beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nyemission i Central Asia Gold för att finansiera lakningsanläggning i Tardan 
beQuoted nyhetsbrev 19 juni 2008
Nyemission i Central Asia Gold för att finansiera lakningsanläggning i Tardan
-
Lovande resultat i Kopylovskoye, vi tittar närmare på projektet

Central Asia Gold genomför nu en företrädesemission för att finansiera lakningsanläggningen i Tardan, som beQuoted tidigare berättat om. Vi uppmärksammar detta samtidigt som vi beskriver senaste utvecklingen i bolagets större fyndighet Kopylovskoye.
 
Finansiering för lakningsanläggning i Tardan
Som vi berättade om i beQuoted nyhetsbrev nr 14 2008 vill Central Asia Gold göra grundarbetet för sin lakningsanläggning i Tardan redan under innevarande höst 2008, innan vinterkylan slår till.

För att säkerställa finansieringen av anläggningen gör bolaget nu en garanterad företrädesemission om 65 miljoner kronor, se villkor i bifogad faktaruta. 

Lakningsanläggningen förväntas väsentligt öka bolagets guldproduktion i Tardan. Den är därför ett viktigt steg för att skapa ett positivt kassaflöde, för att senare kunna finansiera fler utbyggnadsprojekt, inte minst Kopylovskoye, som vi tittar närmare på i denna artikel.

Emissionslikviden ska även användas till fortsatt prospektering samt att betala en utestående skuld om 3 miljoner dollar som uppkom i samband med förvärvet av Kopylovskoye.

Lovande resultat i Kopylovskoye
Under 2007 sålde Central Asia Gold 25 procent av fyndigheten i Kopylovskoye för 70 miljoner kronor. Syftet var att finansiera ett utvärderingsarbete med målet att bevisa minst en miljon uns guld i reserver.

- Vi har fått väldigt lovande resultat i våra borrningar hittills och arbetet går snabbt fram, säger Torbjörn Ranta. Det är dock minst ett års arbete innan vi får den sammantagna geologiska bilden klar för oss.

Men efterhand som resultaten strömmar in framträder bilden av Kopylovskoye allt tydligare för Central Asia Gold.

Hopp om större malmkropp
Han berättar att de tidigare officiella beräkningarna över reservernas storlek anger att malmkroppen är drygt 300 meter lång, 50 m bred och cirka 30 m djup. Central Asia Golds licens täcker dock ett 3 km långt område, alltså tio gånger så mycket.

Hittills har företaget grävt 3.800 meter ytdiken. Det är fördelat på 20 prospekteringslinjer som täcker totalt 1,6 km på längdriktningen på båda sidor runt malmkroppen. Nu börjar provtagningen i ytdikena.

- Vi har täckt in en yta 4 - 5 gånger så stor som gamla malmkroppen, fortsätter Torbjörn Ranta. Vi bedömer att den fortsätter såväl i längdriktningen på djupet.

Fritt guld i Kopylovskoye
Halterna i nuvarande malmreserver ligger på över 3 gram per ton, vilket är en bra siffra för ett stort dagbrott. Därtill är sedan tidigare känt att guldet till största delen förekommer i fri form och att geologin är okomplicerad.

- Det gör att vi kanske kan nå en utvinningsgrad på 70 procent enbart via gravimetrisk anrikning, säger Torbjörn Ranta.

I Tardan däremot finns guldet i sulfidmalm, med inslag av koppar som binder guldet. Där har alltså gravimetriska anrikningsgraden under inkörningsperioden legat klart lägre, på 45 procent.

Kanske bara gravimetrisk anrikning
Kan Central Asia Gold nå 70 procent anrikning i Koppylovskoye enbart via gravimetrisk anrikning så kan det ha stor betydelse för hela utvinningen.

- Vi kan då eventuellt få ut drygt 2 gram guld per brutet ton malm utan att använda kemisk bearbetning. Det skulle förenkla och förbilliga utvinningsprocessen, fortsätter Torbjörn Ranta.

- Kanske avstår vi från ett andra utvinningssteg (som lakning eller flotation). Istället kan vi få tillstånd av myndigheterna att lämna kvar resterande 0,8 gram guld per ton malm i marken.

- Men det kommer att i så fall att visa sig i den feasibility-studie som så småningom måste genomföras.

Möjlig årlig intäkt 700 miljoner kronor
Torbjörn Ranta berättar att blir det endast utvinning via gravimetrisk anrikning kan ett större anrikningsverk betala sig. Kanske med kapacitet på två miljoner ton malm per år istället för en miljon ton.

Räknar vi med en halt på 3 gram guld per ton malm, en utvinningsgrad på 70 procent och en kapacitet på två miljoner ton malm kan det ge en årlig utvinning på totalt fyra ton guld per år.

Med dagens guldpris runt 900 dollar per uns motsvarar det en intäkt på 700 miljoner kronor.

Inflationen ett hot
Guldpriset i dollar har stigit och det kan göra att man tror att guldbolagen skär guld med täljkniv. Men å andra sidan har dollarn fallit. Dessutom stiger produktionskostnaderna, inte minst energin.

Torbjörn Ranta varnar för att inflationen i Ryssland är ett problem, då den leder till stigande produktionskostnader. Bland annat riskerar personalkostnaderna i Sibirien att fortsätta att stiga kraftigt.

- Det bor cirka tre miljoner människor öster om Bajkalsjön och det är många företag inom olje- och guldsektorn som slåss om de här människornas arbetskraft.

- Att hitta kvalificerad personal i Sibirien är inte billigt och det driver upp lönerna och övrig inflation, menar Torbjörn Ranta.

Konkurrenter högre värderade
Börsvärdet för Central Asia Gold ligger runt 340 miljoner kronor. Torbjörn Ranta jämför med kanadensiska börsnoterade Zoloto Resources (www.zolotoresources.com), som har ett börsvärde på 56 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande cirka 340 miljoner kronor.

Detta företag påminner mycket om Kopylovskoye-projektet inom Central Asia Gold. Zoloto Resources fyndigheter ligger strax intill Kopylovskoye i Bodaibo-distriktet i Irkutsk.

Zoloto Resources har i huvudsak två hälftenägda fyndigheter i Bodaibo med vardera fyra ton guldreserver som tillsammans ungefärligen motsvarar Kopylovskoye.

Enligt hittillsvarande data bedöms Kopylovskoye ha strax under åtta ton guldreserver. Dock har reserverna endast verifierats ned till ett djup om cirka 30 meter.

Därtill äger Zoloto Resources idag alltså inte sina fyndigheter fullt ut, utan har utköpsrätt av andra halvan av fyndigheterna. För att få det fulla ägandet måste de betala ytterligare ett antal miljoner dollar.

Tilläggas skall också att Central Asia Gold förutom Kopylovskoye ju har sju andra fyndigheter. Relativvärderingen mellan Central Asia Gold och Zoloto Resources verkar alltså inte vara helt korrekt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Central Asia Gold:
» Successivt ökad guldproduktion för Central Asia Gold
» Central Asia Gold startar utvärdering i Kopylovskoye
» Central Asia Gold växer sig större i Ryssland
» Central Asia Gold kan ha gjort ytterligare starkt förvärv
» Guldkantat förvärvserbjudande för Central Asia Gold
» Kraftigt ökat guldpris gynnar Central Asia Gold
» Central Asia Gold är snart en producent att räkna med
» Mellanrapport från Central Asia Gold
» Ökad guldproduktion genom förvärv, utbyggnad och intrimning



Marknadsplats
NGM
 
 
 


Torbjörn Ranta
VD Central Asia Gold

 
 
 
- Vi har fått väldigt lovande resultat i våra borrningar i Kopylovskoye hittills och arbetet går snabbt fram.
 

 
 
 

(Klicka bilden för större bild) 
 
Karta som visar var Central Asia Golds fyndigheter är belägna.

 
 
 
Ett uns guld
är 31,2 gram och kostar idag runt 900 dollar. 
 
 
 

Minianrikningsverk i Kopylovskoye

 
 
 
Central Asia Golds
geologer har stor hjälp av mobila anrikningsverk, där de kan köra prov på plats på 16 kg malm per gång och få svar direkt på guldinnehåll.
 
 
 
Målet med utvärderingen
i Kopylovskoye är att bevisa guldreserver motsvarande 1 miljon uns.
 
 
 
Då kan en gruva
anläggas som skall kunna producera guld i minst 15 - 20 år.
 

 
 

 

Skakbord i anrikningsverket med "guldlinjen" där guldet separeras från avfallsanden.  

 
 
 
Guldet verkar ligga relativt fritt i form av guldkorn i marken i Kopylovskoye.
 
 
 
Därmed blir det lättare
att utvinna genom anrikning och kanske kan en anrikningsgrad på 70 procent erhållas.
 
 
 
Det kan i sin tur möjliggöra för Central Asia Gold att avstå från kemisk anrikning och nöja sig med gravimetrisk anrikning. Därmed skulle produktionskostnaderna bli lägre.
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-28
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 23 juni


Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 9 juni - 23 juni
  • Teckningskurs 1,10 kr per unit
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Varje aktie berättigar till en uniträtt. 7 uniträtter ger rätt att teckna 1 unit, som innehåller 2 nya aktier och 1 vederlagsfri teckningsoption. Teckningsoptionen ger rätt att teckna 1 ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 65 miljoner kronor. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas tillförs bolaget ytterligare 32 miljoner kronor.
  • Högst 117.774.304 nya aktier emitteras genom aktieemissionen. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas, emitteras ytterligare 58.887.152 aktier t.o.m. 5 december 2008 
  • De nya aktierna motsvarar 22,2 procent av företaget. Om därtill samtliga teckningsoptioner utnyttjas motsvarar det sammantaget 30 procent av företaget 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig