beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Challenger Mobile tar IP-telefoni till mobiltelefonen 
beQuoted nyhetsbrev 2 juli 2008

Challenger Mobile tar IP-telefoni till mobiltelefonen
- Genombrottsavtal påskrivet


Challenger Mobile har utvecklat en teknisk plattform som gör det möjligt för mobiloperatörer att erbjuda mobiltelefoni via internet. Bolaget har fått ett genombrottsavtal och satsar nu på börsnotering under 2008. beQuoted har pratat framtidens mobiltelefoni med vd Christina Sundman.

Hur det hela började
Challenger Mobile grundades 2001 av en grupp ingenjörer vid Linköpings universitet. I gruppen fanns bolagets nuvarande vd Christina Sundman. 

Initialt fokuserade verksamheten på de två produkterna Softphone och Callback. Softphone är en programvara för datorer som möjliggör gratis telefoni över internet, liknande Skype. Callback är en applikation för mobiltelefoner som reducerar kostnaderna för utrikessamtal.

Produkterna är fortfarande aktuella och bolaget uppskattar antalet användare av dem till cirka 18.000. Men bolaget har även utvecklat tjänster för internetbaserad mobiltelefoni, vilka nu är färdiga för kommersialisering. Det är på de sistnämnda tjänsterna bolaget lägger fokus.

VoIP i mobilen
VoIP (Voice over Internet Protocol) kallas vanligen IP-telefoni. Det handlar om telefonsamtal som går via internet. Tjänsten tillhandahålls av de flesta större telefonoperatörer som exempelvis ComHem och AllTele.

Enligt Challenger Mobile förkortas framtidens mobiltelefoni MVoIP, vilket i princip är samma teknik som VoIP men anpassad för mobiltelefoner. MVoIP-tjänster fungerar på följande sätt:

När en mobiltelefon med stöd för MVoIP befinner sig inom ett område med ett trådlöst bredbandsnätverk kan samtalet kopplas via internet, 3G- eller GSM-nätet.

- MVoIP-kompatibla mobiltelefoner visar i displayen om det finns ett tillgängligt WiFi-nätverk (trådlöst bredbandsnätverk, beQuoted anm). Innan man ringer samtalet kan man välja att ansluta via WiFi, 3G eller GSM, förklarar Christina Sundman.

Skulle mottagaren också ha en MVoIP-kompatibel mobiltelefon med anslutning till ett trådlöst nätverk blir samtalet helt kostnadsfritt.

Men även när mottagaren har en vanlig fast telefon eller en mobiltelefon utan MVoIP-stöd går det att spara in på telefonikostnaderna. Det gäller exempelvis internationella samtal, där man genom att ringa med MVoIP undviker roamingkostnader.

- Ett problem med tekniken i dagsläget är att samtal via WiFi bryts om mobiltelefonen förflyttas utanför det trådlösa nätverkets räckvidd. Det är något som de flesta teleoperatörer själva kan lösa. Men vi har en lösning som kan utnyttjas av de operatörer som vill, fortsätter Christina Sundman.

Konkurrerar inte med operatörerna
Challenger Mobile satsar på att licensiera ut sin tjänst till teleoperatörerna, och blir då snarare en samarbetspartner än en konkurrent. Den köpande operatören kan erbjuda tjänsten till sina kunder i sitt eget namn, och därmed dra nytta av sitt eget varumärke.

Och operatörernas uppstartstid för Challenger Mobiles tjänst är enligt Christina Sundman kort:

- Något som är unikt med oss är att installationen och integreringen av tjänsten mot operatören kan göras på under 6 veckor. Som jämförelse tog det företaget SingTel cirka 18 månader att genomföra samma sak.

En liten marknad med framtiden för sig
För att kunna nyttja Challenger Mobiles tjänst måste mobiltelefonen i fråga vara MVoIP-kompatibel. I dagsläget har endast ett fåtal mobiltelefonmodeller stöd för tekniken. 

Enligt Christina Sundman kommer en klient som möjliggör röstsamtal över internet att finnas tillgänglig för ett flertal mobiltelefonmodeller under det tredje kvartalet 2008.

Bland mobiltelefontillverkarna är det Nokia som går i spetsen för MVoIP-tekniken. Bolaget har ett femtontal modeller som stöder tekniken och räknar med att tekniken kommer finnas i allt fler modeller i framtiden.

Analys- och undersökningsföretaget ABI Research uppskattar att andelen MVoIP-kompatibla mobiltelefoner kommer att uppgå till närmare 30 procent om 3 - 4 år.

På frågan om hur marknaden för trådlösa öppna bredbandsnätverk ser ut svarar Christina Sundman:

- De flesta samtal görs från kontoret eller hemmet, där utbredningen av trådlösa nätverk är stor. Det är svårt att ha en uppfattning om hur många öppna WiFi-nätverk som finns världen över, men de ökar i antal.

Ett exempel är Singapore. Stadsstaten lägger stora resurser på att utöka andelen öppna WiFi-nätverk. Idag finns där över 7.000 så kallade hot spots och målet är att nå total WiFi-täckning. Christina Sundman fortsätter:

-
Challenger Mobile har tecknat ett samarbetsavtal i Singapore med internetoperatören iCELL som förfogar över flera WiFi-nätverk. Vi ska tillsammans integrera och testa vår tjänst i iCELL:s existerande WiFi-nätverk. Tillsammans kommer vi kunna erbjuda en service som är helt integrerad med det existerande trådlösa nätverket i Singapore.

Ett licensavtal och goda marginaler
Challenger Mobile har nått ett licensavtal med Rok Corp, ett brittiskt bolag med verksamhet i tio länder. Rok Corp räknar med att lansera MVoIP-tjänsten under sommaren 2008. 

Som en direkt följd av detta landade Challenger Mobiles omsättning under fjolåret på 1,2 miljoner kronor, vilka huvudsakligen bestod av startavgiften från Rok Corp.

- Vi är i aktiva diskussioner och förhandlingar samt utför diverse tester med ett stort antal intressenter i Europa, Asien och Amerika, säger Christina Sundman och fortsätter:

- Vår största farhåga är att inte ha tillräcklig kapacitet i organisationen för att möta den efterfrågan som vi tror kommer redan under andra halvåret 2008.

Enligt bolaget överstiger bruttomarginalen 90 procent för tjänsten, innefattande licensavgiften. Bruttomarginalen för samtal väntas kring 10 - 20 procent för varje samtalsminut.

-
Att marginalerna är så pass höga beror mycket på det faktum att utvecklingskostnaderna till större del redan är tagna, säger Christina Sundman.

Intressant affärsmodell och målsättning
Challenger Mobiles målsättning för innevarande år är att teckna minst fem kundavtal. Vidare siktar bolaget på att minst en kund ska lansera tjänsten under året. Närmast till hands ligger nämnda Rok Corp.

- Målsättningen på längre sikt är att om fem år kunna ta cirka 1,7 procent av den totala MVoIP marknaden, vilket då skulle innebära ca 4,5 miljoner slutanvändare från ett 60-tal operatörskunder världen över, säger Christina Sundman.

beQuoted tilltalas av bolagets intäktsmodell, med regelbundet återkommande repetitiva intäkter. Bolaget tar betalt per aktiv slutanvändare, vilket innebär att intäktsströmmen ökar i takt med att fler och fler slutanvändare börjar använda tjänsten.

- Vår målsättning är att nå break-even under verksamhetsåret 2009. Med dagens kostnadsmassa behöver vi knappt 100.000 aktiva slutanvändare för att nå ett positivt kassaflöde, avslutar Christina Sundman.

beQuoted tror att om marknaden växer i den takt som Challenger Mobile förutspår, och om bolaget lyckas ta en liten del av kakan, kan intäkterna komma att bli betydande.

Challenger Mobile planerar för notering under verksamhetsåret 2008.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 

Christina Sundman
VD Challenger Mobile
 




Challenger Mobile siktar på att börsnoteras under verksamhetsåret 2008.
 
 
 
VoIP (Voice over Internet Protocol) kallas vanligen IP-telefoni, en tjänst där telefonsamtalet går via internet.
 
 
 
MVoIP är i princip samma teknik som VoIP fast för mobiltelefoner.
 
 
 
 
 

 
Allt fler mobiltelefoner har stöd för MVoIP-teknik. 
 
 
 
 
 

 
Bolagets tjänster har vunnit ett flertal priser. 
 
 
 
 
  

 
Singapore
har planer på att installera ett större antal öppna WiFi-nät, med mål att täcka hela staden.
 
 
 
 
 

 
Stark tillväxt av MVoIP-användare. Antalet slutanvändare spås öka kraftigt från dagens nivå.
 
 
 
 
 

 
Genombrottsavtal
har tecknats med brittiska Rok Corp som planerar att lansera MVoIP-tjänsten under sommaren 2008.
 
 
  




Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig