beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Mines får kvarnleverans november 2009 
beQuoted nyhetsbrev 13 maj 2008
Nordic Mines får kvarnleverans november 2009
- uppdaterad feasibilitystudie visar återbetalningstid på ett år

Nordic Mines har nu fått ett leveransdatum till november 2009 för leverans av kvarnen till guldgruvan i Laiva. Konsultföretaget Outotecs analys visar att projektet har en återbetalningstid på ett år. beQuoteds kassaflödesanalys visar ett värde på 33 kronor per aktie.

Kvarnkretsen levereras i november 2009
Gruvindustrin går för högtryck och det gäller särskilt de företag som levererar utrustning till gruvorna. Både leveranstider och framför allt kostnader för ny gruvutrustning har gått upp.

Nordic Mines kan därför vara nöjda med att ha fått ett konkret leveransdatum från Outotec för när kvarnkretsen skall levereras till huvudprojektet i Laiva. Leveransen förväntas till november 2009.

I den uppdaterade feasibilitystudie (genomförbarhetsstudie) som nyligen presenterats från konsultföretaget Outotec (en annan del av koncernen som levererar kvarnkretsen) beräknas capex (capital expenditures) för att anlägga gruvan, inklusive investeringar, till 545 miljoner kronor.

Det är en ökning jämfört med de 400 miljoner kronor som prognostiserades i Nordic Mines emissionsprospekt från slutet av 2005. Men i takt med att råvarupriserna närmast har exploderat ligger det i linje med uppdaterade förväntningar.

Givetvis kan man inte utesluta att kostnaderna i slutändan bli ännu något högre. Men det bör i så fall röra sig om små förändringar eftersom vi nu befinner oss mycket närmare projektstart.

Väntade rapportsiffror
Rapporten för det första kvartalet bjöd som väntat inte på några överraskningar. Resultat efter finansnetto landade på -2,2 miljoner kronor, motsvarande ett resultat per aktie om -0,12 kronor. 

Investeringar på 6,4 miljoner kronor gjordes under kvartalet. Dessa är till största del hänförliga till prospekteringsverksamhet i anslutning till Laivaprojektet.

Uppdaterad kassaflödesanalys
beQuoted har tidigare gjort kassaflödesanalyser på Nordic Mines projekt i Laiva, se senaste uppdateringen i beQuoted nyhetsbrev nr 47 2007. Vi uppdaterar nu vår kassaflödesanalys igen, där vi sätter in det nya värdet på 545 miljoner kronor för anläggning av gruvan.

Därtill kommer löpande kostnader för driften av gruvan (opex - operation expenditures). Även dessa har gått upp kraftigt sedan den ursprungliga prognosen, där särskilt ökade energikostnader (elström till anrikningsverket och diesel till entreprenadmaskinerna) märks.

Då beräknades att kostnaderna skulle ligga på 200 miljoner kronor per år. beQuoted räknade i vår senaste kassaflödesanalys med 220 miljoner kronor i driftskostnader per år, men vi höjer nu ytterligare till 240 miljoner kronor per år.

Man kan naturligtvis hävda att detta är negativt för projektet. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ökade kostnader drabbar alla gruvor globalt och gör att ett högre guldpris krävs för att potentiella investerare skall våga investera i ytterligare nya gruvor.

Risken för att överkapacitet i guldproduktionen och fallande priser för guldet minskar således. Inget ont som inte för något gott med sig.

Nyemission förväntas
I vår uppdaterade kassaflödesanalys använder vi som tidigare ett avkastningskrav på 12 procent. Vi justerar förväntat försäljningspris för guldet till dagens nivå på 870 dollar per uns och räknar med en dollarkurs på 6 kronor.

Vi räknar med en utvinningsgrad på konservativa 87 procent (kan bli högre) och en avgift till smältverket på 1 procent av guldet.

Vi tror även att aktieägarna måste sätta in drygt 8 kronor per aktie i ytterligare en nyemission och har således dragit av detta belopp från det diskonterade nuvärdet.

- Vi räknar med att göra en nyemission i nivå med den vi gjorde i samband med introduktionen på First North när vi närmar oss anläggningsstart, berättar Michael Nilsson, vd för Nordic Mines, för beQuoted.

Kassaflödesanalys ger värde på 33 kronor per aktie
Därmed sjunker behovet av extern lånefinansiering till cirka 350 miljoner kronor, vilket ger lägre räntekostnader. Vi räknar med 7,5 procent i räntesats då den allmänna räntenivån har gått upp.

Kassaflödesanalysen ger ett nuvärde på 33 kronor per aktie.

Kalkylen är dock mycket känslig för guldpriset. Stiger priset med 10 procent till 950 dollar per uns stiger nuvärdet av projektet till 41 kronor per aktie. Motsvarande sänkning till 790 dollar per uns ger ett nuvärde på 25 kronor per aktie.

Arbetskraft bör kunna rekryteras
Totalt skall Nordic Mines rekrytera 100 personer till projektet i Laiva, av varierande yrkeskategorier.

Bristen på arbetskraft håller på att utvecklas till ett globalt problem för näringslivet. De tider då man kunde välja och vraka till låga löner kan vara förbi. Det gäller särskilt kvalificerad arbetskraft.

Här kan Nordic Mines ha en konkurrensfördel. För det första håller man en högre produktivitet för sin personal och kan därmed ha färre anställda. För det andra bedömer företaget att närheten till attraktiva boendemiljöer i städerna Brahestad och Uleåborg kan möjliggöra att det är rimligt lätt att hitta kompetent arbetskraft.

- Ur personalsynpunkt ligger Laiva geografiskt gynnsamt, berättar Michael Nilsson. Det är möjligt att bo på rimligt pendlingsavstånd och ändå arbeta i gruvan. Det tar 20 minuter till Brahestad och en knapp timme till Uleåborg, med bra väg.

Han förklarar att det är stor skillnad att rekrytera personal till ett projekt långt bort från närmaste boendemiljö, där personalen måste flygas till projektet och sedan vara borta från sina familjer under arbetsperioderna.

Gruvteknisk utbildning i Uleåborg
Närliggande Uleåborg råkar dessutom vara ett centrum för högre teknisk utbildning. Nokia har mycket utvecklingsverksamhet i området, men det finns fler tekniska specialiteter än mobiltelefoni.

- I Uleåborgs tekniska högskola finns även gruvtekniska utbildningar och det är naturligtvis gynnsamt för oss, fortsätter Michael Nilsson.

Sammantaget ser det positivt ut för projektet. Kassaflödesanalysen visar att aktien har en viss uppgångspotential från dagens nivå.

I takt med att projektet närmar sig start lär risknivån sjunka och det kan i sig ge en viss skjuts till pappret. Till detta kommer att bolaget planerar att flytta aktien till Stockholmsbörsen, vilket kan öppna upp för nya grupper av investerare.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Kraftigt utökad känd mineraltillgång för Nordic Mines i Laiva, Finland
» Nordic Mines hittar ännu mer guld i Laiva, Finland
» Nordic Mines gruva i Laiva undervärderad
» Nordic Mines vill öppna Nordens största guldgruva
» Mer guld i Finland för Nordic Mines

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
- Ur personalsynpunkt ligger Laiva geografiskt gynnsamt. Det är möjligt att bo på rimligt pendlingsavstånd och ändå arbeta i gruvan. Det tar 20 minuter till Brahestad och en knapp timme till Uleåborg, med bra väg.

 
 
- I Uleåborg finns
även gruvtekniska utbildningar och det är naturligtvis gynnsamt för oss.
även gruvtekniska utbildningar och det är naturligtvis gynnsamt för oss.

 
 
 

Karta över Nordic Mines fyndigheter
(klicka bilden för större bild)

 
 
Förutom Laiva arbetar Nordic Mines med följande fyndigheter.
 
 • Tormua - guld
 • Kumiseva - PGE (platina, palladium, guld)
 • Fjälltuna - guld
 • Tjärgetvare - zink
 
 
 

 

Skiss över den färdiga gruvanläggningen i Laiva (klicka bilden för större bild)

 
 
Kvarnkretesen är en kritisk komponent i anrikningsverket.
 
 
Leverantören Outotec
har nu gett Nordic Mines ett leveransdatum: November 2009.   
 
 
   

 
 
beQuoted bedömer i en uppdaterad kassaflödesanalys att fyndigheten i Laiva är värd 33 kronor per aktie.
 
 
Nordic Mines planerar att ansöka om notering på Stockholmsbörsen. Det kan på sikt attrahera nya investerargrupper. 

Delårsrapporten för det första kvartalet 2008 är den första rapport som bolaget lämnar med redovisning baserad på
IFRS.
 
   
Nästa händelse
2008-08-19
Delårsrapport Q2 2008

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig