beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICT Fastigheter värderar upp Örebrobeståndet med cirka 20 miljoner kronor 
beQuoted nyhetsbrev 13 juni 2008
ICT Fastigheter värderar upp Örebrobeståndet med cirka 20 miljoner kronor
- Bolagets börsvärde bara 65 - 70 miljoner kronor

ICT Norden Fastigheter, eller bara ICT Fastigheter som bolaget brukar kallas, anger i sin delårsrapport att de kvarvarande, nytillträdda Örebrofastigheterna har ett övervärde på 20 miljoner kronor.

Örebroförvärvet var en strålande affär
Den 1 april tillträdde ICT Fastigheter ett bestånd i Örebro, vilket köptes i slutet av december 2007 för 165 miljoner kronor. Bolaget har sålt fyra av fastigheterna för 84,7 miljoner kronor med en vinst på 11,2 miljoner kronor. Även kvarvarande Örebrofastigheter sades ha ett övervärde.

I den färska delårsrapporten är ICT Fastigheter mer specifika, och anger övervärdet, baserat på externa värderingar, till cirka 20 miljoner kronor. På den informationen reagerade marknaden med en gäspning och höjde aktiekursen med två öre till 1,67.

- Jag är förvånad över aktiemarknadens ljumma reaktion. Bara på reavinsterna och värdeökningen i Örebrobeståndet, som vi alldeles nyligen tillträdde, har vi tjänat in nästan halva vårt nuvarande börsvärde, påpekar Matti Lilljegren, vd i ICT Fastigheter.

Jan Wilhelmsson har flaggat upp i bolaget
Styrelseledamoten och näst störste ägaren Jan Wilhelmsson har i dagarna utökat sitt innehav med 780.000 aktier. Direkt och via bolag äger han därmed 7.850.000 aktier, motsvarande 20,2 procent av bolaget. Tillsammans med Matti Lilljegren blir ägarandelen runt 50 procent.

Förvärv i Kopparberg ger 15,2 procents direktavkastning
I mitten på april förvärvades åtta bostadsfastigheter i Kopparberg för 9,2 miljoner kronor kontant. Tillträde sker den 1 juli. Fastigheterna är i gott skick och fullt uthyrda. Direktavkastningen är hela 15,2 procent.

- Jag är mycket nöjd med köpet i Kopparberg. När, som i vårt fall, ett för orten större bestånd säljs, finns det i regel få köpare. Då får man i regel köpa till ett bra pris. Det är lättare och kan ge bättre betalt att sälja fastigheterna en och en, menar Matti Lilljegren.

Ytterligare försäljning och köp
Den 9 maj såldes ytterligare tre fastigheter i Örebro (förutom vad som nämnts ovan). Försäljningen inbringar 24,4 miljoner kronor, vilket innebär ett nollresultat. Samtidigt förvärvas ett bestånd i Lekeberg, 2 mil utanför Örebro, för 11 miljoner kronor kontant. Direktavkastningen är ungefär 8 procent.

- Därmed ökar vår likviditet samtidigt som direktavkastningen för de fastigheter vi köper klart överstiger de vi säljer, säger Matti Lilljegren.

Första kvartalet 2008 blev ett mellankvartal
Kvartalsrapporten visade på följande siffror:

      • Omsättning: 3,0 Mkr (0,3)
      • Resultat efter finansnetto: -0,2 Mkr (-0,1)
      • Vinst per aktie: -0,85 öre (-0,4)

- I väntan på att vi fick tillgång till Örebrofastigheterna den 1 april var vi försiktiga med köp. Därför hände inte så mycket under första kvartalet, förklarar Matti Lilljegren.

- Men nu är det full fart igen, och vi hoppas att inom kort kunna göra några förvärv där vi delvis betalar med egna aktier, tillägger Matti Lilljegren.

Prognosen om en vinst efter finansnetto för 2008 på 35 - 40 miljoner kronor kvarstår. Efter den uppskrivning av Örebrofastigheten på 20 miljoner kronor som beQuoted antar kommer att göras under andra kvartalet, är den nivån nästan uppnådd.

ICT Fastigheter tjänar dessutom bra på själva förvaltningen. Under maj månad väntas vinsten efter finansnetto, men exklusive reavinster och värdeförändringar, ha överstigit en halv miljon kronor.

Mer än halva året återstår, och Matti Lilljegren vill naturligtvis göra fler bra affärer. beQuoted tror också att det kan bli en uppskrivning av det nyligen förvärvade beståndet i Kopparberg. Vi tror därför att bolaget, liksom de gjorde förra året, kommer att höja årets vinstprognos.

Bolagets fastigheter är jämförelsevis lågt värderade
I tillägget till årsredovisningen finns en tabell (se högerspalten) som jämför fastighetsvärdena hos de noterade fastighetsbolagen med hög andel bostäder. Tabellen visar förhållandena vid årsskiftet, så siffrorna är inte helt aktuella.

Svårt att förklara aktiens låga värdering
Trots en mycket god historik där bolaget hållit vad man lovat och mer därtill, har det inte märkts på aktiekursen. Utifrån bolagets prognos blir årets vinst per aktie (inklusive värdeförändringar) 70 - 74 öre. Det ger utrymme för en betydligt högre kurs än dagens.

beQuoted tror dessutom att prognosen kommer att överträffas. Vår starka köprekommendation kvarstår.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICT Sweden Holding:
» ICT Fastigheter tjänar en femtedel av börsvärdet på tre försäljningar
» ICT Fastigheter gör storförvärv i Örebro
» ICT Sweden Holding fördubblar vinstprognosen för 2007
» ICT Sweden Holding är ett fastighetsbolag i en attraktiv nisch

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Matti Lilljegren
VD ICT Fastigheter

 
 
Bara en fastighet, Brickebacken, återstår nu av förvärvet i Örebro. 
 
Den har ett övervärde på 20 miljoner kronor jämfört med bokfört värde.
 
Brickebacken utgör cirka hälften av det totala värdet på bolagets fastigheter, enligt beQuoteds uppskattningar.
 
 
Bolaget pekar på risken för tomma lägenheter i mindre orter som drabbas av hög arbetslöshet. Man tar hänsyn till detta och har hittills inte märkt några sådana tendenser, tvärtom.
 
Örebrofastigheten står numera för runt hälften av bolagets fastighetstillgångar, vilket kan sägas vara en stabiliserande faktor.
 
 
 

(klicka bilden för större bild)
 
Tabellen ger en jämförelse av fastighetsvärden vid årsskiftet hos olika noterade fastighetsbolag.
 
 
 
Vid förvärv har ICT Fastigheter tidigare betalat cirka 25 procent med egna aktier.
 
Under senaste halvåret har dock förvärven skett kontant, bland annat beroende på att aktiekursen varit för låg.
 
Nu siktar företaget på nya köp med delbetalning i aktier.
 
 
På årsstämman fastställdes styrelsens förslag om utdelning av 4 öre per aktie.
 
Styrelsen fick  bemyndigande om såväl nyemission som inlösen av aktier.
 
 
  
Nästa händelse
2008-08-28
Delårsrapport Q2 2008
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig