beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: E-post och sökord Relation & Brands affär 
beQuoted nyhetsbrev 10 juni 2008
E-post och sökord Relation & Brands affär
- Efter nyförvärv genomförs en ägarspridning för att öka likviditeten i aktien

För en månad sedan förvärvade Relation & Brand företaget Net Pilots. Därmed kommer Relation & Brand att kunna erbjuda lösningar inom såväl e-postmarknadsföring som sökordsmarknadsföring. Nu genomförs en ägarspridning i syfte att öka likviditeten i aktien. beQuoted har fått en pratstund med vd Magnus Modin.

Internet äter upp reklamkakan
Enligt statistik från IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) har reklaminvesteringarna på internet ökat med över 30 procent per år de senaste åren. Under 2007 översteg de för första gången investeringarna i tv-reklam.

Internetmarknadsföring sker på olika sätt. Det kan handla om klickbara reklambudskap på hemsidor eller sökordsträffar i sökmotorer som Google eller Yahoo.

Ytterligare en marknadsföringskanal är e-post, ett vågspel mellan skräppost och riktad marknadsföring till väl avgränsade målgrupper. 

- Vi började med e-postkanalen. Där såg vi en marknad med en årlig tillväxt på 30 - 40 procent. Samtidigt upplever vi ett stort behov av sökordsmarknadsföring. Därför har vi fört samman de två aktiviteterna, berättar Magnus Modin, grundare och vd för Relation & Brand.

Relation & Brand startade 1999. Bolaget säljer tjänster och programvaror inom internetmarknadsföring med fokus på just e-post och sökord. Kunderna är företag och organisationer, däribland välkända namn som Volvo och Xerox. Produkterna innefattar licensförsäljning och konsulttjänster.

Genom att kombinera kompetenser inom e-postmarknadsföring och sökordsmarknadsföring är bolaget relativt ensamt i sin nisch i Sverige. Magnus Modin ser konkurrensen komma från den traditionella marknaden för direktmarknadsföring hellre än från internetbaserade konkurrenter.

Seriös kanal istället för skräppost
E-post som marknadsföringskanal är långt ifrån oproblematisk. Kanalen översvämmas av skräppost, så kallad spam. Branschens seriösa aktörer har samlat sina krafter i branschorganet Swedma.

- Relation & Brand försöker påverka förutsättningarna genom vårt engagemang i Swedma. Vi har tecknat avtal med Telia och för en dialog med flera av landets större operatörer för att de ska få sina system att identifiera de seriösa aktörerna och samtidigt vrida åt sina spamfilter ytterligare, berättar Magnus Modin.

Insamlande av eller distribuering till vanliga konsumenters e-postlådor är inte tillåtet utan mottagarens samtycke. Därför tvingas företagen till kreativa lösningar för att nå fram till konsumenterna. Olika former av prenumerationserbjudanden är ett vanligt knep.

Marknadsföring mellan företag och till individer på företag är emellertid tillåtet. Det öppnar för handel med kommersiella e-postregister, något som Relation & Brand drar nytta av i sitt erbjudande till kunderna.

Digitala kampanjmaskiner
Bolaget har idag cirka 800 kunder. Kundernas lösningar varierar från enkla nyhetsbrev, som de själva utformar, till komplexa lösningar som integrerats med CRM- eller produktionssystem.

Relation & Brands mjukvaror är uteslutande webbaserade. Hjärtat i verksamheten är mjukvaran Net Relation Manager. Ur den har bolaget skapat det enklare verktyget eGenerator.

eGenerator för små företag
eGenerator riktar sig främst till småföretag. Företagen betalar en månatlig licensavgift för att få tillgång till systemet. Avgiften baseras på utskicksvolym och funktionalitet.

Relation & Brand har även branschanpassat verktyget till promotionbranschen genom att ladda det med en rad finesser för att kundens väg från idé till kampanj och uppföljning ska bli så smärtfri som möjligt. Bland annat tillhandahåller systemet färdiga grafiska mallar med såväl layout som bildmaterial. Men kunden får även tillgång till ett komplett promotionpaket i form av kundanpassade tröjor, koppar och annat.

- Kunden gör allting själv och våra kostnader är små. Det här är ett promotionverktyg som alla småföretag behöver och vi vill skapa relationen så tidigt som möjligt, säger Magnus Modin och fortsätter:

- Det ligger inga stora pengar i small business-segmentet. En licens med färdiga mallar och bilder med publiceringsrätt börjar på 1.200 kronor per år. För oss kan även small-bussiness ses som en prospektdatabas. Efter ett tag kommer den lilla kunden att vilja ha fler tjänster såsom sms-utskick, kampanjsida eller kanske sökoptimering. Och det är de affärerna vi på sikt också vill åt.

Och Magnus Modin bedömer att innehållet och konfigurationsmöjligheterna kommer att bli allt viktigare för att hålla konkurrenterna på armlängds avstånd. Därtill räknar han med en prispress på mjukvaran.

Net Relation Manager för stora företag
De stora pengarna finns istället i verktyget Net Relation Manager som riktar sig till större kunder med större marknadsföringsbudgetar. Verktyget innehåller en bred och skalbar funktionalitet som bolagets konsulter anpassar tillsammans med kunderna utifrån deras specifikationer. 

- Ett av Sveriges största rekryteringsföretag använder vår lösning som stöd i sin försäljning. De gör e-postutskick om tillgänglig personal till utvalda företag. Morgonen därpå går de igenom utskicksstatistiken och kan då se vilka företag som läst erbjudandet och vilka sökande som företagen visat intresse för.

- Hellre än att kallringa runt till företagen kan de genom vårt system få ett komplett statistikunderlag att gå vidare med, poängterar Magnus Modin.

Deltar aktivt i kommunikationsarbetet
När en kund gör Net Relation Manager till en del av sin kommunikationsapparat intar Relation & Brand ofta en aktiv roll i kundernas interna arbete.

- Kunden hyr in en konsult från oss, som sitter med i kundens kravprocess och deltar i utformningen av  kommunikationsstrategin. Samtidigt som licensavgiften tickar i bakgrunden.

De löpande konsultintäkterna står för 30 procent av bolagets omsättning. Övriga 70 procent utgörs av repetitiva licenstäkter från mjukvaran och andra löpande abonnemang.

De kommande två åren
Förra året distribuerade bolaget mer än 85 miljoner e-postmeddelanden i sitt system. Bolaget uppskattar att den svenska marknaden för kommersiella e-postmeddeladen uppgick till över 1,3 miljarder meddelanden under 2007 och att kanalen växer. 

Bolagets målsättning är att inom två år nå en distributionstakt på 1 miljard e-postmeddelanden årligen. Tillväxten ska komma genom expansion till de nordiska grannländerna och ett eller fler europeiska länder. Distributionstakten motsvarar enligt bolagets skattningar en årsomsättning på cirka 70 miljoner kronor. 

Bolagets prognos för 2008 är en omsättning om cirka 30 miljoner kronor med ett rörelseresultat överstigande 5 miljoner kronor.

Blandat 2007 och en bra start på 2008
Bolaget har en historik av lönsam tillväxt, men 2007 bjöd på en blandad utveckling. Omsättningen ökade med över 40 procent till 14 miljoner kronor, samtidigt som rörelseresultatet backade med 30 procent. Främsta anledningen till resultatförsämringen var stigande personalkostnader. Personalstyrkan nära nog fördubblades under året.

Under 2007 förvärvades reklambyrån Kennet Båth. Med affären följde flera internationella kunder. Magnus Modin menar att förvärvet ökar bolagets räckvidd och expansionsmöjligheter. 

- Nu har vi licenstagare i 20 länder, vilket ger oss goda möjligheter att växa utomlands.

Siffrorna för det första kvartalet 2008 blev följande:

      • Omsättning: 4,9 Mkr (3,1)
      • Resultat efter finansnetto: 0,7 Mkr (0,3)
      • Vinst per aktie: 0,07 kr (0,04) 

Aktien handlas idag till runt 5,50 kronor, vilket ger bolaget ett börsvärde om drygt 60 miljoner kronor. På aktuell kurs handlas aktien till p/e 17 på bolagets prognos för 2008, förutsatt att bolaget lyckas upprätthålla rörelsemarginalen på 15 procent.

Förvärv inom sökordsoptimering
För en månad sedan förvärvades Net Pilots, en aktör inom sökordoptimering. Relation & Brand betalar cirka 11 miljoner kronor i aktier och kontanter. Bolaget menar att köpet är ett naturligt steg i breddningen av tjänsteutbudet. 

beQuoted anser att Relation & Brand är ett spännande bolag i en bransch under snabb förändring. Bolaget har under det senaste året genomfört ett par förvärv som på ett tydligt sätt bidragit till att utveckla bolagets erbjudande. Med en soliditet på 73 procent ser vi utrymme för ytterligare förvärv som kan stärka erbjudandet ytterligare.

Mot bakgrund av det ser vi med spänning fram mot att se vad som kommer ur det nya förvärvet inom sökordsmarknadsföring. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Magnus Modin
VD Relation & Brand

 
 
 
 
 
 
 

eGenerator erbjuder en enkel lösning för att skapa kampanjer och nyhetsbrev via e-post. Verktyget riktar sig till mindre företag och föreningar.
 
 
 
 
 
 

 
Net Relation Manager samlar e-poststatistik i rapportform. Rapporten omfattar utskickskvantiteter, studsar, öppnings- och klickfrekvenser samt länkstatistik, ända ned på individnivå. 

 
 
 
 
 
 

Omsättning och rörelseresultat
  

(klicka bilden för större bild) 

 
Omsättning och rörelseresultat för åren 2005, 2006 och 2007. Diagrammet visar även bolagets prognos för 2008 och 2009.
 
 
 
 
 
  

 
Annonseringen på internet växer och uppgår idag till cirka 4 miljarder kronor. 
 
 
 
 
 
 

 
Branschorganisationen Swedma arbetar bland annat med att ta fram etiska regler för marknadsföring. Relation & Brand är medlemmar i organisationen.

 
 
 
 
 
 

 
Svenska Dagbladets nyhetsbrev distribueras av Relation & Brand.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-14
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om ägarspridningen

Sista dag för teckning är måndagen den 30 juni


Aktiespridningen i korthet:

  • Teckningstid 21 maj - 30 juni
  • Teckningskurs 5 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 500 aktier (2.500 kronor)
  • Ägarspridningen genomförs med befintliga aktier.
  • Befintliga större aktieägare har ej för avsikt att sälja fler
    antalet aktier än vad som är nödvändigt för att
    säkerställa antalet ägare.
  • I dagsläget finns cirka 200 ägare. Målsättning efter genomförd aktiespridning är 700 ägare.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig