beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fint flöde i Water Jet 
beQuoted nyhetsbrev 12 maj 2008
Fint flöde i Water Jet
- Närmare ett komplett erbjudande tack vare nyförvärv

Bokslutet för 2007 visade att Water Jet överträffade sin prognos med råge. Omsättningen ökade med hela 52 procent. På den här sidan av årsskiftet har bolaget förvärvat en gammal partner med kompletterande kompetenser och etablerat ett nytt dotterbolag i Tyskland. 

Från visir till vingar
Ronnebyföretaget Water Jet utvecklar, tillverkar och säljer maskiner för vattenskärning. Bolaget har sålt drygt 400 maskiner i 38 länder. Idag, snart femton år sedan starten, går 85 procent av försäljningen på export. Bland köparna återfinns välkända namn som Rolls-Royce, Daimler-Chrysler och Airbus.

Historien började 1993 med en beställning på plexiglasvisir till hockeyhjälmar. Skärmaskinen som togs fram för ändamålet såldes kort därefter. Snart såldes en första skärmaskin på export. Året var 1996 och ordern gick till Tyskland. 

Sedan dess har bolaget utökat sitt produktsortiment med större och mer avancerade maskiner. Utöver de skräddarsydda systemen levererar Water Jet idag serietillverkade basmaskiner som kan bestyckas enligt kundernas önskemål.

Bolagets aktie noterades på AktieTorget den 6 juli 2007. Under sommaren 2007 genomfördes en nyemission som inbringade 8,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Intresset för emissionen var stort och teckningsgraden uppgick till 518 procent. 

Att skära med vatten
Vid skärning i en vattenskärmaskin pressar en högtryckspump vanligt kranvatten genom ett mycket litet munstycke. Vattnet sprutar med en hastighet motsvarande 2,5 gånger ljudets hastighet. Den resulterande strålen antar en diameter ungefär motsvarande ett hårstrå och kan skära flera decimeter tjocka material. 

Beroende på vilket material som ska skäras kan ytterst finkornig och homogen sand tillföras vattnet. Man talar då om en abrasiv skärprocess, vilken används till hårda och kompakta material såsom metaller, sten och keramik. Textiler, tunnare plaster och papper skärs med ren vattenstråle. 

Fördelen med vattenskärning, jämfört med andra skärmetoder, är den kalla bearbetningen av materialet. Vid skärning med exempelvis laser uppstår värme som påverkar det skurna materialets struktur. Att skära med vatten förhindrar den här typen av deformeringar samtidigt som man slipper slaggprodukter och att ohälsosamma gaser utvecklas.

I vissa fall är vattenskärning den enda framkomliga vägen. Det gäller exempelvis laminatklädda material där vatten kan kapa materialet utan påverkan på laminatet.

Andra svårhanterliga material där vattenskärning är en utmärkt metod för kapning är glasfibermaterial och mineraler. Ytterligare användningsområden är till exempel inom livsmedelsindustrin, för att skära förpackningar och djupfrysta varor. 

Flexibla maskiner

Bolaget tillverkar standardiserade skärmaskiner och maskiner som anpassats efter kundernas önskemål. Andelen standardiserade maskiner utgjorde närmare 80 procent av den totala produktionen förra året.

Priset för en skärmaskin varierar från 1,5 miljoner kronor och uppåt, beroende på storlek och kapacitet. Att färdigställa en standardmaskin tar ungefär tolv veckor.

Water Jet kan övervaka sina kunders skärmaskiner online. Enligt bolaget innebär det kostnadsbesparingar för båda parter eftersom Water Jet då kan lösa många av sina kunders problem snabbt och därmed minimera driftstopp i kundernas produktion. 

Bolaget säljer eftermarknadsprodukter i form av reservdelar, service och support. Flera delar till skärmaskinerna är bolagets egna. Försäljning av eftermarknadsprodukter och service utgör omkring 20 procent av Water Jets omsättning. 

En global aktör
Water Jets kundsegment finns huvudsakligen inom stål- och flygindustri. Konkurrensen kommer bland annat från USA och Tyskland. Water Jet pekar på kundnyttan i sitt erbjudande och menar att dess styrka ligger i att kunna erbjuda helhetslösningar som möter kundernas behov såväl tekniskt som kommersiellt.

Geografiskt ligger tyngden på Europa, följt av Kina, Ryssland och Australien utan inbördes ordning. Bolaget avser bredda verksamheten till en ny geografisk marknad per år. Närmast till hands ligger den sydafrikanska marknaden. 

Flera dotterbolag
Under 2007 etablerade Water Jet ett dotterbolag i Peking. Det ska förse Stilla Havsområdet med reservdelar, men ska också överbrygga tidsskillnaden till kunderna i regionen. 

Flera stora order till Kina har kommunicerats, bland annat en till Norinco Group, ett kinesiskt industrikonglomerat med nästan en halv miljon anställda. Water Jet ser ordern som strategiskt mycket viktig.

Förra månaden startades ytterligare ett dotterbolag, den här gången i Tyskland. Dotterbolaget ska ansvara för nyförsäljning och service för den tyska marknaden. 

Ny kompetens förvärvad
Den 1 april förvärvade Water Jet Ronnebykollegan Swede Matic. Bolaget sysslar med industriautomation och har arbetat nära Water Jet under flera års tid. 

Lennart Svensson beskriver bolaget som en mycket nära relation med kunskaper som Water Jet haft stor glädje av i sin egen produktutveckling. Swede Matic har även hjälpt Water Jet i perioder av kapacitetsbrist.

Enligt Water Jet är förvärvet ett steg närmare ett heltäckande erbjudande till kunderna men innebär också att man kommer att kunna serva marknaden med olika automationslösningar och specialmaskiner.

Siffrorna bekräftar försiktig prognos
Omsättningsprognosen för 2007 låg på 185 miljoner kronor. Lennart Svensson beskriver 2007 års orderingång som exceptionellt hög. Omsättningen för helåret ökade med hela 52 procent. 

För helåret 2007 blev siffrorna följande:

      • Omsättning: 250 Mkr (164)
      • Resultat efter finansnetto: 21,6 Mkr (7,7)
      • Vinst per aktie: 7,07 kr (2,77)

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2007 isolerat blev:

      • Omsättning: 80 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: 10 Mkr
      • Vinst per aktie: 4,55 kr

Antalet utestående aktier vid tidpunkten för rapporten var 2.200.000. 

Bolagets ambition är att fortsätta växa och att bibehålla en tillväxttakt
på både omsättning och resultat med minst 10 - 15 procent per år. Koncernens genomsnittliga årliga omsättningstillväxt mellan 2004 och 2006 uppgick till 23 procent. 

Vid dagens kurs om 63,50 kronor handlas aktien till p/e 9 på 2008 års prognos, förvärvet av Swede Matic inräknat. Men beQuoted tror att prognosen är alltför modest. Följer bolaget sin historiska trend, och vi anser att en hel del talar för det, landar p/e-talet under 7.

Den 20 maj får vi nya siffror på utvecklingen i bolaget.

JOHAN NYGREN
[email protected]



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Lennart Svensson
VD Water Jet

 
 
 
  

 
Vattenskärning ger fina snitt utan deformeringar i det bearbetade materialet. Det minskar behovet av efterbehandling. 
 
 
 
 

 
Plexiglasvisir till hockeyhjälmar var Water Jets första uppdrag. 
 
 
 
  


Bland kunderna
återfinns en rad välkända företag, många av dem inom flygindustrin. 

 
 
 
 


Skärmaskinerna
tillverkas i storlekar från 1 upp till 18 meter.

 
 
 
 


Skärmunstycket klarar en driftstid på 100 till 150 timmar, beroende på kvalitetskrav. 
 
 
 
 

 
Swede Matic erbjuder Automationslösningar för tillverkningsindustrin.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2008-05-20
Delårsrapport Q1 2008

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig