beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin 
beQuoted nyhetsbrev 24 juni 2008
Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin
- Lanserar dessutom SodaStream i Spanien

De senaste månaderna har varit minst sagt händelserika för Empire. Förutom att i dagarna ha meddelat att bolaget ingår ett samarbetsavtal med Löfbergs Lila, har även ett exklusivavtal ingåtts om försäljning av kaffemaskinen Caffitaly.

Till detta ska läggas rättigheter att sälja SodaStream i Spanien samt en stark kvartalsrapport.

Lansering av ny kaffemaskin
Den senaste i raden av produkter Empire lagt till i sin portfölj är kaffemaskinen Caffitaly. Genom ett exklusivavtal, ingått med Caffita System spa, kommer Empire lansera Caffitaly via de cirka 3.000 butiker som finns i Empires butiksnät i Sverige, Danmark, Norge, Finland samt de baltiska staterna.

Likheter med SodaStream är att kaffemaskinen matas med kapslar, vilket leder till upprepade återköp (som gasen och smakerna till SodaStream).

I dagarna meddelade bolaget att det ingått ett samarbetsavtal med Löfbergs Lila. Avtalet gäller utveckling och försäljning av kaffekapslar. Fördelarna för Empire är att det på så sätt även kan utnyttja Löfberg Lilas försäljningskanaler.

Förutom kaffesorter som bryggkaffe, espresso, decaf med flera, kommer Caffitaly-systemet att utvecklas mot att inkludera andra varma drycker som te och choklad.

Vd Johan Kalling känner optimism och har stora förhoppningar inför den nya kaffemaskinen och tycker att de erhållit ytterligare en produkt av SodaStream-klass.

Satsar vidare med bubblande vatten
En annan händelse under andra kvartalet är att Empire fått rättigheter att sälja SodaStream i Spanien. Lansering sker inför julförsäljningen. Men Empire planerar att starta upp en egen organisation redan under juni månad. 

Den initiala målsättningen är en marknadspenetration på 10 procent, något Johan Kallling bedömer ta 4 - 8 år. 

Vid en tioprocentig marknadspenetration skulle den spanska verksamheten årligen ge 75 miljoner euro (693 miljoner kronor) i försäljning av maskiner och 45 miljoner euro (416 miljoner kronor) i försäljning av tillbehör.

Enligt Johan Kalling är ambitionen att trots storsatsningen i Spanien bibehålla vinstnivån. I Sverige har Empire tioprocentig penetration efter 3 - 4 år. I Finland är siffran 3 - 4 procent efter 1 år.

Men lanseringen av SodaStream i Norge blev till en början inte så lyckad som bolaget hoppats på. Enligt Johan Kalling har bolaget utvärderat situationen och lanserat SodaStream på nytt. Penetrationen uppgår för tillfället till 1 procent. I Danmark drogs lanseringen nyligen i gång, varför inga siffror finns att tillgå för tillfället.

Planerna på att bygga upp en distributionsplattform kommer att motsvara tillvägagångssättet bolaget haft i Norden, där de med hjälp av SodaStream-produkterna även lyckats lansera andra varumärken i produktportföljen.

Mot Stockholmbörsens finrum
Hösten 2008 eller våren 2009 vill Empire genomföra listbyte, från nuvarande handelsplats, AktieTorget, till Stockholmsbörsens Small Cap-lista. Förbättrad likviditet i bolagets aktie sägs vara anledningen till att huvudägarna och ledningen vill genomföra listbytet.

Tanken är att huvudägarna ska lätta på sina aktieinnehav så att bolagets nuvarande 1.100 aktieägare ska bli fler. Hur det blir med detta återstår att se. Enligt Dagens Industri har Ian Wachtmeister, som tillsammans med sin familj innehar 18 procent av Empire, istället ökat sitt innehav i bolaget genom konvertibler.

Detaljhandeln
De senaste rapporterna från Svensk Handel visar att tillväxten för detaljhandeln saktar in. En prognostiserad tillväxt på 4 - 5 procent beräknas för sommaren (juni - augusti) 2008 jämfört med året innan, då försäljningen, enligt Dagens Industri, ökade med 7,3 procent i förhållande till 2006.

Enligt Svensk Handel kommer omsättningen att uppgå till cirka 150 miljarder kronor för sommaren, vilket motsvarar 26 procent av den totala detaljhandeln för 2008.

Dagens Industri har tidigare i år rapporterat om vikande handel främst under april månad, där volymtillväxten ska ha varit den lägsta på över 10 år.

Det är dock för tidigt att dra några generella slutsatser om vart tillväxten för detaljhandeln är på väg. Dock så får inflationsspöket inte glömmas bort. Enligt SCB låg den generella inflationstakten på 4 procent i maj (räknat som förändring under de senaste 12 månaderna).

Stor omsättningsökning första kvartalet
Empire har trots något dystrare prognoser från Svensk Handel ökat omsättningen rejält under det första kvartalet 2008:

      • Omsättning: 80,8 Mkr (34,5), +135%
      • EBIT-resultat: 6,3 Mkr (2,9)
      • Resultat efter finansnetto: 4,7 Mkr (2,2)
      • Vinst per aktie: 0,35 kr (0,19)

Omsättningen för första kvartalet steg med 135 procent jämfört med samma period 2007 då försäljningen uppgick till 34,5 miljoner kronor.

Jämförelsesiffrorna blir något större till följd av att det avtal, vilket innebar att Soda Club började fakturera direkt till butik, omförhandlades i maj 2007. Tidigare skedde försäljningen via kommission. Även Gerbys försäljning till butik har använts i proformasiffrorna, vilka uppgår till 47,5 miljoner kronor för första kvartalet 2007.

Även om bruttovinstmarginalen minskat i år jämfört med samma period året innan, som en följd av att SodaStream i år föregås av egen fakturering istället för att säljas på kommissionsbasis, steg rörelseresultatet med 3,4 procentenheter till 6,3 procent. Vinsten per aktie steg med 82 procent.

Dryckesmaskiner ökar i betydelse
Dryckesmaskinerna har som produktgrupp växt under det första kvartalet 2008. Nu utgör dessa 83 procent av den totala omsättningen, att jämföra med 66 procent motsvarande kvartal förra året. Och andelen kommer förmodligen bestå, inte minst till följd av den nya kaffemaskinen Caffitaly och lanseringen av SodaStream i Spanien.

Under årets första kvartal stod hushållsprodukterna och hårvårdsprodukterna för 10 respektive 7 procent av den totala omsättningen. 

Utsikter för 2008
Om vi ger oss på en prognos och antar att omsättningsökningen för helåret 2008 uppgår till 25 procent jämfört med året innan, samtidigt som vi har en vinstmarginal på 7 procent, får vi en vinst per aktie på 3,01 kronor (då är utspädning av aktier efter konvertering inräknat).

Vi räknar med att etableringskostnaderna för den spanska verksamheten kommer att inverka, samtidigt som försäljningen inte kommer igång förrän vid jul. Samma sak gäller Caffitaly, där bolaget räknar med intäkter först fjärde kvartalet i år.

Med ett p/e-tal på 8,11 för 2008 års vinst anser vi att Empire är lågt värderat. Förutom satsningen på SodaStream i Spanien och Caffitaly, på lite längre sikt, kan nya produkter tillkomma. Enligt Johan Kalling ser bolaget även över möjligheten att lanseras i andra länder.

De orosmoment beQuoted bedömer kan påverka Empire negativt är dess höga känslighet gentemot dryckesmaskiner och en sviktande konjunktur.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire
» Svag avslutning på 2006 för The Empire
» Export av C3 kan ge ytterligare lyft i The Empire
» Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Johan Kalling
VD Empire

 
 
 
 
 

 
SodaStream Pure. Miljödebatten har drivit på försäljningen av produkten.
 
 
 
 
 

 
Caffitaly
Gaggia K111D är en ny produkt i Empires sortiment.

 
 
 
 
 

 
Löfbergs Lila
är Empires nya samarbetspartner inom utveckling och försäljning av kaffekapslar.
 
 
Löfbergs är ett av Nordens största rosterier.

 
 
 
 
 

 
SodaStream
ska lanseras i Spanien lagom till jul.
 

 
Konsumtionen av buteljerat vatten uppgår till 150 liter per invånare och år i Spanien.
 
 
Motsvarande siffra i Sverige är 20 liter per invånare och år.

 
 
 
 
 

 
Foodsaver
är en vakuummaskin för hemmabruk och en ny produkt i Empires portfölj.
 
 
 

 
 
 
Nästa händelse
2008-08-20
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig