beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Scirocco förstärker marknadssatsningen med kinesisk partner 
beQuoted nyhetsbrev 4 juni 2008
Scirocco förstärker marknadssatsningen med kinesisk partner
- Utmanar RFID-marknaden med nytänkande

Scirocco meddelade för ett par veckor sedan att ett avtal tecknats med den kinesiska RFID-leverantören Invengo. Avtalet innebär att Invengo säljer Sciroccos produkter i Kina och att Scirocco säljer Invengos produkter under eget varumärke i Europa och Asien utanför Kina.

För att kunna hålla fortsatt högt tempo i marknadsbearbetningen passar Scirocco nu på att förstärka kassan genom en nyemission.

Unik teknik som effektiviserar
Kistaföretaget Scirocco utvecklar och säljer identifieringssystem baserade på datakommunikation via infrarött ljus. Tekniken är unik och löser ett antal tillämpningsproblem som finns med etablerade identifieringssystem (kallade RFID, Radio Frequency Identification), där kommunikationen sker med radiovågor.

Identifieringssystem är ett naturligt inslag i den moderna, robotbaserade tillverkningsindustrin. Objekten på löpande bandet förses med identifieringsbrickor (kallade taggar) som innehåller information om objektens beskaffenhet. Läsare längs bandet läser av taggarna när objekten passerar förbi.

Informationen vidarebefordras därefter till fabrikens styrsystem för att registrera händelserna, styra industrirobotar, ge operatörsinstruktioner på displayer eller motsvarande. Tillämpningsområdena är många och behoven varierande. 

I exempelvis en bilfabrik kan karosserna förses med taggar som innehåller information om komponenter och kundens specifika tillval som lack, klädsel, stereo eller GPS. När karossen passerar läsarna längs tillverkningslinan får montörerna information om vad som skall monteras. Tillverkningsprocessen blir mer effektiv och felfrekvensen kan minskas.

Tekniken kan även styra logistikkedjor som exempelvis en lastpalls väg från producent till slutkund. Taggar med information om innehåll på pallen, kund och leveransdatum kan enkelt läsas av vid omlastningar och lagring.

IRID, en del av den växande RFID-marknaden
Bolagets system uppfattas ofta, trots den avgörande tekniska skillnaden, som ett RFID-system. Man har därför valt att kalla det Infrared RFID, eller IRID.

- RFID är en massmarknad i vardande. Detta dels beroende på den pågående standardiseringsprocessen, dels beroende på att nya delmarknader etableras löpande, menar Staffan Sjögren.

Enligt analysföretaget IDTechEx omsatte RFID-marknaden motsvarande 30 miljarder kronor 2007. Marknaden väntas växa med över 400 procent under den närmaste tioårsperioden. Och projekten blir allt större. Bland annat rullas ett nytt RFID-baserat ID-kortsystem ut i Kina. Projektet kostnadsberäknas till motsvarande 36 miljarder kronor.

En internationell aktör
Scirocco har byggt upp ett nätverk av återförsäljare som sträcker sig över Europa och Asien. Bolaget ser sina affärstillfällen där skrymmande och kapitalbindande objekt i slutna flöden behöver identifieras.

Därför har bolaget hittills kommit att fokusera på fabriksautomation och transportlogistik. Relevanta identifieringsobjekt är allt från bilkarosser under tillverkning till lastbilar, bussar, bilar och motorcyklar.

Till dagens datum har system levererats till bland annat den spanska polisen, Leeds kommun i Storbritannien, Aalborg-Portland Cement i Danmark, Höganäs metallpulverfabrik och för pilottester inom Paris kommunaltrafik. Och enligt Staffan Sjögren är ett nästa steg bearbetningen av marknadsledande infrastrukturföretag.

Enligt Staffan Sjögren handlar en typbeställning ofta om ordervärden mellan cirka 500.000 kronor upp till 1 miljon kronor. För det får kunderna ett femtiotal läsare och några tusen taggar, beroende på taggarnas funktionalitet.

I dagsläget finns marginalerna på läsarna. För de aktuella applikationerna är dock taggarna alltför få för att Scirocco ska tjäna stora pengar på dem. Men det tror Staffan Sjögren kommer att ändras:

- Intressanta nya affärsområden är exempelvis identifiering av bilar som parkeras och fordon i spårbunden trafik. Andra större marknader finns inom distribution och lager, där man i dag ofta använder streckkodssystem.

- Rent generellt talar vi om marknader där taggarna är så många att man inom ISO skapat en global standard för RFID och myndigheterna öppnat ett speciellt frekvensband för detta. En marknad på väg att explodera.

Etablering i Kina
För ett par veckor sedan meddelade Scirocco att ett avtal tecknats med den kinesiska RFID-leverantören Invengo.

Invengo har levererat system till flera stora kinesiska infrastrukturprojekt, bland annat till den statliga järnvägen i landets samtliga provinser.  Bolagets produkter används även vid flera av landets hamnar och gränstullar. Invengos produktsortiment är brett och omfattar ett 60-tal olika RFID-produkter.

Samarbetsavtalet innebär att Invengo blir återförsäljare för Sciroccos produkter på den kinesiska marknaden och att Scirocco får möjlighet att sälja Invengos produkter under eget varumärke i Europa och Asien utanför Kina.

Upplägget ger Scirocco en kanal in i den kinesiska tillverkningsindustrin, med en välrenommerad partner som företräder dess produkter inom såväl marknadsföring som service.

Men avtalet innebär också en förlängning av Sciroccos egen produktportfölj:

- Möjligheten att kunna sälja Invengos RFID-system på våra marknader innebär att vi utökar vårt erbjudande med ett ISO-standardiserat system som vänder sig till den massmarknad som är i blivande och där RFID-teknik är på väg att ersätta dagens streckkoder, säger Staffan Sjögren och fortsätter:

- Invengo är något av en drömpartner för ett RFID-bolag och vi är övertygade om att dörren till den kinesiska tillverkningsindustrin nu öppnats för Scirocco.

Han menar också att bolagen kompletterar varandra såväl tekniskt som marknadsmässigt men ser även framtida fördjupningar av samarbetet:

- Eftersom båda företagen har väl fungerande identifieringsprodukter och djup kompetens inom RFID, och Sciroccos IRID-teknik dessutom är patentskyddad i Kina, finns det utrymme för ett närmare tekniskt samarbete mellan bolagen.

Första kvartalet 2008
Siffrorna för det första kvartalet 2008 bjöd inte på några överraskningar:

      • Omsättning: 135 Tkr (160)
      • Resultat efter finansnetto: -1,47 Mkr (-1,23)
      • Vinst per aktie: -0,09 SEK (-0,07) 

Utestående aktier är 16.706.818 stycken. Vid dagskurs 1,24 kronor ger det ett börsvärde om drygt 20 miljoner kronor. 

Kassaförstärkning för att inte tappa tempo
Lagom till genombrottet i Kina passar Scirocco på att fylla på kassan. Emissionsperioden löper ut den 12 juni. 5.000.000 aktier emitteras till teckningskursen 1,20 kronor. Vid full teckning tillförs således bolaget 6 miljoner kronor före emissionskostnader. 

Staffan Sjögren menar att bolaget behöver kapitalförstärkningen för att inte tappa tempo i marknadssatsningen och pekar på den goda tajmningen med det kinesiska genombrottet. 

beQuoted delar hans uppfattning och ser i Scirocco en alltmer komplett RFID-leverantör växa fram. Vi ser fram mot att följa upp hur samarbetet med Invengo utvecklas. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Staffan Sjögren
VD Scirocco

 
 
 
 
 
 
 

 
Scirocco IRID, en robust läsare för krävande miljöer. Taggen är marginellt större än ett vanligt kreditkort.

 
 
 
 
 
  

 
Sciroccos nya RFID-system är baserat på Invengos teknik. Systemet är konstruerat för taggar enligt RFID-standarden ISO 18000-6C.
 
 
 
 
 
 

 
Scirocco IRID lämpar sig för automatiska
fabriker med krävande miljöer och
många läsare nära varandra.
 
 
 
 
 
  

 
Genom att förse karosserna med taggar kan montörer och robotar få information om interiör, tillval, färg med mera. 
 
 
 
 
 
 

 
Invengo är en kinesisk  RFID-leverantör. Bolaget har filialer i Hong Kong, Singapore och USA.
 
 
 
 
 
  

 
Invengo levererar RFID-teknik till bland annat den statliga kinesiska järnvägen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-06-12
Nyemission

Teckningstid
28 maj - 12 juni 2008


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig