beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Elverket blickar framåt 
beQuoted nyhetsbrev 3 juni 2008
Elverket blickar framåt
- Effektivisering, organisk tillväxt och förvärv i fokus

Lugnet har lagt sig efter turerna kring E.ON:s misslyckade uppköpsbud och Elverket blickar nu framåt. Snabb tillväxt står i fokus. Bolagets organiska tillväxt låg på cirka 14 procent förra året. 

Samarbeten eller förvärv
Elverket vill växa snabbare. Det ska ske genom organisk tillväxt och förvärv. Bolaget söker såväl förvärvsmöjligheter som samarbetspartners.

Innan E.ON-budet kom i höstas, låg Elverket i förhandlingar om ett förvärv. Men förhandlingarna avbröts under budperioden och förvärvet kom aldrig till stånd.

Frågan om förvärv har nu åter aktualiserats och Elverkets vd Jonas Borgardt räknar med ett samarbete eller förvärv under 2008. 

- Det behöver inte nödvändigtvis vara inom segmenten elhandel eller elnät utan andra verksamhetsområden såsom elproduktion kan vara intressant.

Intern effektivisering
Vallentuna växer och Elverket med det. Eldistributionsnätet är under utbyggnad och antalet nätkunder ökar med 2 - 3 procent årligen.  Men Jonas Borgardt ser även möjligheter till effektiviseringar:

- Det finns alltid utrymme för effektiviseringar. Det gäller även gäller nätdelen och vi ser här stora möjligheter under året.

Företagsmarknaden nästa
Bolaget kommunicerade nyligen en order på alla elleveranser till Vallentuna Centrum AB:s fastigheter i centrala Vallentuna. Ordern innebär ett genombrott på företagsmarknaden och enligt Jonas Borgardt ett insteg på en viktig marknad som bolaget kommer att bearbeta ytterligare.

Blandade siffror för kvartalet
Siffrorna för det första kvartalet 2008 blev följande:

      • Omsättning: 101,7 Mkr (92,1)
      • Resultat efter skatt: 4,7 Mkr (9,7)
      • Vinst per aktie: 0,50 SEK (1,11) 

Resultatet för perioden försämrades till följd av en inledande marginalminskning på elhandeln. Marginalen vände emellertid upp mot slutet av perioden. Bidragande orsak till resultatförsämringen var även lägre intäkter från nätdelen, där anslutningsavgifterna för elnätet minskat något.

Men trots en mild vinter ökade omsättningen med 10 procent under det första kvartalet. Tillväxten kommer främst från den växande kundbasen inom elhandel.

Elverket ligger bra till på prisjämförelsesajterna Elprisguiden och Pricerunners prisbarometrar. Det ger en bra exponering av varumärket gentemot prismedvetna elkunder.

Aktien parkerad på tidigare budnivå
Alltsedan E.ON:s bud drogs tillbaka har aktien parkerat sig i närheten av budnivån på 55 kronor. Det kan möjligen tolkas som ett godkännande av de tillväxtmöjligheter som styrelsen målat upp. En annan förklaring kan vara den försämrade likviditeten som turerna kring E.ON-budet resulterade i.

Aktien handlas idag till ett p/e-tal över 20 på föregående års resultat. Eget kapital per aktie uppgår till knappt 20 kronor med en obetydlig nettoskuld. Soliditeten är 61 procent. 

Sammanfattningsvis anser beQuoted att Elverket är ett välkonsoliderat företag, väl positionerat för framtida förvärv. Därmed ser vi också ledningens tillväxtplan som mycket uppmuntrande.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» E.ON:s bud fick Elverket att stanna upp tillfälligt
» Därför säger Elverket nej till uppköpsbud från E.ON
» Elverkets fokus på elhandel kan bli framgångsrikt
» Elverket fick 6.500 nya kunder första kvartalet
» Stark avslutning på året för Elverket
» Ny vd för Elverket vill fortsätta ta marknadsandelar
» Varm vinter en utmaning för Elverket
» Dagens Industri utser Elverket till Gasellföretag

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna

 
 
 
 
 

 
Elverket gör insteg på företagsmarknaden. Bolaget kommunicerade nyligen en order på alla elleveranser till Vallentuna Centrum AB:s fastigheter i centrala Vallentuna.
 
 
 
 
 

 
Elverket Vallentuna äger elnätet i Vallentuna kommun. Den delen av verksamheten är inte konkurrensutsatt, till skillnad från elhandelmarknaden som är avreglerad.
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-08-21
Delårsrapport Q2 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig