beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bra orderingång för Free2move 
beQuoted nyhetsbrev 25 juni 2008
Bra orderingång för Free2move
- Positiva resultat från försök på Heathrow

Free2move har gått emot strömmen under 2008 och stigit rejält på börsen. Det är inte utan anledning. Året har börjat bra med flera nya avtal, framgångsrika testresultat, ett intåg på USA-marknaden och en investering i ett svenskt forskningsbolag. 

Fortsatt positivt inom trådlösa audioprodukter
Free2move utvecklar och levererar produkter baserade på trådlös teknologi. Produktportföljen består av Bluetoothmoduler, accesspunkter för trådlös överföring och identifieringssystem baserade på aktiv RFID. 

Som beQuoted berättade i nyhetsbrev nr 51 2007 är trådlös audio ett område som Free2move tror kan bli mycket viktigt för bolaget i framtiden.

Den så kallade MultiTalk-teknologin är en audiotekniklösning där många personer kan kommunicera med varandra och var tänkt att lanseras ordentligt under första halvåret. Enligt Free2move Holdings vd Per-Arne Wiberg, har dock en order från BluFi under 2007 lett till vissa förändringar.

- Samarbetet med BluFi är mycket betydelsefullt för oss, och har resulterat i att vi valt att nedprioritera andra områden.

Samtidigt påpekar Per-Arne Wiberg att bolaget ser MultiTalk som en mycket viktig produkt, men att marknaden kan förvänta sig en hårdare satsning på MultiTalk-produkter tidigast under andra halvåret 2008.

Goda resultat från tester på Heathrow
Vidare har Free2move nått positiva resultat från ett försök med audioprodukter på Heathrows flygplats. Där provades ett kommunikationssystem för att serviceteam kring flygplan ska kunna kommunicera med varandra och med piloten trots en bullrig miljö.

Resultaten utmynnade i en första leverans till bolagets partner A-Kabel AS i Norge. Tester pågår även på Kastrups flygplats i Danmark. Per-Arne Wiberg säger sig se mycket stor potential inom detta område, och säger att värdet kan bli riktigt stort. 

Förbättrad aktiemarknadskommunikation
Kommunikationen med aktiemarknaden är något Free2move arbetat med för att förbättra. Detta har gjorts både genom en ny webbplats men även en högre frekvens av nyheter. Det ökar tryggheten för befintliga och potentiella aktieägare att investera i bolaget.

Köper in sig i forskningsbolag
Under våren har Free2move köpt in sig i forskningsbolaget Lepton Radio. Halmstadsföretaget driver ett utvecklingsprojekt inom radiochip. Fördelen med Lepton Radios teknologi är att radiomottagaren kan vara påslagen hela tiden, men förbrukar trots det lite energi.

- Lepton Radio utvecklar chip med potential att bli mycket strömsnåla och billiga. Vi har köpt 10 procent av aktierna, med en option att köpa ytterligare 30 procent, förklarar Per-Arne Wiberg.

Free2move betraktar risken som hög men ser också en betydande potential.

- Framförallt skulle vi kunna dra nytta av teknologin för att utveckla våra produkter, men vi har samtidigt förhoppningar om en möjlig värdeökning i själva bolaget, tillägger Per-Arne Wiberg.

Steget in på den amerikanska marknaden
Free2move presenterade i mars en genombrottsorder på den amerikanska marknaden. Företaget fick då en order från Digi-Key gällande Bluetoothmoduler, värd cirka 1 miljon kronor. Per-Arne Wiberg ser ordern som mycket intressant och ett viktigt första steg.

- Vår representant i USA har berättat att ordern har hjälpt oss att få mer uppmärksamhet, vilket är väldigt nyttigt för oss då denna marknad fortfarande står för en väldigt liten andel hos oss.

Samtidigt innebär den blygsamma andelen att Free2move inte tror sig påverkas särskilt mycket vid en eventuell ekonomisk oro där.

- Och dessutom ska man komma ihåg att vi arbetar i en liten nisch, vilket jag också tror underlättar för oss vid en ekonomisk tillbakagång där. Men det går bra även på andra ställen i världen, fortsätter Per-Arne Wiberg.

Som exempel nämner han den order på bolagets aktiva RFID-system som Free2move Asia & Pacifics nyligen fick. Ordervärdet uppgår till 0,8 miljoner kronor.

Utsikter för fortsättningen av 2008
Året har börjat bra för Free2move. I mars låg orderstocken på 10 miljoner kronor och sedan dess har bolaget erhållit ytterligare order. 

Helårssiffrorna för 2007 visade på en nettoomsättning på 11,7 miljoner kronor med ett negativt resultat efter skatt om -1,1 miljoner kronor. Bolaget rapporterar halvårsvis och nästa rapporttillfälle är den 27 augusti.

Sedan beQuoted tog upp Free2move i nyhetsbrev nr 51 2007 har aktiens utveckling varit strålande. Sedan årsskiftet har aktien stigit från 3 till strax över 5 kronor. Med 6,3 miljoner aktier ger det ett marknadsvärde på 32 miljoner kronor.

Företaget har tidigare kommunicerat ett mål för 2008 om en omsättningsökning med 100 procent under lönsamhet. Det kan tyckas vara ett högt ställt mål, men om orderingången fortsätter i samma takt som under årets början tror beQuoted att Free2move har en god chans att nå hela vägen fram.

PONTUS WALLENBORG
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Free2move Holding:
» Free2move lyssnar på marknaden
» Free2move vill koncentrera produktportföljen

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 


Per-Arne Wiberg
VD Free2move Holding

 

 
 

 

 
BluFi är aktiva inom kommunikation för restaurang- och butiksmiljöer.  
 
 
Free2move har ett längre samarbete med BluFi Wireless där man är huvudsaklig teknologi- leverantör. 

 
 
 
 
 

 
Digi-Key är en amerikansk, global distributör av elektronik.
 
 
Free2move ser ordern till Digi-Key som ett viktigt steg in på den amerikanska marknaden. 

 
 
 
 
 

 
 
Målsättningen är
en omsättningsökning på 100 procent per år.
 
 
 
 
 

 
Säljbolaget Free2move Asia & Pacific erhöll en initial order på RFID-produkter för lager och logistikhantering i april.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-27
Halvårsrapport 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig