beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: New Nordic på rätt spår 
beQuoted nyhetsbrev nr 19 2008
beQuoted nyhetsbrev 29 maj 2008
New Nordic på rätt spår
- Optimering av verksamheten prioriterat

Hälsokostföretaget New Nordic börjar repa sig från det trista gångna året. Siffrorna för det första kvartalet 2008 pekar på att bolaget är på god väg att lösa de problem det hade med marknader och produkter under andra halvåret 2007.

Framgångar utomlands
Bolaget meddelar att den nya produkten för god nattsömn, Melissa, fortsätter sin positiva försäljningstrend. Även den etablerade produkten, kosttillskottet Mulberry, säljer bra.

Mulberry har rönt stora framgångar på den polska marknaden men säljer nu bra på annat håll också, framförallt i Norge och Kanada. Bolaget tror att både Melissa och Mulberry kan komma att utvecklas till internationellt etablerade produkter på sikt.

Försäljningen och lönsamheten i iQmedical (för mer information om iQmedical se beQuoted nyhetsbrev nr 41 2007) har varit bra under kvartalet. New Nordic har satsat på den norska marknaden, vilket man hoppas ska få fart på försäljningen av iQmedicals produkter där.

Optimering prioriterat
Som beQuoted pekat på tidigare (se beQuoted nyhetsbrev nr 12 2008) steg personalkostnaderna brant 2006 / 2007. Under 2007 låg de på drygt 18 procent av omsättningen, för att under det första kvartalet 2008 backa något.

I en tidigare intervju med beQuoted (se beQuoted nyhetsbrev nr 12 2008) förklarade Karl Kristian Jensen ökningen med att etableringar i flera länder dragit höga personalkostnader initialt, men utan att det omedelbart motsvarats av ökad omsättning. Han pekade även på att inhyrda säljkårer anställts som ett led i en större omorganisering.

Bolaget menar att optimering av verksamheten är prioriterat och att tillväxt på nyetablerade marknader kommer att ske under strama lönsamhets- och likviditetskrav.

Positiva röster
Börsveckan synade nyligen ett antal svenska hälsokostföretag och fastnade för New Nordics höga bruttomarginal. Tidningen pekar på att aktien handlas till knappt 0,4 gånger prognosen för årets omsättning, om man lägger samman börsvärde och nettoskuld, och rekommenderar därför köp av aktien.

Fondkommissionären Remium noterar i en analys den förbättrade lönsamheten under första kvartalet 2008. Firman förväntar sig en årsomsättning på 205 miljoner kronor med ett EBITDA-resultat om 3,3 miljoner kronor. Vidare pekas på att eventuella förstärkningar av pundet och kanadensiska dollarn kan komma att ge positiva effekter på omsättning och resultat.

Bättre start på 2008
Siffrorna för det första kvartalet 2008 blev följande:

      • Omsättning: 48,6 Mkr (45,1)
      • EBITDA-resultat: 2,2 Mkr (1,6)
      • Resultat efter finansnetto: -2,3 Mkr (0,6)
      • Vinst per aktie: -0,37 kronor (0,02)

Omsättning och vidare bruttomarginal har påverkats negativt av valutasvängningar. Under det första kvartalet har bolaget drabbats av kursförluster på fordringar i dotterbolag. Förlusterna hänförs till svagare pund, kanadensisk dollar och turkiska lire. Som följd har bruttomarginalen sjunkit från 70 procent till aktuella 65 procent.

New Nordic värderas idag till drygt 80 miljoner kronor. Om bolaget når målet om en årsomsättning på 220 miljoner kronor hamnar p/s-talet på strax under 0,4. Det känns billigt relativt bolagets höga bruttomarginal och vi tror att såväl p/s-talet som marginalen kommer att vidhållas framöver.

beQuoted tror att fortsatta marknadsföringssatsningar på etablerade och nya marknader kan komma att tynga lönsamheten ett tag till, trots bolagets försäkranden om motsatsen. Det förändrar emellertid inte vår i grunden positiva syn på bolaget.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» New Nordics vd vill inte upprepa storförlusten 2007
» Stopp i maskin för New Nordic
» New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q
» New Nordic fortsätter frisk expansion
» Öppning i fem nya länder för New Nordic
» New Nordic vill sälja kosttillskott för en miljard år 2011

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
 
 

Bolagets prognos för 2008 är att nå en omsättning på 220 miljoner och positivt EBITDA-resultat.
 
 
 

 

 
Börsveckan anser att aktien är köpvärd och pekar på New Nordics höga bruttomarginal. 
 
 
 
 

 
Remium tror att bolaget nästan når fram till sin prognos för helåret 2008.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2008-07-30
Delårsrapport Q2 2008


Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig