beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Miris ökar omsättningen sjätte kvartalet i rad 
beQuoted nyhetsbrev 20 maj 2008
Miris ökar omsättningen sjätte kvartalet i rad
- Ny produktgeneration lanseras i höst

Analysinstrumentsutvecklaren Miris hade ett bra första kvartal 2008, med en god försäljningsökning i spåren av den australiensiska bröstmjölkskonferensen i början av året. Bolaget passar nu på att bredda sitt sortiment. 

Utökat produktsortiment
Bolaget meddelade nyligen att en vidareutveckling av bolagets analysinstrument kommer att introduceras under hösten. Den nya produkten ska svara mot en efterfrågan på instrument med utökad automatiseringsgrad för att analysera fler prover per tidsenhet. 

Vidareutvecklingen innebär i praktiken en ny produktgeneration, anpassad till mejeriers och mjölkuppsamlingscentralers krav. Instrumentet är från grunden utformat för volymproduktion. Lansering kommer att ske under hösten.

Vd Tony Malmström hoppas att det nya instrumentet ska öka intresset för Miris produkter generellt och meddelar att sannolikheten för ytterligare produktlanseringar i närtid är stor.

Nya namn till styrelsen
Till morgondagens bolagsstämma föreslås tre nya namn till styrelsen. Tony Malmström ser den nya, föreslagna styrelsesammansättningen som en viktig nystart. 

Till ny ordförande föreslås Tomas Matsson, advokat med lång erfarenhet av styrelsearbete och numera ordförande i bland annat Conpharm. Som ny ledamot föreslås Christer Sjölin, med bakgrund från Virtual Genetics.

Som nya ledamot föreslås även Ingemar Kihlström. Han har en lång erfarenhet av ledning och styrelsearbete inom life science-bolag och är för närvarande ordförande i bland annat Artimplant och Medcap.

Breda marknadssatsningar
Bolaget söker samarbeten med internationella distributörer och partners och för i dagsläget samtal med parter inom bröstmjölks- och mejeriområdena. Tony Malmström bedömer att bröstmjölksanalysen ligger närmast en kommersialisering.

På bröstmjölksområdet fortgår bearbetningen av den europeiska marknaden, liksom arbetet med ett FDA-godkännande för den amerikanska marknaden. 

Enligt bolaget kommer en FDA-ansökan att lämnas in under året. Handläggningstiden för ärendet bedöms till mellan ett halvt till ett år, från det att ansökan lämnats in.

Nära viktiga kontaktytor
Bolaget närvarade vid en stor bröstmjölkskonferens i Australien i februari. Konferensen gav många värdefulla kontakter, vilket utmynnat i förbättrade försäljningssiffror för det första kvartalet. 
 
I förra veckan deltog bolaget i ett möte arrangerat av länssjukhuset Ryhov i samarbete med Svensk Förening för Perinatalmedicin (läran om tillstånd kring födelsen, beQuoteds anm). 

Mötet kretsade kring vård och forskning inom allt från perinatal stroke, mödradepression och överburenhet till känguruvård och internationell perinatologi. Målgrupp var huvudsakligen obstetriker, neonatologer, barnmorskor och neonatalsjuksköterskor. 

Det återkommande mötet, som arrangerats under mer än 10 år, utgör enligt Tony Malmström en värdefull kontaktyta. 

Allt bättre siffror
Siffrorna för det första kvartalet blev följande:

      • Omsättning: 910 Tkr (146) 
      • Resultat efter finansnetto: -1,139 Mkr (-1,245) 
      • Vinst per aktie: -0,14 kr (-0,16)

Antal aktier efter nyemissionen i februari är 8.433.750. Vid dagens kurs om 5,75 kronor ger det ett börsvärde om 48,5 miljoner kronor.

Försäljningen av analysinstrument ökade för sjätte kvartalet i rad. Omsättningsökningen innebar nära nog en fördubbling av föregående kvartals försäljning och motsvarade nästan hela 2007 års omsättning på 1,1 miljoner. 

Resultatet belastades av engångskostnader om 0,5 miljoner kronor med anledning av nyemissionen som genomfördes tidigare i år.
 
Ytterligare order har inkommit efter periodens slut, dels från Kina men också från intressenter på bröstmjölkssidan. Miris sålde i snitt ett instrument per månad till Kina under den senaste perioden.

Närmare uppsatta mål
Miris mål för 2008 är att sälja mellan 5 och 7 instrument per månad, för att nå break-even efter det andra kvartalet.

beQuoted står kvar vid bedömningen att kostnaderna kommer att ligga relativt stilla framöver. Med en fortsatt stigande försäljning ter sig bolagets mål rimligt och vi ser fram mot att följa den fortsatta utvecklingen i bolaget.

PETER NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» "Vi når break-even under 2008", intervju med Miris vd Tony Malmström
» Bröstmjölksboom kan ge fart åt Miris försäljning
» Miris teknik gör analys vätskor snabbare och enklare



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
 

 
Miris analysinstrument är portabelt och kan analysera små provmängder till låg kostnad. Egenskaperna gör produkten unik på marknaden.
 
 

Miris kan kalibrera och fixera kalibreringen i instrumentet. På så vis anpassas instrumentet för olika användningsområden. Slutanvändaren har ingen möjlighet att själv justera kalibreringen.
 
 
I dagsläget erbjuds kalibreringar för bröstmjölk, komjölk och läkemedelsvätskor.
 
 
 

 

 

 
Analysinstrumentets användningsområden är lantbruk, sjukvård och forskning.

 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-05-21
Årsstämma 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig