beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: MedicPen redo för marknaden 
beQuoted nyhetsbrev 10 juni 2008
MedicPen redo för marknaden
- Förstärker kassan lagom till lanseringen

Efter flera år av produktutveckling är nu MedicPen redo för marknaden. Konsumentprodukten MedicPen Classic och den till läkemedelsbolag riktade MedicPen Clinic är färdiga att lanseras. Lagom till lanseringen gör bolaget en företrädesemission i syfte att stärka kassan för att kunna ge lanseringen maximal skjuts framåt.

En ökande läkemedelskonsumtion
Under den senaste femårsperioden har Apotekets försäljning av läkemedel ökat med över 20 procent. Drivande faktorer är bland annat en åldrande befolkning, men också ett ökat intresse för hälsa och välbefinnande. Och trenden är inte unik för Sverige. 

Ett allt större ansvar för medicinering och rehabilitering läggs på patienten. Patienternas sjukhusvistelser blir allt kortare och patienter blir tidigt hemskickade med instruktioner om hur de ska sköta sin medicinering.

Uppskattningsvis följer bara hälften av alla patienter som ordinerats mediciner för långtidsbruk de instruktioner man har fått. En studie från Umeå Universitetssjukhus visar att var sjunde akutpatient har symptom orsakade av över- eller undermedicinering.

Från idé till verklighet
Halmstadsföretaget MedicPen startades hösten 1999 i syfte att utveckla och kommersialisera idén om en hjälpreda för regelbunden medicinering. Resultatet är en elektronisk tablettdoserare med larmfunktion, vibrator och inbyggt minne för registrering av uttagna tabletter. 

Utformningen påminner en hel del om en mobiltelefon, men med ett enklare gränssnitt. Tanken är att enkelheten och mobiliteten ska göra att patienten upplever den som en smidig hjälp. I förlängningen handlar det om att få patienten att ta rätt dosering vid rätt tidpunkt. 

- Mobilitet och design var mycket viktigt när vi tog fram MedicPen, berättar vd Cristian Hallin. Vi hade idén, men tog hjälp av en extern ingenjörsbyrå med designen och produktframställningen.

Lättanvänd design
Enheten har ett begränsat antal knappar och en enkel display. 

- Gränssnittet är välbekant för de flesta. Det ser i stort sett ut och fungerar som en vanlig klockradio. 

MedicPen finns i olika utföranden för olika målgrupper. Classic riktar sig till konsumentmarknaden. Produkten finns i tre olika modeller, med olika storlek på tablettmagasinen. Doseraren håller reda på flera tabletter parallellt.

MedicPen Clinic är snarlik konsumentvarianten, men innehåller en låsbar mjukvara som skyddar förprogrammerad och insamlad data. Produkten vänder sig till läkemedelsbolag och forskningsinstanser.

- MedicPen Classic är ursprungsdesignen, fortsätter Cristian Hallin och berättar hur tanken på MedicPen Clinic växte fram längs vägen. 

- Vi såg den kostsamma hanteringen av statistik vid läkemedelsstudier, något som huvudsakligen görs manuellt. När siffrorna inte stämmer fördelas felen jämnt över tiden. MedicPen kunde tillföra något eftersom den registrerar alla uttag och avvikelser med datum och klockslag.

Vidareutvecklingar av produkterna
Classic och Clinic är färdigutvecklade och patentskyddade i en rad länder. Men företaget jobbar vidare med andra tillämpningar. MedicPen Carma är under utveckling och beräknas nå första test under hösten 2009. Målgrupp är friskvårdsinrättningar och vårdgivare, som exempelvis kommuner och landsting.

Carma är en systemlösning som bygger på att en nätverksansluten variant av MedicPen Classic installeras vid varje sängplats i en inrättning. Övervakning och datainsamling kan göras över nätverket via en central dator. Systemet ska ge ökad överblickbarhet och bättre datainsamling med det övergripande målet att reducera felmedicineringen. 

Vägen till marknaden
Initialt lanseras MedicPen Classic i Sverige, men internationell lansering följer inom kort. Cristian Hallin säger att Sverige inte är en högprioriterad marknad, men att det vore ett generalfel att inte ta den reglerade svenska marknaden på allvar. Just nu undersöks möjligheten att få Classic förskriven av läkare.

- Sverige är lite annorlunda. Svenskar är inte vana att betala för sjukvård. Men jag tror att vi kan lära oss mycket av en lansering här och det är ju trots allt vår hemmamarknad.

För att nå ut till marknaden satsar MedicPen på att teckna avtal med lokala säljbolag. I dagsläget har avtal nåtts med parter representerade i Europa, Mellanöstern och Asien, Indien inkluderat.

Parallellt med lanseringen av Classic, inleds lanseringen av Clinic i Sverige och delar av Europa. Vid införsäljning till läkemedelsbolagen råder andra spelregler. Cyklerna är enligt Cristian Hallin väldigt långa.

Potentialen i läkemedelssektorn ska dock inte underskattas. Enbart i Sverige pågår det cirka 600 kliniska studier, varav hälften involverar preparat i tablettform. 

Prognoser
Företagets mål för 2008 är en omsättning på 0,75 miljoner kronor med ett rörelseresultat exklusive avskrivningar på -2,1 miljoner kronor. Det ska sättas i relation till utfallet från det gångna kvartalet, innan lanseringen av MedicPen påbörjades. Resultatet för perioden blev en förlust om 370.000 kronor, motsvarande -0,03 kronor per aktie.

För 2009 är prognosen en omsättning på 10 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat exklusive avskrivningar, för att 2010 nå en omsättning på 65 miljoner kronor med en vinst på 26 miljoner kronor, motsvarande 2 kronor per aktie eller ungefär p/e 1 på aktuell kurs. 

Kassaförstärkning
Nu i dagarna genomför MedicPen en nyemission. Vid full teckning inbringar emissionen drygt 8 miljoner kronor efter emissionskostnader. Enligt bolaget ska kassaförstärkningen i huvudsak användas till att ge den fortsatta lanseringen av MedicPen Classic C100 och Clinic C100 skjuts.  

beQuoted ser fram mot att följa upp hur lanseringen utvecklas och vi anser att MedicPen är ett bolag väl värt att hålla ett extra öga på.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
 
 
 
 
 

 
MedicPen Classic riktar sig till konsumentmarknaden.
 
 
 
 
 
 

 
MedicPen Clinic är en modiferad version som riktar sig till läkemedelsbolag.

 
 
 
 
 
 

 
En klinisk prövning genomförs i olika faser.

I den första fasen deltar några tiotal patienter. 

Uppnås ett positivt går prövningen vidare till fas 2. Där ingår ofta 200 - 300 patienter.

Går prövningen sedan vidare till fas 3 kan 10.000-tals patienter ingå.

 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-07-18
Delårsrapport
september 2007 - maj 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 13 juni


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 30 maj - 13 juni
  • Teckningskurs 2,80 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare 1:4 via teckningsrätter, handeln med teckningsrätter pågår 2 - 10 juni
  • Om emissionen inte blir fulltecknad via teckningsrätterna kan teckning ske utan företräde på särskild blankett
  • Nyemissionen uppgår till 9,1 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Totalt 3.241.500 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 20 procent av företaget
  • Bolagets marknadsvärde uppgår till 38 miljoner före emissionen och 47,5 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning.
  • Emissionen är garanterad till cirka 88 procent via teckningsförbindelser från befintliga ägare och garantier från utomstående investerare

 


 
 

 
Ladda hem informations- memorandum
 
Teckningsanmälan - Aktier utan företräde
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig