

- Just nu har vi en soliditet på 61 procent, där vårt långsiktiga mål är att ligga över 20 procent. Självklart tittar vi på nya projekt och utvärderar dessa. Men för tillfället finns inget bestämt, fortsätter Peter Strand.

Byggstart för bostadsprojektet Oket
Detaljplanen för Annehems nya bostadsprojekt Kvarteret Oket är klar och bygglovet beviljat. De fyra flerbostadshusen kommer att vara centralt belägna intill Folkets Park i Malmö. 

Projektet omfattar 13.200 kvadratmeter fördelade på 137 lägenheter. Byggstart är planerad till årsskiftet 2008 / 2009.

Point Hyllie fortskrider enligt planerna
Annehems största projekt i dagsläget är Point Hyllie, en helt ny stadsdel i Malmö med bostäder för 7.000 personer och arbetsplatser för lika många. Den totala ytan för Annehems projekt är 45.000 kvadratmeter och innefattar både bostäder och kommersiella lokaler.

Just nu är Annehem i långt framskridna i förhandlingar om mark med Malmö Stad för projektet.

- Stadsbyggnadsnämnden tog upp vårt ärende om förändringar i detaljplanen den 12 juni och vi fick godkänt. Den skickas nu vidare till fullmäktige som sista instans för beslut den 21 augusti. Vi räknar med att få tillträde till marken under oktober - november för att kunna starta nybyggnationen.

Marknadsläget
Många bedömare har flaggat för högre räntor och morgonens besked från Riksbanken tycks ge dem rätt.

Ett problem inom fastighetsbranschen har varit att hyrorna inte stigit i samma grad som inflationen. Eftersläpande hyror och stigande direktavkastning ger en värdeminskning.

I och med att direktavkastningskravet ökar, minskar de spekulativa investeringarna. Man satsar mer på säkra fastigheter i bra lägen och det byggs inte mycket om man inte redan har avtalat om hyreskontrakt innan.

Efterfrågan i Skåne och Öresundsregionen är fortfarande god och speglar inte den avmattning vi sett i exempelvis USA under det senaste halvåret. Men en avmattning är att vänta om tillväxten i Sverige och Europa sjunker.

Första kvartalet 2008
I siffrorna för det första kvartalet 2008 noterar vi en påtaglig förändring i resultatet efter finansnetto. Anledningen är att det inte har skett några värdeförändringar under kvartalet.

      • Hyresintäkter: 23,6 Mkr (14,9)
      • Realiserad värdeförändring: 0,0 Mkr (0,0)
      • Orealiserad värdeförändring: 0,0 Mkr (52,4)
      • Resultat efter finansnetto: 3,2 Mkr (40,0)
      • Vinst per aktie: 0,26 SEK (3,23)

Utestående aktier är 12.373.330 stycken. Räknat med en kurs på 27 kronor ger det ett börsvärde på 334 miljoner kronor.

Eget kapital ligger på 486 miljoner kronor, motsvarande 40 kronor per aktie. Aktien värderas i dagsläget till 27 kronor. Med 26 kronor per aktie i kassan ter det sig lågt och beQuoted ser fram mot att följa vad Annehem väljer att göra med den välfyllda kassan.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Annehem:
» Annehem säljer skånsk bostadsportfölj
» Substansen i Annehem motiverar dubbel börskurs
» Victoria Park knoppas av från Annehem
» Annehem skapar aktieägarvärde i Landskrona
» Annehem exploaterar expansivt Malmö



Marknadsplats
First North
 
 
 


Peter Strand
VD Annehem

 
 
 
 
 
Annehem har sålt den absoluta merparten av sitt fastighetsbestånd i Hässleholm, Hörby, Lund och Malmö.  
 
 
- Vi tror att direktavkastningen kommer att öka kortsiktigt. Därför känns det väldigt bra att ha en stor kassa som vi har nu.
 
 
 
 
  

Kvarteret Oket i Malmö (skiss)

 
 
Annehems senaste bostadsprojekt i Malmö, Kv Oket 22, omfattar 137 lägenheter fördelade på 13.200 kvadratmeter.
 
 
 
 
 

Point Hyllie i Malmö (skiss)

 
 
- Vi räknar med att få tillträde till marken påbörja byggandet av Point Hyllie under oktober - november det här året.  
 
 
 
 
 

Utsikt över Öresund
Snabbväxande region

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-08-27
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig