beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Impact Europe ökar takten 
beQuoted nyhetsbrev 28 maj 2008
Impact Europe ökar takten
- bra tillväxt under 2007 men lönsamheten släpar efter

AV-integratören Impact Europe växer vidare och stuvar samtidigt om i koncernen. Omsättningen för 2007 översteg en halv miljard kronor och utsikterna för 2008 ser goda ut. beQuoted fick en pratstund med vd Fredd Causevic, som ser en spännande framtid för bolagets videokonferenslösningar.

Ledande integratör av AV-system
Med spetskompetens, en relativt stor geografisk täckning i Europa samt en bredd inom tjänsteområdet, har Impact Europe utvecklats till en ledande integratör av AV-system i Europa.

Företaget med 229 anställda består av tre dotterbolag i Sverige, Norge och Storbritannien. Tillsammans omsätter koncernen drygt en halv miljard kronor. Verksamheten är uppdelad på fyra affärsområden: systemlösningar, produkter, service och tjänster samt uthyrning.

Den geografiska täckningen gör att bolaget kan leverera installationer i hela Europa och genomföra projekt med stor geografisk spridning, till exempel när internationella företag inför koncerngemensamma videokonferenssystem.

Systemlösningarna är bolagets enskilt största verksamhetsområde och omfattar leverans av AV-system för exempelvis konferensrum, hörsalar och detaljhandel. Det närliggande affärsområdet för produkter är ren försäljning, utan installation.

Inom verksamhetsområdet service och tjänster tillhandahåller bolaget en rad olika tjänster inom bland annat drift, service, support, utbildning och facility management.

Uthyrning sköts av ADAV Rental, som tillhandahåller audiovisuella produkter och lösningar med tillhörande tjänster för exempelvis evenemang, konferenser och bolagsstämmor.

Levererar gränslösa mötesrum
Impact Europe har sedan länge arbetat med konferenslösningar. I takt med att tekniken utvecklats har emellertid den traditionella konferensanläggningen kommit att ersättas av videokonferenslösningar.

Fredd Causevic berättar för beQuoted att bolaget haft en bra utveckling för videokonferenslösningarna. Ett flertal system har installerats, bland annat på engelska universitet och sjukhus. 

- Det här är ett spännande område. Distansarbetet är på frammarsch. Expertisen är mer geografiskt utspridd. Se till exempel på oljebranschen. Med hjälp av våra lösningar kan expertisen kommunicera och detaljstyra en oljeplattform från en central på fastlandet. Här blir då driftsäkerheten en kritisk fråga. Systemen måste fungera.

Förhörd framför kameran
Den första november 2008 träder en reform i kraft vid allmänna svenska domstolar. Med den följer stora ändringar i rättegångsbalken. För närvarande genomför en handfull domstolar försök med videoinspelade förhör. 

Tanken med videodokumentationen är att den, tillsammans med allt övrigt material i målet, ska utgöra underlag i frågan om högre prövning ska beviljas. 

- Sverige är unikt i det här avseendet, understryker Fredd Causevic.

Impact Europe levererar AV-systemen till landets 450 rättssalar. Hälften av ordern levererades under 2007 och resten installeras i år.

Den svenska verksamheten samlad
I mars meddelade bolaget att ADAV Rental fusioneras med det svenska moderbolaget. Genom fusionen samordnas koncernens hela svenska verksamhet i ett gemensamt bolag. Enligt ledningen innebär åtgärden fler möjligheter till affärssatsningar och synergier.  

ADAV Rental blir genom fusionen ett eget affärsområde inom Impact Europe, med eget varumärke.

Fin omsättningstillväxt med få undantag
Storbritannien är numera Impact Europes största marknad och står för närmare 60 procent av bolagets totala omsättning. Justerat för valutaeffekt ökade omsättningen med hela 48 procent under 2007.

Bolaget meddelar att den positiva utvecklingen håller i sig och att försäljningen mot framförallt den offentliga sektorn utvecklas starkt.

Den svenska marknaden hakar på. Försäljningen av videoutrustning till svenska domstolar går fortsatt bra liksom konferensanläggningar till den offentliga sektorn. 

Mot strömmen går den norska verksamheten, som dragits med förluster under en längre tid. Men enligt Fredd Causevic vände den trista trenden under andra halvåret 2007.   

Impact Europe har genomfört en rad åtgärder för att få upp lönsamheten i den norska verksamheten. Personalstyrkan har reducerats och en ny vd har tillsatts.   

Blandad utveckling under 2007
Årsredovisningen för 2007 bjöd inte på några stora överraskningar. Bolaget växer vidare men lönsamheten hänger inte riktigt med.

Siffrorna för helåret 2007 i korthet:

      • Omsättning: 524 Mkr (416) +26%
      • Resultat efter finansnetto: -3,9 Mkr (-7,4)
      • Vinst per aktie: -0,01 kronor (0,02)

Som ett led i utvecklingen av koncernen har redovisningsstandarden IFRS införts per den 31 december 2007.

Bolaget meddelar att produktområdet systemlösningar växer starkast. Produktområdets bruttomarginal är något lägre än snittet för koncernen, vilket lett till en marginalförsämring under några år. Även det försvagade pundet avspeglar sig i försämrade marginaler. 

Systemlösningarna stod för drygt 70 procent av koncernens omsättning 2007. Affärsområdet växte med 9 procent under året. 

Vändning kan komma
Vid en aktiekurs på 8 öre värderar marknaden Impact Europe till drygt 41 miljoner kronor. Aktien handlas till p/s 0,08, vilket generellt sett är en låg värdering för ett företag med en så pass hög marginal och organisk tillväxt. 

Den starka omsättningstillväxten är ett välkommet styrkebesked och beQuoted vill poängtera att koncernen hade visat vinst för 2007 om den norska verksamheten exkluderats. 

Med omstuvningen i koncernen och åtgärderna i den norska verksamheten tror beQuoted att bolaget har goda möjligheter att vända till vinst under året. Soliditeten i bolaget är fortfarande låg, endast 17 procent, varför vi anser att bolaget bör vara försiktigt med att växa på bekostnad av resultatet.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Impact Europe:
» Impact Europe växer för första gången på fyra år
» Inga överraskningar i Impact Europe
» Impact Europe förvärvar bolag i Norge
» Kapital och statliga ramavtal till Impact Europe
» En vändning kan vara på gång

 
 
Marknadsplats
beQuoted inofficiella
 
 
 


Fredd Causevic
VD Impact Europe

 
 
 
 
 

 
Bland Impact Europes kunder
märks stora internationella bolag som AstraZeneca, Adidas, SKF, Volvo med flera.
 
 
 
 
 

 
En videokonferens  överbryggar geografiska avstånd. Parterna kan se och höra varandra i realtid och arbeta på gemensamma projekt på distans. 
 
 
 
 
 

 
Impact Europe levererar till Domstolsverket. AV-tekniken används för att spela in och visa förhör i rättsalen.
 
 
 
 
  

 
Video i utbildningssyfte, ytterligare ett område för Impact Europes lösningar. Deltagarna får ta del av tandläkarens arbete via storbildsvideo.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
Halvårsrapport 2008
Publiceras under augusti 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig