beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Victoria Park går från vision till verklighet 
beQuoted nyhetsbrev 15 maj 2008
Victoria Park går från vision till verklighet
-
Bolaget har påbörjat byggandet av första enheten i Malmö

Livsstilsboendet Victoria Park säljer bra, trots en viss avmattning på bostadsmarknaden. I april påbörjades byggandet av den första etappen samtidigt som bolaget inlett diskussioner om nya anläggningar i Strängnäs, Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. 

Ett koncept för framtidens boende
Produktutvecklingsbolaget Victoria Park lanserar en ny boendeform som hämtat inspiration från amerikanskt resortboende, sydeuropeiskt time share-boende och det traditionella pensionatet.

Konceptet innebär en boendeform som svarar mot västvärldens socio-ekonomiska utveckling. Människor lever allt längre, är friskare och allt månare om sin tid. 

Krav och förväntningar på boendet kan i förlängningen härledas till förändrade konsumtionsmönster och vardagsprioriteringar. Vd Unni Åström menar att Victoria Parks koncept ligger rätt i tiden: 

- Vi har utvecklat ett unikt helhetskoncept inom ett område där inga andra aktörer har etablerat sig. Victoria Park är den enda aktören i norra Europa med det här erbjudandet.

Vision blir verklighet
I april togs de första spadtagen för den första etappen av Victoria Park Malmö. Bygget görs i och runt Heidelberg Cements gamla huvudkontor vid Limhamns kalkbrott. De boende kommer att ha tillgång till bland annat reception, spa, pool, restaurang, biosalong, trädgårdar och en vårdcentral.

Enligt anläggningsplanen ska Victoria Park Malmö genomföras i fem etapper. Det handlar om 30.000 kvadratmeter bostadsyta fördelat på 395 bostadsrätter i olika storlekar och utförande. Till detta kommer cirka 3.500 kvadratmeter gemensamma ytor och 4.600 kvadratmeter vårdenhet. 

Hela anläggningen ska stå klar under 2011. Första inflyttning är planerad till sommaren 2009. 

Försäljningen trotsar marknadstrenden
Försäljningen av bostadsrätterna i den första etappen har kommit långt. Sedan lanseringen i oktober förra året har 85 av den första etappens 133 lägenheter sålts. Snart startar försäljningen av objekt i etapp 2.

Ett sätt att uppskatta Victoria Parks potential är att se hur dess koncept klarat sig i konkurrensen under avmattningen på bostadsmarknaden. 

Enligt beQuoteds bedömning har vanliga nybyggen på bostadsområdet klarat sig sämre under perioden. Vd Unni Åström menar att förklaringen ligger i Victoria Parks totalerbjudande:

- Attraktiviteten i vårt koncept, med fokus på service och bekvämlighet, bekräftas genom det stora intresse som visas.

Obelånad förening
Den försäljningsbara ytan i det helt färdigställda Victoria Park Malmö kommer att uppgå till totalt 30.000 kvadratmeter. Bostadsrätterna säljs för cirka 52.000 kronor per kvadratmeter. 

Bostadsrättsföreningen kommer att vara obelånad. Victoria Parks betalningsmodell möjliggör därmed en låg månadsavgift om cirka 15 kronor per kvadratmeter, motsvarande lite drygt en tusenlapp för en trerumslägenhet. 

Snart inte bara för skåningar
Victoria Park har kommunicerat att bolaget inlett ett samarbete med fastighetsutvecklingsbolaget Svenska Hem avseende en Victoria Park-anläggning i Strängnäs. 

- Vi har tagit ett viktigt steg i vårt arbete med att etablera nästa Victoria Park och vi ser mycket positivt på vårt samarbete med Svenska Hem, säger vd Unni Åström.

Men enligt bolaget har samtal kring nya anläggningar inletts för såväl Stockholm, Göteborg som Köpenhamn.

Stockholm Corporate Finance ser uppsida i aktien
I en ny analys av Victoria Park menar den finansiella rådgivaren Stockholm Corporate Finance att aktien är undervärderad på nuvarande nivå.

Vinsten för den försäljningsbara ytan på Victoria Park Malmö beräknas uppgå till 313 miljoner kronor. Dessutom tillkommer en reavinst vid en eventuell försäljning av vårdfastigheten.

Rådgivaren betonar att ingen skatt kommer att betalas då försäljningen genomförs i bolagsform. Overheadkostnaderna uppskattas till 15 miljoner kronor per år och vid ett antagande om att vinsten fördelar sig jämnt över projekttiden blir vinsten per aktie 4,80 kronor per år.

Därför menar rådgivaren att om målet att påbörja en ny motsvarande enhet inom en treårsperiod uppfylls, med bibehållen vinstmarginal, kan aktien värderas till 34 kronor vid ett p/e-tal om 7. 

I nuläget handlas aktien till kursen 16,50 kronor. Stockholm Corporate Finance menar att det är befogat att aktien handlas med en rabatt då Victoria Parks affärskoncept ännu inte bevisat sin bärkraftighet. Men rabatten kan ses som väl tilltagen i nuläget.

Aktien gjorde emellertid ett ryck uppåt efter nyheten om etableringen i Strängnäs och rapporter om försäljningsutvecklingen i Malmö. Mot bakgrund av detta och byggstarten i april anser beQuoted att Victoria Park har stärkt sina aktier. 

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Victoria Park:
» Victoria Park har lättat vingar
» Victoria Park knoppas av från Annehem



Marknadsplats
First North
 
 
 


Unni Åström
VD Victoria Park

 
 
- Attraktiviteten för vårt koncept med fokus på service och bekvämlighet har bekräftats genom det stora intresse som visats.
 
- Folk upplever verkligen att konceptet är värt att betala för.
 
 
 

Victoria Park (skiss)

 
 
Byggnationen av den första etappen av Victoria Park Malmö startade i april 2008.
 
Första etappen består av 133 lägenheter. Totalt kommer 395 bostadsrätter att byggas. 
 
Första inflyttning
är planerad till sommaren 2009.
 
 
 


Kök

 
 
Serviceavgiften, som är obligatorisk, ligger på cirka 1.250 kronor i månaden per person.
 
 
För det får man tillgång till gemensamma faciliteter och service samt tilläggstjänster, som tillsammans skapar det unika Victoria Park-konceptet.
 
 
 
 

Stockholm Corporate Finance är certified adviser till Victoria Park. 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-08-28
Delårsrapport Q2 2008 

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig