beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: West International på hugget när Svensk Kassaservice avvecklas 
beQuoted nyhetsbrev 30 juni 2008
West International på hugget när Svensk Kassaservice avvecklas
- Nu kör vi, vd Göran Sparrdal

Post- och Telestyrelsens (PTS) upphandling av ersättningslösningar för det snart avvecklade Svensk Kassaservice är klar. Utfasningen påbörjas under sommaren och West International är redo att leverera sin betalningslösning Paystation när tjänsterna nu flyttar ut i landets butiker. I förra veckan presenterades den första ordern till Kuponginlösen och dess partner ICA-Banken.

PTS upphandling klar
Under våren har PTS gjort en geografiskt begränsad upphandling av ersättningslösningar för Svensk Kassaservices 500 kontor. Upphandlingen avser 15 orter och 73 landsbygdsområden där PTS bedömt att behov finns. Avvecklingen ska vara genomförd fullt ut vid årsskiftet 2009. 

- Det är en enorm apparat som ska rationaliseras och det handlar om mer än servicekontoren. Tjänsten ska ut till butik, oavsett om det är storstad eller landsbygd vi talar om. Och det är ont om tid, säger Göran Sparrdal, vd för West International.

Tjänsterna det handlar om är huvudsakligen kontantuttag och betalning av räkningar. Nu har ICA-Banken och Kuponginlösen gemensamt fått i uppdrag av PTS att tillhandahålla dessa tjänster på de avgränsade 15 orterna under en avtalsperiod om fyra år.

West International och Kuponginlösen har sedan tidigare ett samarbetsavtal kring betaltjänster i butik via Wests Paystationterminal. Betalningsförmedlingen sköts av Kassagirot, Kuponginlösens mjukvarusystem. Nordea står som garant för Kassagirot. 

- Konstellationen är oerhört stark. Kuponginlösens mjukvara är anpassad fullt ut till vår Paystation, vilket gör det möjligt att läsa in räkningar helt automatiskt. För svenska avier är vi i nuläget ensamma om det, fortsätter Göran Sparrdal.

West har tillsammans med sina partners och CashGuard kunnat presentera ett brett erbjudande i anslutning till PTS upphandling. Paystationterminalen har tagits fram i en rad olika utföranden, anpassats till CashGuards kontanthanteringssystem och samtidigt försetts med flerspråksstöd.
 
- Tack vare våra samarbetspartners kan vi ansvara för hela butiksinstallationen, säger Göran Sparrdal.

Kuponginlösen väljer Paystation
Och i förra veckan meddelades att Kuponginlösen nu väljer att köpa Wests betalningslösning Paystation till de orter där Kuponginlösen och ICA-Banken kommer att tillhandahålla grundläggande betaltjänster.

Ordern avser fristående moduler bestående av Wests Paystation i desktop-utförande, en kontanthanteringsmaskin från CashGuard, Kassagirots terminal och en kassadiskmöbel. Modulen ska placeras i butik och monteras på plats. West står för installation, service och underhåll.

Göran Sparrdal uppskattar värdet på de 19 enheter som levereras under hösten till cirka 6 miljoner kronor och säger att leveranserna kommer att påbörjas i augusti.
 
Målet är fler butiker
Kuponginlösens ambition är att nå ut med Kassagirot till 2.000 butiker under 2008. Wests förhoppning är att många av dessa butiker väljer Paystation för hantering av räkningar och värdeavier. 

- När en aktör bestämmer sig för att satsa piggnar nog de andra till, fortsätter Göran Sparrdal och säger att West siktar på att sälja ytterligare ett femtiotal kassadiskmoduler under året.

Utöver den kommunicerade ordern är bolagets prognos för kommande verksamhetsår (juli 2008 - juni 2009) en försäljning om 1.000 stycken Paystation i desktop-utförande och 300 till 400 stycken Paystation i kioskutförande. 

Väntade rapportsiffror
Så här blev siffrorna för det tredje kvartalet (januari till mars) 2007 / 2008:

      • Omsättning: 13,2 Mkr (11,7), +12,8%
      • Resultat efter finansnetto: 0,1 Mkr (-0,3)
      • Vinst per aktie: 0,01 kr (-0,05 omräknat för split)

beQuoted väntade sig en omsättningstillväxt i linje med de senaste kvartalens 10 - 15 procent och ett lägre men positivt resultat, något som visade sig stämma ganska väl med utfallet.  

I nuläget handlas aktien till 3,40 kronor, vilket ger ett börsvärde om närmare 27 miljoner kronor.

Enligt Göran Sparrdal löper de andra verksamhetsområdena på enligt plan. Undantaget är Audiobox, där en större order dragit ut på tiden. I beQuoted nyhetsbrev nr 15 2008 belyste vi ordern på tangentbord och skrivare till sydafrikanska Absa Bank som började levereras under kvartalet. 

Bokslutet kommer den 25 augusti. Styrelsen har uttalat ett mål om en årlig omsättningsökning på 30 - 40 procent. För att nå dit måste West sälja för drygt 26 miljoner kronor under verksamhetsårets sista kvartal. beQuoted är tveksamma till att bolaget når ända fram, med anledning av det utdragna beslutet i PTS-uthandlingen. 

Vi tror också att resultatet kan komma in svagare. Arbetet med att färdigställa Paystation för utrullning till butik borde göra avtryck på resultaträkningen. Men Göran Sparrdal har en klar uppfattning om vad som väntar West de kommande månaderna. 

- Nu kör vi, det var det här vi pratade om i prospektet, avslutar han.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om West International:
» West internationals orderbok en diger lunta
» Julvanor förändras genom betallösningar från West international

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Göran Sparrdal
VD West International

 
 
 
 
 
 

 
Paystation som helhetslösning för butiker. 
 
 
 
 
 

 
Paystation i desktop-utförande.
 
 
 
 
 

 

 
ICA-Banken och Kuponginlösen har gemensamt fått i uppdrag av PTS att tillhandahålla grundläggande betaltjänster på 15 orter i landet. West levererar hårdvaran. 
 
 
 
 
  

 
West samarbetar med Cashguard på ett antal europeiska marknader.
  
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-25
Bokslutskommuniké
2007 / 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig