beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midelfart Sonesson vill bli Nordens ledande bolag inom hälsa och välbefinnande 
beQuoted nyhetsbrev 18 juni 2008
Midelfart Sonesson vill bli Nordens ledande bolag inom hälsa och välbefinnande
- Större fokus på att stärka varumärken

Genom att fortsätta fokusera på åtgärdsprogrammet Avstamp 2008 räknar bolaget med att uppnå samordningsbesparningar. En ny ledning och fokus på varumärken är andra ledande faktorer för att få ordning på räkenskaperna.

Samordningsbesparningar
Som beQuoted tidigare skrivit om, fortsätter arbetet med Avstamp 2008, där nyckelorden integrera, fokusera samt expandera står i fokus. Det är även baserat på de tre nyckelorden bolaget planerar att bygga en stark koncern på.

Det är i samband med det första nyckelordet integrera som bolaget nu aviserar att stora samordningsvinster för inköp och logistik finns att hämta. Det besparningsprogram bolaget initierat ska ge full effekt 2009 i form av besparningar om 20 miljoner kronor.

Fokus på varumärken
I samband med den presentation bolaget höll via Financial Hearings meddelade vd Peter Åsberg att bolagets mål är att bli Nordens ledande företag inom hälsa och välbefinnande.

- Vi vill bygga en nordisk bas och utifrån den bli starka.

Vidare fortsätter Peter Åsberg:

- Vi ska till konsumenten lämna enkla lösningar och bra produkter för att kunna öka hälsa och välbefinnande, det är den grundläggande idén bakom Midelfart Sonesson.

I samband med de många förvärv bolaget gjort genom åren, har de vuxit kraftigt, dock har det haft en negativ inverkan på lönsamheten.

Bolaget kommer nu fokusera på att banta sin stora produktportfölj och istället satsa på att bygga upp starka och konkurrenskraftiga varumärken inom de fyra nordiska länderna, Sverige, Norge, Danmark samt Finland.

Ett av de starkaste varumärkena inom Midelfart Sonesson är Friggs, som har en stark position i Sverige. Men i Danmark och Finland är penetrationen låg och varumärket finns överhuvudtaget inte i Norge. Det är något som bolaget nu väljer att fokusera på.

Samma sak gäller de principaluppdrag Midelfart Sonesson har när de företräder internationella bolag på den nordiska marknaden, där Midelfart Sonesson bara har uppdrag i ett land. Fokus ligger på att expandera så att nordisk närvaro ska uppnås för samtliga produkter.

Därutöver kan selektiva exportsatsningar vara aktuella när bolaget har byggt upp bra och starka varumärken.

Omsättningen minskade med 16 procent första kvartalet
Rapporten för det första kvartalet 2008 gav följande siffror:

      • Omsättning: 374 Mkr (446)
      • EBIT-resultat: 24 Mkr (20)
      • Resultat efter finansnetto: 12 Mkr (13)
      • Vinst per aktie: 0,20 kr (0,22)

Nettoomsättningen för perioden minskade med 16 procent, från 446 miljoner kronor (för samma period förra året) till 374 miljoner kronor i år. Exklusive valutaeffekter var omsättningstappet 17 procent. 

Det är främst tre orsaker till den minskade tillväxten; förlorade försäljningsuppdrag i Norge, en svag försäljning i direktförsäljningsenheten samt en kalendereffekt på grund av att påsken inföll i mars.

Det förlorade försäljningsuppdraget kan huvudsakligen hänföras till kontraktet med Reckitt Benckiser. Reckitts verksamhet inriktar sig mot disk- och tvättmedel, vilket ligger utanför Midelfart Sonessons produktområden. 

För att komma till rätta med problemen i Norge arbetar nu bolaget hårt med åtgärdsprogrammet. Bland annat har en ny vd tillsatts i förhoppning om att få till den vändning som behövs i den norska verksamheten.

Bruttomarginalen ökade med 2 procentenheter jämfört med samma period året innan, från 39 till 41 procent av omsättningen. Detta som följd av en lönsammare mix av sålda produkter.

Om man bortser från den intäkt av engångskaraktär hänförlig till tidigare förvärv (avseende omförhandlad tilläggsköpeskilling), minskade rörelsemarginalen från 20 miljoner kronor året innan till 16 miljoner kronor för första kvartalet 2008. Rörelsemarginalen minskade med 0,3 procentenheter till 4,3 procent.

Framtida utsikter
beQuoted ställer sig positiv till de många av förändringar och omstruktureringar Midelfart Sonesson står inför. Bolaget visar upp en god medvetenhet om vilka problem som varit och vad fokus måste ligga på. Vi tycker även att vd Peter Åsberg ger ett förtroendeingivande intryck.

Därmed inte sagt att problemen är lösta. Både Peter Åsberg och bolaget har en lång och tuff resa framför sig med stor kostnadsmedvetenhet. Även om bolaget genomfört en del förändringar på ledande positioner, måste de fortfarande bevisa att de kan uppfylla målen.

Om vi tar en titt bakåt i tiden kan vi se att både 2006 års och 2007 års första kvartal visade positiva siffror som senare vände till förlust för respektive helår.

Resultat avseende 2006:

      • Det första kvartalet gav en vinst om 9 miljoner kronor
      • Resultat för helåret blev en förlust om 33 miljoner kronor

Resultat avseende 2007:

      • Det första kvartalet gav en vinst om 12 miljoner kronor
      • Resultat för helåret blev en förlust om 322 miljoner kronor

Då även årets första tre månader börjat i positiv bemärkelse, vill beQuoted avvakta rapporten för det andra kvartalet innan vi sätter upp prognoser för framtiden och vi inväntar fler tecken på att bolaget vänt den negativa trenden.

ADI KRILIC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Vändningsarbetet pågår i Midelfart Sonesson
» Nu startar Avstamp 2008 för Midelfart Sonesson
» Förlorad process mot Semper drog ned Midelfart Sonessons resultat
» Framgångsrikt fusionsarbete stärker Midelfart Sonesson
» Midelfart Sonesson köper Vitalas
» Trist avslutning för gamla Wilh. Sonesson
» Säker nyemission i Wilh. Sonesson för att förvärva norska Midelfart



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson

 
 


  
Under året har tre nya vd:ar tillkommit inom Midelfart Sonesson-koncernen.
 
 

 
Vidar Eskelund har utsetts till vd för det norska dotterbolaget.
 
 
 

 
Anna Langåker är ny vd för dotterbolaget Vitalas. 
 
 
 

 
Daniel Juhlin är ny vd för Friggs.
 
 
 
  

 
Bioglan marknadsför och säljer receptbelagda läkemedel.
 
 
 

MaxMedica marknadsför och säljer naturläkemedel, kosttillskott och hudvårdsprodukter.
 
 
  

 
Miwana utvecklar och producerar näs- och ögonprodukter.
 
 
 

Naturdiet Smoothie är en ny produkt som lanserats i år. Enligt bolaget har försäljningen överträffat prognosen tre gånger om. 
 
 
 

Nästa händelse
2008-08-22
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig